Week 9

Linguistics & Language Behavior Abstracts: Databank met abstracts en fulltext artikelen op alle gebieden van de taalwetenschappen

In de ProQuest databank Linguistics & Language Behavior Abstracts (LLBA) vind je niet alleen abstracts en indexes van internationale literatuur m.b.t. de taalkunde en aanverwante disciplines in de taalwetenschappen, maar ook veel fulltext artikelen. In de databank vind je artikelen en abstracts van boeken over alle aspecten van de taalwetenschappen, waaronder fonetica, fonologie, morfologie, syntaxis en semantiek. Je vindt veel informatie over veel verschillende gebieden van de taalkunde, waaronder beschrijvende, historische, vergelijkende, theoretische en geografische taalkunde. 

De database biedt samenvattingen van tijdschriftartikelen en citaties voor boekrecensies uit meer dan 1.500 tijdschriftpublicaties, en ook samenvattingen van boeken, hoofdstukken uit boeken en proefschriften. De dekking van de database is vanaf 1974 tot heden. Deze database is geïndexeerd met een thesaurus van 3.700 termen. De thesaurus is online beschikbaar.

De laatste jaren is het leren van een vreemde taal ‘op afstand’ m.b.v. (gratis) apps en internet erg toegenomen. Eén van de populairste apps is Duolingo. In de databank LLBA kan je veel artikelen vinden over dit onderwerp, bv. als je zoekt op Duolingo AND foreign languages.

LLBA is onderdeel van de ‘Linguistics Collection’, die weer onderdeel is van de ‘Library and Information Science Collection’ van ProQuest, met databanken over sociologie, politiek, criminologie, bibliotheek- en informatiekunde, educatie en taalkunde. Via de optie ‘Change databases’ zijn ProQuest databanken te combineren of uit te sluiten. Ook is het mogelijk een account aan te maken, voor alle ProQuest databanken, om o.a. documenten en zoekopdrachten op te slaan, en om alerts in te stellen.