Het Europese studentenkampioenschap powerliften is de aanleiding voor dit interview. Vol enthousiasme vertelt Eloena Heijerman, derdejaars Elektrotechniek, over het avontuur met de zware halters in Frankrijk. Al snel blijkt dat het maar één van haar avonturen is. Eloena is ook wedstrijdbureau-official bij wedstrijden powerliften en geeft bijles in wis-, natuur- en scheikunde. Ze zou graag meer vrouwen tegenkomen in de techniek.   

Meiden inspireren 

Bij de opleiding Elektrotechniek zijn vrouwen in de minderheid. Dat vindt Eloena best lastig en vooral jammer. “Ik heb het geaccepteerd, in de hoop dat in de toekomst veel meer vrouwen voor techniek kiezen. Gelukkig is de opleiding klein, dus je bent altijd met elkaar. Als bijlesdocent stimuleer ik eindexamenleerlingen – en dan vooral de meiden – om iets met techniek te gaan doen. Ik merk dat ik een inspiratiebron aan het worden ben. Dat is fijn, want het is zo’n leuk vakgebied. Overal zit elektrotechniek in. Je kunt echt alle kanten op.” 

Programmeren en energietechniek het leukst 

“Zelf vind ik programmeren en energietechniek het leukst”, vervolgt Eloena. Programmeren is een belangrijk deel van de opleiding Elektrotechniek, zo ontdekte ze. “Niet dat ik dat erg vind, want ik vind het leuk om te doen. We leren het toepassen op hardware-apparaten. Ik vind energietechniek ook leuk. Zo ontwierpen we in een project een windpark voor de Hollandse Kust Zuid (II). Het ontwerp presenteerden we aan bedrijven die er daadwerkelijk wat mee kunnen doen. Zie het als een advies voor bedrijven. De analoge kant van elektrotechniek, dus een vak als ‘elektronica en filters’, spreekt mij iets minder aan. Daar gaat het bijvoorbeeld over toonregeling op een geluidsversterker. ” 

Studeren en trainen tegelijk 

De opleiding Elektrotechniek stond in de top-vijf die Eloena op de havo maakte. Ze begon met een jaar Luchtvaarttechniek, maar merkte dat statica en dynamica haar minder lagen, dus stapte ze over naar Elektrotechniek. En dat bevalt, zeker nu ze het nieuwe lesprogramma kan volgen. Vanwege het kampioenschap powerliften heeft ze een moeilijk vak even geparkeerd en zich gericht op de andere vakken. En die heeft ze gehaald, ondanks het vele trainen. Eloena: “Andere sporters trainen 5 keer per week, maar voor mij was 3 het maximum. Ik heb best wel wat dagen nodig om te herstellen, dus dat scheelt voor mij weer studeertijd. Mijn trainingen stemde ik sowieso af op mijn lesverplichtingen.” 

Squat, bench, deadlift 

Drie keer per week was ze – op lesvrije ochtenden – te vinden in de gym. Voor elk onderdeel had ze een dag gereserveerd: een squatdag, een benchpressdag, een deadliftdag. Wat wat is? Bij het squatten sta je met de halter op de rug en ga je door je knieën om vervolgens weer gestrekt te staan. Bij benchpress probeer je liggend de halter tot je borst te brengen om deze daarna weer omhoog te pushen. Bij deadlift trek je de halter van de grond tot aan heuphoogte. Het gaat bij powerliften om kracht – hoe meer gewicht hoe hoger in de ranking – maar net zo goed om techniek. “De scheidsrechter let erop hoe je lift. Bij deadlift moet het lichaam goed recht staan, dus de benen gestrekt en de borst vooruit. Het is belangrijk dat een coach jou de oefeningen ziet doen, want qua techniek zie je dat zelf niet goed.” 

European Classic University Cup 2023 

Eloena’s powerlift-avontuur begon met een wedstrijd in 2019. In oktober 2022 was het open NK voor studenten en daar kwalificeerde ze zich voor de European Classic University Cup in maart 2023. Eloena: “Heel spannend. Dan heb je opeens een bondscoach, en een assistent die zelf tweede was bij het open EK.” Bij squat wist Eloena in Frankrijk 117,5 kg te liften, bij bench 70 kg en bij deadlift 127,5 kg. In totaal tien kilo onder haar PR. Eloena: “Al die dames om me heen hadden veel meer ervaring, dus ik voelde me al vereerd dat ik daar tussen mocht staan. En dan hopen dat ik de volgende keer wel op het podium sta. Dat zal nog lastig worden, want de sport is booming en de eisen worden strenger.” 

Zin om af te studeren 

Door alle nevenactiviteiten – ze heeft ook nog een bestuursjaar gedaan – doet Eloena iets langer over haar opleiding. Inmiddels is ze 23. “De komende tijd zet ik powerliften op een laag pitje. Ik ben wel toe aan afstuderen nu.” En daarna? Werken bij Defensie ziet ze helemaal zitten. “Ik weet nog niet precies wat ik als elektro-engineer precies bij Defensie kan doen, maar ik weet wel dat er op veel plekken vraag naar is. Dat komt dus vast goed." 

Meer informatie