Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Wat loopt die organisatie gesmeerd! Nou, dankzij jou. Jij bent het regeltalent achter de schermen, verantwoordelijk voor facility management. 

Met je proactieve instelling en oplossingsgerichtheid zorg jij ervoor dat iedereen probleemloos kan werken. Op kantoor, de thuiswerkplek, een beurs of event: jij herkent de trends en speelt flexibel in op veranderingen. Een aanpakker die topprestaties mogelijk maakt; dat ben jij. Dat leer je in een fijne sfeer. Bij Facility Management aan De Haagse Hogeschool vorm je een hechte community met je medestudenten en je werkt veel samen. Het is een kleinschalige opleiding met een persoonlijke benadering en alle begeleiding die je nodig hebt. Een plek waar jij je thuis voelt.   

Bij Facility Management aan De Haagse leer je hoe je ervoor zorgt dat de primaire processen op de werkvloer kunnen plaatsvinden. Anders gezegd: dat iedereen zo prettig en efficiënt mogelijk kan werken. Het pand ziet er piekfijn uit, alle apparatuur is er en functioneert feilloos, de kantine is een gezellige plek om te lunchen. Dynamisch en afwisselend werk, zoals je zult merken tijdens je stages. Bij De Haagse leer je vooral door te doen, met veel praktijkopdrachten, gastlessen van facilitymanagers uit ons uitgebreide netwerk en de leukste stageplekken. Zodoende sluit de opleiding perfect aan bij het werkveld. In binnen- én buitenland, want we hebben ook internationale projecten met partnerscholen in Mexico, Zwitserland en Zuid-Afrika. 

De studie is net zo breed als het vak. Stap voor stap maak je zelf de keuze welke kant je opgaat, met net zoveel advies van docenten en begeleiders als jij wilt. De sfeer is uitstekend en het contact tussen studenten en docenten laagdrempelig. Goed om te weten: zowel onze studenten als onze partners uit het werkveld zijn zeer tevreden over de opleiding. Dat betekent dat jij het erg naar je zin hebt en alles leert over facilitymanagement wat je moet weten. En dat je veel baanmogelijkheden hebt in heel uiteenlopende sectoren. Jij doet een opleiding die een goede naam heeft bij toekomstige werkgevers. Zeker ook omdat we veel aandacht besteden aan duurzaamheid. 

Vind je meerdere vakgebieden interessant?  
Dan is het goed te weten dat De Haagse Hogeschool ook een nieuwe opleiding Management & Organisatie Track. Met deze brede bachelor combineer je de vakgebieden BedrijfskundeHuman Resource ManagementFacility Management en Communicatie. Nieuwsgierig? Meer informatie over deze track vind je op de opleidingspagina Management & Organisatie Track

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M

  • E&M

  • N&G

  • N&T 

Vwo
  • C&M

  • E&M

  • N&G 

  • N&T

Mbo
  • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om te beginnen met de bacheloropleiding Facility Management moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma op niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt. 

Instroomadvies

Heb je een havo- of vwo-diploma? Dan word je direct toegelaten tot de studie Facility Management. Ook met een mbo-4-diploma kun je instromen in de voltijdopleiding Facility Management. De best aansluitende opleidingen zijn mbo-opleidingen met een economisch profiel. Meer specifiek: mbo facilitair leidinggevende of horecaondernemer. 

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse. 

Overige situaties

21+-toelatingsonderzoek 

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 
 
Je mist één of meer vakken 

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt.  Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.  

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.  

Overstappen naar De Haagse terwijl je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool zit, kan niet. Tenzij je er heel vroeg bij bent in het studiejaar. Je vragen over toegangseisen en instroomeisen leg je voor aan onze coördinator studieloopbaanbegeleiding Mandy Binken via mail m.binken@hhs.nl of telefoon 06 - 57 87 08 60. Of neem contact op met teamleider Jaap Kloos via j.kloos@hhs.nl of telefoon: 06 - 57 87 08 93.  

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.  

