Databanken van de week
Week 29
Kennisbank Decentrale Regelgeving – de bron voor lokale wet- en regelgeving
Ben jij student bestuurskunde/overheidsmanagement of HBO-rechten en wil je snel alles weten over lokale wet- en regelgeving? Maak kennis met de Kennisbank Decentrale Regelgeving (KDER). Deze databank is een goede bron voor iedereen die zich bezighoudt met gemeentebeleid, bestuursrecht of lokale overheden.
Of je nu een scriptie schrijft, een beleidsadvies voorbereidt of praktijkvoorbeelden zoekt: met KDER heb je actuele en betrouwbare informatie binnen handbereik.
Inhoud:
Je vindt hier onder andere modelverordeningen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met toelichtingen en relevante wetgeving, stroomschema’s, blogs van experts, checklists en meer handreikingen. Voor actuele onderwerpen zoals bijvoorbeeld de omgevingswet, zijn er dossiers opgebouwd waar je per thema alle relevante informatie kan vinden.
Voorbeeld:
In dit dossier krijg je bijvoorbeeld een overzicht van checklists, een noodbevel en voorbeelden van noodverordeningen voor gemeentelijk noodrecht.
Week 29
Re3data: Uitgebreid register van repositories voor onderzoeksdata
Re3data is een Engelstalig register van repositories voor onderzoeksdata voor veel verschillende disciplines en onderwerpen. Het register is opgericht in 2012 in Duitsland. Momenteel zijn er ruim 3400 repositories opgenomen in Re3data. In het register vind je momenteel 83 repositories uit Nederland of waarbij Nederland betrokken is. Deze bron is vooral interessant voor onderzoekers van lectoraten. De Nederlandse repository DANS is ook te vinden via Re3data.
Functies Re3data:
Het register heeft twee functies.
Allereerst is het een hulpmiddel voor onderzoekers om de meest geschikte repository te kiezen voor hun eigen onderzoeksdata.
Ten tweede speelt het register de rol van databank waarin onderzoekers relevante datasets van andere onderzoekers kunnen vinden en hergebruiken in hun eigen onderzoeksprojecten.
Criteria opgenomen repositories:
De repositories die opgenomen zijn in het register moeten voldoen aan een aantal criteria, o.a. permanente opslag en toegang tot de data. Het beoordelen van een repository is eenvoudig dankzij zes icoontjes toegekend aan elke individuele dataset.
Als je op een icoontje rechts naast een repository in de databank gaat staan met de cursor, zie je wat het icoontje betekent.
- Informatie over extra dienstverlening door repository
- Vrije toegang tot de data (Open Access)
- Licenties en gebruiksvoorwaarden
- Persistent identifier
- Certificaat
- Beleid van repository.
Zoeken in repositories:
Met behulp van filters kan je zoeken naar de meest geschikte repositories. De browse-functie is ook heel handig, je kunt o.a. zoeken op onderwerp. Als je een voor jou relevante repository gevonden hebt, ga je via de link naar deze repository en kan je zoeken naar datasets. Bij sommige repositories moet je inloggen met een account, andere zijn vrij toegankelijk. Ook de manier van zoeken is in iedere repository verschillend.
Voorbeelden:
Als je in de zoekbalk zoekt op ‘Artificial intelligence’, vind je 55 repositories. Met de filters kan je deze dan verder filteren, bv. naar land.