Introductie

Revalideren betekent: werken aan herstel en een gezonde leefstijl om weer mee te doen in de samenleving. Het combineren van zorgtechnologie en traditionele revalidatiezorg daagt de patiënt uit tot meer oefening en activiteit en maakt de behandeling efficiënter.

Zorginnovatie in de revalidatie vraagt om samenwerking in het innovatieproces tussen ontwikkelaars, beroepspraktijk en onderwijs, en om onderzoek naar de meerwaarde van technologie in de revalidatiezorg.

Over het lectoraat

Het lectoraat Revalidatie en Technologie onderzoekt hoe technologie bijdraagt aan efficiënte en toekomstbestendige revalidatiezorg. Dit doen we door samen met bedrijven, patiënten en professionals innovaties voor de revalidatiezorg te realiseren, te implementeren en te evalueren. Deze innovaties kunnen mensen die revalideren bijvoorbeeld ondersteunen om op zelfgekozen momenten te oefenen met apps en hun vooruitgang en leefstijl te monitoren. Technologische en sociale innovaties kunnen ook uitdagen om fysiek actief te zijn of andere gezond gedrag te ondersteunen. Daarnaast kan technologie in de revalidatie het zorgproces verbeteren met artificial intelligence en individueel verzamelde of big data. Het lectoraat Revalidatie en Technologie is een gezamenlijk lectoraat van De Haagse hogeschool en Basalt (www.basaltrevalidatie.nl).

2 thema’s

De activiteiten van het lectoraat bevinden zich op het snijvlak van zorg en technologie en op het snijvlak van praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek kenmerkt zich door in co-creatie ontwikkelen, evalueren en implementeren van eHealth en zorgtechnologie binnen de thema’s:

  1. betere revalidatiezorg door de inzet van technologie
  2. gezondere leefstijl van mensen die revalideren door de inzet van technologie

We werken met onze stakeholders, studenten en docenten samen in verschillende field- en livinglabs in de zorg. Een livinglab voor innovatieve diensten en producten voor de revalidatiebehandeling, een living lab voor ondersteuning van patiënten met domotica om zo zelfstandig mogelijk thuis te wonen en een livinglab waar een beweegvriendelijke fysieke revalidatieomgeving gerealiseerd wordt.  Zo genereren we kennis, versterken we de beroepspraktijk en leveren we een bijdrage aan een betere kwaliteit van zorg en aan de opleiding van de health-innovator van morgen.

Intreerede Jorit Meesters ‘Revalidatie en technologie: samen beter!

Op 28 oktober 2021 hield lector Jorit Meesters zijn online intreerede waarin hij de thema’s, ambities en (beoogde) resultaten van het lectoraat Revalidatie en Technologie presenteerde. Ook komen diverse stakeholders, zoals bedrijven, studenten, patiënten, zorgprofessionals en onderzoekers, aan het woord. Je kunt hier de intreerede terugkijken.

Samenwerkingen
Jorit Meesters

Over de lector

dr. Jorit Meesters

Jorit Meesters (fysiotherapeut en bewegingswetenschapper) is lector Revalidatie en Technologie. In 2013 promoveerde hij op het onderwerp multidisciplinaire zorg. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van revalidatiezorg met de inzet van zorgtechnologie en draagt bij aan betere zorg en een gezondere leefstijl van patiënten in de revalidatie. In de cyclus van ontwikkelen, implementeren en evalueren verbindt zijn lectoraat praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. Zijn onderzoekswerk vindt veelal plaats in de klinische zorg waardoor de ontwikkelde kennis doorwerkt naar zowel de beroepspraktijk, het onderwijs, het maatschappelijk domein als de private sector. Meesters werkt tevens als post-doc onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

j.meesters@hhs.nl

LinkedIn profiel

Nevenfuncties

Studenten en docenten werken samen met patiënten en zorgprofessionals aan innovaties. Zo wordt technologie in de zorg het nieuwe normaal voor professionals van nu en morgen.

