From Cash to Code: De toekomst van digitaal geld en de impact op het financiële systeem
12 december 2024
Het evenement From Cash to Code op 6 december 2024 verkende de impact van cryptoactiva en digitaal centrale bankgeld op de toekomst van het financiële systeem.
De financiële wereld verandert in hoog tempo, met de opkomst van cryptoactiva en de ontwikkeling van digitaal centrale bankgeld (Central Bank Digital Currencies) als belangrijke ontwikkelingen. Maar wat betekenen deze innovaties voor de toekomst van ons financiële systeem? Deze vraag stond centraal tijdens het evenement From Cash to Code, georganiseerd door het lectoraat New Finance van De Haagse Hogeschool op 6 december 2024.
Tijdens dit vijfde evenement in een reeks over de toekomst van digitaal geld kwamen experts, onderzoekers en studenten samen. Ze bespraken de impact van digitale valuta op de economie, de samenleving en ons wereldwijde financiële systeem. Namens De Haagse Hogeschool openden Deborah Mevissen, directeur van de faculteit Business, Finance & Management, en Martijn van der Linden, lector New Finance, de bijeenkomst. Daarna volgden drie thema’s:
- De digitale euro
- Cryptoactiva en regelgeving
- Digitale valuta en het mondiale monetaire systeem
De digitale euro
De eerste sessie richtte zich op de digitale euro en de mogelijke gevolgen voor het financiële systeem. Ria Roerink van De Nederlandsche Bank benadrukte het belang van de digitale euro voor het behoud van publiek geld in het digitale tijdperk. Ze stelde dat de digitale euro niet alleen een middel is om de monetaire soevereiniteit van Europa te versterken, maar ook om de strategische autonomie van Europa te waarborgen. Roerink besprak ook de uitdagingen voor commerciële banken, zoals de impact op hun liquiditeit en de noodzaak van stevige politieke steun om de acceptatie van de digitale euro te garanderen.
Vicky van Eyck van Positive Money EU sprak daarna over de keuzes die gemaakt worden bij het ontwerpen van de digitale euro. Ze stelde fundamentele vragen over privacy, kosten, de rol van tussenpersonen, de invoering van limieten op tegoeden en rentevergoedingen. Van Eyck uitte zorgen over de grote invloed van de bankensector op het ontwerp en gaf een update over de voortgang van de wetgeving rondom de digitale euro.
De sessie werd afgesloten met een paneldiscussie, geleid door student international business Raizion Sneek. Hierin werden de kansen en risico’s van de digitale euro verder onderzocht.
Regulering van cryptoactiva
De tweede sessie stond in het teken van de regulering van cryptoactiva binnen de EU. Aleksandra Asscheman, onderzoeker van het lectoraat New Finance, legde uit hoe de nieuwe Markets in Crypto-Assets (MiCA)-regelgeving moet bijdragen aan het vergroten van vertrouwen in de cryptomarkt en deze eerlijker moet maken. Ze besprak hoe MiCA risico’s zoals consumentenschade en financiële instabiliteit probeert te beperken, maar ook de uitdagingen, zoals de hoge nalevingskosten voor marktdeelnemers.
Remy van der Nagel van Bitvavo deelde zijn visie op de nieuwste trends in de cryptosector, waaronder snellere betalingen, verbeterde gebruikerservaring en de groeiende interesse van grote investeerders.
Student internationaal en Europees recht Meghan Borkus modereerde een afsluitende paneldiscussie, waarin experts de toekomst van cryptoactiva binnen het nieuwe regelgevingskader bespraken.
Digitale valuta en het mondiale monetaire systeem
In de laatste sessie stond de wereldwijde invloed van digitale valuta centraal. Paul Buitink van Holland Gold pleitte voor meer brede maatschappelijke discussies over de rol van geld. Hij stelde dat de eurozone geen optimaal valutagebied is en suggereerde dat Nederland de euro mogelijk zou moeten heroverwegen.
Joeri Schasfoort van Money & Macro analyseerde hoe digitale valuta en cryptoactiva de macht van traditionele valuta, zoals de Amerikaanse dollar, kunnen uitdagen. Hij besprak ook de balans tussen flexibiliteit en stabiliteit in verschillende financiële systemen.
Student international business Shakti Fakira sloot de sessie af met een boeiende paneldiscussie waarin verschillende perspectieven op de toekomst van het mondiale financiële systeem werden gedeeld.
Meer weten?
Met From Cash to Code bood De Haagse Hogeschool een platform voor inspirerende inzichten en discussies over de toekomst van digitaal geld. Het lectoraat New Finance kijkt uit naar de volgende editie in het voorjaar van 2025, waarin dit actuele thema opnieuw centraal staat. Voor meer informatie over het evenement of het onderzoek van het lectoraat kun je contact opnemen met dr. Martijn van der Linden, lector New Finance.
Heb jij dit evenement gemist?
Bekijk dan de presentaties van:
- Ria Roerink van De Nederlandsche Bank
- Vicky van Eyck van Positive Money EU
- Aleksandra Asscheman van het lectoraat New Finance, De Haagse Hogeschool
- Joeri Schasfoort van Money & Macro
Centre of Expertise Digital Operations & Finance
Het lectoraat New Finance is een van de zeven lectoraten van het Centre of Expertise Digital Operations & Finance. Wij doen praktijkgericht onderzoek en werken met digitale technologie aan een economie die deugt. Dat is voor ons een economie met een kleine ecologische voetafdruk. Een economie die zorgt voor een toekomst die inclusief, duurzaam en veerkrachtig is.