Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Werken aan maatschappelijke vraagstukken als de stikstofcrisis, vluchtelingen, digitalisering of de organisatie van de zorg. Jij wilt bijdragen aan het oplossen van deze vraagstukken. Dan moet je van alles weten over politiek, maatschappij en wetgeving.

De opleiding Bestuurskunde & Overheidsmanagement biedt die brede basis. Je studeert en doet praktijkervaring op. En dat allemaal in Den Haag; het politieke hart van Nederland. Ontdek wat deze opleiding jou kan bieden.

Tijdens de opleiding analyseer je maatschappelijke problemen en draag je werkbare oplossingen aan te dragen. Deze opleiding is voor jou als je geïnteresseerd bent in openbaar bestuur en politiek. 

Je zit hier helemaal op je plek als maatschappijleer, geschiedenis en economie een paar van jouw favoriete vakken zijn. 

In ons onderwijs leer je veel over de bestuurskundige praktijk. Je leert inzichten uit onder andere politicologie, sociologie en economie. Je leert die inzichten te verwerken in de praktijk: of je nu een adviesrapport moet schrijven over stikstof of een evenement organiseert over fake news. 

Bestuurskunde is een duale opleiding. In de eerste twee jaar volg je intensief onderwijs. Je doet tijdens deze jaren kennis en vaardigheden op die je in de praktijk nodig hebt. Deze komen terug in de beroepstaken adviseren, belangen behartigen, projectmatig werken, organiseren en managen, en evalueren.

De laatste twee jaar pas je deze kennis 4 dagen per week toe in de praktijk op een werkplek binnen een organisatie en beslaat het onderwijsdeel nog maar 1 dag per week. Op deze manier studeer je dus af met twee jaar relevante werkervaring op zak. Een goed begin van je carrière!

Onze opleiding is kleinschalig en persoonlijk. Je hebt intensief contact met docenten en je leert jouw medestudenten goed kennen. Je bent geen nummer. Je wordt gezien en gehoord. 

Je zit niet alleen in de schoolbanken, maar gaat debatteren in de Raadszaal van het gemeentehuis. Je gaat de wijk in, je gaat op studiereis naar Brussel, en het is zelfs mogelijk om op werkbezoek te gaan naar Curaçao, het Caribische deel van het koninkrijk. Ook is er een actieve studievereniging die veel interessante en gezellige activiteiten organiseert. 

Na je opleiding kun je als bestuurskundige of beleidsmedewerker op veel verschillende plekken werken. Bij gemeentes en ministeries, maar ook bij woningcorporaties, zorgorganisaties, of adviesbureaus. Met je diploma en twee jaar werkervaring op zak kun je snel aan de slag.

Lijkt deze duale studie jou wat? Bekijk de infographic over Duaal studeren bij De Haagse Hogeschool.

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

 

Instroomadvies

Om met de bacheloropleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement duaal te kunnen beginnen, moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Heb je niet het juiste diploma? Lees dan hieronder wat voor jou geldt.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Je ziet dat je wél het juiste profiel hebt gevolgd voor deze opleiding, maar dat je géén examen hebt gedaan in een vak dat de opleiding verplicht heeft gesteld. Dan heb je – zoals dat heet – een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+ toelatingsonderzoek

Ben je aan het begin van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt tot de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement? Doe dan het 21+ toelatingsonderzoek. Slaag je daarvoor, dan word je toch toegelaten. Het onderzoek vindt in de periode januari tot en met augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Tijdens het onderzoek leg je een digitale capaciteitentoets af.

Een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kunnen wij je toelaten tot de opleiding als dat diploma toegang biedt tot het hoger beroepsonderwijs en als je kunt laten zien dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlandse en internationale diploma’s.

Overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse? Neem dan contact op met onze eerstejaarscoördinator Merel Eggens via 070 – 445 8126 of m.eggens@hhs.nl.  Overstappen kan alleen aan het begin van het collegejaar, maar misschien is instroom in een later studiejaar ook mogelijk.

Uitspraken over je toelating

Wij kunnen geen uitzonderingen maken op de officiële toelatingseisen. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

 

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

19 en 20 maart 2024

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

19 en 20 maart 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

16

uur colleges per week

24

uur zelfstudie per week

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges

Hoe het écht in de praktijk is. Dat wil je het liefste weten als je net aan een studie begint. In de eerste 2 jaar van de duale opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement krijg je nog veel colleges op school. Dit is vaak in kleine groepen van 30 studenten. Ook werk je samen met studenten en docenten in 1 van onze projectlandschappen. Je krijgt les van docenten, maar óók van gastsprekers. Juist, mensen uit de praktijk. Beleidsmakers, projectmanagers en ambtenaren die weten hoe het eraan toe gaat.

