
Introductie
New Finance richt zich op drie onderwerpen. De eerste is de digitalisering van de financiële sector in brede zin en meer specifiek digitalisering van geld. Nieuwe vormen van digitaal geld kunnen bijdragen aan een rechtvaardiger en stabieler stelsel.
De ontwerpkeuzes die nu worden gemaakt zijn cruciaal voor de toekomst. Ten tweede onderzoekt New Finance de relatie tussen financiële, sociale en ecologische waarden binnen het veld van integrated reporting . Dit is een vorm van geïntegreerde verslaglegging, waarin sturen op meervoudige waardecreatie centraal staat. Ten derde voert New Finance verschillende projecten om het bedrijfseconomisch onderwijs te verbeteren onder de noemer Reshaping Business Education (RBE). Voorbeelden zijn het opzetten van een door studenten gerund investeringsfonds, het ontwikkelen van een leergang RBE, promotieonderzoek naar het verankeren van duurzaamheid in het curriculum van Finance & Control en het ontwikkelen van lesmateriaal kritisch denken op basis van documentaires over geld en financiën.
Plannen voor 2023
In 2023 zullen alle producten van Het Waterwerk van Ons Geld worden gepresenteerd en internationaal worden gelanceerd. Dit betreft tekeningen van het huidige stelsel en drie toekomstscenario’s, videoanimaties, audiotours en artikelen. Ook zal het lectoraat politici onderzoeken welke ontwerp voor de digitale euro gekozen moet worden om de rechtvaardigheid en stabiliteit van het monetair en financieel systeem te verbeteren. Tot slot zullen verschillende lesmaterialen worden opgeleverd.

Over de lector
Martijn van der Linden studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg (2004) en startte zijn carrière als managementtrainee bij ING. Na zes jaar in de financiële sector te hebben gewerkt, besloot hij zich te richten op economische transities. Hij was van september 2011 tot januari 2014 voorzitter bij het Platform Duurzame en Solidaire Economie. Van 2014 tot 2017 werkte hij als onderzoeker op het EU-project Creating Economic Space for Social Innovation. Hij is in oktober 2018 gestart als lector New Finance. In 2022 rondde hij zijn proefschrift af aan de TU Delft, gericht op het design van het monetair-financieel systeem in het digitale tijdperk. Zijn onderzoek richt zich op nieuwe vormen van digitaal geld (CBDC’s, stablecoins en crypto’s), het liberaliseren van banken, mechanismen in het geldstelsel die bijdragen aan ongelijkheid en financiële instabiliteit, monetair beleid en hervormingsvoorstellen.
Loopbaan
Van der Linden studeerde bedrijfseconomie (Strategisch management) aan de Universiteit van Tilburg (2004) en startte zijn carrière als managementtrainee bij ING. Na zes jaar in de financiële sector te hebben gewerkt, besloot hij zich te richten op economische transities. Hij was van september 2011 tot januari 2014 voorzitter bij het Platform Duurzame en Solidaire Economie en ontwikkelde hij in 2012 een visie op Arnhem in 2050 (Energetic City). Van 2014 tot 2017 werkte Van der Linden als onderzoeker bij het EU-project Creating Economic Space for Social Innovation. Momenteel bekleedt Van der Linden drie nevenfuncties: voorzitter van Stichting Ons Geld, penningmeester van Casco Art Institute: Working for the Commons ) en voorzitter van Our New Economy. Daarnaast schrijft hij geregeld artikelen voor onder andere het journalistieke platform Follow the Money en is adviseur van verschillende startups.