Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Een hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde, zoals je 'm zelf had kunnen bedenken. 

Je hebt al een leuke baan in de techniek, maar je bent op zoek naar méér. Je wil verder komen in jouw vakgebied, maar wel in je eigen stijl. Je eigen keuzes maken en tóch gecoacht worden. Doorgroeien vanuit de baan die je nu hebt, maar niet weer op school zitten. En je wil een diploma halen, maar geen tentamens doen. Dat is hoe jij het graag wil. 

Maar kan dat ook? Het antwoord is ‘Ja, dat kan!’ Met de 2-jarige hbo Associate degree opleiding Technische Bedrijfskunde van De Haagse Hogeschool. Een opleiding die zó goed bij jou past … je had ‘m zelf kunnen bedenken!​ 

In deze Ad-opleiding Technische Bedrijfskunde is studie, werk en privé perfect op elkaar afgestemd. Je leert terwijl je werkt, zodat je tijd overhoudt voor al die andere belangrijke dingen in je leven, terwijl je toch in 2 jaar je hbo Ad-diploma haalt.​ 

Heb je daarna de smaak te pakken? Dan ben je helemaal klaar voor de volgende stap in je carrière.​ 

Als je de Ad opleiding Technische Bedrijfskunde aan De Haagse doet, dan ga je 1 dag per week naar school en wat je daar leert pas je de andere dagen direct toe in het werk dat je doet. Doordat de opleiding heel breed is en je een deel van de opleiding zelf samenstelt is er ontzettend veel mogelijk en krijg je heel veel vrijheid. 

Je wordt daarbij intensief gecoacht en begeleid, maar het tempo bepaal je zelf. Je leerdoelen bestaan uit echte praktijkopdrachten of producten. Die stem je af met je werkgever. Zo word je wél getoetst, maar dan zónder tentamens te maken.​ 

Inhoudelijk sluit de Ad opleiding Technische Bedrijfskunde ook precies aan op jouw wensen. Veel techniek, veel praktijk, maar dan allemaal nét een stapje verder. De energietransitie, robotica en het verbeteren van werkprocessen door nieuwe technieken in te zetten, zoals 3D-printing ... het kan allemaal deel uitmaken van jouw opleiding. Maar er is bijvoorbeeld ook aandacht voor duurzaamheid, procesoptimalisatie en managementvaardigheden. Al met al een heel breed programma dat je binnen de techniek meer verantwoordelijkheid, meer perspectief en meer mogelijkheden geeft. Eigenlijk leer je hier alles om door te groeien in je huidige baan én om van je toekomstige carrière in de techniek een succes te maken. Op zo’n manier samengesteld dat het perfect aansluit op jouw eigen wensen en doelen, maar dan wel met persoonlijke coaching en een geaccrediteerd diploma. 

De Associate degree opleiding Technische Bedrijfskunde van De Haagse past zo goed bij jou … je had ‘m zelf kunnen bedenken! 

Alles over toelating

Toelatingseisen

Welk profiel of niveau heb je nodig?

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M (met Wiskunde A of B), E&M, N&G, N&T 
Vwo
  • C&M (met Wiskunde A of B), E&M, N&G, N&T 
Mbo 4
  • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding 

Heb je geen opleiding afgerond, dan kun je het Toelatingsonderzoek 21+ doen. Lees hieronder meer over deze mogelijkheid. 

Relevante werkplek

Naast je vooropleiding (mbo-4 of havo/vwo) is het belangrijk dat je, bij aanvang van de studie, een relevante werkplek in een technologische/technische organisatie en/of functie hebt, waar je de ontwikkelstappen uit een leerarrangement kunt maken. Daarom is er een werkplekscan aan het begin van ieder leerarrangement, waarin je samen met je studiecoach bepaalt of deze werkplek voldoet. Mocht je geen relevante werkplek hebben, dan kijken we samen in maatwerk naar een alternatief. 

Intakegesprek

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek. Door te kijken naar je huidige functie, je ambities en je beschikbaarheid kunnen we achterhalen hoe we jou het beste kunnen ondersteunen in je opleiding en je verdere carrière. Ook bespreken we je relevante werkervaring en de mogelijkheid om vrijstellingen te krijgen. Voorafgaand aan dit gesprek willen we graag dat je een werkplekscan invult. 

