De arbeidsmarkt zit te springen om professionals op het gebied van data science en artificial intelligence (AI). Goed nieuws dat de kersverse opleiding Applied Data Science & AI met ingang van september 2022 van start gaat op de locatie Zoetermeer van De Haagse Hogeschool. De Nederlands/Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft deze opleiding een positief oordeel gegeven. Daarmee heeft De Haagse Hogeschool de eerste opleiding in Applied Data Science & AI in Nederland in huis.

Mirjam Boer, projectmanager van de nieuwe opleiding: “In Nederland is een digitale revolutie gaande. We produceren samen steeds meer data. Nieuwe technologieën maken het mogelijk dat steeds meer mensen daar vervolgens iets mee kunnen doen. De vraag naar goede data scientists en AI’ers is dan ook enorm toegenomen. Zij zijn essentieel voor het innovatieve vermogen van de Nederlandse economie.”

Applied Data Science & AI

Waar het uiteindelijk om gaat, is dat we met de toepassingen uit Applied Data Science & Artificial Intelligence ons leven en dat van de ander makkelijker maken. De lijst van toepassingen van data science en AI is enorm, denk aan: slimme sensoren op lantarenpalen die informatie geven over luchtkwaliteit of geluidsniveaus, het verhogen van verkoopcijfers door slimme marketing, tekstanalyse voor het vinden van de juiste informatie voor een advocatenkantoor, het voorkomen van filevorming voor wegbeheerders, het vinden van vis voor de visserij, preventief onderhoud van kostbare machines in de industrie, het creëren van de optimale omstandigheden voor groei van gewassen in de landbouw, het gerichter behandelen van ziekte voor de medische sector, enzovoort. Data science & AI bestrijkt daarmee een eindeloos aantal sectoren en kan nieuwe mogelijkheden en inzichten doen ontstaan.

De nieuwe bacheloropleiding Applied Data Science & AI zal professionals opleiden die zich in het datawerkveld thuis voelen. Daarbij richt de opleiding zich vooral op de functies (applied) data scientist, data analist en AI-consultant of -specialist. Maar er is ook expliciet rekening gehouden met de mogelijkheid dat aankomende studenten misschien beroepen zullen vervullen die nog niet bestaan. Studenten gaan veel praktijkprojecten doen met het bedrijfsleven en overheden, zodat zij ervaring opdoen met de (veranderende) praktijk. Daarnaast is er in het curriculum aandacht voor bijvoorbeeld onderzoeks- en algemene professionele vaardigheden.

Samen

Een nieuwe opleiding begin je niet zomaar even, en zeker niet in je eentje. De Haagse Hogeschool heeft daarom met verschillende organisaties het programma van de opleiding opgesteld en werkt intensief samen met de gemeente Zoetermeer, die de wens heeft het onderwijsaanbod op haar Dutch Innovation Park te versterken. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met Breda University of applied science (BUas), met wie de aanvraag voor de nieuwe opleiding gezamenlijk is gedaan. Ook de Hogeschool Rotterdam heeft zich bij deze samenwerking gevoegd en inmiddels heeft nóg een hogeschool laten weten een bachelor Data Science & AI te willen starten.

Daarmee worden de instellingen nog geen concurrent van elkaar: de vraag is groot, en al maken de instellingen gebruik van hetzelfde raamwerk, iedere hogeschool geeft de eigen opleiding op unieke manier vorm, passend bij de lokale behoefte en vraagstukken.

Hoe aanmelden en voor wie?

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

De nieuwe opleiding is vooral geschikt voor gemotiveerde middelbare scholieren die graag het naadje van de kous willen weten en een maatschappelijke bijdrage willen leveren. Daarnaast is het belangrijk dat studenten affiniteit met ICT en wiskunde hebben.

Voor meer informatie over de opleiding klik hier.