Een VN-speech houden in New York

Het verhaal van oud-student Christina Hollander

Kan-Jij-Ook-landingpg_980x5502

Niet alleen onze koning en de paus hielden in de zomer van 2015 een speech bij de Verenigde Naties. Ook een van onze European Studies studenten, Christina Hollander, ging naar New York om haar zegje te doen. Ze presenteerde in het Spaans een plan om bij te dragen aan het eerste millenniumdoel: honger de wereld uit.

In haar laatste studiejaar zag European Studies student Christina Hollander een oproepje op studentennet verschijnen van haar docent Dave van Ginhoven. ELS Educational Services en de United Nations Academic Impact hadden een essaywedstrijd uitgeschreven. De hoofdprijs: een trip naar de Verenigde Naties in New York om in het gezelschap van 70 studenten van over heel de wereld een speech voor te bereiden en te houden over een van de millenniumdoelen. De voorwaarde: zowel het essay als de speech moesten geschreven en verteld worden in je tweede taal. Wie wilde er meedoen?

Elke keer als ik het erover heb, krijg ik een blij gevoel

Op naar New York

Christina, die naast Nederlands- ook Spaanstalig is opgevoed, was meteen enthousiast. Ze werkte een aantal nachten door aan het schrijven van een essay in het Spaans. “Ik zorgde ervoor dat ik niet alleen mijn eigen verhaal vertelde, maar ook voldoende bronnen en citaten gebruikte,” vertelt ze. Een paar weken later ontving ze een mailtje met het goede nieuws: uit 1200 inzendingen was zij samen met 69 andere jonge mensen van over heel de wereld uitgekozen om naar New York te komen.

De winnaars werden verdeeld in teams die de zes talen van de Verenigde Naties vertegenwoordigden: Engels, Spaans, Frans, Russisch, Chinees en Arabisch. Christina stortte zich met het Spaanstalige team in 2 dagen op het millenniumdoel honger uitbannen en landbouw bevorderen. “Ons plan richtte zich op scholen,” vertelt Christina. ‘“We hadden bedacht om in landen waar veel honger is vakken als ecologie in te voeren en ervoor te zorgen dat op alle scholen kassen staan. Ik had het marketinggedeelte van het plan uitgewerkt en nam dit gedeelte tijdens onze presentatie voor mijn rekening.”

Na mijn speech kreeg ik een groot applaus

Best eng

De dag voor de groep naar het VN hoofdkwartier vertrok hielden ze repetitie. Christina vond vooral dat gedeelte zenuwslopend. “Ik voelde een diepe angst van binnen en dacht even: wow, dit gaat niet goed.” Toch vond ze het op de dag dat het voor het ‘echie’ moest een stuk minder eng. “Iedereen was heel bemoedigend en positief. Na mijn speech kreeg ik een groot applaus. Ik ben soms best wat onzeker geweest in het verleden en daarom voelde het voor mij als een extra grote overwinning.”

Niet alleen aan de wedstrijd denkt ze met plezier terug, ook aan de ontmoeting met de medekandidaten. “De mensen met wie ik daar was zijn vrienden voor het leven. Elke keer als ik het erover heb, krijg ik een blij gevoel. Ik heb door deze ervaring veel andere culturen leren kennen en ben al uitgenodigd om bij mensen thuis langs te komen als ik na mijn studie wil gaan reizen.”

Hoe kan jij dit ook?

Jaarlijks wordt de essaywedstrijd uitgeschreven waaraan Christina heeft deelgenomen. Als je student bent en wordt aanbevolen door een van je docenten, mag je aan de wedstrijd deelnemen. Een voorwaarde is verder dat je een van de zes officiële talen van de Verenigde Naties zeer goed beheerst.

Elk klein beetje helpt

Haar deelname aan de wedstrijd heeft haar interesse voor politiek en de millenniumdoelen in ieder geval aangewakkerd. “Toen ik op het Empire State Building stond, voelde ik me zo nietig: je zou zomaar de indruk kunnen krijgen dat je niks bent in de wereld. Maar dat is niet zo. Ik leerde bijvoorbeeld dat er niet zozeer te weinig voedsel is, maar dat het vooral ongelijk is verdeeld. En dat er ontzettend veel wordt weggegooid. Daar let ik nu bijvoorbeeld thuis meer op. Al werk je niet voor de VN, elk klein beetje helpt.”

Wil je de speech van Christina terugzien? Dat kan met dit filmpje (vanaf minuut 21).

Over Christina

Christina liep aan het einde van haar studie bij De Haagse Hogeschool nog 5 maanden stage bij het International Relations Office van de Universiteit van Valladolid in Spanje. De essaywedstrijd was een belangrijk moment in haar leven. Het maakte haar vastbesloten zich in te zetten voor een betere wereld. Inmiddels is ze afgestudeerd en deed ze alweer mee aan een nieuwe wedstrijd: de Faces2Hearts Competition. Haar grote droom is de wereld over te reizen en zich te laten inspireren door alle mensen die ze ontmoet.

Wat is dat ook alweer, de VN?

De Verenigde Naties (afkorting: VN) is een internationale organisatie opgericht in 1945 om grote uitdagingen in de wereld gezamenlijk aan te kunnen pakken. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering, mensenrechten en noodhulp. Vandaag de dag bestaat de organisatie uit 193 landen. Het hoofdkwartier van de Verenigde Naties is gevestigd in New York.