Ondersteunende Technologie (AT) is essentieel voor mensen met beperkingen om gelijkwaardig en volwaardig te participeren in de samenleving. Circa 2,5 miljard mensen in de wereld hebben mogelijk baat bij een of meer hulpmiddelen maar een groot deel van hen heeft geen toegang tot hulpmiddelen en gerelateerde diensten. Vooral in ‘arme landen’ is dit een enorm probleem.

In het project Assistive Technology for All (AT4ALL) gaan de lectoraten Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport en Technologie voor Gezondheidszorg samenwerken aan Accessible, Adaptable, Acceptable, Affordable, Available and High Quality hulpmiddelen voor ‘low resource settings’: AT4ALL .

Achtergrond

In landen zoals India, Nepal en Zuid Afrika is er veel vraag op het gebied van verstrekking van hulpmiddelen. Een van de grote problemen is de beperkte beschikbaarheid van hulpmiddelen in deze landen, een ander is de (veel te hoge) kosten van hulpmiddelen. Het is heel belangrijk om met innovatief onderzoek de relevante hulpmiddelen te gaan ontwikkelen die lokaal geproduceerd en gerepareerd/onderhouden kunnen worden, die tevens betaalbaar zijn.

Eerste project

Een eerste project in het kader van dit programma is de ontwikkeling van een framerunner voor kinderen in Tanzania. In samenwerking met de Movendi Foundation en samen met studenten en docenten van de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie zijn de twee lectoraten aan het werk om met materialen die beschikbaar zijn in Tanzania een framerunner te ontwikkelen. Een framerunner is een driewielig loopframe waarmee kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking zich kunnen voortbewegen.

Voor de toekomst is het streven om met veel meer opleidingen, zoals werktuigbouwkunde en mechatronica, samen te werken en de nood voor hulpmiddelen multidisciplinair aan te pakken.

Framerunner

Onbepaald

Samenwerking

Er is een nauwe samenwerking met Gerwin Smit van TU Delft. Gerwin is ook onderzoeker bij het lectoraat Technologie voor Gezondheidszorg.

• Dr. Luc de Witte – Lector van Lectoraat Technologie voor Gezondheidszorg
  • Dr. Monique Berger – Lector van Lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport
  • Lisanne Fioole –Docent bij opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie

Dr. Monique Berger