Lenen, verlengen en reserveren

Verlengen werkt het best wanneer je cookies verwijdert en de pagina opnieuw opstart. Online verlengen werkt niet als: de boete hoger dan €7,50 bedraagt of materialen die meer dan 5 keer verlengd zijn. Je kunt ook verlengen in de bibliotheek bij de zelfservice of door contact op te nemen met de bibliotheek via (070) 445 7882 of bibliotheek@hhs.nl
Studeer of werk je niet (meer) op De Haagse Hogeschool dan kun je als externe gebruiker lid worden van de bibliotheek. Hier zijn kosten aan verbonden, nl. € 15,00 per jaar. Meer hierover in het bibliotheekreglement. Externe gebruikers kunnen geen gebruik maken van de digitale bibliotheek en van de computers in de bibliotheek.
Studenten van De Haagse Hogeschool kunnen met hun studentenkaart lenen. Medewerkers met een lenerspas, deze kan online worden aangevraagd.

Stuur een e-mail naar bibliotheek@hhs.nl met een duidelijke omschrijving van het probleem. Als je de innamebon of e-mail met bevestiging van inname nog hebt dan kunnen de desbetreffende boeken alsnog van je naam worden gehaald. Dit laatste kan alleen door persoonlijk langs te komen met de bevestiging van inname.

Alle herinneringen worden automatisch verzonden. De eerste herinnering is dan verzonden voordat je verlengd hebt. Je kunt de uitleendatum controleren via "Lenergegevens" in de catalogus. Klopt de uitleentermijn nog steeds niet? Neem dan contact op via bibliotheek@hhs.nl of 070 - 445 7882.

Controleer thuis of je het boek toch niet hebt. Vraag ook na bij medestudenten of collega's of zij het boek niet in bezit hebben. Verleng eventueel het boek zodat je extra tijd hebt om te zoeken.

Als je zeker weet dat het bibliotheekmateriaal zoek is, dan kun je om een rekening met de vervangingswaarde vragen via bibliotheek@hhs.nl

De blokkade kan ontstaan door de volgende situaties:

 1. De boete bedraagt meer dan € 7,50.
 2. De vervaldatum is overschreden (langer dan 35 dagen).
 3. Je hebt een boek in bezit dat gereserveerd is en waarvan de vervaldatum is verstreken.
 4. Je hebt een factuur ontvangen voor het niet tijdig inleveren van geleende bibliotheekmaterialen. Deze factuur wordt 70 dagen na het verstrijken van de uitleentermijn verzonden.

Als het boek niet op de plank staat kan dit diverse oorzaken hebben, bijvoorbeeld verkeerd teruggezet, nog niet opgeruimd of in gebruik voor studie in de bibliotheek.

Te ondernemen stappen zijn:

 1. Kijk goed op en rondom de plank(en) waar het boek zou moeten staan.
 2. Vraag bij de helpdesk wanneer het boek is teruggebracht, het kan nog op een kar staan met boeken die nog opgeruimd moeten worden.
 3. Het kan zijn dat iemand het in gebruik heeft voor studie in de bibliotheek, kijk rond of het boek te vinden is.
 4. Is het echt nergens te traceren meld dit bij de helpdesk, zodat er passende maatregelen genomen kunnen worden.
Er geldt een maximum voor het aantal informatiedragers dat een gebruiker tegelijkertijd te leen mag hebben, namelijk: maximaal 7 van één bepaalde categorie (boeken/ cd-roms en dvd's) en in totaal nooit meer dan 10 materialen.
De uitleentermijn van boeken, cd-roms en dvd's is drie weken. Eventueel is het mogelijk om de geleende materialen tot maximaal 5 keer toe te verlengen. Materialen die gereserveerd zijn, kunnen niet worden verlengd.
Het is mogelijk de leentermijn te verlengen met drie weken, mits de materialen niet zijn gereserveerd door een andere lener. Je kan je materialen ook telefonisch tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek verlengen: hoofdvestiging en bibliotheek Delft en Zoetermeer via (070) 445 7882 of Bibliotheek Sportcampus Zuiderpark (070) 305 2109. Natuurlijk kun je ook bij de receptie in de bibliotheek je materialen verlengen. Je mag in totaal vijf keer verlengen. Buiten de openingstijden om kan je ook een e-mail sturen naar bibliotheek@hhs.nl met het verzoek je boeken te verlengen, vermeld dan ook jouw naam en eventuele studentnummer.
Studenten en medewerkers kunnen boeken of andere materialen online verlengen in de catalogus van De Haagse Hogeschool. Ga naar de catalogus en kies voor 'Lenergegevens'.      
Alleen uitgeleende materialen kunnen bij de helpdesk in de hoofdvestiging of in de vestiging Sportcampus Zuiderpark worden gereserveerd. De kosten hiervan bedragen € 0,50. Te betalen met een campuscard of bankpas. Via e-mail krijg je bericht wanneer je reservering binnen is. Het is niet mogelijk om online of per telefoon te reserveren.

