Lectoraat Revalidatie en Technologie
Revalideren betekent: werken aan herstel en een gezonde leefstijl om weer mee te doen in de samenleving. Het combineren van zorgtechnologie en traditionele revalidatiezorg daagt de patiënt uit tot meer oefening en activiteit en maakt de behandeling efficiënter. Zorginnovatie in de revalidatie vraagt om samenwerking in het innovatieproces tussen ontwikkelaars, beroepspraktijk en onderwijs, en om onderzoek naar de meerwaarde van technologie in de revalidatiezorg.
Het lectoraat Revalidatie en Technologie onderzoekt hoe technologie bijdraagt aan efficiënte en toekomstbestendige revalidatiezorg. Dit doen we door samen met bedrijven, patiënten en professionals innovaties voor de revalidatiezorg te realiseren, te implementeren en te evalueren. Deze innovaties kunnen mensen die revalideren bijvoorbeeld ondersteunen om op zelfgekozen momenten te oefenen met apps en hun vooruitgang en leefstijl te monitoren. Technologische en sociale innovaties kunnen ook uitdagen om fysiek actief te zijn of andere gezond gedrag te ondersteunen. Daarnaast kan technologie in de revalidatie het zorgproces verbeteren met artificial intelligence en individueel verzamelde of big data. Het lectoraat Revalidatie en Technologie is een gezamenlijk lectoraat van De Haagse hogeschool en Basalt (www.basaltrevalidatie.nl).
2 thema’s
De activiteiten van het lectoraat bevinden zich op het snijvlak van zorg en technologie en op het snijvlak van praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek kenmerkt zich door in co-creatie ontwikkelen, evalueren en implementeren van eHealth en zorgtechnologie binnen de thema’s:
- betere revalidatiezorg door de inzet van technologie
- gezondere leefstijl van mensen die revalideren door de inzet van technologie
We werken met onze stakeholders, studenten en docenten samen in verschillende field- en livinglabs in de zorg. Een livinglab voor innovatieve diensten en producten voor de revalidatiebehandeling, een living lab voor ondersteuning van patiënten met domotica om zo zelfstandig mogelijk thuis te wonen en een livinglab waar een beweegvriendelijke fysieke revalidatieomgeving gerealiseerd wordt. Zo genereren we kennis, versterken we de beroepspraktijk en leveren we een bijdrage aan een betere kwaliteit van zorg en aan de opleiding van de health-innovator van morgen.
Intreerede Jorit Meesters ‘Revalidatie en technologie: samen beter!
Op 28 oktober 2021 hield lector Jorit Meesters zijn online intreerede waarin hij de thema’s, ambities en (beoogde) resultaten van het lectoraat Revalidatie en Technologie presenteerde. Ook komen diverse stakeholders, zoals bedrijven, studenten, patiënten, zorgprofessionals en onderzoekers, aan het woord. Je kunt hier de intreerede terugkijken.Team
Natalie Janse
Managementassistent
Jeroen Dikken
ir. Martijn van der Ent
Bram Reurings MA BIT
Dr. Petra Siemonsma
Drs. Åsa Mennema
Managementassistent
Natalie Janse
Natalie Janse is managementassistente van 4 lectoraten van de faculteit Gezondheid Voeding en Sport. Namelijk de lectoraten Oncologische Zorg, Relationele Zorg, Revalidatie en Technologie en Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport.
Zij is afgestudeerd aan de Haagse Academie voor Lichamelijk Opvoeding (HALO). Vanuit die achtergrond heeft zij affiniteit met sport en bewegen en een gezonde leefstijl. Door overzicht te behouden en praktische zaken op te pakken weet zij teamleden te ondersteunen in hun werkzaamheden.
n.janse@hhs.nl
Jeroen Dikken
Binnen zijn huidige onderzoekslijn 'het leren van verpleegkundigen in een (inter)professionele context' richt hij zich op onderwijskundige vraagstukken in de verpleegkundige zorgpraktijk. Met zijn onderzoeken zoekt hij naar scholingsingrediënten die nodig zijn om succesvolle scholingen voor verpleegkundigen te ontwikkelen (efficiënt en doelmatig) die bijdragen aan het behouden van een sterke kennisbasis, vaardigheden, positieve attitudes en gedrag van verpleegkundigen. Hij wil met dit onderzoek bijdragen aan het opleiden van excellente verpleegkundigen waardoor ook excellente kwaliteit van zorg wordt geleverd.
Naast dit onderzoek heeft hij enkele landelijke bestuursfuncties en werkt hij als hogeschoolhoofddocent bij de opleiding Verpleegkunde van De Haagse Hogeschool. Tevens is hij werkzaam bij het Lectoraat Urban Ageing.
j.dikken@hhs.nl
ir. Martijn van der Ent
Als innovator in de zorg zoekt Martijn naar de combinatie van technische mogelijkheden en toepassing in de zorg. Door samen te werken met verschillende stakeholders wordt bestaansrecht gecreëerd voor innovaties door ze in een juiste business context te implementeren in de praktijk.
