Smart Sensor Systems

Hoe kunnen agrarisch ondernemers voor het ideale klimaat in hun kassen zorgen, zodat hun tomatenplanten zo veel mogelijk exemplaren van het smaakvolste soort afleveren? Is het mogelijk zelfsturende rolstoelen te ontwikkelen, waardoor ouderen langer mobiel blijven en zelfstandig op bezoek kunnen bij familie en vrienden? En op welke manier meet je wat de blootstelling is aan schadelijke omgevingsfactoren zoals fijnstof, geluid of straling?

Intreerede John Bolte 'Voorkomen door voorspellen: Weet wat je meet!' bekijk het verslag van 1 februari 2018 >
Over het lectoraat

Slimme meetinstrumenten en sensoren (statisch, mobiel en zelfs draagbaar) leveren een wereld aan nuttige gegevens en toepassingen op. Voor het bedrijfsleven, de zorg, maar ook andere sectoren. Het lectoraat Smart Sensor Systems richt zich op het ontwerp en de ontwikkeling van dergelijke meetnetwerken, maar ook op het verwerken en terugkoppelen van metingen.

Preventie en predictie zijn de kernwoorden van het lectoraat. Meten is weten. En weten is vóór zijn. Of het nu gaat om predictieve modellen voor gezondheid en (arbeids)veiligheid of early warning systems voor preventief onderhoud van machines. Voorkomen is beter – en goedkoper – dan genezen of repareren.

Het lectoraat is aangesloten bij twee onderzoeksplatforms van De Haagse Hogeschool:

Met behulp van slimme sensoren kunnen we de gezondheidsrisico’s van medewerkers al vroeg in kaart brengen.

Over de lector

dr. John Bolte

John Bolte studeerde af als aardbevingsseismoloog aan de Universiteit Utrecht. In 2003 promoveerde hij aan de TU Delft op het gebied van akoestische imaging. Al vanaf 2002 werkt hij als scientific project manager voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij schreef bijvoorbeeld aan een nationale richtlijn voor de bescherming van werknemers tegen elektromagnetische velden. Bij het RIVM deed hij ook jarenlange ervaring op met het ontwikkelen en toepassen van draagbare meetinstrumenten (wearables). Hij kreeg diverse onderzoeksubsidies toegekend van ZonMw en RIVM (> 1,25 Miljoen Euro). John Bolte studeerde in 2011 af als milieuepidemioloog aan de Vrije Universiteit en werd in 2016 benoemd tot lector aan De Haagse Hogeschool.

+31 (0) 15 - 260 63 86
j.f.b.bolte@hhs.nl

De Haagse Hogeschool wint met URBINN de MobiliteitsAward Haaglanden (20-11-2017)

Minors

De Betafactory, Accenda en het lectoraat Smart Sensor Systems zijn een jaar geleden een project gestart om een duurzame zelfrijdende stadsauto te maken. Het doel van de minor KB-74 Applied Data Science is om in real-time de omgeving in kaart te brengen met behulp van stereo camera beelden. De semantische kaart laat zien waar de auto is, waar obstakels zijn, interpreteert tekens die relevant zijn voor het verkeer en brengt andere verkeersdeelnemers in kaart. Deze informatie kan een vervolgtraject kan worden gebruikt om het autonoom rijden mogelijk te maken. Lees meer

Publicaties en projecten