Bibliotheekapp

De app is te downloaden voor Android (Google Play) en voor IOS (App Store).

 1. Log in via ‘lener gegevens’
 2. Ga naar ‘beheer pushberichten’
 3. Ga onderaan de pagina naar ‘overige opties’ en klik op de knop ‘registraties voor push notificaties’
 4. Vink ‘uitleningen’ aan om twee werkdagen voor het verstrijken van de vervaldatum een melding te krijgen op je telefoon

Ja:

 1. Log in via ‘lener gegevens’
 2. Ga naar ‘beheer pushberichten’
 3. Ga onderaan de pagina naar ‘overige opties’ en klik op de knop ‘registraties voor push notificaties’
 4. Vink ‘reserveringen’ aan om een melding te ontvangen wanneer een reservering voor je klaar staat
Je kunt tijdens het zoeken bepaalde boeken in je verlanglijst plaatsen:
 1. Zoek een titel op in het zoekbalk ‘zoeken naar boeken, e-books, tijdschriften’
 2. Klik op een titel en ga naar beneden
 3. Je ziet nu de optie om de titel op te slaan in je verlanglijst

Ja, ga hiervoor naar  ‘locaties’ en kies de vestiging om de openingstijden, adres, telefoonnummer, e-mail te bekijken.

Met de knop ‘bibliotheekwebsite’ kom je terecht op de homepage van de Hogeschoolbibliotheek.

Met de ISBN barcode scanner kun je snel zien of een boek in de bibliotheekcollectie aanwezig is. Ga naar ‘Scan ISBN barcode’ en scan de barcode die je achterop het boek vindt.

Nee, de app heeft geen geavanceerde zoekopties en filtermogelijkheden zoals de bibliotheekcatalogus. De app gebruik je om snel een titel op te zoeken of om je leengegevens te bekijken/beheren.

 

Op dit moment werken de links naar e-books en e-journals niet. Ga hiervoor naar de bibliotheekcatalogus: http://catalogus.hhs.nl

 1. Log in op de app
 2. Ga naar lenergegevens
 3. Selecteer te verlengen items (rechter vakje)
 4. Scroll onderaan de pagina en selecteer ‘verleng geselecteerde exemplaren’
De items hebben de maximale limiet van 5 keer verlengen bereikt. Lever de boeken in bij de bibliotheek. Indien er geen reservering op de boeken staat, kunnen de boeken direct weer geleend worden. Ook bij reserveringen en/of boetes hoger dan €7,50 kan niet worden verlengd.

Databanken en online bronnen

Ga naar Bibliotheek > Zoeken en vinden en kies A-Z databanken.
De databanken en overige online bronnen zijn ingedeeld in domeinen / onderwerpsgebieden. Als een databank over meerdere onderwerpsgebieden gaat (multidisciplinair is), dan staat deze alléén onder het domein Algemeen. De complete alfabetische lijst staat onder “A-Z bronnen”. Klik op de titel van een bron voor toegang. Klik op de “i” voor een korte beschrijving met aanvullende informatie.

Een online bron is een informatiebron die via Internet toegankelijk is. Een databank is een computerbestand met een grote hoeveelheid geordende gegevens. Een databank kan diverse soorten informatie bevatten: meestal artikelen uit digitale tijdschriften (e-journals), vaak (onderdelen van) e-books, beeldmateriaal, feitelijke gegevens en beschrijvingen van literatuur.
In het overzicht van databanken en online bronnen zijn voornamelijk betaalde databanken opgenomen. Maar ook enkele openbare informatieve websites (zoals Statline en OpenAIRE). Studenten en medewerkers hebben toegang tot de inhoud (content) omdat de bibliotheek de licenties regelt en betaalt.

Een overzicht van de meest relevante databanken voor je studie vind je via deze pagina.

De Hogeschoolbibliotheek heeft licenties afgesloten met de leveranciers van de meeste databanken om toegang te kunnen bieden tot de betaalde content. De leverancier moet daarom kunnen herkennen dat een gebruiker een student of medewerker van De HHs is. Dit gebeurt op verschillende manieren. De apparaten die zijn ingelogd in het campus computernetwerk (vast of via EduRoam) krijgen een IP-adres van de hogeschool toegewezen. Dat wordt door leverancier herkend, zodat bij veel (maar niet alle) bronnen geen inlog nodig is binnen de campus omgeving. Om een HHs gebruiker ook buiten de campus toegang te kunnen geven vanaf bijvoorbeeld huis, werk of stage-adres, moet wel ingelogd worden. Meer informatie over (thuis)toegang en het linken naar content vind je hier.

 • Standaard inlog: op de campus pc’s en op intranet met als gebruikersnaam: 12345678@student.hhs.nl (studenten) of gebruikersnaam@hhs.nl (medewerkers).
 • Bij de meeste databanken (bijvoorbeeld: Academic Search Ultimate) moet men inloggen via EZproxyserver voor thuistoegang. Ook hierbij worden de standaard inloggegevens gebruikt.
  Binnen de campus is inlog niet nodig omdat de gebruiker automatisch herkend wordt.
  Deze bronnen zijn herkenbaar aan het voorvoegsel in de hyperlink: https://ezproxy.hhs.nl/login?url=
 • Bij sommige databanken (bijvoorbeeld: Legal Intelligence) gaat de inlog via SURFconext, dus met de standaard inloggegevens.
 • Bij enkele databanken is er maatwerk toegang, vergelijkbaar met SURFconext (bijvoorbeeld: O'Reilly Safari).
 • Bij enkele databanken (bijvoorbeeld: BRISwarenhuis) gaat de inlog via KennisID. De gebruiker moet eerst een KennisID aanmaken met HHs-emailadres en zelfgekozen wachtwoord. Zie de beschrijving van de bron voor meer informatie.
Meer informatie over (thuis)toegang en het linken naar content vind je hier.

 

Dit is niet de URL die in de adresbalk van de browser staat, nadat je de bron hebt aangeklikt!
Als je in de lijst van databanken met de muis over de titel van de bron gaat maar niet doorklikt, zie je de URL van die hyperlink. Kopieer déze URL voor thuistoegang, via de rechter muisknop.
Zie ook deze handleiding.

Van buiten de campus moet altijd ingelogd worden. Binnen de campus is dat soms wel, soms niet nodig. Dat kun je zien aan de URL van de hyperlink in het databanken overzicht. Ga met de muis over de link zonder deze aan te klikken. Als de URL het EZproxyserver voorvoegsel bevat is binnen de campus inlog niet nodig. Zie ook: “Op welke wijze moet ik inloggen?”.

Voor sommige databanken / digitale bronnen / digitale tools kun je een persoonlijk account aanmaken om extra functionaliteiten te gebruiken zoals attendering, opslag et cetera. Als je dit doet, check dan eerst de Privacy Voorwaarden daarvan, zodat je weet welke persoonlijke gegevens worden opgeslagen. Het is je eigen verantwoordelijkheid of je je persoonsgegevens deelt. De Haagse Hogeschool is niet aansprakelijk in het geval van datalekken vanuit dergelijke databanken / digitale bronnen / digitale tools.
Zie ook de disclaimer voor de websites van de hogeschool.

Toegangsproblemen bij databanken en online bronnen

Helaas is het onmogelijk om alle versies van alle webbrowsers te ondersteunen. Soms geven bepaalde versies van browsers problemen; indien bekend is dat vermeld in de beschrijving van de databank (klik op de “i”). Als een bepaalde browser problemen geeft, probeer dan eens een andere.

Gebruik de juiste en snelste route voor toegang tot de databank: ga naar Bibliotheek > Zoeken en vinden en kies A-Z databanken. Kies de databank uit de onderwerpsindeling of het alfabetische overzicht en klik op de titel voor toegang. Zo krijg je namelijk ook van buiten de campus het inlogscherm te zien, dat nodig is om je te identificeren als student of medewerker.

Nota bene
: als je wilt linken naar een databank, ga dan met de muis over de brontitel in het databanken overzicht en kopieer de URL via de rechtermuisknop. Voor correct linken naar de inhoud van een databank zie de uitleg.

Bovenaan het databankenoverzicht op de bibliotheekwebsite staat een link naar Actueel nieuws en toegangsproblemen databanken. Het kan gaan om storingen bij de leverancier van de databank, bij de HHs of om verminderde beschikbaarheid wegens technisch onderhoud. Neem bij vragen contact op met de bibliotheek.

 • Toegangsproblemen kunnen te maken hebben met de gebruikte browser. Probeer het eens met verschillende browsers.
 • Als inloggen een keer fout is gegaan, kan het zijn dat je de browser “schoon” moet herstarten om toegangsproblemen op te lossen. Wis de tijdelijke Internetbestanden en cache in de instellingen van je webbrowser en herstart deze. Uitleg Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari.
 • Als je een VPN gebruikt, probeer dan of tijdelijk uitzetten van het VPN een oplossing is.

De beveiligingsinstellingen van het computernetwerk kunnen ook de oorzaak zijn van een probleem met de toegang. Dit kun je het beste met de IT-medewerkers op je stage- of werkplek bespreken.

Je kunt contact opnemen per email, telefoon (070 445 7882) of je kunt naar de Helpdesk op de begane grond in de bibliotheek gaan.

Scripties en publicaties

Zie het filmpje bij “Student” via Bibliotheek > Zoeken en vinden > Scripties en Publicaties

Dat kan op verschillende manieren

Ga naar de veelgestelde vragen van de HBO Kennisbank: https://www.hbo-kennisbank.nl/pages/veelgestelde-vragen

Dat kan op verschillende manieren:

 • Voor lectoraten loopt er een project van de Hogeschoolbibliotheek met O&O om publicaties die zijn opgevoerd op de Sharepointsite “Onderzoek Lectoraten -> Output Onderzoek” direct te beoordelen op toestemming om te worden opgenomen in de HBO Kennisbank. Evt. wordt er door de Hogeschoolbibliotheek nog contact opgenomen met de eerste HHs-auteur en/of met de uitgever, bv. voor toestemming en/of de fulltext-publicatie.

   

 • Bij meer haast om je publicatie via de HBO Kennisbank te delen:
  • Via een mail naar HBO-Kennisbank@hhs.nl met daarin zoveel mogelijk gegevens en de publicatie als bijlage.

Verzeker je er in alle gevallen wel van dat een evt. uitgever en/of samenwerkende instelling ook akkoord is met opname in de HBO Kennisbank via de “groene” of de “gouden” open access route. Desgewenst kunnen ook opmerkingen worden opgenomen als een verwijzing naar de officiele uitgeversversie.

Tot slot: vergeet niet aan te geven volgens welke cc-gebruikslicentie men gebruik mag maken van de publicatie.

E-books

In de bibliotheekcatalogus vind je een op maat geselecteerde e-books collectie, waaronder een klein deel van de verplichte literatuur. Op de bibliotheekpagina E-books vind je een overzicht van de belangrijkste e-book leveranciers met de gebruiksmogelijkheden. Je kunt ook naar e-books zoeken via de E-Publication Finder.

Afhankelijk van de leverancier van het e-book kun je een e-book downloaden, lenen of online lezen. Bekijk hiervoor het overzicht van gebruiksmogelijkheden per leverancier.

Nee, dat hoeft niet. Voor medewerkers en studenten van de HHs is dit gratis.
Ja, houd er wel rekening mee dat e-books met een beperkt aantal gebruikers niet door een grote groep studenten tegelijk gebruikt kan worden. Zie het overzicht van gebruiksmogelijkheden op de website om op de juiste manier te linken.
De mogelijkheden voor online lezen, printen en downloaden naar je laptop, e-reader, of mobiel vind je per leverancier op het overzicht van gebruiksmogelijkheden op de website.
Dit is verschillend per leverancier. Zie het overzicht van gebruiksmogelijkheden op de website.
Een EBSCO e-book kun je één week lenen.
Nee, na de uitleentermijn vervalt de toegang. Je kunt het e-book eventueel opnieuw lenen.
Je kan het e-book reserveren. Om te reserveren heb je een My EBSCOhost account nodig. Indien je deze niet hebt, kun je deze aanmaken via EBSCO (create account). Nadat je bent ingelogd, kun je het e-book met je email reserveren. Je ontvangt een email als het e-book beschikbaar is. Het e-book wordt geplaatst in de Holds-zone van je My EBSCOhost Folder.

Bekijk de gebruiksmogelijkheden per e-book leverancier om het aantal gelijktijdige gebruikers te bekijken.

 • Bij EBSCO e-books kun je dit zien bij het kopje "Concurrent User Level" in de bibliografische beschrijving van het e-book.
 • De e-books van uitgeverij Noordhoff bieden (bijna) allemaal toegang tot één gelijktijdige gebruiker.
Je kunt maximaal zeven boeken downloaden.
De zoekresultaten kunnen beperkt worden door aan de linkerkant bij Limit To "Download Available" aan te vinken.
Ja. Alle e-books van EBSCO host zijn direct te lezen in je webbrowser. Klik hiervoor op "PDF met volledige tekst", of "EPUB met volledige tekst". Voor online lezen heb je een tablet of laptop nodig en een internetverbinding.
In principe onbeperkt zolang je actief aan het lezen bent. Na 30 minuten van inactiviteit verloopt je sessie. Online reserveringen verlopen na 4 uur.

Wanneer bij een EBSCO e-book een  knop staat, dan kun je het offline lezen (downloaden) op je smartphone of tablet. Omdat veel E-books zijn beveiligd (DRM), kun je ze niet direct downloaden. Je hebt hiervoor drie dingen nodig:

 1. Een Mijn EBSCOhost account: klik bovenaan in de blauwe balk op "aanmelden" en daarna op "een nieuw account maken".
 2. Een Adobe ID.
 3. Een app die Adobe ID ondersteunt, zoals BlueFire Reader.

Voor meer informatie over het authoriseren van de app en het downloaden van e-books is er een korte (Engelstalige) gids: Lees "How can I download and read eBooks on my mobile device?"

Gebruikershandleiding EBSCO e-books downloaden en lezen. LET OP: De e-books van uitgeverij Noordhoff kun je niet lenen (downloaden).

Wat heb je nodig?

 1. Een "Mijn EBSCOhost" account: klik bovenaan in de blauwe balk op "aanmelden" en daarna op "een nieuw account maken".
 2. Adobe Digital Editions geïnstalleerd op je computer.

Na installatie van Adobe Digital Editions en inloggen op je Mijn EBSCOhost account, kun je de  knop gebruiken om e-books te lenen. Wil je e-books op je e-reader zetten? Gebruik dan een Adobe ID om je computer en E-reader te authoriseren.  Zie ook de handleiding voor exporteren naar een e-reader.
Gebruikershandleiding EBSCO e-books downloaden en lezen. 

LET OP: de e-books van uitgeverij Noordhoff kun je niet lenen (downloaden).
Tot 100 pagina's van een e-book kunnen worden opgeslagen om te printen of te e-mailen als PDF-bestand vanuit de Full Text-viewer van het e-book. Het aantal pagina’s kan variëren, afhankelijk van de voorwaarden van de uitgever. Handleiding om e-books pagina’s op te slaan als PDF. De PDF is voor persoonlijk gebruik en mag je niet verder verspreiden. Wil je iemand attenderen op een e-book? Gebruik dan de "Delen" mogelijkheid.

Gebruik niet de link boven in de adresbalk. Om op de juiste manier te linken, volg onderstaande stappen:

 1. Klik op de titel van een e-book om naar de detailweergave te gaan.
 2. Klik in de rechterkolom op .
 3. Kopieer de speciale URL die verschijnt in de permalink adresbalk.
LET OP:
Boeken met een beperkt aantal gebruikers kunnen niet door een grote groep studenten tegelijk gebruikt worden. Alle Nederlandstalige e-books van uitgeverij Noordhoff vallen hieronder.

Tijdschriften en BrowZine

De papieren tijdschriften staan op de begane grond van de bibliotheek. Alle tijdschriftnummers van het huidige jaar, vind je in de tijdschriftenkasten. De meest recente nummer op de schuine klep, de rest van de jaargang is onder de openslaande kleppen te vinden. Oude (afgesloten) jaargangen staan iets verder op de begane grond in tijdschriftencassettes. Alle tijdschriften zijn gealfabetiseerd op titel. Via de catalogus kun je een tijdschrift opzoeken (geen artikelen).

Ja, via de A-Z lijst e-journals. Ga Bibliotheek > Zoeken en vinden > Tijdschriften. Deze lijst kun je ook vanuit huis raadplegen.

BrowZine is een service waarmee je in academische tijdschriften kunt browsen, lezen en deze tijdschriften kunt volgen in een mooie visuele display.
Mogelijkheden:
• In tijdschriften browsen en lezen: blader in de belangrijkste tijdschriften op onderwerp, krijg snel een overzicht van de inhoudsopgaven en download volledige artikelen.
• Up-to-date blijven met My Bookshelf: Maak je eigen persoonlijke boekenplank met titels die je wil volgen en waar je notificaties/alerts wil ontvangen als er nieuwe artikelen gepubliceerd worden.
• Toegang via verschillende apparaten: je hebt eenvoudig toegang via je iOS of Android apparaat en ook via je desktop on- en off-campus.
• Artikelen opslaan en exporteren: Om artikelen offline te lezen, kan je ze downloaden. De referenties kunnen geëxporteerd worden naar bv. RefWorks or Zotero.

BrowZine als app:
 1. Download de app
 2. Kies 'Haagse Hogeschool' als instelling en log in
 3. Veel leesplezier
Browzine op desktop:
 1. Ga naar BrowZine.com
 2. Kies 'Haagse Hogeschool' als inlog
 3. Veel leesplezier
BrowZine kan je downloaden van Apple App Store, Google Play Store of Amazone App Store.
Voor de tijdschriften die je op je boekenplank hebt geplaatst, krijg je een alert. Om een boekenplank in te richten, moet je eerst een persoonlijk account maken. Dit is anders dan het inloggen op het account van De Haagse Hogeschool, dit account is nl. niet persoonlijk.
Als het goed is heb je al  ingelogd op je Haagse Hogeschoolaccount om toegang te krijgen. Nu kan je je persoonlijke account aanmaken zodat je een boekenplank kan inrichten maar ook kan synchroniseren tussen verschillende apparaten. Kies ‘Sign up’ en kies het e-mailadres die jij wil gebruiken en een wachtwoord.

