Databank van de week

Week 6

 • Journal Citation Reports : indicatie belang wetenschappelijke tijdschriften
  Voor onderzoekers is het van belang om in een “goed” wetenschappelijk tijdschrift te publiceren. De belangrijkste indicator daarvoor is de zgn. journal impact factor. Dit is een maat voor het gemiddeld aantal verwijzingen naar actuele artikelen in een wetenschappelijk tijdschrift.

  Helen Kopnina is parttime verbonden aan De Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden, en eerste auteur van het veel geciteerde artikel ”The ‘future of conservation’ debate: Defending ecocentrism and the Nature Needs Half movement”. Het is in 2018 gepubliceerd in het tijdschrift “Biological Conservation” met een vrij hoge impact factor van 4,661

  Journal Citation Reports
  geeft behalve Journal Impact Factors ook andere bibliometrische indicatoren van wetenschappelijk tijdschriften. Verder wordt gerelateerde informatie getoond zoals de belangrijkste artikelen, instituten en landen van de publicaties waarnaar verwezen wordt.
 • Picarta : toegang tot collecties van Nederlandse bibliotheken
  Gebruik Picarta om te zien in welke bibliotheek in Nederland een boek beschikbaar is. Ben je op zoek naar het boek ‘Wat is onderzoek’ van Nel Verhoeven en is het boek uitgeleend of de juiste druk niet aanwezig in de collectie? Kijk in Picarta of dit boek beschikbaar is bij een bibliotheek bij jou in de buurt.

  Picarta is een centrale catalogus waarin collecties van Nederlandse bibliotheken zijn ogenomen, waaronder die van alle hogeschool- en universiteitsbibliotheken. Het bevat bibliografische gegevens, inhoudsopgaven van tijdschriften en verwijzingen naar full text en webpagina's.
 • NARCIS : Wetenschappelijke publicaties van met name de repositories van alle Nederlandse universiteiten
  De open access publicaties van De HHs worden meer en meer opgenomen in de HBO Kennisbank, het publicatieplatform van de Nederlandse hogescholen.

  Maar wist je dat sinds kort alle (onderzoeks)publicaties (behalve de scripties) die de hogeschoolbibliotheek hier namens De HHs heeft ingevoerd in de HBO Kennisbank ook in NARCIS te zien zijn? NARCIS is het publicatie- en dataplatform van de Nederlandse universiteiten en wetenschappelijke instellingen. Je kunt zoeken op de Haagse hogeschool en vervolgens filteren op lectoren. Maar je kunt uiteraard ook op onderwerp en titel zoeken.
  En wist je dat de HHs-publicaties via NARCIS ook te vinden zijn met Google Scholar? Bv. de publicaties van lector Vincent Smit.

  Via NARCIS is sinds kort ook een variëteit aan datasets te vinden, bv. over armoede van koopvaardij-gezinnen in oorlogstijd.
Bekijk het archief