Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Bij de voltijdopleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) combineer je creativiteit en techniek. Je leert van ervaren docenten hoe producten in elkaar zitten én hoe je van een schets tot een eindproduct komt.

Een lamp, een schuurmachine, een drone, een sportrolstoel of een medicijnverpakking; overal komt een ontwerp aan te pas. Door jouw vindingrijkheid te combineren met technische knowhow kom jij als industrieel ontwerper straks met spullen die het leven makkelijker, leuker of duurzamer maken.

Al in de eerste weken ga je aan de slag voor een echte opdrachtgever. En dat blijft zo. We hebben in het grote schoolgebouw een eigen plek. Met docenten en labs in de buurt, en een gezellige ontwerpstudio waar je met medestudenten aan projecten werkt. Tijdens die projecten heb je altijd trainingen als schetsen, modelbouw en 3D-CAD in je rooster. En je volgt vakken als produceren & materialen, wiskunde of vormgeving. Met andere woorden: je leert telkens precies wat je op dat moment moet weten. En dat werkt. Tijdens je stage zul je merken dat je helemaal klaar bent voor de praktijk. Dan studeer je af en mag je jezelf ingenieur noemen. IPO Den Haag heeft een goede naam in het bedrijfsleven, dus je kunt een warm welkom verwachten.

Alles over toelating

Toelatingseisen

Welk profiel of niveau heb je nodig?

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • E&M (Natuurkunde)
  • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
  • N&T
Vwo
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo
  • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding
Instroomadvies

Industrieel Product Ontwerpen is een pittige opleiding met de nadruk op techniek en design. Denk er goed over na of dit bij je past. Het niveau is te doen, de studie is vooral intensief. Kijk naar de vakken die je gaat doen, kom naar de Open Dag, ga proefstuderen of loop een keer mee.

Wiskunde

Ook als je toelaatbaar bent (zie toelatingseisen IPO) kan het zijn dat je wiskundeniveau niet goed is. Tijdens de opleiding heb je wiskunde B nodig. Heb je geen wiskunde B gehad of twijfel je aan je niveau? Lees meer over wiskunde bij IPO en controleer zelf hoe je ervoor staat. Als het nodig is, kun je zelf extra oefenen of gebruikmaken van de voorbereidingscursussen die wij aanbieden.

Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Twijfel je aan je wiskundeniveau? Dan is het verstandig om je kennis bij te spijkeren. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook meedoen aan de (gratis) vierdaagse cursus wiskunde van de techniekopleidingen van De Haagse Hogeschool. De cursus wordt gegeven in de laatste weken van de zomervakantie, in ons gebouw in Den Haag. Op de flyer staat een link naar een oefentoets en het aanmeldformulier. Je kunt je aanmelden tot 1 augustus 2024.

Natuurkunde

Natuurkunde is niet voor alle instromers verplicht, zie toelatingseisen IPO. Ben je wel toelaatbaar, maar weet je dat je een achterstand hebt met natuurkunde? Voorbereiding is niet per se noodzakelijk maar het maakt je studie wel makkelijker. Als IPO’er gebruik je het onderdeel statica/mechanica. Deze links om je op weg te helpen:
Mechanica x - YouTube
Meneer Wietsma Natuurkunde - YouTube
www.roc.nl

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Je ziet dat je wél het juiste profiel hebt gevolgd voor deze opleiding, maar dat je géén examen hebt gedaan in een vak dat de opleiding verplicht heeft gesteld. Dan heb je – zoals dat heet – een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+ toelatingsonderzoek

Ben je aan het begin van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt tot de opleiding Industrieel Product Ontwerpen? Doe dan het 21+ toelatingsonderzoek. Slaag je daarvoor, dan word je toch toegelaten. Het onderzoek vindt in de periode januari tot en met augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Tijdens het onderzoek leg je een digitale capaciteitentest af.

Een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kunnen wij je toelaten tot de opleiding als dat diploma toegang biedt tot het hoger beroepsonderwijs en als je kunt laten zien dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlandse en internationale diploma’s.

Uitspraken over je toelating

Wij kunnen geen uitzonderingen maken op de officiële toelatingseisen. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

19 en 20 maart 2024

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

19 en 20 maart 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

24

contacturen per week

50%

projecten

16

uur zelfstudie per week

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, workshops, projecten en practica

Tijdens de opleiding Industrieel Product Ontwerpen leer je zeker niet alleen uit de boeken. Je bent veel met je handen bezig en werkt praktijkopdrachten achter de computer uit. Je krijgt een uitgekiende mix van colleges, workshops, projecten en practica. Zo word je opgeleid tot een praktische, creatieve en slimme industrieel ontwerper. Met verstand van techniek én gevoel voor vormgeving.

Studio en werkplaats

Je hebt een prachtige werkruimte tot je beschikking: de Studio. Hier kun je je uitleven op je eigen ideeën en ontwerpen. Je vindt er een tekenruimte, de visualisatiestudio (VisLab) en de Reactor, een speciaal klaslokaal voor instructies en korte presentaties. Tijdens het ontwerpproces maak je vaak een 3D-model van je ontwerp. Je gebruikt daar een van de vele 3D-printers in ons 3D-lab voor of je gaat de werkplaats in. Daar vind je gereedschappen, materialen, machines (ook een lasersnijmachine) en zelfs aparte cabines voor spuiten en lassen.

Stages en excursies

In het derde jaar loop je 1 stage van 20 weken of 2 stages van 10 weken. Maar de praktijk leer je niet alleen op de werkvloer. Je gaat een aantal keer op excursie, naar bijvoorbeeld een spuitgieter van kunststof producten. Of naar een bedrijf waar producten worden verpakt die je later in de supermarkt kunt vinden.

Minors

Je studie samenstellen

Na het eerste jaar volg je ongeveer 25% van je studietijd minoren. Hiermee kun je je kennis verder verdiepen en verbreden. Je bepaalt zelf, in overleg met je studieloopbaancoach, welke minoren je volgt. Wil je je helemaal storten op duurzaam ontwerpen? Volg dan de minor Sustainable product design. En wat dacht je van Ondernemen: leren door doen? Hoe start je als designer je eigen toko op en hoe verover jij vervolgens de markt? Of ben jij die globetrotter die buiten de grenzen van Nederland denkt? Volg een minor Spaans, stap in de trein en ga leuke ontwerpopdrachten doen in Spanje.

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Verpakkingsontwikkelaar

  • Eigenaar van een ontwerpbureau

  • Ontwerper bij een groot bedrijf

  • Productontwikkelaar

Dit word je niet

  • Vormgever

  • App-ontwerper

Doorstuderen

Aan hogeschool of universiteit

Om verder te komen in de wereld van industrieel productontwerpen kan een extra diploma handig zijn. Mogelijkheden om door te studeren na je opleiding Industrieel Product Ontwerpen zijn er genoeg. Je kunt een aansluitende bachelor bij De Haagse Hogeschool volgen, of de nieuwe eenjarige master Next Level Engineering. Misschien stap je liever over naar de TU Delft voor de master Industrieel Ontwerpen. Eenmaal aan het werk en hard bezig met grote projecten? Dan ben je zeker weer welkom bij ons voor de post-hbo-opleiding Praktisch Projectmanagement.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding maak je kennis met je studieloopbaancoach. Dat is altijd een docent van je opleiding. Jouw coach helpt je tijdens je studie met het maken van keuzes. Welke richting kies jij om opgeleid te worden voor jouw droombaan?

Mocht je willen praten over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Industrieel Product Ontwerpen
Naam internationaal: Industrial Design Engineering
Opleidingscode (Isat): 34389
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Studiepunten halen

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.