In de afgelopen jaren zijn er meerdere Living Labs opgezet waarin studenten in de praktijk hun meerwaarde kunnen ontdekken en daardoor de (zorg)praktijk kan innoveren. Het ‘Smartlab’ is inmiddels op 10 nationale en internationale locaties de plek waar nieuwe technologie wordt getest en toegepast om behandeling te optimaliseren. In het ‘Huis van de Toekomst’ worden technologieën ontwikkeld en getest om eerder en langer zelfstandig te wonen. In het Living Lab ‘bewegen in de kliniek’ wordt technologie ontwikkeld en toegepast om revalidanten buiten behandeling te stimuleren meer te bewegen en een gezondere lijfstijl aan te nemen.
Naast zijn werk op De Haagse is Martijn ondernemer en werkt hij aan een zorginnovatie die patiënten en behandelaars letterlijk een stap verder helpt.
m.vanderent@hhs.nl
Bram Reurings MA BIT
Binnen het Lectoraat Revalidatie en Technologie zet Bram, docent en teamleider bij CMD, samen met collega’s en studenten kennis en ervaring van gebruikersgerichte ontwerpprocessen in. Binnen verschillende projecten worden wensen en behoeften van gebruikers en andere stakeholders in kaart gebracht. Ideeën en concepten worden middels prototypes uitgeprobeerd en bestaande en potentiële oplossingen worden onderzocht op gebruiksvriendelijkheid. Deze intensieve samenwerking zorgt voor betrokkenheid in meerdere stadia van innovatie en zo kunnen we de producten over de tijd heen zien groeien wat kennis oplevert over ontwerpprocessen binnen het toepassingsdomein van e-revalidatie.
a.j.reurings@hhs.nl
Dr. Petra Siemonsma
Petra gebruikt graag kwalitatieve onderzoeksmethoden zoals co-creatie, (participatief) actieonderzoek, storytelling en photo-voice.
Drs. Åsa Mennema
Åsa werkt als junior-onderzoeker bij revalidatiecentrum Basalt en houdt zich bezig met verpleegkundig onderzoek naar verpleegkundigen & leefstijl in de revalidatie. Zij is afgestudeerd als Hbo verpleegkundige in de revalidatie en heeft tijdens haar vervolgstudies als verpleegkundige gewerkt in de revalidatie. Na hbo-verpleegkunde heeft zij de major Biomedische Wetenschappen van de bachelor Gezondheid en Leven en de master Vitality and Ageing afgerond. Met haar praktijkervaring en haar wetenschappelijke achtergrond hoopt zij een brug te kunnen slaan tussen onderzoek en verpleegkundigen in de praktijk.
Over de lector
dr. Jorit Meesters
Jorit Meesters (fysiotherapeut en bewegingswetenschapper) is lector Revalidatie en Technologie. In 2013 promoveerde hij op het onderwerp multidisciplinaire zorg. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van revalidatiezorg met de inzet van zorgtechnologie en draagt bij aan betere zorg en een gezondere leefstijl van patiënten in de revalidatie. In de cyclus van ontwikkelen, implementeren en evalueren verbindt zijn lectoraat praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. Zijn onderzoekswerk vindt veelal plaats in de klinische zorg waardoor de ontwikkelde kennis doorwerkt naar zowel de beroepspraktijk, het onderwijs, het maatschappelijk domein als de private sector. Meesters werkt tevens als post-doc onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Nevenfuncties
- Lid Commissie voor Wetenschap en Innovatie, Vereniging voor Revalidatieartsen (www.revalidatiegeneeskunde.nl/wetenschap)
- Lid Redactie Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde (revalidatiegeneeskunde.nl/nederlands-tijdschrift-voor-revalidatiegeneeskunde)
- Lid Kerngroep eHealth en Self-managment, Medical Delta (www.medicaldelta.nl/en/research/medical-delta-ehealth-selfmanagement-for-a-healthy-society)
- Lid Adviesraad Vitale Delta (www.vitaledelta.nl/).
- Lid Scientific sub-committee of the standing committee of health professionals in rheumatology, European League Against Rheumatism (www.eular.org).
Samenwerkingen
- Basalt Revalidatie
- Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
- National eHealth Living Lab (NeLL)
- Medical Delta Living Lab Geriatric Rehabilitation @home
- SARAH Networks Brazilië
- Overige partners
Projecten
Revalideren met wandel-app ‘Ommetje’
Onderzoeksprogramma ‘Basalt in beweging’
Breinstraat, platform voor jongeren met NAH
Platform ikoefenzelf.nl na een beroerte
Hartrevalidatie met e-health (ACT-THOR)
E-health toolkit voor het onderwijs
Thuis revalideren voor ouderen (Medical Delta Living Lab Geriatric Rehabilitation@home)
Gezond leven aanleren tijdens revalidatie (NICE4ALL)
Vernieuwen in revalidatie en beweging (Fieldlab Rehabilitation & Mobility)
In de media
- Toolkit moet zorgopleidingen op weg helpen met ehealth - ICT & health 30-06-2021
- De weg naar inclusie: samenwerken met studenten met een functiebeperking - ScienceGuide 30-09-2020
- Europese subsidie maakt versnelde ontwikkeling van innovatieve mobiliteitsoplossingen - medicalfacts.nl 29-01-2020
- "Ik heb veel te danken aan Brains4U" - Revalidatie magazine 07-09-2018
- Sporten zonder drempels - AD 01-11-2017