Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) - Voltijd
Je hebt altijd al voor de klas willen staan. Nu kun je deze droom waarmaken. Kinderen helpen hun talenten te ontwikkelen. Kinderen leren lezen en schrijven en zorgen dat ze stevig in de wereld staan. Dat is toch geweldig! De opleiding tot Leraar Basisonderwijs brengt de echte juf of meester in je naar boven. Je wilt leerlingen vooral motiveren en inspireren, zodat ze volledig tot hun recht komen.
Samen met ouders, verzorgers en collega’s wil je ieder kind een zo onbezorgd mogelijke schooltijd geven. Je biedt ze een veilige plek waar kinderen leren en ontdekken en zich binnen hun mogelijkheden maximaal ontwikkelen.
Kom kijken of het klikt
- Open Dag gemist? Volg onze webinar!
Het kan zijn dat je onze online open dag hebt gemist. Klik dan op de volgende link en bekijk de webinar die we hebben gemaakt over onze opleiding.
- Meer weten? Vraag het een docent
Vragen over vakken? Over studielast? Over de opbouw van de studie? Kom in contact met een docent en vraag hem of haar wat je wilt weten.
- Meer weten? Kies je student. Waarom klikte het bij hem of haar?
Neem contact op met onze studenten. Zij vertellen je graag wat zij vinden van deze studie. Klik en kies. - Volg ons op Instagram en Facebook
Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt bij onze opleiding? Dat kan heel simpel. Volg ons! Op Instagram, op Facebook of allebei.
Studenten aan het woord
Over inspirerende voorbeelden
Edgar van Dijk
“Op de middelbare school had ik een wiskundeleraar die zo inspirerend was dat ik dacht: dat wil ik ook. Ook al was het vak vrij saai, hij kon mij inspireren. Dat deed hij door verschillende werkvormen te gebruiken. Zo kregen we bijvoorbeeld een wiskundeprobleem voorgelegd dat we op een praktische manier op moesten lossen. Je zag waar je het voor deed. De werkvormen die hij toen toepaste heb ik door mijn opleiding weten te benoemen en kan ik nu weer gebruiken tijdens mijn stage.”
Over een minor in het buitenland
Anne Kramer
“Voor mijn minor ben ik in het begin van mijn derde jaar naar Noorwegen en Denemarken geweest. Dat was geweldig. Door mijn minor ben ik veel in contact gekomen met internationale studenten. Ik leerde veel van die verschillende visies op onderwijs en dat opent je perspectief. Zo was er een Spanjaard met een enorm positieve instelling. Door ook in kinderen het positieve te zien, zie je beter hoeveel ze in hun mars hebben.”
Over stage lopen
Edgar van Dijk
“Stage lopen is het allerleukste. Bij de Pabo doe je dat al vanaf je eerste jaar. Ik geef nu les aan groep 5. Ik hou vooral van de interactie met kinderen. Ze kunnen zo leuk uit de hoek komen. Ze zien en denken dingen die je zelf nooit had bedacht. Gisteren zei eentje nog: school is mijn allerbeste vriend. Dat vond ik heel erg lief.”
Toelatingseisen
Pabo Voltijd, 2021-2022
HAVO |
---|
C&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
E&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
N&G (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
N&T (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek) |
VWO |
---|
C&M |
E&M |
N&G |
N&T |
MBO |
---|
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding |
Toelatingsadvies
Kijk wat in jouw situatie geldt
Verder moet je bij de start taal en rekenen op niveau 3F beheersen. In het eerste jaar krijg je (landelijke) basiskennistoetsen om dat niveau te toetsen. Om je niveau op peil te krijgen, biedt de Pabo verschillende lessen, masterclasses en weekcursussen aan.
Voor vragen over de toelating kun je gebruik maken van dit formulier.
Pabo-arrangement
Wil jij voor de klas? Maar heb je een extra opstapje nodig voor een succesvolle start op de pabo? Lees dan meer over het pabo-arrangement in Den Haag.
