Databank van de week

Week 28

  • Espacenet : Toegang tot ruim 100 miljoen octrooipublicaties uit meer dan 90 landen

In de databank Espacenet vindt u een groot deel van de wereldwijde octrooidocumenten, ruim 90 miljoen uit meer dan 90 landen. Deze documenten beschrijven de techniek van uitvindingen. Ook vindt u er de namen van uitvinders en bedrijven die zich daarmee bezighouden. Espacenet wordt beschikbaar gesteld door de Europese Octrooi Organisatie (EOO) via het Europees Octroooibureau (EOB) en de nationale bureaus van de lidstaten.

Espacenet heeft een geavanceerde zoekmachine. Gezocht kan worden op zoektermen, classificatiecode, publicatie- of aanvraagnummer of datum. Maar ook op uitvinder of aanvrager. Kijk voor meer zoektips in de handleiding.

Wil je weten weten welke octrooien de TU Delft aagevraagd heeft?
'technical university delft' or 'tu delft' en databank Worldwide (incl. Nederland)

Of wil je weten welke alleen in Nederland zijn aangevraagd?

'technical university delft' or 'tu delft' en databank NL-Nederlandse Octrooipublicaties.

 

  • Social Services Abstracts : Internationale databank over maatschappelijk werk en welzijn

Ben je op zoek naar wetenschappelijke artikelen over multiprobleem(gezinnen), specifiek in een Nederlandse situatie? En je schrikt niet van de Engelse taal? Dan kun je ook eens kijken naar “Social Services Abstracts” van Proquest.

Zoek dan bv. op: multiproblem* OR "multiple problems" in alle velden  (“Anywhere”). Ga daarna verfijnen (via de opties links in het scherm) op “Location”: Netherlands. Dan zijn 6 artikelen het resultaat.

Je kunt je zoekactie in één keer uitbreiden naar de andere tien (!) Proquest-databanken op sociologisch en educatief gebied. Dit kan via de optie “Change databases” (op de donkergroene balk bovenin). Vervolgens vink je aan “Social Sciences Premium Collection” ->  “Use selected databases”.

In het daarop volgende zoekscherm klik je op de optie “Result page options” ->  “Exclude duplicate documents” -> “Search”.

Met dezelfde zoekactie en verfijning als hierboven kom je nu uit op 33 veelal fulltext artikelen.

Bekijk het archief