HBO-Rechten-duaal: studeren en al na twee jaar aan de slag 

Bij De Haagse Hogeschool kun je HBO-Rechten studeren. Bijvoorbeeld als duale opleiding. Hierbij combineer je je opleiding na twee jaar met een echte baan in het juridisch vakgebied. Lijkt jou dat wat, maar weet je eigenlijk nog niet precies wat duaal studeren inhoudt? Neem dan even de tijd om je hier te laten informeren. We vertellen je alle ins en outs. Zo weet jij straks perfect of deze studievorm bij jou past. 

Werk je al in een juridische omgeving en wil je je daarin verder ontwikkelen? Kijk dan eens naar onze deeltijdopleiding.

Wat is een duale rechtenstudie? 

Wil jij je graag verder ontwikkelen in het juridisch vakgebied? Dan kun je met een mbo- of havodiploma de opleiding HBO-Rechten duaal volgen.  

Vier dagen werken, één dag studeren 

Bij de opleiding HBO-Rechten duaal volg je de eerste twee jaar college aan de hogeschool. Na twee jaar voltijd studeren ga je studie en werk combineren.  Vanaf dat moment doe je vier dagen per week juridisch relevant werk en volg je een dag in de week college. 

Wat je tijdens de studie leert, breng je in de praktijk op je leerarbeidsplaats. Wat je daarnaast op je werk aan praktische ervaringen opdoet, breng je op vrijdag in de les in. Omdat je na twee jaar werk en opleiding gaat combineren, is de sprong naar een echte baan aan het einde van je opleiding nog maar klein. Veel van de studenten die de opleiding HBO-Rechten duaal hebben gevolgd, blijven werken bij de organisatie waar ze al tijdens de opleiding aan het werk waren.  

Verschil met deeltijdopleiding 

Werk jij al in een juridische omgeving of heb je al een juridisch relevante functie? Dan kun je het beste bij ons de opleiding HBO-Rechten deeltijd volgen. Gedurende vier jaar doe je zo meer kennis op over het vakgebied en ontwikkel je je skills verder. Ook vergroot je op deze manier jouw kansen om door te groeien naar een functie met meer uitdaging. Volg je de deeltijdopleiding HBO-Rechten, dan ga je één dag in de week naar school. Veel praktijkopdrachten van school voer je uit op je eigen werkplek.  

En een voltijdopleiding HBO-Rechten? 

Ook die kun je bij ons volgen. Dan ziet je schema er weer heel anders uit. Wil je bij De Haagse Hogeschool een voltijdopleiding Rechten op HBO-niveau doen, dan bieden wij de Engelsetalige opleiding International and European Law. Hierbij ga je de eerste twee jaar vijf dagen per week naar school, van maandag tot en met vrijdag. In het derde jaar loop je een halfjaar stage. Je ontvangt tijdens de stage een stagevergoeding. Na het halfjaar stopt je stage. Je neemt dan afscheid van de organisatie waar je stageliep. Daarin zit het grote verschil met de duale studie. Volg je de duale opleiding, dan ga je na twee jaar ook werken, maar dan heb je een echte baan. Je combineert die baan met je studie tot aan het einde van je opleiding HBO-Rechten duaal.  

De voor- en nadelen van een duale rechtenstudie

Is je nu helder wat duaal studeren inhoudt? Dan ben je vast ook nieuwsgierig naar de voor- en nadelen ervan. We zetten ze hier kort op een rij.

De voordelen van de opleiding HBO-Rechten duaal aan De Haagse Hogeschool 

Studeren en werken in Den Haag 

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht. Een boeiende plek om een rechtenstudie te gaan doen. De stad telt heel veel interessante organisaties voor hbo-juristen.  

Opleiding combineren met werken 

Ben je meer een doener dan een denker? Duaal studeren biedt de perfecte balans tussen studeren en werken. Halverwege het derde studiejaar start je met werken op je leerarbeidsplaats. Je krijgt  salaris én je doet direct praktijkervaring op.    

Van opleiding naar baan 

Tijdens de opleiding HBO-Rechten duaal doe je werkervaring op. Zo stap je na het volbrengen van je studie makkelijker over naar een echte baan. Volgens de HBO Monitor heeft 99 procent van de duale studenten direct een baan na de studie.  

