Heb je een vraag?

We helpen graag

Meld je aan voor deze opleiding Bezoek onze voorlichtingsavond online op 16 juni

onder voorbehoud van een positief accreditatiebesluit van de NVAO Lees meer

Iets voor jou?

Hoe los je de maatschappelijke duurzaamheidsvraagstukken van vandaag en morgen op? In deze deeltijdmaster ga je aan de slag met projecten uit je eigen werkomgeving. Hierdoor leer je interdisciplinair werken, kritisch denken en betekenisvolle aanpassingen doen in systemen, processen en besluitvorming.

Heb je ooit gehoord van ‘wicked problems’? Dat zijn de maatschappelijke duurzaamheidsvraagstukken waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Deze problemen zijn zó complex dat ze geen eenduidige oplossing kennen. Je lost ze niet op door ze vanuit één perspectief te bekijken. Je hebt hier een multidisciplinaire benadering voor nodig. Oftewel: eerst uitzoomen, dan pas inzoomen en samenwerken. Dat is wat je leert bij de master Sustainability Transitions.  

 Conflicterende perspectieven 
In de master Sustainability Transitions leer je om kritisch te denken. Om te kijken vanuit verschillende expertises en conflicterende perspectieven. Met aandacht voor de belangen van de verschillende doelgroepen en natuurlijk voor de invloed die macht heeft op processen. Dat is een uitdaging. Want uit een interdisciplinaire samenwerking volgt logischerwijs dat je zelf nooit het hele plaatje kunt snappen. In deze master reiken we je de tools aan om de juiste disciplines bij elkaar te brengen. Om vervolgens in samenwerking complexe vraagstukken op te lossen. Je leert hoe je kunt floreren in deze complexiteit en hoe je daadkrachtige beslissingen kunt nemen.   

Inhoudelijk leer je hoe je op een andere manier naar de wereld kunt kijken om problematieken op te lossen. Bijvoorbeeld door te vragen: waar draagt de status quo níet bij aan een gezonde wereld? Hoe kunnen we dit ten goede keren? Dit is de manier waarop we moeilijke duurzaamheidsopgaven te lijf gaan. Moedig, met liefde en als leider!  

Na deze deeltijdmaster Sustainability Transitions maak jij straks deel uit van de volgende generatie leiders die gaat werken aan de immens complexe duurzaamheidvraagstukken. 

Alles over toelating en aanmelden

Toelatingseisen

Dit zijn de vereisten voor deze masteropleiding:

  • Je kunt een relevant bachelordiploma laten zien (hbo of wo).
  • De opleiding wordt volledig in het Engels gegeven, dus een goede beheersing van de Engelse taal is vereist.
  • Je hebt affiniteit met duurzaamheid en complexe vraagstukken.   
Instroomadvies

De deeltijdmaster Sustainability Transitions sluit aan op iedere hbo-bachelor. Het belangrijkst is dat je een sterke affiniteit hebt met duurzaamheid. We vragen je ook om dit aan te tonen. 

Studeren naast je werk

Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie. 

Intakeprocedure

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek met een docent van de opleiding. In dit gesprek hebben we het over je vooropleiding, je affiniteit met duurzaamheid en eventuele opgedane werkervaring. Natuurlijk kun jij ook al jouw vragen stellen. 

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid of informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Kosten en startdata

Hoeveel kost de opleiding?

Startdatum7 september 2025
Kosten in één keer*€ 2.601
Kosten in termijnen**n.v.t.
Kosten studiemateriaal€ 200

*Over deze master hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze master integraal als zakelijke onkosten opvoeren.

**Wanneer de master in één keer wordt betaald is dit voordeliger dan wanneer je ervoor kiest deze in termijnen te betalen. 

Bekijk de pagina over opleidingskosten en -financiering voor meer informatie over studiekosten en financieringsmogelijkheden.

Waarom deze opleiding?

  • Samenwerken over de grenzen van je vakgebied
    Je medestudenten hebben verschillende bachelor richtingen. Je leert hoe je effectief samenwerkt in een interdisciplinair team.
  • Bijdragen aan duurzame verandering
    We leren je alles over duurzame ontwikkeling, milieubeleid en duurzaamheidsinnovatie, zodat jij écht het verschil kunt maken!
  • Ruimte voor persoonlijk leiderschap
    Met coaching en aandacht voor jouw ontwikkeling werk je aan wie je bent als professional en als mens.