Voor wie is het bedoeld:
- Zij-instromers met minimaal een mbo-4 diploma.
- Havisten die een of alle drie de vakken aardrijkskunde, geschiedenis of natuur & techniek niet in het eindexamenpakket hadden en hiervoor een toelatingstoets pabo moeten doen.
Succesvol doorstuderen op de pabo
Om op de pabo te kunnen starten, moet je aan toelatingseisen voldoen. Den Haag kent een aantal arrangementen, waaronder het pabo-arrangement. Dit arrangement duurt een half jaar, waarin je je voor kunt bereiden op: (1) de toelatingstoetsen en (2) een succesvol eerste jaar op de pabo.
Als je de toetsen haalt kun je in augustus beginnen met het eerste jaar van de pabo op De Haagse Hogeschool.
Je volgt op woensdagmiddag de lessen die voorbereiden op de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Je kunt een keuze maken uit de drie vaklessen of alle drie de vaklessen volgen. Het programma is 1,5 uur tot 1 dagdeel per week gedurende 14 weken. De examens zijn de landelijke toelatingstoetsen pabo.
Als je de toelatingstoetsen haalt ben je toelaatbaar tot de pabo. Kortom, in Den Haag kun je je voorbereiden op de pabo op een manier die bij jouw situatie past!
Door wie
Het Pabo-arrangement wordt uitgevoerd door VAVO-Haaglanden (Theresiastraat 8, 2593 AN Den Haag).
Kosten
Voor onderwijsassistenten (die onder een Haags schoolbestuur werken) zijn de kosten 50 euro per vak (voor toelatingstoetsen/dus voor de meesten 150) en voor wiscat-training bedragen de kosten 150 euro.
Uitbreiden
Je kunt de lessen van het pabo-arrangement uitbreiden met bijvoorbeeld Wiscat-training, en lessen op de Pabo.
Let op: In verband met de coronacrisis is het Pabo-arrangement voor studiejaar 2020-2021 aangepast. Ook zonder dat je de toelatingstoetsen hebt gedaan kun je aan de Pabo-opleiding beginnen in augustus 2020. De toelatingstoetsen kun je dan uiterlijk in januari 2021 doen, deze moet je dan wel halen. Tijdens de Pabo-opleiding volg je dan de toetstraining (idem als het Pabo-arrangement) op de Hogeschool, zodat je je goed kunt voorbereiden op de toetsen. In februari 2021 start weer het reguliere Pabo-arrangement.
Aanmelden
Ben je geïnteresseerd en heb je vragen? Dan kun je een mail sturen naar paboarrangement@rocmondriaan.nl.
Wil je je meteen aanmelden? Dat kan hier. Daarna volgt een (telefonisch) intakegesprek.
Afhankelijk van je ervaring kun je als extra voorbereiding op de pabo een snuffelstage lopen op een basisschool en ervaren of het basisonderwijs iets voor je is. De lessen zijn op de woensdagmiddag.
21+ toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Student voor een dag
Voel je al even student
6 februari 2021
Online Open Dag
We hadden je graag verwelkomd op de Open Dag van onze vestigingen Den Haag, Delft, Zoetermeer en Sportcampus Zuiderpark. Helaas is dat vanwege de maatregelen door het coronavirus niet mogelijk. Om jou toch zo goed mogelijk te helpen een weloverwogen studiekeuze te maken, bieden we daarom onze Open Dag in online vorm aan. Als jij niet naar De Haagse Hogeschool kan komen, dan komt De Haagse naar jou!
Bekijk de webinar van de vorige Open Dag.
Online meelopen
Ervaar een dag lang hoe het is om op De Haagse te studeren. Je volgt online colleges die op jouw meeloopdag op het rooster staan. Je doet bijvoorbeeld mee aan een experiment tijdens een les van Natuur en Techniek. Of je krijgt uitleg over welke didactiek je kunt toepassen bij het leren lezen van kinderen in groep 3.