Aantrekkelijk voor werkgevers 

Duaal studeren biedt jou een mooie mix van praktische ervaring en theoretische kennis. Dat maakt je straks als afgestudeerde een aantrekkelijke kandidaat voor werkgevers. Je doet tijdens de opleiding uitgebreid ervaring op met de soorten taken en projecten die je in toekomstige banen tegenkomt. 

Uit de HBO Monitor 2022 blijkt dat 87 procent van de afgestudeerden binnen anderhalf jaar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft. Bij voltijdstudies is dit percentage lager, namelijk 63 procent. 

Startsalaris na de opleiding*(Bron: HBO-monitor 2022) 

Direct na je studie kun je rekenen op een uurloon van gemiddeld € 24,40. Je start met een maandsalaris van gemiddeld € 3.543,- per maand als je HBO-Rechten duaal hebt gevolgd. Heb je de voltijdstudie HBO-Rechten gevolgd, dan kun je direct na je studie rekenen op een gemiddeld uurloon van € 20,-. Je gemiddelde startsalaris na de voltijdopleiding HBO-Rechten is € 3.072,-. 

Wanneer is HBO-Rechten duaal niet passend voor jou? 

Zit je graag en veel met je neus in de boeken? Stoort het jou absoluut niet om vier jaar in de schoolbanken te zitten? Dan past duaal studeren niet zo bij jou. 

Met HBO-Rechten duaal krijg je na vier jaar een diploma Bachelor of Laws. Dat is niet genoeg om een togaberoep uit te oefenen. Wil jij advocaat, rechter of officier van justitie worden? Dan moet je toch weer terug de schoolbanken in om op de universiteit een master rechtsgeleerdheid te halen.  

 

Veel gestelde vragen over duaal studeren

Zijn nog niet al je vragen beantwoord? Grote kans dat je hier alsnog het antwoord vindt dat je zoekt.

Wat is het niveau van een duale studie?

Duaal studeren doe je op hbo-niveau. 

Welk diploma krijg je na Rechten duaal?

Alles met goed resultaat afgerond? Dan neem je het mooie diploma Bachelor of Laws in ontvangst. 

Hoelang duurt een duale studie?

Haal jij steeds alles binnen het schooljaar? Dan ben je in vier jaar klaar! 

Hoe moeilijk is een duale studie?

Met de juiste vooropleiding kun jij vol vertrouwen aan de studie beginnen. De opleiding is niet moeilijker dan de voltijd-variant. De studie is praktijkgericht. De eerste twee jaar krijg je de basiskennis aangeboden. Die kennis pas je daarna toe op je leerarbeidsplaats.  

Moet je zelf zoeken naar een leerarbeidsplaats?

Wij helpen je een mooie leerplek te vinden. Zo organiseren wij een ‘markt’ waar je met verschillende werkgevers kennis kunt maken. Wij hebben ook een eigen plek waar wij vacatures plaatsen. Een soort online vacaturebank. Maar je mag natuurlijk ook zelf solliciteren bij een ander bedrijf. Wij bieden je een sollicitatie- en cv-training aan. En last but not least krijg je nuttige voorlichting van studenten uit jaar 4. Zij zijn al aan het werk en geven je volop goede tips. 

Op welk moment kan ik met HBO-Rechten duaal starten?

Er is één startmoment, begin september. 

Is een leerarbeidsplaats in het buitenland ook mogelijk?

Nee, dat is niet mogelijk. Je werkt namelijk vier dagen en op vrijdag kom je naar school. In het begin van het derde jaar kun je wel stúderen in het buitenland. Je volgt dan een minor, dat is een vak naar keuze. Verschillende buitenlandse universiteiten hebben een mooi studieaanbod. 

Kan ik overstappen naar de universiteit?

Ja, dat kan. Die overstap is mogelijk als jij je propedeuse hebt behaald. Dus wanneer je alle vakken in het eerste jaar met goed resultaat hebt afgerond. Wil jij advocaat, rechter of officier van justitie worden? Dan heb je een universitaire master rechtsgeleerdheid nodig. Mooi dus dat je die overstap kunt maken. Toch maken veel studenten eerst vaak hun bachelor aan het hbo af. Met de duale studie laat je zien dat je al veel werkervaring hebt opgedaan. Dat geeft je een streepje voor op andere studenten.  