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Semester 1
Semester 2
Semester 3
Semester 4
Werkvormen

Projecten  
Het curriculum van deze studie bestaat voor 80 procent uit projecten. In die projecten ga je zelf actief aan de slag met transities. Met je voeten in de klei dus! Dit is meestal buiten de hogeschool, op echte projectlocaties.  

Interdisciplinair  
Deze master leert je interdisciplinair werken. Dat gaat redelijk vanzelf, aangezien bijna alle studenten een andere studieachtergrond hebben. Door samen te werken aan projecten, leer je breder kijken. Iedere student brengt een ander expertise mee en dus een ander perspectief. Soms zullen die perspectieven conflicteren. Hoe ga je daarmee om?  

Coaching 
Er zit een aanzienlijke hoeveelheid coaching in deze opleiding. Je gaat dus werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Waar de focus komt te liggen, bepaal je samen met je mentor en is afhankelijk van je achtergrond en casus. In ieder geval is het belangrijk dat je duidelijk, effectief en inspirerend leert communiceren. Je leert omgaan met een hoge mate van onzekerheid en je ontwikkelt je persoonlijk leiderschap. Getting things done! Daar doen we het uiteindelijk voor. 

Jouw tijdsinvestering

8

uur hoorcollege per week

7

uur zelfstudie per week

1

lesdag per week: vrijdag van 10:00 tot 16.00 uur

20

uur totale tijdsinvestering per week

Beroepsperspectief

Aansluitende functies

  • Procesregisseur op digitale duurzaamheid 

  • Programmamanager inclusieve energietransitie  

  • Transitiemanager op het gebied van circulariteit in de maakindustrie  

  • Coach systemisch co-design  

  • Beleidsadviseur of consultant duurzaamheid 

  • Kwartiermaker duurzaamheid 

Niet aansluitende functies

  • Business process design of Lean Six Sigma coach 

  • Projectleider implementatie CSRD-wetgeving 

  • Projectleider recycling bij een maakbedrijf 

  • Industrial designer 

  • Projectleider aanbesteding energielevering 

Doorstuderen

Academische vervolgmogelijkheden zijn onder meer PhD-programma’s, PD-programma's of post-master specialisaties in duurzame ontwikkeling en milieubeleid.  

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Op dit moment is inschrijving via Studielink nog niet mogelijk. 
Wil je op de hoogte blijven van wanneer Studielink open is voor inschrijvingen? Laat dan je gegevens achter zodat je op onze mailinglijst komt.

Houd mij op de hoogte

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO)

  • Officiële opleidingsnaam: Sustainability Transitions 
  • Officiële internationale naam: Sustainability Transitions 
  • Opleidingscode (Isat): Binnenkort beschikbaar
  • Instellingscode (Brin): Binnenkort beschikbaar

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Diploma en erkenning

Nadat je deze master succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma van De Haagse Hogeschool. Je hebt dan de titel MSc, Master of Science.  

De master Sustainability Transitions is een mvo-geaccrediteerde opleiding. 

Hulp bij studiekeuze

Heb je nog vragen? Of wil je hulp bij je opleidingskeuze? Neem contact op met een opleidingsadviseur.  

Heb je vragen over toelating, collegegeld of aanmelden? Neem dan contact op met onze Centrale Studenten Inschrijving (CSI). 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie

Downloads

Binnenkort beschikbaar

  • Onderwijs- en Examenregeling
  • OLP

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Next Level Engineering
Master Integrale Bedrijfsvoering

Next Level Engineering

  • Master
  • voltijd
  • 1 jaar
Ontdek in deze Engelstalige master hoe jouw creativiteit kan bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
Ga naar Organisatie Coaching
A meeting between 3 people in a classroom at The Hague University of Applied Sciences

Organisatie Coaching

  • Master
  • deeltijd
  • 2 jaar
In deze master leer je hoe je organisaties wendbaarder maakt en hoe je ze helpt om samen te leren en te innoveren.
Ga naar Risicomanagement
Three people having a meeting in the main building of THUAS

Risicomanagement

  • Master
  • deeltijd
  • 2 jaar
Met deze master groei je uit tot een breed georiënteerde risicomanager, die risico's beoordeelt en adequaat ondervangt.