Projecten en trainingen

Naast de colleges ga je in groepjes in workshops en projecten aan de slag met opdrachten. Je schrijft een beleidsstuk, je maakt een informatieve vlog of geeft organisatieadvies. Wat je leert, zet je dus gelijk in.

Zo doken 26 Bestuurskundestudenten, in kader van een opdracht voor Projectmatig Werken, het Haags Gemeentearchief in. Met wat zij vonden, zetten zij zeven wandelroutes uit, ieder met een eigenbestuurskundig thema, dwars door het bestuurlijk hart van Nederland, de Internationale stad van Vrede en Recht, Den Haag. Zij maakten voor de nieuwe studenten van het aankomend jaar een boek met wandelingen om de stad beter te leren kennen. Vanuit de theorie leer je dus gelijk de praktijk kennen.

Kom je bij ons studeren en wil je Den Haag beter leren kennen? Download dan stadswandelingen ‘Een Haags welkom’ voor en door studenten met thema’s aansluitend op Bestuurskunde en Overheidsmanagement.

In het eerste jaar vindt een debatdag plaats in de Haagse raadzaal én gaan de studenten drie dagen op studiereis naar Brussel, om de Europese instituties van binnenuit te zien.

Praktijkopdrachten en beroepsvoorbereiding

In jaar 3 en 4 ga je 1 dag per week naar school en bereid je je voor op de beroepspraktijk. Je zit in een leerkring met andere studenten en geeft elkaar advies. Loop je een beetje vast? Bespreek dit dan met je mentor of tutor. In deze laatste jaren heb je veel consultmomenten met je begeleider op je werk en de leerkringbegeleider. Zo kom je er altijd weer uit.

Minoren

Veel van de studie staat al vast. Maar een deel kies je helemaal zelf: de minoren. Dit zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Alles kan. Een verdiepende minor waarmee je jezelf specialiseert in je vakgebied. Of juist een verbredende minor, waarmee je even helemaal buiten de studie stapt. Zoals Spaans als je graag naar het buitenland wilt. Naast je minor heb je veel vrijheid in je leerarbeidsplaats (LAP). Als je je bij een gemeente wilt ontwikkelen, dan kan dat. Of bij een politieke partij, een woningbouwcorporatie of het Rode Kruis. Je hebt veel mogelijkheden.

Na je studie

Wat kun je later worden?

  • Beleidsmedewerker

  • Projectmanager

  • Organisatieadviseur

  • Belangenbehartiger

  • Wijkregisseur

  • Programmasecretaris

Doorstuderen

Gefeliciteerd, je bent klaar met je opleiding Bestuurskunde! Ben je nog niet uitgeleerd en wil je graag doorstuderen? Dat kan! Als je kiest voor een speciaal doorstroomprogramma, kun je al tijdens je studie aan De Haagse Hogeschool een premaster volgen aan de Universiteit Leiden. Zo ben je lekker snel klaar. Scoor je een 7,5 of hoger als gemiddeld cijfer? Dan ben je een excellente student. Je kunt dan in het tweede jaar solliciteren naar een plaats in het premastertraject.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt volop hulp bij het studeren. Je volgt lessen studie- en loopbaanvaardigheden waarin je leert studeren. Ook krijg je een mentor (altijd een docent van je opleiding) die je vragen kunt stellen over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer.

Tijdens het tweede deel van de opleiding ga je aan het werk. Dan begeleidt een docent je. Dat gebeurt binnen de leer- of afstudeerkring waarin je zit. Binnen deze groep coachen je medestudenten en jij elkaar en geef je elkaar feedback. Over je werk bijvoorbeeld, je dilemma’s, de samenwerking met collega’s en de afstudeeropdracht. En op je werk krijg je natuurlijk begeleiding van je werkgever. Mocht je langer willen praten, over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

 

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

  • Officiële opleidingsnaam: Bestuurskunde/Overheidsmanagement
  • Naam internationaal: Public Administration
  • Opleidingscode (Isat): 34464
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
 

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.