Wat zijn de toelatingseisen voor Rechten duaal?

Je wordt toegelaten als je een havo- of vwo-diploma op zak hebt. Met alle profielen ben je welkom. Ook met een mbo4-diploma kun je van start. Heb je geen van deze diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Maak dan de 21+ toets. Heb je die met goed resultaat afgerond, dan ben je op de opleiding van harte welkom.   

Hoe kan ik mij voor de duale studie aanmelden?

Inschrijven kan via Studielink

Kan ik deelnemen aan extra activiteiten buiten het standaard lespakket om?

Ja, dat kan bij onze studievereniging. De vereniging biedt allerlei activiteiten voor verdieping en specialisatie. 

Zijn de docenten gekwalificeerd?

Veel van onze docenten komen uit de praktijk. Zij hebben bij elkaar meer dan 550 jaar aan werkervaring! 

Welke faciliteiten biedt De Haagse Hogeschool?

De Haagse Hogeschool is goed bereikbaar. De school zit dicht bij treinstation Hollands Spoor en je kunt gratis parkeren in de omgeving. Ook hebben we een mooie bibliotheek met fijne studieplekken. Zit je hoofd vol en ben je toe aan beweging? Op de campus vind je ook een sportschool. 

Kan ik me bij HBO-Rechten duaal ook specialiseren?

Ja, dit kan. In het derde jaar volg je een minor, een vak naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan strafrecht of arbeidsrecht. Wil jij bedrijfsjurist worden? Kijk dan eens bij Management & Organisatie. Ook bij andere faculteiten bieden ze interessante vakken aan.   

Wat zijn de ervaringen van studenten en alumni?

 Over HBO-Rechten studeren aan De Haagse Hogeschool 

Nils Hoole

‘Veel kennis pas ik nog dagelijks toe’ 

Ik ben beleidsmedewerker Digitale Identiteit bij de Gemeente Den Haag. Een mooie functie! Ik begeleid innovatieve projecten en doe onderzoek naar nieuwe technologieën. Mijn afstudeerscriptie ging over geautomatiseerde besluitvorming. Die kennis vanuit de opleiding pas ik nog dagelijks toe. Net als de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Bij een overheidsorganisatie is het heel belangrijk dat je deze beginselen kent en toepast. Ook heb ik nog veel profijt van de presentatietrainingen die ik als student kreeg. Onlangs nog, toen ik bij De Haagse een gastcollege gaf over blockchain.   

Maya Lazicic 

‘Gerechtigheid drijft me’

Ik wil de onderste steen boven krijgen. Een juridisch onderzoek is net als het oplossen van een puzzel. Je moet secuur en integer zijn. En ook moet je beschikken over een flinke dosis discipline. Maar saai? Welnee. Het is super actueel, interessant en dynamisch. Gerechtigheid drijft me. Zorgen dat iedereen eerlijk behandeld wordt. De reisorganisatie die ik bijsta, kreeg laatst een klacht van een klant over zijn vakantie. Zijn hotelkamer was vies en stoffig en hij eiste een schadevergoeding. Uitgemaakte zaak, zou je denken. Maar ook een consument heeft plichten, zoals een klacht tijdig melden. In dit geval was dat niet gebeurd. Mijn taak is te bemiddelen. Gedreven zorg ik dat beide partijen eerlijk en volgens de wettelijke regels behandeld worden.  

Sebastiaan de Bree

‘Met mijn diploma kan ik alle kanten op’ 

Ik bijt me graag vast in ingewikkelde kwesties en help bedrijven die geld mislopen door complexe sociale wetten. Dagelijks ben ik bezig met wet- en regelgeving, zonder de hele dag met mijn neus in de wetboeken te zitten. Lange tijd wist ik niet wat ik wilde studeren, maar wel wist ik dat ik goed was in begrijpend lezen en schrijven. De rechtenstudie bij De Haagse sloot daar perfect bij aan. En die rechtenstudie betekent niet dat je je alleen maar over wetboeken buigt. Ik merk dat ik met mijn rechtenstudie heel veel kanten op kan. Elke organisatie heeft met wetten en regelgeving te maken. Als jurist hoef je je niet blind te staren op wetboeken. Vaak gaat het er juist om binnen de grenzen van de wet te zoeken naar creatieve oplossingen. Het is echt een vak met veel mogelijkheden.