Lectoraat Revalidatie en Technologie
Het lectoraat Revalidatie en Technologie is gericht op het bevorderen van participatie en kwaliteit van leven van mensen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening . Het lectoraat is gestart in samenwerking met Basalt Revalidatie. Het doet onderzoek en start innovatieve projecten op het gebied van participatie en kwaliteit van leven. Participatie, (aangepast) bewegen en sporten en e-revalidatie zijn hierbij drie belangrijke, samenhangende onderzoekslijnen.
In principe richt het lectoraat zich op alle revalidatiedoelgroepen, maar bij het deelgebied ‘participatie’ ligt de focus op kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Zij worden zelf ook nadrukkelijk betrokken bij het bedenken en uitvoeren van activiteiten.
Het lectoraat wil met onderzoek, innovatie en kenniscirculatie bijdragen aan gerichte verbeteringen en veranderingen in het zorgaanbod en beroepsopleidingen. Het brengt revalidatie onder de aandacht van hbo-studenten en is uitgegroeid tot een regionaal kennis- en expertisecentrum met landelijke en internationale partners.
Team
ir. Martijn van der Ent
Marjolein Jansen
Lando Koppes
Bram Reurings MA BIT
Petra Siemonsma
Frank Schakel
Wil IJzereef
ir. Martijn van der Ent
Als innovator in de zorg zoek ik naar de combinatie van technische mogelijkheden en toepassing in de zorg. Door samen te werken met verschillende stakeholders creëren we bestaansrecht voor innovaties door ze in een juiste business context te implementeren in de praktijk.
Afgelopen jaren hebben we meerdere Living Labs opgezet waarin studenten in de praktijk hun meerwaarde kunnen ontdekken en daardoor de (zorg)praktijk kan innoveren. Het ‘Smartlab’ is inmiddels op 10 nationale en internationale locaties de plek waar nieuwe technologie wordt getest en toegepast om behandeling te optimaliseren. In het ‘Huis van de Toekomst’ ontwikkelen en testen we technologie om eerder en langer zelfstandig te wonen.In het Living Lab ‘bewegen in de kliniek’ ontwikkelen we en passen technologie toe om revalidanten buiten behandeling te stimuleren meer te bewegen en een gezondere lijfstijl aan te nemen.
Momenteel werk ik o.a. aan een Kansen voor West II project van Basalt Revalidatie en de Haagse Hogeschool: MAT Fieldlab. Hierin helpen we innovaties om succesvoller te implementeren door vroeg in de ontwikkeling intensief samen te werken met verschillende stakeholders. We ontwikkelen hierin een aanpak en organisatie om meer grip en inzicht te krijgen in het proces van innoveren en implementeren in de (revalidatie)zorg.
Naast mijn werk op de Hogeschool ben ik ondernemer en werken we aan een zorginnovatie die patiënten en behandelaars letterlijk een stap verder helpt.
m.vanderent@hhs.nl
Marjolein Jansen
Lando Koppes
Ik ben Lando Koppes. Ik ben opgeleid als docent lichamelijke opvoeding, bewegingswetenschapper en epidemioloog en heb bij vorige werkgevers een aansturende rol gehad in grote onderzoeksprojecten (AGGO, NEA, NIVEL Zorgregistraties). Ik werk nu voor 1 dag per week bij het lectoraat Revalidatie en Technologie en voor 4 dagen per week bij de opleiding HBO-Verpleegkunde. Binnen het lectoraat Revalidatie en Technologie richt ik mij op het bevorderen van het beweeggedrag van revalidanten en op methodes om de meerwaarde van een beweegvriendelijk revalidatiecentrum te meten (project Nice4all). Daarnaast richt ik mij op de effectiviteit van verpleegkundige interventies (vaak met technologische component) voor de medisch specialistische revalidatie van diverse patiëntgroepen.
06 - 89 99 00 06l.l.j.koppes@hhs.nl
Bram Reurings MA BIT
Bram Reurings is docent bij de opleiding Communication & Multimedia Design en onderzoeker bij het lectoraat Revalidatie. In zowel zijn onderwijsactiviteiten als werkzaamheden voor het lectoraat staan gebruikersgericht ontwerpen en gebruiks- en gebruikersonderzoek centraal.
06 - 86 80 54 51a.j.reurings@hhs.nl
Petra Siemonsma
Frank Schakel
f.schakel@basaltrevalidatie.nl
Wil IJzereef
Over de lector
dr. Jorit Meesters
Onderzoekslijnen

In wetenschappelijk onderzoek participeert het lectoraat in het Kenniscentrum Sophia Revalidatie met als onderzoekslijnen NHA en CVA en Kinderrevalidatie. De aandachtsgebieden hierbij zijn Activiteiten en Participatie (ICF): o.a. seksualiteit, bewegen en sport, arbeid.
Hierin wordt nauw samengewerkt met het Rijnlands Revalidatiecentrum, Het Leids Universitair Medisch Centrum, en afhankelijk van de projecten ook met andere hogescholen en universiteiten. Het lectoraat heeft een samenwerkingsverband met SARAH networks, een keten van revalidatiecentra, ziekenhuizen en universiteiten in Brazilië.
Lees meer over dit onderzoek.
Lopende projecten en onderzoeken van de onderzoekslijn e-revalidatie
- NICE4ALL
- MijnCVArevalidatie.nl
Afgeronde projecten en onderzoeken van de onderzoekslijn e-revalidatie
- Wii daagt je uit? (2008-2012)
- TherapWii (2011-2013)
- Spelenderwijs (2012-2016)
- E-revalidatie (2014-2016)
- FAST@HOME (RAAK PRO 2015-2019)