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

19 en 20 maart 2024

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

19 en 20 maart 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

8

uur vaardigheden/studiecoaching per week

3

tentamens per blok + 1 eindopdracht

12

uur projecten/theorie per week

20

uur zelfstudie per week

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, excursies, practica, projecten 

Tijdens de opleiding Facility Management krijg je veel werkcolleges in kleine klassen (circa 25 studenten). Ook worden er colleges (practica) verzorgd in het fraaie studentenlandschap. Je werkt dan in groepsverband en past de leerstof uit de kennislijnen toe. Je docent is hier ook coach. Veel docenten hebben in het facilitaire veld gewerkt, of doen dat nog. Soms komen gastsprekers vertellen over hun werkzaamheden. En heel soms is er een hoorcollege met meerdere klassen tegelijk. 

Je past de kennis toe tijdens de projecten waaraan je met je medestudenten werkt in groepjes van 3 tot 5. Dat doe je straks als facilitair manager ook. Vaardigheden als samenwerken, presenteren, een onderzoek doen of leidinggeven oefen je regelmatig. Sowieso is de opleiding praktijkgericht. Jij wilt toch ook graag weten waar je straks terechtkomt en wat je allemaal met je diploma kunt doen? Daarom maak je al vanaf jaar 1 kennis met het werkveld. Bovendien werk je veel zelfstandig, gemiddeld 20 uur per week. Dat kan bijvoorbeeld in ons moderne studielandschap. 

Minors

Je studie samenstellen 

Minoren zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, of in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. De voltijdopleiding Facility Management heeft 4 eigen minoren waarmee je de kernvakken kunt verdiepen. Elke minor duurt 10 weken en je haalt er 15 studiepunten mee. 

FM-minors 

Kies voor Facility Management & Business, waarin je op een bedrijfsmatige manier kijkt naar het facilitaire werkveld. Richt je op inkoop tijdens de minor Facility Management & Procurement en leer alles over Europees aanbesteden en duurzaam inkopen. De minor Facility Management & Events/services is al jaren populair. Congresmanagement en eventmarketing staan centraal binnen deze keuzemodule en je krijgt tijdens een diner uitleg over etiquette. Of wat dacht je van vastgoed? In de minor Facility Management & Real Estate leer je hoe  van toegevoegde waarde is binnen de levendige vastgoedmarkt. Je werkt in groepsverband aan een vraagstuk voor een echte opdrachtgever. 

Andere minors 

Liever iets heel anders dan Facility Management? Dat kan natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan een minor binnen de opleiding Industrieel Design. Overleg met je studieloopbaanbegeleider bij twijfel, of als je een minor bij een andere hogeschool wil volgen. 

Zilver - EW Beste studies Topopleiding 2023

Elsevier Weekblad kent jaarlijks medailles toe aan topopleidingen in het hoger onderwijs. Opleidingen van verschillende instellingen worden op sectorniveau met elkaar vergeleken op elf onderdelen uit de Nationale Studenten Enquête. Afhankelijk van het aantal bovengemiddelde scores op deze elf onderdelen, ontvangen opleidingen een bronzen, zilveren of gouden medaille. Onze opleiding Facility Management ontving van EW Beste studies een zilveren medaille.

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Medewerker evenementen 

  • Projectleider huisvesting 

  • Junior adviseur 

  • Coördinator servicedesk 

  • Teamleider voeding 

  • Beleidsadviseur inkoop 

  • Facilitair manager 

  • Contractmanager 

Dit word je niet

  • Directeur (niet meteen) 

Doorstuderen

Ben je na de praktijkgerichte voltijdopleiding Facility Management nog niet klaar met de stof? Studeer dan door aan de universiteit. Denk bijvoorbeeld aan een master bestuurskunde, bedrijfskunde of organisatiewetenschappen. Vaak moet je eerst een schakeljaar of premaster volgen. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en in februari.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen 

Je krijgt hulp bij het studeren. De eerste 2 jaar van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider die je vragen kunt stellen over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. Je spreekt je begeleider bijna wekelijks. Hij of zij helpt je op weg met studeren. 

Wil je langer praten over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum. 

Facilitas 

Behoefte aan bijles? Bijvoorbeeld voor economische vakken? Dan kan je terecht bij Facilitas, de studievereniging van Facility Management. Dit is slechts een van de vele activiteiten van deze actieve studievereniging. Ze organiseren ook geregeld bedrijfsbezoeken, borrels en jaarlijks een buitenlandse studietrip. 

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 

Officiële opleidingsnaam: Facility Management 
Naam internationaal: Facility Management 
Opleidingscode (Isat): 34500 
Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.  

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.