Een onbekende sport op de kaart zetten

Het verhaal van oud-student Arash Sohrabie

Kan-Jij-Ook-landingpg_980x5505

Als een vlag aan een paal wapperen. Een handstand doen op een brugleuning. Heftige squats op één been. “Ik houd ervan mijn hersenen en lichaam uit te dagen,” vertelt een getrainde Arash Sohrabie. Hij is sinds zijn HALO-opleiding bezig om een onbekende sport op de kaart te zetten en zelfs olympisch te maken. Hoe die sport heet? Calisthenics. De naam komt uit het Grieks en betekent letterlijk “mooie kracht”.

In onderstaande video laat Arash op de hoofdvestiging van De Haagse zien wat calisthenics precies is.

Van Iran naar Nederland

Arash Sohrabie (nu 31 jaar) komt op zijn 7de met zijn ouders en broertje naar Nederland. Hij herinnert zich: “Toen ik klein was, heb ik het mijn ouders niet altijd gemakkelijk gemaakt. Ik wilde alles weten, luisterde naar mijn moeders politieke opvattingen en verkondigde die soms op school. In Iran werden liberale ideeën niet erg gewaardeerd. Uiteindelijk vertrokken we naar Nederland.” Toch heeft hij aan zijn jeugd vooral goede herinneringen. “De geur van Iraanse rijst, daar mag je me voor wakker maken. En het onderwijs in Iran is goed. De lat ligt hoog. Als er ergens een plek is om discipline op te doen, dan is het daar.”

Gooi er wat discipline tegenaan en je kunt zó ver komen

Nieuwsgierig en sportief

“Door mijn leergierigheid en aangeleerde discipline, kon ik veel kanten op.” Arash deed de havo, daarna een paar jaar de luchtverkeersopleiding, bestudeerde International Marketing and Logistics, werkte bij een groot farmaceutisch bedrijf met miljoenentargets en ook toen sportte hij al veel. “Ik zoek altijd naar uitdaging,” vat hij samen. “Toen ik tijdens een krachttraining een buikspieroefening niet goed beheerste, ging ik op onderzoek uit. Via YouTubefilmpjes ontdekte ik calisthenics. Vanaf dat moment ben ik de wereld letterlijk vanuit een ander perspectief gaan zien.”

Cali-wat?

“Calisthenics. Een combinatie van acrobatiek, freerunning, kracht en turnen, waarbij alles draait om beheersing en controle. Het is de ultieme core training om je lijf sterk en lenig te maken. De sport wordt wereldwijd beoefend en er zijn veel wedstrijden. NK’s, EK’s, ik heb aan alles meegedaan. Ik hang aan de rekstok, doe handstanden op terrasstoelen en wapper als een menselijke vlag aan trappen.”

Een andere blik op de wereld

“Na mijn theoretische opleidingen had ik zin in een sportieve uitdaging. Ik was nog niet klaar met leren. Daarom startte ik met de HALO (de lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding) op De Haagse Hogeschool. Tegelijkertijd stak ik veel tijd in calisthenics. Het was een pittige periode, want mijn studiefinanciering hield op en hoewel ik de opleiding boeiend vond, wilde ik geen gymdocent worden. Mijn ouders en ik focusten altijd op opleidingen en onderwijs. Juist tijdens mijn studie zag ik waar mijn passie lag: ik besloot mijn ambitie in calisthenics na te jagen.”

Ik vind het belangrijk om de sport te promoten en te professionaliseren

Van student naar bondscoach en bestuursfuncties

“Met een vriend richtte ik United Calisthenics op, een community voor en door liefhebbers van de sport. Daarnaast werd ik voorzitter en bondscoach van de Nederlandse Calisthenicsbond. Ik vind het belangrijk om de sport te promoten en te professionaliseren. Daarom zit ik ook in het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessbond (KNKF). Zo kan ik calisthenics goed op de kaart zetten en opleidingen voor calisthenicstrainers ontwikkelen. In Nederland én daarbuiten. Momenteel ben ik bezig met een project in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse zaken. Heel gaaf. En nog een beetje geheim.”

Niets is onmogelijk

“Tijdens mijn studies ben ik erachter gekomen welke kant ik op wil. Je leert kritisch met informatie om te gaan en alles te onderzoeken. Dat is waardevol. Gooi er wat discipline tegenaan en je kunt zó ver komen. Ga je passie achterna. Ik hoop mijn visie door te geven, mensen te inspireren, ooit een grote onderneming te runnen. En calisthenics naar de Olympische Spelen te krijgen!”