Werktuigbouwkunde - Duaal

Een drone met intelligente sensoren, de schokdempers van een sportwagen, de wifi in huis. Gewone én ongewone technische dingen maken ons dagelijkse leven vaak net een stukje makkelijker. Heel vaak dankzij een werktuigbouwkundige. Ben je nieuwsgierig naar hoe alles werkt? De techniek erachter? En wil je alles nóg beter vormgeven en organiseren? Tijdens de opleiding Werktuigbouwkunde houd je je bezig met het ontwerpen, bouwen en verbeteren van constructies, machines, aandrijftechnieken, meet- en regeltechnieken en installaties.

Toelatingseisen

Werktuigbouwkunde Duaal, 2023-2024

Om met de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde Duaal te kunnen beginnen moet je een geschikte baan en een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hieronder zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt.

HAVO
N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
N&T
C&M
E&M
VWO
E&M (Natuurkunde)
N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
N&T
C&M
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Toelatingsadvies

Kijk wat in jouw situatie geldt

Met de duale variant van de opleiding Werktuigbouwkunde volg je een opleiding naast je werk. Een aanstelling van minimaal 24 uur in een technisch (werktuigbouwkundig) bedrijf is noodzakelijk omdat je een deel van de studiepunten bij je werkgever behaalt. Als je nog geen werk hebt, moet je op zoek naar een geschikt bedrijf in een werktuigbouwkundige omgeving dat wil meewerken aan jouw opleiding. Geschiktheid van het bedrijf om als duale werkgever te fungeren wordt door de opleiding bepaald. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van een bedrijf, of twijfelt over de geschiktheid daarvan, neem dan contact op met de duaal-coördinator via p.c.h.souren@hhs.nl
Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Heb je voorafgaand aan de studie geen wiskunde gedaan of twijfel je aan je niveau? Dan is het verstandig dat je een cursus wiskunde volgt. Dat kun je zelf doen, maar de (techniek)opleidingen van De Haagse organiseren in Delft ook een cursus wiskunde. De lessen starten in februari 2023, en kosten € 250. Schrijf je nu in.

Heb je geen cursus gedaan of wiskunde gehad? Dan bekijkt de studieloopbaancoördinator tijdens de intake of je voldoende kennis van wiskunde hebt en welke propedeuse (één- of halfjarige) het beste is. Je kunt Paul Souren bereiken via p.c.h.souren@hhs.nl.

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist een of meer vakken
Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt.  Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen. 

21+ toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse Hogeschool? Dan geldt een aparte regeling. Houd er wel rekening mee dat je een geschikte baan moet hebben om deze duale studie te kunnen volgen. Overstappen van een andere studie is mogelijk. Voor meer informatie over overstappen en vrijstellingen kun je contact opnemen met Paul Souren, tel 015 260 6259 of p.c.h.souren@hhs.nl.

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Student voor een dag

Proefstuderen

Kom tijdens onze proefstudeerdagen op donderdag 15 en vrijdag 16 december 2022 ervaren hoe een studie is. Hiervoor kan je je nu aanmelden bij de opleiding(en) van jouw voorkeur.

Meelopen

Wil jij weten hoe de studie écht is. Gewoon een dagje meekijken in het leven van een huidige student bij de opleiding die jou interessant lijkt. Dat kan! Met onze meeloopdag die kosteloos en vrijblijvend door onze opleidingen wordt aangeboden.

Evenementen

  1. 15 december 2022
    Proefstuderen
  2. 16 december 2022
    Proefstuderen
Bekijk al onze evenementen

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze te maken

Het kan dat je na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog niet weet wat je moet gaan studeren. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt.

Studie in beeld

Sleep opzij

Geïnteresseerd in
Werktuigbouwkunde - Duaal?