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Studie in cijfers

6 - 8

uur onderwijs per week: vrijdag

17

uur zelfstudie en werkplekleren

60

studiepunten per jaar

Voorlichting

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichting

Maandag 17 juni

Go to Bezoek onze voorlichting

Bezoek onze voorlichting

Maandag 17 juni

Heeft De Haagse Hogeschool het ook voor jou? Meld je aan voor een online informatiesessie van een van onze opleidingen om dit te ontdekken.

Go to Bezoek onze voorlichting
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Go to Het stappenplan

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Go to Het stappenplan
Man met bril praat tegen vrouw

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Go to Ervaringen van oud-studenten

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Ben je nog op zoek naar tips en antwoorden op veelgestelde vragen? Onze deeltijdstudenten, alumni en docenten weten dat het beste uit te leggen. 

Go to Ervaringen van oud-studenten

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Jaar 1
Jaar 2
Flexibiliteit in het leertraject

De opleiding associate degree Technische Bedrijfskunde werkt met flexibele leerarrangementen, waarmee je kunt aansluiten op jouw ervaring en ontwikkelpunten. Je hebt niet alleen veel meer inspraak op wat je wilt leren, maar ook op welke manier, waar en wanneer je dat wilt doen.  
Het eerste jaar adviseren we de vaste volgorde aan te houden en te starten met het leerarrangement Procesverbetering. Het laatste semester eindig je bij voorkeur met het flexibele thema. Omdat Technische Bedrijfskunde heel breed is, kun je je tijdens dit semester verdiepen en verbreden in de specifieke competenties en leeruitkomsten die het beste passen bij de sector waarin jij werkt.  

Deze opleiding heeft een blended vorm van zowel fysiek als online onderwijs. Online maak je op je eigen momenten opdrachten en neem je de theorie door. Iedere vrijdag, op school, krijg je geen hoorcolleges, maar bieden we je activerende werkvormen aan. 

Individuele vrijheid 

De opleiding is opgebouwd rond leeruitkomsten; kennis, houding en vaardigheden die je in de praktijk moet beheersen om een bepaald leerarrangement af te kunnen ronden. Die leeruitkomsten worden getoetst. Hoe je je op die toets voorbereidt, bepaal je zelf. Je richt je eigen leeromgeving in met een mix van praktijkleren, onderwijs op school en online activiteiten. Via zelfstudie, met experts (op school en praktijk) en samen met andere professionals (medestudenten). Flexibel onderwijs betekent bij ons nog steeds veel persoonlijk contact met medestudenten, docenten en studiecoaches. 

Je eigen tempo 

Het standaardprogramma is 2 jaar, maar je kunt de opleiding sneller afronden. Dat is afhankelijk van je voortraject, je al ontwikkelde competenties en je keuzes. Elders verworven competenties kun je bij aanvang van je studie aantonen en daarmee sneller door de opleiding gaan. Bij je planning krijg je ondersteuning van een studiecoach. Je doorloopt het programma in je eigen tempo. 

Flexibele toetsing 

Aan het eind van elk semester krijg je een toetsing aan de hand van een assessment. Je maakt beroepsproducten en legt deze vast in je portfolio. In je portfolio laat je zien dat je aan de leeruitkomsten voldoet. In een criteriumgericht interview overtuig je ons ten slotte dat je voldoet aan deze leeruitkomsten.  

Na je studie

Wat kun je later worden?

  • Projectleider 

  • Werkvoorbereider 

  • Teamleider techniek 

  • Technisch inkoper 

  • Logistiek- of operationeel manager 

  • Maintenance engineer 

Doorstuderen

Heb je je Ad-diploma op zak en wil je verder studeren? Dan kun je versneld een bachelordiploma Technische Bedrijfskunde halen.  

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Wil je deze opleiding volgen? Inschrijven kan binnenkort via Studielink. Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar: e.meertens@hhs.nl t.a.v. Els Meertens. 

  • Deze deeltijdopleiding start zowel in februari als in september. 
Studiekosten en -financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding Ad Technische Bedrijfskunde. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Ook na je bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen. Wij helpen je graag om de juiste opleiding te kiezen. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor.

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je Ad-opleiding Technische Bedrijfskunde maak je kennis met je studiecoach. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt of ondersteuning zoekt voor je studievoortgang. Je krijgt ook een projectcoach. Deze coach begeleidt jou inhoudelijk bij je studie, bijvoorbeeld bij productontwikkeling. Heb je behoefte aan extra hulp? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan, vertrouwenspersoon of psycholoog. 

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 

  • Officiële opleidingsnaam: Ad Technische Bedrijfskunde 
  • Naam internationaal: n.v.t. 
  • Opleidingscode (Isat): 80020
  • Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads