Pedagogiek - Voltijd
Als pedagoog maak je het verschil in de levens van kinderen en jongeren. Wil jij er zijn voor de ander? Een luisterend oor bieden en hen begeleiden? Dan is HBO Pedagogiek de opleiding voor jou! Tijdens de opleiding Pedagogiek leer je hoe je kinderen, jongeren, ouders en andere opvoeders kunt begeleiden, adviseren en ondersteunen. Vanaf het moment dat je start word je gekoppeld aan je eigen studieloopbaanbegeleider. Je staat er dus nooit alleen voor. Je komt terecht in een omgeving waar jij als student gezien en gehoord wordt. En waar je optimaal wordt voorbereid op de beroepspraktijk, zodat jij je kunt ontwikkelen tot professional.
Heeft De Haagse het ook voor jou?
- Bekijk de film van de opleidingspresentatie en de opleidingsfilm voorafgaande aan de Online Open Dag
Bekijk hier de presentatie en de film van de opleiding. - Meer weten? Vraag het een docent
Vragen over vakken? Over studielast? Over de opbouw van de studie? Kom in contact met een docent en vraag hem of haar wat je wilt weten.
- Meer weten? Kies je student. Waarom klikte het bij hem of haar?
Door te klikken op deze link krijg je een aantal visitekaartjes te zien van studenten. Zij vertellen je graag wat zij vinden van de opleiding die ze volgen. Klik en kies.
- Volg ons op Instagram en Facebook
Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt bij onze opleiding? Dat kan heel simpel. Volg ons! Op Instagram, op Facebook of allebei.
Studenten aan het woord
1e jaar
Lars van der Wind
Mijn naam is Lars. Ik ben 22 jaar oud en in september 2021 gestart met de opleiding Pedagogiek aan De Haagse Hogeschool. Vroeger toen ik klein was en de juf aan iedereen vroeg wat zij later wilden worden, riep iedereen altijd “politie, brandweer of zuster”. Vanaf dat ik mij kan herinneren wilde ik al meester worden, dus bij het zoeken naar een hbo-opleiding heb ik meerdere pabo’s bekeken en gesproken met oud-docenten. Hierdoor kwam ik tot de conclusie dat ik het onderwijs wel heel leuk vind, maar niet altijd voor de klas zou willen staan. Vervolgens ben ik verder gaan kijken naar opleidingen zoals Social Work, Psychologie en Pedagogiek. Voor mij sprongen Social Work en Pedagogiek er het meeste uit. Toen ben ik dingen tegen elkaar gaan afstrepen. Ik heb uiteindelijk voor Pedagogiek gekozen omdat de doelgroep van Social Work voor mij te breed is en mij minder aanspreekt dan die van Pedagogiek.
3e jaar
Lisa van Adrichem
Mijn naam is Lisa van Adrichem en ik zit in mijn derde studiejaar van de opleiding Pedagogiek. Met de kennis en vaardigheden die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan, heb ik een eigen visie op opgroeien en opvoeden kunnen vormen. In elk mogelijke vorm komt dit terug in de studie, waar de stages ook onder vallen. Om zorg voor de cliënten die je begeleidt te dragen, is het ook van belang dat je zorg voor jezelf draagt. Als pedagoog ben je je eigen instrument en doe je allereerst onderzoek naar waar je als persoon vandaan komt. Door te weten welke normen, waarden en overtuigingen je hebt, kun je je eigen handelen verantwoorden. Op dit moment ben ik bezig met de verdiepingsstage van het derde studiejaar. Zelf heb ik een grote affiniteit met het onderwijs. Ik heb er dan ook voor gekozen om mijn stage in het voortgezet speciaal onderwijs te gaan lopen. Binnen deze stage maak ik kennis met een voor mij nieuwe en uitdagende doelgroep, waarin ik ervaring kan opdoen als pedagoog. De werkzaamheden richten zich op het voeren van (individuele) gesprekken met leerlingen, het zorgdragen voor leerlingen die er zijn uitgestuurd, het ondersteunen van docenten en het bijwonen van overleggen. Het uitvoeren van diverse taken en het werken met leerlingen zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is. Aan het begin van de stage moest ik even wennen aan de doelgroep. Waar je in de literatuur leest wat leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte nodig kunnen hebben, ben je in de praktijk continu bezig met het afstemmen van zorg en hulp op de leerling als individu. Het afstemmen op wat de leerlingen nodig hebben, doe ik altijd vanuit mijn eigen visie op opvoeden. Wanneer ik door de school liep, schoten er verschillende vragen door mijn hoofd. Dit had te maken met hoe ik met bepaalde situaties kon en wilde omgaan, van welke kant ik mezelf wilde laten zien en welke manier van actie ondernemen bij mij en de doelgroep past. Door steeds opnieuw stil te staan bij wie ik als persoon ben, vind ik manieren hoe ik mezelf als pedagoog wil profileren.''
4e jaar
Joëlle Hoogendijk
Mijn naam is Joëlle Hoogendijk en ik volg met veel plezier de opleiding Pedagogiek. Vanaf jongs af aan vind ik het erg leuk om met kinderen om te gaan. Kinderen inspireren mij, verbreden mijn visie en geven mij veel energie. Tijdens de opleiding leer ik om een eigen pedagogische visie te formuleren en toe te passen in de praktijk, bijvoorbeeld tijdens stage of werk. Ik heb geleerd door de stages om aan te sluiten bij de behoeftes van ieder kind door te werken vanuit de gedachten: ‘zeg wat je doet, doe wat je zegt en bewijs het’. Dit sluit aan bij mijn visie. Ik vind dit belangrijke voorwaardes om de passende hulp te kunnen bieden. Ieder kind en iedere opvoeder is uniek en dat maakt het werk voor mij zo interessant. Het geeft mij veel voldoening om samen met de opvoeders kinderen te begeleiden op hun weg naar zelfstandigheid. 'It takes a village to raise a child'.
Toelatingseisen
Pedagogiek voltijd, 2022-2023
Om met HBO Pedagogiek voltijd te kunnen beginnen ben je in het bezit van een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom, bijvoorbeeld MBO Onderwijsassistent. Hieronder zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt.
HAVO |
---|
C&M |
E&M |
N&G |
N&T |
VWO |
---|
C&M |
E&M |
N&G |
N&T |
MBO |
---|
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding |
Toelatingsadvies
Kijk wat in jouw situatie geldt
21+ toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe studiejaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Om je opleiding Pedagogiek succesvol te kunnen afronden is het een voorwaarde dat je o.a. stageloopt. Omdat je tijdens het stagelopen in aanraking kan komen met kwetsbare doelgroepen, moet je in veel gevallen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen aantonen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. In dit geval dus je stage. Wees je er dus van bewust dat als je de opleiding Pedagogiek wil gaan volgen, je een VOG moet kunnen aantonen bij je toekomstige stageplek. Wil je meer informatie over de VOG? Kijk dan verder op de website van de Rijksoverheid.