Kenniscentrum Health Innovation

Lectoraat Revalidatie en Technologie

Revalideren betekent: werken aan herstel en een gezonde leefstijl om weer mee te doen in de samenleving. Het combineren van zorgtechnologie en traditionele revalidatiezorg daagt de patiënt uit tot meer oefening en activiteit en maakt de behandeling efficiënter. Zorginnovatie in de revalidatie vraagt om samenwerking in het innovatieproces tussen ontwikkelaars, beroepspraktijk en onderwijs, en om onderzoek naar de meerwaarde van technologie in de revalidatiezorg.

Jaarupdate 2020 (pdf)
Over het lectoraat

Het lectoraat Revalidatie en Technologie onderzoekt hoe technologie bijdraagt aan efficiënte en toekomstbestendige revalidatiezorg. Dit doen we door samen met bedrijven, patiënten en professionals innovaties voor de revalidatiezorg te realiseren, te implementeren en te evalueren. Deze innovaties kunnen mensen die revalideren bijvoorbeeld ondersteunen om op zelfgekozen momenten te oefenen met apps en hun vooruitgang en leefstijl te monitoren. Technologische en sociale innovaties kunnen ook uitdagen om fysiek actief te zijn of andere gezond gedrag te ondersteunen. Daarnaast kan technologie in de revalidatie het zorgproces verbeteren met artificial intelligence en individueel verzamelde of big data. Het lectoraat Revalidatie en Technologie is een gezamenlijk lectoraat van De Haagse hogeschool en Basalt (www.basaltrevalidatie.nl).

2  thema’s

De activiteiten van het lectoraat bevinden zich op het snijvlak van zorg en technologie en op het snijvlak van praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek kenmerkt zich door in co-creatie ontwikkelen, evalueren en implementeren van eHealth en zorgtechnologie binnen de thema’s:

  1. betere revalidatiezorg door de inzet van technologie
  2. gezondere leefstijl van mensen die revalideren door de inzet van technologie

We werken met onze stakeholders, studenten en docenten samen in verschillende field- en livinglabs in de zorg. Een livinglab voor innovatieve diensten en producten voor de revalidatiebehandeling, een living lab voor ondersteuning van patiënten met domotica om zo zelfstandig mogelijk thuis te wonen en een livinglab waar een beweegvriendelijke fysieke revalidatieomgeving gerealiseerd wordt.  Zo genereren we kennis, versterken we de beroepspraktijk en leveren we een bijdrage aan een betere kwaliteit van zorg en aan de opleiding van de health-innovator van morgen.

28 oktober 2021

Intreerede van Jorit Meesters, Lector Revalidatie & Technologie: Samen Beter!

Lees meer

Over de lector

dr. Jorit Meesters

Jorit Meesters (fysiotherapeut en bewegingswetenschapper) is lector Revalidatie en Technologie. In 2013 promoveerde hij op het onderwerp multidisciplinaire zorg. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van revalidatiezorg met de inzet van zorgtechnologie en draagt bij aan betere zorg en een gezondere leefstijl van patiënten in de revalidatie. In de cyclus van ontwikkelen, implementeren en evalueren verbindt zijn lectoraat praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. Zijn onderzoekswerk vindt veelal plaats in de klinische zorg waardoor de ontwikkelde kennis doorwerkt naar zowel de beroepspraktijk, het onderwijs, het maatschappelijk domein als de private sector. Meesters werkt tevens als post-doc onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Nevenfuncties

j.meesters@hhs.nl
Studenten en docenten werken samen met patiënten en zorgprofessionals aan innovaties. Zo wordt technologie in de zorg het nieuwe normaal voor professionals van nu en morgen.

Samenwerkingen

  • Basalt Revalidatie
  • LUMC
  • NeLL
  • Medical Delta Living Lab Geriatric Rehabilitation @home
  • SARAH Networks Brazilië
  • Overige partners
Projecten

Projecten

Evaluatie Friends@PiramideCollege 2018

Evaluatie Friends@PiramideCollege 2018

Leerlingen van het Piramide College werken samen met studenten van De Haagse Hogeschool als maatjes aan leerdoelen van de leerlingen. Ze doen dit in het schoolgebouw van het Piramide College en worden uitgedaagd door de studenten om grenzen te verleggen.
Lees verder
Samenwerking met het National eHealth Living Lab

Samenwerking met het National eHealth Living Lab

In maart dit jaar is het National eHealth Living Lab (NeLL) geopend in Leiden: hét open, onafhankelijke platform voor eHealth. Wij ondersteunen dit initiatief en werken samen met NeLL.

Lees verder
Onderzoek naar e-health in curriculum HHs

Onderzoek naar e-health in curriculum HHs

FAST@HOME wil achterhalen hoe HHS-studenten beter kunnen worden opgeleid voor toepassing van eHealth in hun toekomstige beroep.
Lees verder
Start "Friends"

Start "Friends"

In De HHs startte een groep van 25 studenten in ‘Friends’: een 'peer assisted support project’ van het lectoraat Revalidatie. In Friends werk je aan eigen talenten en verbeterpunten.
Lees verder
Studenten BT en HT ontwerpen “Huis van de Toekomst”

Studenten BT en HT ontwerpen “Huis van de Toekomst”

De huidige proefwoning van Sophia Revalidatie bevat nu nog geen digitale producten om meer zelfstandig of comfortabel wonen te ondersteunen. De proefwoning wordt daarom dit jaar omgebouwd tot ‘Huis van de Toekomst’.
Lees verder