Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Voor de klas staan. Een onmisbare rol in het leven van kinderen spelen. Jij weet hoe belangrijk school is. Met de geïntegreerde PABO/HALO-opleiding aan De Haagse Hogeschool krijg je een dubbele bevoegdheid voor het basis- en voortgezet onderwijs en word je zowel docent als gymleraar.

De vraag naar leraren die zowel voor de klas staan als bewegingsonderwijs kunnen geven, wordt steeds groter. Je gaat lesgeven op een school waar bewegen en leren met elkaar zijn verbonden. Waar het klaslokaal, de gymzaal en het schoolplein samen de context vormen voor de ontwikkeling van kinderen. Want gezonde en gelukkige kinderen presteren beter. Wil jij daaraan bijdragen? En lijkt het je gaaf om de HALO-opleiding en de PABO-opleiding te combineren? Dan is deze gloednieuwe opleidingsvariant perfect voor jou. Binnen 4,5 jaar haal je 2 bachelordiploma’s.

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
 • E&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
 • N&G (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
 • N&T (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo
 • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de gecombineerde bacheloropleiding PABO/HALO aan De Haagse te beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben. Je bent met alle profielen welkom. Met een vwo-diploma hoef je geen aanvullende toelatingstoetsen te behalen. Met een havodiploma moet je aanvullende toelatingstoetsen doen voor Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie wanneer je deze vakken niet in je vakkenpakket hebt gehad. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je van harte welkom. Je moet wel aanvullende toelatingstoetsen doen voor Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie.

Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder bij "Overige situaties” wat voor jou geldt. 

Alles over toelating

Goed dat je nadenkt om met de opleiding PABO/HALO aan De Haagse te starten. Een opleiding waarbij je binnen 4,5 jaar 2 bachelordiploma’s haalt. Dat maakt je extra waardevol voor het werkveld. Om de opleiding succesvol te doorlopen, is het belangrijk dat je proactief bent en zelfstandig en planmatig kunt handelen. Een dubbele opleiding volgen is intensief, maar je bent na afloop breed inzetbaar.

Aanvullende toelatingseisen

De opleiding PABO/HALO heeft aanvullende toelatingseisen van zowel de PABO als de HALO.

Ga naar de opleidingspagina van de PABO en naar de opleidingspagina van de HALO om daar de aanvullende toelatingseisen te bekijken. Je kunt deze vinden onder het kopje  “Alles over toelating – Aanvullende toelatingseisen”.

Overige situaties

Niet direct toegelaten? 

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent voor de gecombineerde PABO/HALO-opleiding aan De Haagse. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten met de PABO/HALO-opleiding aan De Haagse Hogeschool. 

21+ toelatingsonderzoek 

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari tot en met augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot het hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse 

Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse, dan geldt een aparte regeling. Overstappen is het hele jaar mogelijk. Voor meer informatie en vragen kun je gebruik maken van dit formulier

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) 

Om de PABO/HALO succesvol te kunnen afronden, moet je ergens stage lopen. Omdat je dan in aanraking kunt komen met kwetsbare doelgroepen, moet je in veel gevallen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen aantonen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. In dit geval dus je stage. Wil je meer informatie over de VOG? Kijk dan verder op de website van de Rijksoverheid.  

Je hebt een extra opstapje nodig: het PABO-arrangement 

Wil jij voor de klas en heb je een extra opstapje nodig om succesvol te kunnen starten? Dan is het PABO-arrangement in Den Haag jou misschien op het lijf geschreven. Dit arrangement is bedoeld voor: 

 • zij-instromers met minimaal een mbo 4-diploma;  

 • havisten die 1 of alle 3 de vakken aardrijkskunde, geschiedenis of natuur & techniek niet in het eindexamenpakket hadden en hiervoor een toelatingstoets PABO moeten doen. 

Dit arrangement duurt een halfjaar, waarin je je voor kunt bereiden op:  

 • de toelatingstoetsen; 

 • een succesvol eerste jaar op de PABO/HALO. 

Je volgt op woensdagmiddag de lessen die voorbereiden op de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Je kunt een keuze maken uit de 3 vaklessen of alle drie de vaklessen volgen. Het programma is 1,5 uur tot 1 dagdeel per week gedurende 14 weken. De examens zijn de landelijke toelatingstoetsen PABO. Als je de toetsen haalt, kun je in augustus beginnen met het eerste jaar van de PABO/HALO op De Haagse Hogeschool. Bij De Haagse Hogeschool kun je je voorbereiden op de PABO/HALO op de manier die het beste bij jouw situatie past! 

