Na 20 jaar als communicatieadviseur te hebben gewerkt, begon het te kriebelen bij Jantien de Jonge. Ze wilde altijd nog iets anders doen: voor de klas staan. Direct na de voorlichtingsdag heeft ze zich ingeschreven voor de deeltijdvariant van de Pabo. Hoe is studeren in deeltijd haar bevallen?

Deeltijd aanbod 

Download brochure 

Bezoek onze voorlichtingsavond

Net als vroeger

Haar eerste dag als deeltijdstudent herinnert Jantien zich nog goed. “Ik stapte in de tram met mijn net verworven studentenpas, op weg naar het gebouw waar ik jaren geleden al was afgestudeerd. Alsof ik terug in de tijd ging, hilarisch. Na een flinke zoektocht vond ik het lokaal waar ik mijn eerste Pabo-les zou krijgen. Er zaten allemaal studenten van mijn leeftijd. Sommige een beetje onwennig, maar iedereen was opgetogen. We hadden zin om het roer om te gooien.”

Veelomvattend

Weer gaan studeren als je al een professioneel leven achter de rug hebt, is behoorlijk aanpoten. “De werkvormen zijn veelomvattend. Je loopt stages, doet onderzoek en maakt verslagen. Ook neem je deel aan praktische groepsprojecten, sta je in contact met je doelgroep en breng je alles wat je leert uit de literatuur meteen in de praktijk. Dat is heel leuk en leerzaam, maar ook heel veel. De hoeveelheid werk van een deeltijdstudie moet je niet onderschatten.

Een deeltijdstudie is meer werk dan je denkt. Toch zijn alle uren het meer dan waard.

Les op spitsuurtijd

Praktisch gezien had Jantien twee avonden per week les op De Haagse Hogeschool. Dat was lastiger te organiseren dan ze dacht. “Ik moest om 18.00 uur de deur uit, spitsuurtijd bij ons thuis. Het heeft zeker een halfjaar geduurd voor mijn man en ik een ontspannen regeling hadden gevonden voor onszelf en onze twee kinderen. En met de avondcolleges alleen ben je er natuurlijk nog niet. Elke avond klapte ik mijn laptop open om te studeren en vaak ook nog in de weekenden.”

Persoonlijke groei

Toch waren alle uren die Jantien in haar studie heeft gestoken het meer dan waard. “Ik raad iedereen aan om uit zijn comfortzone te stappen en een ander professioneel pad op te gaan. Als mens groei je daar enorm van. Momenteel geef ik les aan groep 3 op Nutsschool M.M. Boldingh in Den Haag, waar ik ook stage heb gelopen. Ik doe dingen waarvan ik van tevoren nooit had gedacht dat ik ze zou kunnen of durven. Iedere dag leer ik er iets nieuws bij. Dat geeft me een voldaan en trots gevoel.” 

Ruggengraat

Is een deeltijdstudie voor iedereen weggelegd? Jantien twijfelt. “Mijn geluk was dat ik kon stoppen met werken toen ik ging studeren. Sommige mensen hebben werk, studie én kinderen om rekening mee te houden. Dan heb je niet alleen een groot planningsvermogen en een flexibel thuisfront nodig, maar ook ruggengraat. Drie jaar lang heb je nauwelijks vrije tijd en je sociaal leven ligt tijdelijk op zijn gat. Maar als je pal achter je keuze blijft staan om te studeren, dan lukt het.”  

Nog drie tips

Kortom, een deeltijdstudie vraagt veel van je, maar levert ook veel op. Is studeren in deeltijd een serieuze optie voor je? Dan heeft Jantien nog drie tips. “1) Kies voor een opleider waar je fysiek naartoe moet, want het contact met medestudenten is goud waard. 2) Regel je stageplekken zelf om ervoor te zorgen dat je een leerschool treft die graag in jou wil investeren. 3) Zorg dat je weet waar je aan begint en bezoek een voorlichtingsdag.”

Meer informatie over deeltijd studeren

Wil je meer weten over studeren in deeltijd? Lees ook: