Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) - Voltijd

Je hebt altijd al voor de klas willen staan. Nu kun je deze droom waarmaken. Kinderen helpen hun talenten te ontwikkelen. Kinderen leren lezen en schrijven en zorgen dat ze stevig in de wereld staan. Dat is toch geweldig! De opleiding tot Leraar Basisonderwijs brengt de echte juf of meester in je naar boven. Je wilt leerlingen vooral motiveren en inspireren, zodat ze volledig tot hun recht komen.
Samen met ouders, verzorgers en collega’s wil je ieder kind een zo onbezorgd mogelijke schooltijd geven. Je biedt ze een veilige plek waar kinderen leren en ontdekken en zich binnen hun mogelijkheden maximaal ontwikkelen.

Studenten aan het woord

Edgar van Dijk

Over inspirerende voorbeelden

Anne Kramer

Over een minor in het buitenland

Ik hou vooral van de interactie met kinderen. Ze kunnen zo leuk uit de hoek komen.

Edgar van Dijk

Over stage lopen

Sleep opzij

Toelatingseisen

Pabo Voltijd, 2019-2020

Om met de bacheloropleiding Pabo Voltijd te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hieronder zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt.
HAVO
C&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
E&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
N&G (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
N&T (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Techniek)
VWO
C&M
E&M
N&G
N&T
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Toelatingsadvies

Kijk wat in jouw situatie geldt

Je moet genoeg kennis hebben van Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek. Je maakt landelijke toelatingstoetsen van de vakken die je niet in je pakket had. Om je zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden, bieden we bijscholing aan. Op  goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie hierover. Met een vwo-diploma hoef je geen toelatingstoetsen te maken.

Verder moet je bij de start taal en rekenen op niveau 3F beheersen. In het eerste jaar krijg je (landelijke) basiskennistoetsen om dat niveau te toetsen. Om je niveau op peil te krijgen, biedt de Pabo verschillende lessen, masterclasses en weekcursussen aan.

Voor vragen over de toelating kun je contact opnemen met Nora Daoud via n.daoud@hhs.nl
Je kennis van Nederlands, Rekenen en Wiskunde moet voldoende zijn als je start met de opleiding pabo. Je moet de stof van groep 8 van de basisschool beheersen om les te kunnen geven in diverse vakken op een basisschool. Als deze kennis is weggezakt, heb je een jaar de tijd om die kennis bij te spijkeren. In een speciaal informatiepakket met richtlijnen/literatuurverwijzingen staat hoe je deze kennis kunt ophalen. Je moet de landelijke basiskennistoetsen taal en rekenen van CITO met een voldoende resultaat afsluiten.
Heb je een mbo-diploma? Dan moet je eerst de toelatingstoetsen halen: Aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Zit je op het mbo en weet je dat je hierna de Pabo wilt gaan doen? Vraag dan op je school welke cursussen er zijn in samenwerking met de Pabo. Ga voor een goede voorbereiding naar: www.goedvoorbereidnaardePabo.nl.

Als je studeert op niveau 4 van het mbo, dan kun je je ook aanmelden voor het doorstroomtraject mbo-Pabo. Dit wordt in onze regio gefaciliteerd door het mbo Mondriaan en mbo Rijnland. In zes maanden bereid je je dan voor op de overstap naar de Pabo. Als je de toetsen haalt, stroom je vervolgens per 1 februari door naar de Pabo.   

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+ toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.
Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse, dan geldt een aparte regeling. Overstappen is het hele jaar mogelijk. Voor meer informatie kun je terecht bij interim opleidingsmanager Michel Hogenes via m.hogenes@hhs.nl of 070 - 445 8572.
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Student voor een dag

Voel je al even student

1 februari 2020

Open Dag

Kom langs om de sfeer te proeven en ontmoet studenten en docenten, die al je vragen kunnen beantwoorden. Bekijk de Werkplaats Jeugd voor studenten Pabo en Pedagogiek, waar je behalve boeken ook allerlei materialen kunt lenen. Je kunt ook opleidingspresentaties bijwonen. En praten met studenten en docenten. Geef je wel even op. Dan weten we dat je langskomt.

17 februari - 4 maart 2020

Proefstuderen

Kom tijdens onze proefstudeerdagen ervaren hoe een studie is. Het verschil met de meeloopdag? Het programma van de proefstudeerdag is speciaal voor jou op maat gemaakt. Je volgt dus niet de standaardlessen, maar lessen die de docenten hebben samengesteld om jou een beeld van de studie te geven. Ze laten je kennismaken met verschillende soorten lessen, bijvoorbeeld een hoorcollege. Net als de meeloopdag is ook de proefstudeerdag gratis te volgen.

Meelopen

Ervaar een dag lang hoe het is om op De Haagse te studeren. Je volgt colleges die op jouw meeloopdag op het rooster staan. Je doet bijvoorbeeld mee aan een experiment tijdens een les van Natuur en Techniek. Of je krijgt uitleg over welke didactiek je kunt toepassen bij het leren lezen van kinderen in groep 3. Je zit bij echte werkgroepen. Ziet hoe studenten met elkaar en met docenten omgaan. Je wordt de hele tijd begeleid door een van onze studenten.

 

Nieuws en Evenementen

Evenementen


  1. 17 februari 2020
    Proefstuderen
Bekijk al onze evenementen

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze te maken

Het kan dat je na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog niet weet wat je moet gaan studeren. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt.

Studie in beeld

Sleep opzij

Geïnteresseerd in
Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) - Voltijd?

Meld je aan