Uitbreiden 

Je kunt het PABO-arrangement uitbreiden met bijvoorbeeld een WisCAT-training en lessen op de PABO. 

Door wie? 

Het PABO-arrangement wordt uitgevoerd door VAVO-Haaglanden (Theresiastraat 8, 2593 AN Den Haag). 

Kosten 

 • Toelatingstoetsen: 
  Voor onderwijsassistenten die onder een Haags schoolbestuur werken, zijn de kosten voor een toelatingstoets per vak € 50,00 euro. Voor de meeste studenten zijn de kosten € 150,00 voor 3 vakken.  

 • WisCAT-rekentoets: 

De kosten voor deze toets bedragen € 150,00. 

Aanmelden 

Ben je geïnteresseerd in het PABO-arrangement en heb je vragen? Stuur dan je e-mail naar PABOarrangement@rocmondriaan.nl
 
Wil je je meteen aanmelden? Dat kan hier. Daarna volgt een (telefonisch) intakegesprek. 

Afhankelijk van je ervaring kun je als extra voorbereiding op de opleiding een snuffelstage lopen op een basisschool en ervaren of het basisonderwijs iets voor jou is. De lessen zijn op de woensdagmiddag. 

Veelgestelde vragen over de opleiding PABO/HALO 

Waarin onderscheidt de HALO zich van de landelijke HALO-opleiding? 

De Haagse biedt een volwaardige HALO-opleiding aan. We noemen die de HALO, omdat het de Haagse variant is van de ALO.  

Hoe meld ik me aan voor de PABO/HALO? 

Wil je starten met deze opleiding? Meld je dan 2 keer aan in Studielink, zowel voor de PABO/HALO als voor de HALO/PABO, zie exacte naamgeving in Studielink hieronder: 

 • PABO/HALO-opleidingsvariant PABO-deel 

 • PABO/HALO-opleidingsvariant HALO-deel 

Welke toelatingseisen gelden voor deze opleiding? 

Je kunt bij PABO/HALO instromen met een havo, vwo of mbo-4 diploma. Je kunt met ieder profiel bij ons terecht. Op onze website onder het kopje Toelatingseisen vind je alle informatie over de (extra) toelatingseisen voor deze opleidingsvariant. 

Wat is de man/vrouw verhouding op deze PABO/HALO-opleiding? 

Bij de PABO/HALO is ongeveer 50 procent man en 50 procent vrouw. 

 
Hoe kan het dat je deze twee opleidingen nu in 4,5 jaar kunt volgen, terwijl de opleidingen los van elkaar veel langer duren? 

Een groot deel van de opleidingen bestaat uit universele leeruitkomsten. Universeel wil zeggen dat het geldt voor het leraarschap in het algemeen, dus zowel voor leraar basisonderwijs als voor vakleerkracht bewegingsonderwijs. Dit aanbod komt bij de reguliere PABO en HALO aan bod. Denk bijvoorbeeld aan het maken van lesvoorbereidingen, pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en onderwijskunde. 

Krijg je twee volwaardige diploma’s na afloop van deze opleiding? 

Ja, je krijgt zowel een bachelordiploma Leraar Basisonderwijs als een bachelordiploma Leraar Lichamelijke opvoeding eerstegraads. Je mag hiermee lesgeven in het basisonderwijs en je mag bewegingsonderwijs geven in elk type van het onderwijs (dus basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en het mbo). 

Mag je zelf kiezen op welke school je gaat stagelopen? 

De Haagse Hogeschool werkt voor deze PABO/HALO-opleiding samen met de Opleidingsschool Zuid-West Holland (OZWH). Binnen deze opleidingsschool werken 4 schoolbesturen nauw met ons samen om basisschool (gym)leerkrachten op te leiden voor de regio. Wanneer je ervaring op gaat doen in de praktijk (stagelopen), zal dit plaatsvinden op 1 van de scholen binnen deze opleidingsschool in en rondom Den Haag. 

