Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Je bent altijd in de sportzaal of op het sportveld te vinden én je vindt het leuk om jongeren dingen te leren. Je weet dat bewegen belangrijk is. Dat het je gezond, fit en sterk houdt. Maar niet iedereen beleeft plezier aan sport. 

Welvaartsaandoeningen als obesitas, hart- en vaatziekten steken de kop op. Daar weet jij wel raad mee! Want jij bent een kei in motiveren en kennis overdragen. Je haalt mensen gemakkelijk over de streep. Van het organiseren van sportactiviteiten gaat je hart sneller kloppen. En dat enthousiasme straal je uit. Bij de lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding (HALO) leer je hoe je van jouw passie je beroep maakt. Word een sportleraar in hart en nieren! 

Of je nu een honkbaltraining geeft of de juiste turntechniek aanleert, bij de opleiding HALO gaat het om bewegen, om mensen te motiveren. Hoe breng je kennis het beste over op kinderen? Hoe leer je hun plezier hebben in sport? Want bij de HALO – een lerarenopleiding met de focus op sport – krijg je alles wat je nodig hebt om een goede gymleraar te worden. De theorie leer je in de collegezalen en breng je daarna gelijk in de praktijk in een van de praktijkruimtes. Ook pas je de theorie toe in een van je vele stages. Je organiseert schoolkampen en sportdagen, maar bent vooral te vinden op Sportcampus Zuiderpark! 

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo/ Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo mbo-diploma niveau 4

Voor de bacheloropleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding (HALO) moet je een havo- of vwo-diploma hebben. Je bent met alle profielen toelaatbaar. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder bij "Overige situaties” wat voor jou geldt. 

Aanvullende toelatingseisen

Er zijn enkele aanvullende toelatingseisen voor de opleiding HALO:

1. Meet & Matchdag

De HALO organiseert Meet & Matchdagen. Je bent verplicht om actief deel te nemen aan één van de Meet & Matchdagen op maandag 22 januari 2024, dinsdag 9 april 2024, donderdag 11 april 2024 of dinsdag 25 juni 2024. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding, ontvang ±10 dagen vóóraf aan de eerstvolgende Meet & Matchdag een uitnodiging. Zo ontdek je of jij en de opleiding goed bij elkaar passen. Je volgt een paar theorie- en praktijklessen, inclusief een didactisch practicum. Ook word je diagnostisch getest op je sportieve vaardigheden en algemene motoriek. De uitslag van de diagnostische test krijg je binnen 3 weken. Dit advies is niet bindend. Je bepaalt zelf of je aan deze studie begint. Bij twijfel over je niveau, kun je met een HALO-docent tijdens een Meet & Matchdag een persoonlijk adviesgesprek voeren.

Let op: Heb je niet deelgenomen aan één van de Meet & Matchdagen? Dan trekt Centrale Studentinschrijvingen (CSI) jouw inschrijving in. 

2. Zwemdiploma B 

Je moet een zwemdiploma B hebben om aan de HALO-opleiding aan De Haagse Hogeschool te kunnen beginnen. Heb je dit nog niet, zorg er dan zelf voor dat je uiterlijk op 1 september dit diploma hebt behaald.  

3. Sportmedische basiskeuring 

Je moet uiterlijk op 1 september kunnen laten zien dat je recent een door een sportmedische basiskeuring bent gekomen. Deze keuring mag niet langer dan 1 jaar geleden hebben plaatsgevonden. 

Aanmelden voor deze opleiding is mogelijk van 1 oktober tot uiterlijk 15 juni omdat de laatste Meet & Matchdag op 25 juni 2024 plaatsvindt.

Uitzonderingen op de eerste eis:

 • Woon je in het buitenland? Geef dit aan in het formulier dat je krijgt na aanmelding. Je uploadt dan een motivatiebrief in OSIRIS. Beschrijf in deze motivatiebrief waarom je de opleiding tot docent Lichamelijke Opvoeding wilt gaan volgen en wat je daar gaat leren/ontwikkelen. Geef ook aan waarom je denkt dat je geschikt bent om les te geven. Behalve je motivatie schrijf je ook welke ervaringen je hebt met sport en lesgeven, trainen en/of coachen.
 • Ben je tot juli geblesseerd? Volg dan wél een Meet & Matchdag, maar doe niet de praktische vaardigheidstests. Probeer vooral les te geven in het didactisch practicum. 
Instroomadvies

De lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding HALO is toegankelijk voor studenten met een passie voor educatie en sport. 

Alle profielen binnen havo en vwo sluiten hierop aan, evenals een mbo-opleiding op niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding. Volg je de mbo-opleiding sport en bewegen/coördinator niveau 4, dan kun je de HALO in 3 jaar afronden. Dit wordt de verkorte leerroute (VL) genoemd. Je krijgt hier bij aanvang van het studiejaar meer informatie over. 

