Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Je bent altijd in de sportzaal of op het sportveld te vinden én je vindt het leuk om jongeren dingen te leren. Je weet dat bewegen belangrijk is. Dat het je gezond, fit en sterk houdt. Maar niet iedereen beleeft plezier aan sport. 

Welvaartsaandoeningen als obesitas, hart- en vaatziekten steken de kop op. Daar weet jij wel raad mee! Want jij bent een kei in motiveren en kennis overdragen. Je haalt mensen gemakkelijk over de streep. Van het organiseren van sportactiviteiten gaat je hart sneller kloppen. En dat enthousiasme straal je uit. Bij de lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding (HALO) leer je hoe je van jouw passie je beroep maakt. Word een sportleraar in hart en nieren! 

Of je nu een honkbaltraining geeft of de juiste turntechniek aanleert, bij de opleiding HALO gaat het om bewegen, om mensen te motiveren. Hoe breng je kennis het beste over op kinderen? Hoe leer je hun plezier hebben in sport? Want bij de HALO – een lerarenopleiding met de focus op sport – krijg je alles wat je nodig hebt om een goede gymleraar te worden. De theorie leer je in de collegezalen en breng je daarna gelijk in de praktijk in een van de praktijkruimtes. Ook pas je de theorie toe in een van je vele stages. Je organiseert schoolkampen en sportdagen, maar bent vooral te vinden op Sportcampus Zuiderpark! 

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo/ Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo mbo-diploma niveau 4

Voor de bacheloropleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding (HALO) moet je een havo- of vwo-diploma hebben. Je bent met alle profielen toelaatbaar. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder bij "Overige situaties” wat voor jou geldt. 

Aanvullende eisen HALO

Er zijn drie aanvullende toelatingseisen:

 1. Je bent verplicht om actief deel te nemen aan één van de Meet & Matchdagen op maandag 23 januari, maandag 17 april, donderdag 20 april of dinsdag 27 juni. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding. Zo ontdek je of jij en de opleiding goed bij elkaar passen. Je volgt een paar theorie- en praktijklessen, inclusief een didactisch practicum. Ook word je diagnostisch getest op je sportieve vaardigheden en algemene motoriek.* 
 2. Zwemdiploma B is noodzakelijk. Heb je deze niet, dan zorg je zelf dat je dit diploma behaalt voor aanvang van de studie (uiterlijk 1 september). 
 3. Je moet een recente, positieve sportmedische basiskeuring hebben (uiterlijk 1 september en maximaal 1 jaar oud).

Zonder deelname aan één van de Meet & Matchdagen is het helaas niet mogelijk om met de HALO te starten. Centrale studentinschrijvingen (CSI) trekt dan je inschrijving in. 

*De uitslag van de diagnostische test krijg je binnen 3 weken. Dit advies is niet bindend. Je bepaalt zelf of je aan deze studie begint. Bij twijfel over je niveau kun je met een HALO-docent een persoonlijk adviesgesprek voeren. 

Uitzonderingen op de eerste eis:

 • Woon je in het buitenland? Bezoek dan niet de Meet & Matchdag, maar stuur een motivatiebrief naar j.w.vanekdom@hhs.nl. Beschrijf waarom je de opleiding tot docent Lichamelijke Opvoeding wilt gaan volgen en wat je daar gaat leren/ontwikkelen. Geef ook aan waarom je denkt dat je geschikt bent om docent LO te worden. Behalve je motivatie schrijf je ook welke ervaringen je hebt met sport en lesgeven, trainen en/of coachen.
 • Ben je tot juli geblesseerd? Volg dan wél een Meet & Matchdag, maar doe niet de praktische vaardigheidstests. Probeer vooral les te geven in het didactisch practicum.
Instroomadvies

De lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding HALO is toegankelijk voor studenten met een passie voor educatie en sport. 

Alle profielen binnen havo en vwo sluiten hierop aan, evenals een mbo-opleiding op niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding. Volg je de mbo-opleiding sport en bewegen/coördinator niveau 4, dan kun je de HALO in 3 jaar afronden. Dit wordt de verkorte leerroute (VL) genoemd. Je krijgt hier bij aanvang van het studiejaar meer informatie over. 

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar? 

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse. 

