Met moderne technologie is het mogelijk om kinderen meer te laten bewegen, hun motoriek te verbeteren en hen tegelijk te laten leren. Sinds 2018 werkt het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving samen met Springlab, een bedrijf dat zich richt op bewegend leren. Zij ontwikkelden een beweegvloer met diverse educatieve games voor kinderen. Het lectoraat onderzoekt hoe de beweegvloer het beste ingezet en doorontwikkeld kan worden.

De beweegvloer is bedacht in samenwerking met kinderen, pedagogen en ontwerpers van ‘serious games’. De vloer is interactief en combineert bewegen en spelenderwijs leren. Het systeem bestaat uit een beamer en bewegingssensor. Met de beamer worden leerspellen op de vloer geprojecteerd. Er zijn spellen die zich richten op kinderen van 2 tot 4 jaar (peuterpakket) en van 4 tot 8 jaar (kleuterpakket). 

Eerste onderzoek naar bewegend leren

In 2018 is het onderzoek gestart naar de beweegvloer en het peuterpakket. Hierbij hebben de onderzoekers gekeken naar de lichamelijke activiteit en belastingintensiteit tijdens het spelen van de interactieve spellen. 

Uit deze pilot, uitgevoerd op kinderdagverblijven, bleek dat kinderen veel kruipen, lopen en springen tijdens het spelen van de spellen. De belastingintensiteit was matig intensief. Dat was hoger dan tijdens andere activiteiten op een kinderdagverblijf. Tijdens knutselen, in de kring zitten, vrij spelen en eten vertoonden de kinderen vooral sedentair gedrag waarbij zij zaten en weinig energie verbruikten. Voor de kinderen zou het goed zijn om 2 keer per dag ongeveer een half uur te spelen op de beweegvloer naast andere beweegactiviteiten binnen en buiten.

Lees meer over dit onderzoek: Lichamelijke activiteit van 2–4 jarigen op de interactieve beweegvloervan Springlab (pdf).

Vervolgonderzoek

In 2020 start een nieuw onderzoek naar de spellen van het kleuterpakket voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Dit onderzoek wordt gefinancierd door een subsidie van ZonMw Sportinnovator.

Meer informatie

Partners

Bij het onderzoek zijn Springlab, gemeente Den Haag en meerdere basisscholen betrokken.

Duur

Dit project loopt tot januari 2022.