Werktuigbouwkunde - Duaal

Een drone met intelligente sensoren, de schokdempers van een sportwagen, de wifi in huis. Gewone én ongewone technische dingen maken ons dagelijkse leven vaak net een stukje makkelijker. Heel vaak dankzij een werktuigbouwkundige. Ben je nieuwsgierig naar hoe alles werkt? De techniek erachter? En wil je alles nóg beter vormgeven en organiseren? Tijdens de opleiding Werktuigbouwkunde houd je je bezig met het ontwerpen, bouwen en verbeteren van constructies, machines, aandrijftechnieken, meet- en regeltechnieken en verbindingsprincipes.

Toelatingseisen

Werktuigbouwkunde Duaal, 2019-2020

Om met de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde Duaal te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hieronder zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt.
HAVO
N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie)
N&T
C&M
E&M
VWO
E&M (Natuurkunde)
N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie)
N&T
C&M
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Toelatingsadvies

Kijk wat in jouw situatie geldt

Met de duale variant van de opleiding Werktuigbouwkunde volg je een opleiding naast je werk. Een aanstelling van minimaal 24 uur in een technisch (werktuigbouwkundig) bedrijf is noodzakelijk omdat je een deel van de studiepunten bij je werkgever behaalt. Als je nog geen werk hebt, moet je op zoek naar een geschikt bedrijf in een werktuigbouwkundige omgeving dat wil meewerken aan jouw opleiding. Je kunt het ook proberen via Dosign Engineering op www.in4jaaringenieur.nl. Geschiktheid van het bedrijf om als duale werkgever te fungeren wordt door de opleiding bepaald.
Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Heb je voorafgaand aan de studie geen wiskunde gedaan of twijfel je aan je niveau? Dan is het verstandig dat je een cursus wiskunde volgt. Dat kun je zelf doen, maar de (techniek)opleidingen van De Haagse organiseren in Delft ook een cursus wiskunde. De lessen starten in februari 2019, en kosten € 240. Schrijf je nu in.

Heb je geen cursus gedaan of wiskunde gehad? Dan bekijkt de studieloopbaancoördinator tijdens de intake of je voldoende kennis van wiskunde hebt en welke propedeuse (één- of halfjarige) het beste is.
De studieloopbaancoördinatoren voor deze opleiding zijn: Paul Souren via 015 - 260 6259 of p.c.h.souren@hhs.nl en Helmut Drabben via 015 - 260 5330 of h.drabben@hhs.nl.

In het bovenstaande overzicht toelatingseisen kan je bij jouw profiel drie mogelijkheden tegenkomen:

  • Groen vinkje: Je voldoet aan de vooropleidingseisen en mag starten
  • Groen vinkje + een vak (bijvoorbeeld economie of wiskunde B): Dit vak moet je in je profiel hebben. Als je dat al hebt, dan voldoe je aan de vooropleidingseisen en ben je toelaatbaar. Heb je het vak niet, dan mag je alleen starten op voorwaarde dat je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Voor de wet moet je deze achterstand eerst inhalen, voor je aan de studie mag beginnen. Deficiënties kunnen worden weggewerkt door het behalen van een staatsexamen (havo of vwo). Let op: je kan je t/m 31 december aanmelden voor een staatsexamen. De Haagse Hogeschool accepteert ook enkele andere certificaten, bekijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.
  • Rood kruis: Met dit profiel ben je niet toelaatbaar.
Heb je een havo-diploma behaald vóór 2009 of een vwo-diploma behaald vóór 2010. Dan wordt je diploma individueel beoordeeld op toelaatbaarheid. Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met de Centrale Studenten Inschrijvingen (CSI) via het contactformulier.
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ kan in het voorjaar van 2019 op verschillende momenten afgelegd worden op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een capaciteitentoets.
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.
Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse Hogeschool? Dan geldt een aparte regeling. Houd er wel rekening mee dat je een geschikte baan moet hebben om deze duale studie te kunnen volgen. Overstappen van een andere studie is mogelijk. Voor meer informatie over overstappen en vrijstellingen kun je contact opnemen met Paul Souren, tel 015 260 6259 of p.c.h.souren@hhs.nl.

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Student voor een dag

Voel je al even student

2 november 2019

Open Dag

Bekijk ons hypermoderne glazen gebouw in Delft en onze studie- en prakticumlokalen met moderne apparatuur. Ontdek hoe een warmtewisselaar werkt in het energielab, programmeer een robot in roboticalab en leer frezen en werken met een draaibank. Dat kan allemaal tijdens de Open Dagen. Je kunt ook opleidingspresentaties bijwonen en praten met studenten en docenten. Geef je wel even op,  dan weten we dat je langskomt.

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze te maken

Het kan dat je na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog niet weet wat je moet gaan studeren. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt.

Studie in beeld

Geïnteresseerd in
Werktuigbouwkunde - Duaal?

Meld je aan