Het allermooiste is als je een steentje hebt kunnen bijdragen aan iemands ontwikkeling.

Naeem Arif is organisatieadviseur, consultant en docent bij de post-hbo opleiding Internal Auditing. Uiteindelijk heeft hij altijd hetzelfde doel voor ogen. Als consultant en organisatieadviseur draagt hij namelijk graag bij aan de ontwikkeling van een organisatie, en als docent draagt hij bij aan de persoonlijke ontwikkeling van zijn studenten.  

De klaslokalen van de post-hbo opleiding Internal Auditing bevinden zich in het kantoorgebouw Poseidon. In de gemeenschappelijke ruimte zijn verschillende studenten, werkende en ervaren professionals, aan het werk. Naeem geeft hier vrijwel iedere vrijdag les aan deeltijdstudenten, wat hij met veel plezier doet. “Als docent vind ik die combinatie tussen theorie en praktijk erg interessant.” 

Een afwisselend vakgebied 

Met een achtergrond in de Bedrijfskunde is Naeem Arif zo het vak van Internal Auditing ingerold. Hij voelde zich aangetrokken tot de afwisseling die het vakgebied te bieden had. Naeem: “Als internal auditor bekijk je eigenlijk of de bedrijfsvoering binnen een organisatie verloopt zoals bedoeld en beoogd door het hoogste management. Elk onderzoek dat je uitvoert is weer anders. Dit is afhankelijk van waar de zorgen van de leiding liggen. Dat is heel breed: de hele bedrijfsvoering kan object van onderzoek zijn. De ene keer kijk je naar het inkoopproces, dan weer naar de kwaliteit van het risicomanagement... Allemaal afhankelijk van wat er in de organisatie speelt op dat moment.”  

Nu is Naeem organisatieadviseur op het gebied van Internal Auditing en Risk Management. Naeem: “Ik neem de beheersing van risico’s onder de loep als auditor, en als risicomanager zorg ik vervolgens dat die risico’s aangepakt kunnen worden. Ik zal een concreet voorbeeld geven. Onlangs was ik bij een hogeschool, waar het College van Bestuur een onderzoek startte naar de gepercipieerde werkdruk bij studentdecanen. Onder deze studentdecanen waren er klachten over onderbezetting en hoge werkdruk. Na het uitvoeren van de audit was mijn belangrijkste bevinding dat er geen duidelijke overeenstemming en afbakening was van het takenpakket. Hierdoor was het mogelijk dat studentendecanen ‘oneigenlijke’ taken naar zich toetrokken. De uitkomsten van zo’n onderzoek kunnen gebruikt worden door de schoolleiding om de situatie te verbeteren.” 

Veel carrièrekansen 

Naeem is sinds 2011 docent. Sinds zeven jaar is hij eindverantwoordelijk voor de post-hbo opleiding Internal Auditing. Deze post-hbo opleiding bestaat binnenkort zelfs 30 jaar. Naeem: “Omdat Internal Auditing zo’n jong vak is, biedt het veel carrièrekansen. Daardoor komen studenten op leuke plekken terecht in het bedrijfsleven. De deelnemers in mijn klas hebben altijd een afgeronde HBO-opleiding en een aantal jaar relevante werkervaring en willen een volgende stap maken in hun carrière.  en willen een volgende stap maken in hun carrière. Ik vind het ontzettend mooi als ik een steentje heb kunnen bijdragen aan iemands ontwikkeling.”  

Een voorrecht 

Als docent draagt Naeem Arif De Haagse Hogeschool bovendien een warm hart toe. “De Haagse Hogeschool voelt als thuis voor mij. Ik heb hier zelfs nog gestudeerd! Ik vind het een voorrecht om op de hogeschool van mijn eigen stad betrokken te zijn.”   

Ben jij op zoek naar een studie naast je werk? Dan verwelkomen we je graag op onze online voorlichtingssessies voor professionals op donderdag 22 juni.