Een zorgrobot ontwikkelen die iemands wereld vergroot

Het verhaal van oud-student Loes Schilderink

Foto Loes Schilderink met zorgrobot

Wonen in je eigen huis en alles kunnen doen wat je wilt. Voor mensen met een lichamelijke beperking wordt dat gelukkig steeds normaler. Door technologische ontwikkelingen in de zorg hoeven zij steeds minder gauw naar een verzorgingshuis. Lea is zo’n ontwikkeling. Deze zorgrobot ziet eruit als een hippe loophulp, maar ze kan nog veel meer. Ze is een assistent tijdens het lopen, agenda, beeldtelefoon én een energieke danspartner. Oud-student Loes Schilderink hielp haar ontwikkelen.

Hoe kwam Lea in je leven?

“Ik deed voor mijn opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie (BT) onderzoek bij een startup die een robotbrace voor revalidatiegames maakt. We kwamen veel op beurzen en deden mee aan een innovatiewedstrijd. Zo kwam ik in aanraking met het bedrijf Robot Care Systems, dat toen al was begonnen met de ontwikkeling van Lea. Na mijn afstuderen, nu tweeënhalf jaar terug, heb ik ze benaderd en aangegeven wat ik voor ze kon doen. Je zou kunnen zeggen dat ik zo mijn eigen baan heb gecreëerd.”

En wat doe je dan precies?

“Als productmanager voor Lea ben ik de schakel tussen gebruikers, het ontwikkelteam, de productie en het salesteam. In die functie kan ik echt alles kwijt wat ik tijdens Bewegingstechnologie heb geleerd. Anatomie en bewegingsanalyse komen terug als ik op bezoek ben bij gebruikers in zorg- en revalidatiecentra. Ik registreer hun wensen en behoeften en die vertaal ik weer naar het ontwerp- en productieteam. Met hen ga ik in gesprek over de techniek. Ik ken echt niet alle ins en outs, maar dankzij de opleiding heb ik een stevige basis om goed te kunnen meedenken. En omdat ik precies weet waarom bepaalde functies zijn ingebouwd, weet ik de voordelen van Lea weer goed over te brengen tijdens presentaties.”

'Ik ben maar twee van de vijf dagen op kantoor"

Dus de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie komt wel goed van pas?

“Dat kun je wel zeggen; het is een échte BT-baan. Ook erg leuk om te vertellen, is dat we op dit moment onderzoek doen naar de effecten van Lea voor Parkinsonpatiënten. Bijvoorbeeld als het gaat om ‘freezing’, het plotseling verstijven dat veel Parkinsonpatiënten ervaren. Dat onderzoek mag ik coördineren en daar kan ik de onderzoeksvaardigheden uit de opleiding weer voor gebruiken. Weer heel iets anders dus! Ik vind heel veel verschillende dingen leuk en daarom sprak de opleiding me ook zo aan. Dat mijn baan nu al net zo afwisselend is, is echt een droom.”

En je komt nog eens ergens?

“Zeker! Ik ben vaak maar twee van de vijf dagen op kantoor. Verder ben ik veel bij zorgcentra en bij gebruikers thuis voor bewegingsanalyses. Dat is altijd ontzettend leuk en ik leer veel nieuwe mensen kennen. En heel soms gaat Lea ‘op tournee’ in het buitenland. Dan ga ik natuurlijk mee, zoals vorig jaar naar de grootste innovatie-expo ter wereld in Dubai. Maar eerst richten we ons volop op Nederland: Lea is pas sinds mei 2018 op de markt en we willen er eerst hier een groot succes van maken.”

“Vorig jaar ging ik mee naar de grootste innovatie-expo ter wereld in Dubai”

Hoe ziet de toekomst er voor jou persoonlijk uit?

“Ik ben echt verslingerd aan innovaties in de zorg en ik wil daarom zeker in de startupwereld blijven. Het is supergaaf om een rol te spelen in alle verbeteringen en vernieuwingen; daar ligt mijn passie. Het mooist lijkt het me om zelf from scratch een zorginnovatie te beginnen, wellicht als directeur van mijn eigen startup.”