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Tijdens de PABO/HALO-opleiding vinden we het belangrijk dat de toetsen zo dicht mogelijk staan bij de dagelijkse praktijk van een groepsleerkracht en leraar lichamelijke opvoeding. Dit betekent dat je producten zult maken die jouw stageschool ook echt kan gebruiken. Daarnaast verzamel je materialen die je tijdens je stage hebt gemaakt of voer je een assessmentgesprek om jouw ontwikkeling zichtbaar te maken. Voor sommige kennisvakken zoals Nederlands, rekenen en wereldoriëntatie maak je ook af en toe een kennistoets. 

Praktijkleren

Je opleiding doe je voor 40 procent in de praktijk. Het lesprogramma ontwikkelen we samen met het werkveld. 

Een inhoudelijk voorproefje

PABO/HALO verrijkt de lesstof met kennisclips. Een kennisclip is een korte video waarin een stuk stof is uitgelegd of een handeling wordt voorgedaan. Je kunt dit voorafgaand aan de les of in je eigen tijd kijken.

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Groepsleerkracht (in het basis-, praktijk- en speciaal onderwijs)

 • Leraar lichamelijke opvoeding (in het basisonderwijs, praktijkonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger beroepsonderwijs)

 • Sportcoördinator

 • Buurtsportcoach

 • Onderwijskundig medewerker in de volwasseneneducatie

Dit word je niet

 • Zweminstructeur 

 • Fitnessinstructeur 

 • Bewegingswetenschapper 

Doorstuderen

Heb je na het volgen van de PABO/HALO nog geen genoeg van al dat studeren? En wil je je bijvoorbeeld specialiseren in coaching? Dan kun je je aanmelden voor een post-hbo-opleiding Individuele Coaching, Organisatiecoaching of Teamcoaching. Voor een master op het gebied van speciaal onderwijs kun je onder meer terecht bij het Seminarium voor Orthopedagogiek. Daarnaast sluit de opleiding goed aan op een universitaire studie Pedagogische Wetenschappen of Onderwijskunde. Je kunt ook doorstromen naar een andere lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom. 

Let op: Wil je starten met de bacheloropleiding PABO/HALO? Meld je dan 2 keer aan in Studielink, zowel voor de PABO/HALO als voor de HALO/PABO, zie exacte naamgeving in Studielink hieronder: 

 • PABO/HALO-opleidingsvariant PABO-deel 
 • PABO/HALO-opleidingsvariant HALO-deel 
Studiekosten- en financiering

Collegegeld 

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld. Houd bovendien rekening met bijkomende kosten zoals boeken en andere leermiddelen.  

Omdat de PABO/ALO een halfjaar langer duurt dan reguliere bacheloropleidingen betaal je 4,5 jaar collegegeld: voor elk jaar dat je je inschrijft. Na het behalen van je diploma schrijf je je uit en krijg je van het laatste jaar collegegeld de helft terug (als je in 1x hebt betaald) of wordt de inning van de termijnen stopgezet/verrekend. 

Studiefinanciering 

Studenten die voltijd studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen 

Je krijgt hulp bij het studeren. De opleiding HALO heeft een uitgebreid studiebegeleidingstraject. Je voert regelmatig evaluatiegesprekken met je persoonlijke studieloopbaanbegeleider. De gesprekken gaan over je studievorderingen, plannen en wensen. Mocht je langer willen praten, over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze decaan, vertrouwenspersoon, psycholoog of in het loopbaancentrum.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als zowel PABO als HALO geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 

Officiële opleidingsnaam: Leraar 1e graad Lichamelijke Opvoeding 
Naam internationaal: Teacher Education in Physical Education 
Opleidingscode (Isat): 35025 
Instellingscode (Brin): 27UM 

Officiële opleidingsnaam: Opleiding tot leraar Basisonderwijs 
Naam internationaal: Education in Primary Schools (age 4 - 12) 
Opleidingscode (Isat): 34808 
Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. Je ontvangt dus twee bachelordiploma’s. 
 
Meer informatie over de accreditatie van deze opleidingen vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).  

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de  Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding. 

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Sportkunde Drie studenten in overleg

Sportkunde

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Wil jij als sportmanager mensen in beweging brengen? Met jouw organisatietalent wordt het virtuele bedrijfsuitje een succes.
Ga naar HALO HALO

HALO

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Bij de HALO leer je hoe je van jouw passie je beroep maakt. Word een sportleraar in hart en nieren!
Ga naar Pedagogiek Drie studenten overleggen met een boek in handen

Pedagogiek

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Je leert hoe je kinderen, jongeren, ouders en andere opvoeders begeleidt, adviseert en ondersteunt bij de opvoeding.