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar? 

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse. 

21+-toelatingsonderzoek 
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+

Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse 

Overstappen van een andere opleiding of andere hogeschool? Dat kan aan het begin van het studiejaar (augustus/september). Samen met onze instroomcoördinator bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Je kunt haar bereiken via het contactformulier

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen

Studie in cijfers

4

jaar (3 voor MBO S&B)

240

studiepunten in totaal

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Stages 
Bij de opleiding HALO staat stage lopen vooraan. Tijdens je hele studie ben je actief op vele scholen en ontdek je dat werkervaring de beste leermeester is om een topdocent bewegingsonderwijs te worden. 

Hoor- en werkcolleges 
Tijdens de opleiding HALO zit je ook in de collegebanken. Je leert de theoretische principes achter het docentschap en het bewegen, en je leert een onderzoek opzetten en uitvoeren. Tijdens de werkcolleges ga je zelf aan de slag en leer je bijvoorbeeld een vakwerkplan schrijven. 

Practica en projecten 
Tijdens practica leer je hoe je een gymles moet voorbereiden en uitvoeren. Je krijgt theorie over didactiek en brengt dit direct in de praktijk. In ons uitgebreide sportcomplex is er genoeg ruimte voor de totale bewegingspraktijk. Naast gymzalen en sportvelden is er ook een atletiekbaan, beachhal, zwembad en een turnhal. Tijdens de projecten bedenk je in een team van meerdere studenten bijvoorbeeld een wedstrijdprogramma, doorloopschema en een draaiboek voor een sportdag van een basisschool. Je zorgt dat alle kinderen een onvergetelijke dag beleven met creatieve activiteiten als een freerun-parcours of archery attack. 

Minoren

Je studie samenstellen 

Een deel van je studie bestaat uit minoren. Je selecteert ze zelf. Dit is je kans om je te verdiepen in wat je interesseert, of om je horizon te verbreden. Wil je meer leren over het begeleiden van leerlingen om bijvoorbeeld een goede mentor te kunnen worden? Volg dan de minor studieloopbaancoaching. Ben je vastbesloten om mensen met een fysieke of mentale beperking meer aan het bewegen te krijgen? Dan kan je kiezen voor de minor Niemand Buitenspel. Geloof je heilig in wilskracht om mensen tot bewegen te krijgen? Dan mag je de minor Sportpsychologie niet missen. Je kunt ook een minor volgen bij een andere opleiding, zoals de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam of de Faculteit Pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht. En wat dacht je van het buitenland? Vlieg naar Brazilië, Suriname of de Verenigde Staten en ontdek dat sport universeel is. 

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Sportcoördinator 

 • Leraar lichamelijke opvoeding 

 • Buurtsportcoach 

Dit word je niet

 • Zweminstructeur 

 • Fitnessinstructeur 

 • Bewegingswetenschapper 

Doorstuderen

Aan de universiteit

Met het HALO-diploma op zak kun je verder studeren aan een universiteit. Ga bijvoorbeeld naar de Faculteit Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam of volg de opleiding Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht. In het laatste jaar van de studie HALO kun je minors kiezen die je goed voorbereiden op deze vervolgstudies. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen 

Je krijgt hulp bij het studeren. De opleiding HALO heeft een uitgebreid studiebegeleidingstraject. Je voert regelmatig evaluatiegesprekken met je persoonlijke studieloopbaanbegeleider. De gesprekken gaan over je studievorderingen, plannen en wensen. Mocht je langer willen praten, over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze decaan, vertrouwenspersoon, psycholoog of in het loopbaancentrum.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 

 • Officiële opleidingsnaam: Leraar 1e graad Lichamelijke Opvoeding 

 • Naam internationaal: Teacher Education in Physical Education 

 • Opleidingscode (Isat): 35025 

 • Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  
 
Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Studiepunten halen

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.  

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding. 

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Sport Studies | International Sport Management Studenten volgen les aan tafel

Sport Studies | International Sport Management

 • Bachelor
 • voltijd
 • 3 jaar
Met de Engelstalige opleiding ISPM word jij dé internationale sportmanager van de toekomst.
Ga naar PABO/HALO

PABO/HALO

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4,5 jaar
Na deze combinatieopleiding ben je breed inzetbaar als leraar basisonderwijs én leraar eerstegraad lichamelijke opvoeding.
Ga naar Sportkunde Drie studenten in overleg

Sportkunde

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Wil jij als sportmanager mensen in beweging brengen? Met jouw organisatietalent wordt het virtuele bedrijfsuitje een succes.