Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Bewegen zit jou in het bloed. Je staat vaak op het sportveld en wilt meer halen uit je passie. Mensen aanzetten om te sporten, innovatieve beweegprogramma’s ontwikkelen en sportbeleid schrijven waar jong en oud iets aan heeft.

In de voltijdopleiding Sportkunde leer je het allemaal. Je studeert niet om zelf fysiek te bewegen, maar om dit te organiseren voor anderen. Je wordt een sportmanager. Een echte pro waar een topsportteam, gemeente, sportvereniging of multinational blind van op aan kan.

Een sportmanager motiveert mensen, heeft organisatietalent, vernieuwt graag en gaat creatief om met financiën. Je doet er alles aan om mensen in beweging te krijgen. Met een dansgame voor kinderen, een virtueel bedrijfsuitje of een meesterlijke fundraisingcampagne op social media. Sportkunde is een veelzijdig, dynamisch en creatief vak. Tijdens je studie maak je opdrachten die passen bij de taken en vaardigheden van een sportmanager. Ook loop je elk jaar stage, bijvoorbeeld bij een voetbalbond, een evenementenbureau, een sportclub of een buitenlandstage in Spanje. Je krijgt les in de prachtige locatie Sportcampus Zuiderpark.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Sportkunde te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Voldoe je niet aan bovenstaande toelatingseisen? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Aanvullende eisen

Voor de opleiding Sportkunde gelden de volgende aanvullende toelatingseisen: 

  • Aanleveren van Sportmedische keuring niet ouder dan een jaar
  • Aanleveren van je CV met motivatie waarom jij Sportkunde wil studeren
  • Deelname aan de Meet&Matchdag op donderdag 13 juni 2024. Tijdens deze dag maak je kennis met de opleiding, je docenten en je medestudenten. Zo ontdek je of Sportkunde voor jou de perfecte keuze is. Wanneer je vanwege een goede reden niet aanwezig kunt zijn op 13 juni 2024 is het mogelijk om naar de reservedag te komen van de Meet&Matchdag. Deze vindt plaats op donderdag 4 juli. 

Het is niet mogelijk om je aan te melden na 3 juni 2024 omdat je dan niet meer kan deelnemen aan één van de verplichte Meet&Matchdagen.

Je krijgt uiterlijk half mei te horen hoe je de aanvullende eisen moet aanleveren bij de opleiding. 

Heb je vragen over de aanvullende eisen van de opleiding Sportkunde? Je kan je vraag altijd stellen door contact op te nemen met de opleiding.

Instroomadvies

Je kan met alle havo- of vwo-profielen instromen, maar het profielkeuzevak management & organisatie geeft een kleine voorsprong. Sportkunde is een managementopleiding, dus laat je niet uitsluitend leiden door je liefde voor sport. Wat spreekt je aan in sport en bewegen? Sport je het liefst zelf, dan past deze opleiding niet bij je. Wil je anderen stimuleren om meer te bewegen? Dan is deze studie een schot in de roos.

Je hebt een mbo-diploma
Je bent welkom bij de opleiding Sportkunde met elk mbo-4-diploma. Is economie onbekend terrein voor je? Volg dan een bijscholingscursus. Deze cursus regel je zelf. Op www.roc.nl vind je een overzicht van het aanbod.

Overige situaties

Niet direct toelaatbaar

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+ toelatingsonderzoek 
Heb je geen toelatingsdiploma en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, doe dan het Toelatingsonderzoek 21+. Slaag je voor deze digitale capaciteitentoets, dan kun je starten met je studie.

Buitenlands of internationaal diploma
De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlands of internationaal diploma’s. Toelating is mogelijk, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je de Nederlandse taal aantoonbaar voldoende beheerst.

Overstappen
Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze instroomcoördinator bekijk je wat de mogelijkheden zijn voordat je start in september. Voor sommige vakken van de studie Sportkunde krijg je wellicht vrijstelling. Neem hierover contact op met instroomcoördinator Leo van der Kroft via l.w.vanderkroft@hhs.nl.

Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

60

studiepunten per jaar

5

opdrachten van 8 weken

3

doevakken van 8 weken

11

vaardigheidstrainingen van 8 weken

1

stage van 10 weken per studiejaar

20 - 25

uur zelfstudie per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Sportcoördinator

  • Beweegconsulent

  • Beleidsfunctionaris

  • Projectleider

  • Medewerker topsport

  • Medewerker breedtesport

Dit word je niet

  • Gymleraar

  • Sporttrainer

  • Scheidsrechter

  • Scout

Doorstuderen

Heb je je bachelordiploma op zak en bevalt het studeren je wel? Dan kun je na Sportkunde een universitaire master volgen. Zoals Bestuur, beleid en management of Bewegingswetenschappen. Vergeet ter voorbereiding niet de speciale premaster te volgen in jaar 4 van de bachelor Sportkunde. Dit doorstroomprogramma stoomt je klaar voor de universiteit. Bij deze 3 universiteiten kun je doorstuderen na de premaster: de Vrije Universiteit in Amsterdam, Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding Sportkunde maak je kennis met je coach. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je formuleert samen met hem of haar je leerdoelen binnen je studie, en de weg ernaartoe. Ook kun je aankloppen als je vragen hebt over je studie, stages en carrière. Ook volg je lessen coaching, waarin je een gericht ontwikkelplan maakt voor jezelf. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een blessure, dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij jouw coach en onze decaan.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):

  • Officiële opleidingsnaam: Sportkunde
  • Naam internationaal: Sport Studies
  • Opleidingscode (Isat): 34040
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Sport Studies | International Sport Management Studenten volgen les aan tafel

Sport Studies | International Sport Management

  • Bachelor
  • voltijd
  • 3 jaar
Met de Engelstalige opleiding ISPM word jij dé internationale sportmanager van de toekomst.
Ga naar PABO/HALO

PABO/HALO

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4,5 jaar
Na deze combinatieopleiding ben je breed inzetbaar als leraar basisonderwijs én leraar eerstegraad lichamelijke opvoeding.
Ga naar HALO HALO

HALO

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Bij de HALO leer je hoe je van jouw passie je beroep maakt. Word een sportleraar in hart en nieren!