Baankansen na Werktuigbouwkunde
Ontdek wat je kunt worden en doen na je studie Werktuigbouwkunde aan De Haagse Hogeschool.

Heb je je studie Werktuigbouwkunde succesvol afgerond? Dan gaat er een wereld voor je open! Ontdek hier wat je allemaal kunt worden.
Wat doe je als werktuigbouwkundige?
Van de productie van consumentengoederen tot geavanceerde technologieën in de ruimtevaart, werktuigbouwkundigen spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen, verbeteren en onderhouden van systemen en machines. En daar is gelukkig grote behoefte aan. Jouw baankansen na de opleiding Werktuigbouwkunde zijn dan ook bijzonder groot!
Het leven mooier maken
Een werktuigbouwkundige is eigenlijk een uitvinder die een grote passie heeft om het leven mooier te maken. Daarvoor gebruikt hij de eindeloze mogelijkheden van de techniek. Dat klinkt mooi en groots. Maar wat dóe je als werktuigbouwkundige nou heel concreet? Een aantal voorbeelden.
Het kan zijn dat je gaat werken aan nieuwe mechanische producten. Dat je bestaande producten verbetert. Dat doe je dan met behulp van CAD-software. Het kan ook zijn dat je medische apparaten gaat ontwerpen en testen. Denk aan MRI-machines of kunstledematen. Of – iets abstracter – dat je simulaties uitvoert om de prestaties van systemen te voorspellen.
Wat kun je worden met Werktuigbouwkunde?
Met je diploma Werktuigbouwkunde op zak, kun jij veel verschillende functies bekleden. Vind werk in de automobielindustrie, lucht- en ruimtevaart, energie, gezondheidszorg en nog veel meer!
Als mechanical engineer ben je verantwoordelijk voor het ontwerp, de ontwikkeling en het testen van mechanische en thermische apparaten. Als project engineer beheer je technische projecten van begin tot eind en coördineer je de planning, het budget en het projectteam. Als system engineer werk je aan complexe projecten die verschillende technische vaardigheden omvatten, vaak in de IT- of elektronica-industrie. En als onderzoeks- en ontwikkelingsingenieur richt je je op innovatie, onderzoek je nieuwe technologieën en ontwikkel je nieuwe producten of verbeteringen aan bestaande producten.
Bij welke werkgevers ga je werken?
Werktuigbouwkundigen zijn in heel veel organisaties hard nodig. Denk aan multinationals als Bosch, Philips en Siemens. Die ontwikkelen en produceren heel veel, van consumentenelektronica tot industriële apparatuur. Of denk aan de automotive sector. Daar is continu behoefte aan nieuwe technologische ontwikkelingen en duurzame oplossingen. Jouw werkgever kan ook Airbus of Boeing worden. In die lucht- en ruimtevaartbedrijven staan precisie en innovatie centraal. Je kunt ook gaan werken bij een energiebedrijf. Een bedrijf als Shell of BP dat vooral fossiele energie levert. Of een bedrijf als Vestas dat vooral windenergie levert. En ten slotte kan je ook op de loonlijst komen te staan van een start-up: een net begonnen bedrijf in de hightech en duurzame sectoren.
Onze alumni
Ook onze oud-studenten vinden dat de baankansen na Werktuigbouwkunde groot zijn.
“Als project engineer bij een groot automobielbedrijf gebruik ik dagelijks de vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb opgedaan. Geen dag is hetzelfde en dat maakt mijn werk zo uitdagend en leuk.” Janine, Project Engineer bij Renault
“Werken in de lucht- en ruimtevaart was altijd mijn droom. Nu werk ik aan de ontwikkeling van satellietcomponenten die de manier waarop we de aarde observeren veranderen.” Milan, System Engineer bij Airbus Defence and Space
“Mijn rol als onderhoudsingenieur in een grote chemische fabriek vereist complexe besluitvorming en nauwe samenwerking met diverse teams om onze processen veilig en efficiënt te houden.” Sara, onderhoudsingenieur bij AkzoNobel
Wat kun je allemaal doen met Werktuigbouwkunde
Je kunt aan de slag gaan in de auto-industrie, de energiesector, de lucht- en ruimtevaart, de gezondheidszorg en op heel veel plekken meer. Wat je daar als werktuigbouwkundige in de praktijk doet, laten we zien met 3 casestudies.
Ontwikkeling van een elektrische sportauto
Een bekende automobielproducent wilde een nieuwe elektrische sportauto ontwikkelen die zowel krachtig als milieuvriendelijk zou zijn. Een team van werktuigbouwkundigen werkte aan de ontwikkeling van een geavanceerd elektrisch aandrijfsysteem. Dat moest een hoog vermogen leveren zonder broeikasgassen uit te stoten. De auto werd een model voor duurzame prestaties in de sportautosector en droeg bij aan de transformatie van het merkimago naar meer duurzaamheid.
Betere ontwerpen van windturbines
Een energiebedrijf wilde de efficiëntie van zijn windturbines verbeteren om meer hernieuwbare energie te kunnen produceren. Werktuigbouwkundigen analyseerden de huidige turbineontwerpen en brachten daarin verbeteringen aan. De verbeterde windturbines produceerden 20 procent meer energie dan hun voorgangers.
Ontwerp van een robotarm voor chirurgie
Een medisch technologiebedrijf wilde een robotarm ontwikkelen die chirurgen zou kunnen assisteren bij medische ingrepen. Door nauw samen te werken met medische professionals, ontwierpen werktuigbouwkundigen een robotarm die heel precieze bewegingen kon uitvoeren.
Ontdek de opleiding van Werktuigbouwkunde
Bij De Haagse Hogeschool kun je Werktuigbouwkunde volgen. We hebben een voltijd en duale variant. Interesse? Bekijk hier deze opleidingen: