Lichtgevend speelgoed ontwerpen voor vluchtelingkinderen

Het verhaal van oud-student Suzanne Ros

Kan-Jij-Ook-landingpg_980x5503

Op dit moment zijn er ruim 17 miljoen vluchtelingen. De helft daarvan zijn kinderen. Die kinderen hebben vaak geen licht. Zodra de zon onder is, kunnen ze niet lezen, niet meer spelen en ze vallen altijd in het donker in slaap. Kerosinelampen geven licht en warmte, maar als je daar een paar uur omheen zit, dan is dat net zo slecht voor je als twee pakjes sigaretten roken. Oud-student Suzanne Ros bedacht en ontwierp tijdens haar studie een lichtje in deze duisternis. En hoe.

Er staat iets op tafel. Waar kijken we naar?

image001

“Dit is Noomi [spreek uit: noemie]. Een bolvormig object met een rubberen buitenkant waar kinderen mee kunnen spelen. Het lijkt een beetje op een dinosaurus-ei. Er zitten lampjes in. En een dynamo die energie opwekt als je het speelgoed beweegt. Een half uurtje overgooien of spelen, levert ongeveer drie uur licht op. ’s Avonds kunnen kinderen Noomi als lamp gebruiken om bij te lezen of bij in slaap te vallen.”

Hoe ben je op dit idee gekomen?

“Tijdens de Engelstalige studie Industrial Design Engineering aan De Haagse Hogeschool verdiepte ik me met drie andere internationale studenten in vluchtelingenkampen. We wilden een creatief idee ontwikkelen om mensen – in dit geval kinderen – te helpen. Social engineering, heet dat in het Engels. Ook besloten we om iets met duurzame energie te doen. In vluchtelingenkampen bestaan wel oplossingen voor het lichtprobleem, bijvoorbeeld lampen die werken op zonne-, of windenergie. Wij wilden niet afhankelijk zijn van zon of wind en bedachten lichtopwekkend speelgoed. Ook omdat de kinderen vaak niets hebben om zich mee te vermaken.”

's Avonds kunnen kinderen Noomi als lamp gebruiken

Had je meteen al door dat het idee zou aanslaan?

“Nee, eigenlijk niet. Wij waren natuurlijk enthousiast, maar we merkten pas dat anderen dat ook waren toen we via het inzamelplatform kickstarter meer geld ophaalden dan we hadden verwacht. En we plotseling aan competities en evenementen meededen, prijzen wonnen, workshops mochten volgen en in de publiciteit verschenen. We deden bijvoorbeeld mee aan De Haagse Hybride Student-Ondernemerprijs en de Philips Innovation Award.”

Hoe was dat, om zo in de spotlights te staan met iets dat je zelf hebt ontworpen?

“Te gek. Dit was the biggest thing in my life tot nu toe. Van ondernemen leer je zo veel. En het is tof dat ik met mijn internationale roots een concept heb verzonnen dat over de hele wereld gebruikt zou kunnen worden. Ik heb gepitcht, professionals om hulp gevraagd, ben op zo veel vlakken wijzer geworden. Echt: doe dit ook. Als je een idee hebt, laat je niet tegenhouden. Ga ervoor!”

Van ondernemen leer je zo veel

Dacht je dat dit mogelijk was toen je met je studie begon?

“Toen ik vijf jaar geleden vanuit Azië naar Nederland kwam, had ik geen idee waar ik moest beginnen. Maar de Nederlandse mentaliteit is geweldig, dus ik vond mijn draai en koos een internationale studie die goed bij me past. Ik hield altijd al van knutselen en creatieve oplossingen bedenken. Dat ik zo’n mooi sociaal product zou ontwerpen, had ik nooit gedacht. Ik heb hulp gehad van Shahab Zehtabtchi, docent van De Haagse Hogeschool, van de Venture Academy en van bedrijven die ons een kans hebben gegeven om te pitchen.”

En nu?

“Ik ben net afgestudeerd (met een 9!). Nu ga ik verder met een master aan de TU Delft. Meer leren! In de tussentijd blijf ik bezig met Noomi. Met mijn master op zak hoop ik in de toekomst nog veel meer ideas te sparken.”

De naam Noomi

“Ons startpunt was ‘moon’: de maan is over de hele wereld bekend en hetzelfde. De vluchtelingen leven in een heel andere wereld. Hun leven staat op zijn kop. Vandaar dat we moon omdraaiden: noom. En de ‘i’ staat voor ‘ik’, ‘eigen’. Je individuele lampje in de duisternis. In het Arabisch betekent ‘Noomi’ ‘my sleep’.”