Lees meer over dit onderzoek.
Lopende projecten en onderzoeken van de onderzoekslijn participatie
- Meedoen
- Meedoen next Step
- Breinstraat
- Studeren met een functiebeperking.
- Onderzoekslijn (Aangepast) Sporten en technologie
- Sportcampus Zuiderpark
- Wheelpower
- Developmental Coordination Disorder (DCD) en motorisch leren
- Mobility Assistive Technologies Fieldlab (MAT-Fieldlab)
Afgeronde projecten en onderzoeken van de onderzoekslijn participatie
- NAH onderzoek (2008-2015)
- Brains4U (2010-2015)
- Omgevingsinterventies
- BRAGA (2012-2014)
- Friends4Friends/Peerproject (2014-2017)
Samenwerkingen
Zorginnovatie en onderzoek versterken elkaar, in onderzoek liggen praktijkgericht onderzoek (lectoraat, HBO-onderzoek studenten) en wetenschappelijk onderzoek in lijn met elkaar en is er vaak sprake van overlap. Aanvragen voor wetenschappelijk onderzoek worden getoetst op kwaliteit, lokale uitvoerbaarheid en relevantie door de Revalidatie Onderzoeks Commissie (RONCO). Onderzoek met patiënten dat niet direct aan reguliere zorg is gekoppeld wordt vervolgens ook getoetst door de Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) van het LUMC. Voor projecten en HBO-onderzoek is toetsing doorgaans niet noodzakelijk.
Een afvaardiging van de RONCO (Revalidatie Onderzoekscommissie), waaronder de lector, heeft zitting in de wetenschapscommissie (WeCo) Revalidatie OOR Leiden/Den Haag, waarin het LUMC (afdeling Revalidatie Leids Universitair Medisch Centrum), het Rijnlands Revalidatiecentrum en BR zorgt voor samenhang in het onderzoek van de partijen en samenwerking nastreeft.
Download hieronder het verhaal van een patiënte met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel), die haar ervaringen op bijzondere wijze heeft beschreven in stripvorm:

- Samenwerking is een belangrijk middel en doel van het bijzonder lectoraat Revalidatie:
- Tussen De HHS en Sophia Revalidatie.
- Met de voor SR relevante faculteiten wordt samengewerkt, variërend van stagebeleid, studentenprojecten, (onderzoeks-) projecten en inzet van expertise van SR in de curricula. Van deze faculteiten zijn docenten actief in de kenniskring (zie ‘bijlage kenniskring’).
- Regionaal: in juni 2009 is binnen SR een start gemaakt om, samen met het LUMC, het klinisch wetenschappelijk revalidatie onderzoek verder te gaan ontwikkelen. Het doel van de investering van SR in wetenschappelijk onderzoek en innovatie is om vragen en behoeften vanuit de dagelijkse praktijk van de revalidatie te vertalen in nieuwe kennis en bewezen effectieve, implementeerbare methoden en producten. Deze ambitie en de hieruit volgende activiteiten overlappen grotendeels met die van het Lectoraat Revalidatie aan De HHS. Het lectoraat maakt ook deel uit van een regionale onderzoeksgroep met het Rijnlands Revalidatiecentrum Leiden, het Leids Universitair Medisch centrum en SR.
- Het lectoraat vindt aansluiting bij de Medical Delta in verschillende projecten, zoals e-revalidatie, Technology in Motion en het onderzoeksplan FAST@HOME. De consortiumpartners in FAST@HOME zijn:

- Landelijk: het lectoraat is mede initiator van ‘Hersenletsel en Jeugd’ (HeJ),een landelijk netwerk van zorg en onderwijs t.b.v. kinderen en jongeren met NAH. De lector is voorzitter van de HeJ-werkgroep ‘innovatie en onderzoek’.
- Internationaal: met enkele internationale onderzoeksgroepen bestaan contacten behoeve van de projecten en onderzoek: Sarah Networks Brazilië, Tufts University Boston, Peter Gilgan Centre for Research and Learning Toronto en Tomas More Leuven. Het lectoraat participeert in de IPBIS, D-ACD en E-ACD (resp. International Pediatric Brain Injury Society, Dutch en European Academy of Childhood Disorders).
- Bovengenoemde relaties zijn in de afgelopen 7 jaar opgebouwd en zijn relevant, intensief en duurzaam. Alleen in concrete projecten of onderzoeken worden afspraken contractueel vastgelegd.
Projecten
Evaluatie Friends@PiramideCollege 2018
Samenwerking met het National eHealth Living Lab
In maart dit jaar is het National eHealth Living Lab (NeLL) geopend in Leiden: hét open, onafhankelijke platform voor eHealth. Wij ondersteunen dit initiatief en werken samen met NeLL.
Onderzoek naar e-health in curriculum HHs
Start "Friends"
Studenten BT en HT ontwerpen “Huis van de Toekomst”
Publicaties
Essay
Studeren met een functiebeperking onder de loep: de vraag voor inclusie en empowerment
Artikel
The patient perspective on the use of information and communication technologies and e-health in rehabilitation
Poster
Effectiveness of interventions using feedback on objectively measured physical activity –a meta-analysis
In de media
- De weg naar inclusie: samenwerken met studenten met een functiebeperking - ScienceGuide 30-09-2020
- Europese subsidie maakt versnelde ontwikkeling van innovatieve mobiliteitsoplossingen - medicalfacts.nl 29-01-2020
- "Ik heb veel te danken aan Brains4U" - Revalidatie magazine 07-09-2018
- Sporten zonder drempels - AD 01-11-2017