Team

Hoofddocent en onderzoeker

dr. Jeroen Dikken

Hoofddocent en onderzoeker

Go to dr. Jeroen Dikken

dr. Jeroen Dikken

Hoofddocent en onderzoeker

Met zijn onderzoeken zoekt hij naar scholingsingrediënten die nodig zijn om succesvolle scholingen voor verpleegkundigen te ontwikkelen.

06 2444 9731
j.dikken@hhs.nl

Go to dr. Jeroen Dikken
Ester de Jonge

dr. Ester de Jonge

Go to dr. Ester de Jonge

dr. Ester de Jonge

Zij ontrafelt graag complexe vraagstukken en werkt vanuit de overtuiging dat gezondheid voor iedereen bereikbaar moet zijn.

Go to dr. Ester de Jonge
ir. Martijn van der Ent

ir. Martijn van der Ent

Go to ir. Martijn van der Ent

ir. Martijn van der Ent

Als innovator in de zorg zoekt Martijn naar de combinatie van technische mogelijkheden en toepassing in de zorg.

06 -  44 05 80 59
m.vanderent@hhs.nl

Go to ir. Martijn van der Ent
Bram Reurings MA BIT

Bram Reurings MA BIT

Bram Reurings MA BIT

Binnen het lectoraat zet Bram, docent en teamleider bij CMD, samen met collega’s en studenten kennis en ervaring van gebruikersgerichte ontwerpprocessen in.

06 - 86 80 54 51
a.j.reurings@hhs.nl

Petra Siemonsma

dr. Petra Siemonsma

Go to dr. Petra Siemonsma

dr. Petra Siemonsma

Petra is gepromoveerd in de revalidatiegeneeskunde. Haar aandachtsgebieden zijn ouderen, revalidatie, chronische pijn en (zorg)technologie.

siemonsma.p@hsleiden.nl

Go to dr. Petra Siemonsma
Åsa Mennema

drs. Åsa Mennema

drs. Åsa Mennema

Åsa werkt als junior-onderzoeker bij revalidatiecentrum Basalt en houdt zich bezig met verpleegkundig onderzoek naar verpleegkundigen & leefstijl in de revalidatie.

Natalie Janse

Natalie Janse

Managementassistent

Go to Natalie Janse

Natalie Janse

Managementassistent

Natalie Janse is managementassistente van 4 lectoraten van de faculteit Gezondheid Voeding en Sport. 

+31 (0)6 - 42 51 37 31
n.janse@hhs.nl

Go to Natalie Janse
Lieke Hollander

drs. Lieke Hollander

drs. Lieke Hollander

Binnen het lectoraat en als docent HBO-V zet Lieke zich in om onderzoeken van studenten te verbinden aan de vraagstukken die er liggen in zorginstellingen.
06 38298323
l.d.hollander@hhs.nl

Projecten

Langer zelfstandig wonen door hulpmiddelen (AW Technologie voor Thuis)

Hulpmiddelen zijn van groot belang om de zelfredzaamheid, kwaliteit van leven en de deelname aan de maatschappij van de gebruikers te ondersteunen en verbeteren.
Lees meer

Revalideren met wandel-app ‘Ommetje’

Een app gebruiken om te revalideren is een vorm van zorgtechnologie die kan zorgen dat patiënten in beweging komen en blijven.
Lees meer

Onderzoeksprogramma ‘Basalt in beweging’

Voor revalidatiepatiënten is bewegen belangrijk en het is vrijwel altijd onderdeel van de behandeling. Om hen te ondersteunen, zoekt revalidatiecentrum Basalt naar oplossingen om patiënten in beweging te krijgen.
Lees meer

Nieuws

14 oktober 2021

Revalidatie en technologie: samen beter!

Onderzoek

Met een wearable je beweeggedrag meten, via een app 24/7 ondersteuning krijgen bij fysieke oefeningen en Big Data…
Lees meer

14 juni 2021

Toolkit: hoe zet je zorgtechnologie slim in?

Onderzoek

Een slimme rollator, een pleister die het suikergehalte monitort, computergames als onderdeel van een revalidatie? Ook…
Lees meer