21+-toelatingsonderzoek 
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+

Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse 

Overstappen van een andere opleiding of andere hogeschool? Dat kan aan het begin van het studiejaar (augustus/september). Samen met onze instroomcoördinator bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Je kunt haar bereiken via het contactformulier

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

4
jaar (3 voor MBO S&B)
240
ECTS

Meelopen

Kom De Haagse ervaren!
Meelopen

Ervaar hoe het is om op De Haagse te studeren. Samen met een student van de opleiding volg je echte colleges, zit je bij echte werkgroepen en zie je hoe studenten met elkaar en met docenten omgaan.

Meld je aan

Online Q&A-sessie

Ben je na je bezoek aan de Open Dag geïnteresseerd geraakt in deze opleiding maar loop je nog met vragen rond? Je kunt deze stellen tijdens de online Q&A-sessie van deze opleiding op woensdag 5 april.

Meer informatie

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?
Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Stages 
Bij de opleiding HALO staat stage lopen vooraan. Tijdens je hele studie ben je actief op vele scholen en ontdek je dat werkervaring de beste leermeester is om een topdocent bewegingsonderwijs te worden. 

Hoor- en werkcolleges 
Tijdens de opleiding HALO zit je ook in de collegebanken. Je leert de theoretische principes achter het docentschap en het bewegen, en je leert een onderzoek opzetten en uitvoeren. Tijdens de werkcolleges ga je zelf aan de slag en leer je bijvoorbeeld een vakwerkplan schrijven. 

Practica en projecten 
Tijdens practica leer je hoe je een gymles moet voorbereiden en uitvoeren. Je krijgt theorie over didactiek en brengt dit direct in de praktijk. In ons uitgebreide sportcomplex is er genoeg ruimte voor de totale bewegingspraktijk. Naast gymzalen en sportvelden is er ook een atletiekbaan, beachhal, zwembad en een turnhal. Tijdens de projecten bedenk je in een team van meerdere studenten bijvoorbeeld een wedstrijdprogramma, doorloopschema en een draaiboek voor een sportdag van een basisschool. Je zorgt dat alle kinderen een onvergetelijke dag beleven met creatieve activiteiten als een freerun-parcours of archery attack. 

Minors

Je studie samenstellen 

Een deel van je studie bestaat uit minors. Je selecteert ze zelf. Dit is je kans om je te verdiepen in wat je interesseert, of om je horizon te verbreden. Wil je meer leren over het begeleiden van leerlingen om bijvoorbeeld een goede mentor te kunnen worden? Volg dan de minor studieloopbaancoaching. Ben je vastbesloten om mensen met een fysieke of mentale beperking meer aan het bewegen te krijgen? Dan kan je kiezen voor de minor Niemand Buitenspel. Geloof je heilig in wilskracht om mensen tot bewegen te krijgen? Dan mag je de minor Sportpsychologie niet missen. Je kunt ook een minor volgen bij een andere opleiding, zoals de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam of de Faculteit Pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht. En wat dacht je van het buitenland? Vlieg naar Brazilië, Suriname of de Verenigde Staten en ontdek dat sport universeel is. 

Banen

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Sportcoördinator 
 • Leraar lichamelijke opvoeding 
 • Buurtsportcoach 

Dit word je niet

 • Zweminstructeur 
 • Fitnessinstructeur 
 • Bewegingswetenschapper 

Doorstuderen

Aan de universiteit

Met het HALO-diploma op zak kun je verder studeren aan een universiteit. Ga bijvoorbeeld naar de Faculteit Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam of volg de opleiding Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht. In het laatste jaar van de studie HALO kun je minors kiezen die je goed voorbereiden op deze vervolgstudies. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten- en financiering

Collegegeld 

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld

Studiefinanciering 

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO. 

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding HALO voltijd. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Ook na je bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen. Wij helpen je graag om de juiste opleiding te kiezen. Of misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen 

Je krijgt hulp bij het studeren. De opleiding HALO heeft een uitgebreid studiebegeleidingstraject. Je voert regelmatig evaluatiegesprekken met je persoonlijke studieloopbaanbegeleider. De gesprekken gaan over je studievorderingen, plannen en wensen. Mocht je langer willen praten, over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze decaan, vertrouwenspersoon, psycholoog of in het loopbaancentrum.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 

 • Officiële opleidingsnaam: Leraar 1e graad Lichamelijke Opvoeding 
 • Naam internationaal: Teacher Education in Physical Education 
 • Opleidingscode (Isat): 35025 
 • Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  
 
Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Studiepunten halen

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.  

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.