Ja, je persoonlijke account heb je alleen nodig wanneer je een boekenplank wil inrichten en/of wil synchroniseren tussen apparaten.

Om toegang te krijgen tot de collectie van De Haagse Hogeschool moet je wel Haagse Hogeschool als instelling kiezen en inloggen met je HHS-account.

BrowZine.com wordt gekoppeld aan de collectie e-journals en toont alle e-journals waarvan we toegang bieden. Echter, in de app zal je alleen academische tijdschriften vinden, en ook nog alleen van uitgevers  waarvan de juiste metadata deelt. Bekijk hier de lijst van alle uitgevers die ondersteunt wordt in BrowZine.

Ja, ThirdIron, de maker van BrowZine, geeft geen informatie over individuele gebruikers door. Voor meer informatie over hun privacy-beleid, klik hier.

Trainingen literatuurvaardigheden (Bibits/Hit)

Inloggen kan via Informatievaardigheden → Leerlijn - Trainingen. Bekijk de inlogprocedure voor de bibliotheektrainingen Bibits en Hit.

Ja. Via Informatievaardigheden → Leerlijn - Trainingen kan de toets van de bibliotheektrainingen Bibits of Hit opnieuw gemaakt worden.

De resultaten worden naar de opleiding gestuurd.
Je kan je toetsresultaten (status geslaagd of gezakt en percentage) opnieuw inzien door in te loggen via Informatievaardigheden  Leerlijn - Trainingen. Wanneer via deze weg je toetsresultaten niet meer beschikbaar zijn (resultaten ouder dan 2018/2019) kun je contact opnemen met Hamida Rodjan.

Literatuurlijst / bibliografie maken (RefWorks)

De group code is HHSreference.
Nee, je kunt zowel een persoonlijk account maken als gezamenlijk account (bv. voor een project).

Voor Nederlandstalige opleidingen is er de uitgave ‘De APA-richtlijnen uitgelegd, een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs’. Deze uitgave is beschikbaar in de bibliotheek, gratis te downloaden via auteursrechten.nl en als ringband te koop voor €3,95 via Studystore.

Voor Engelstalige opleidingen ligt het voor de hand om de officiële Publication manual of the American Psychological Association te gebruiken. Deze officiële manual is beschikbaar in de bibliotheek. Tevens is er veel informatie en voorbeelden te vinden op apastyle.org en op blog.apastyle.org.

Auteursrecht en Plagiaat

De site search.creativecommons.org biedt handige toegang tot zoekmachines die afbeeldingen met een licentie voor hergebruik doorzoeken (o.a. ClipSafari, Pixabay en Wikimedia Commons). Of bekijk de uitgebreide fotomateriaal op het web.

Voor Nederlandstalige opleidingen is er de uitgave ‘De APA-richtlijnen uitgelegd, een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs’. Deze uitgave is beschikbaar in de bibliotheek, gratis te downloaden via auteursrechten.nl en als ringband te koop voor €3,95 via Studystore.

Voor Engelstalige opleidingen ligt het voor de hand om de officiële Publication manual of the American Psychological Association te gebruiken. Deze officiële manual is beschikbaar in de bibliotheek. Tevens is er veel informatie en voorbeelden te vinden op apastyle.org en op blog.apastyle.org.

Op auteursrechten.nl worden de basisbegrippen uitgelegd. Deze site bevat ook een veelgestelde vragenlijst voor studenten, docenten en onderzoekers. De vragen gaan zowel in op het gebruik van auteursrechtelijk materiaal als op issues waar je mee te maken krijgt wanneer je zelf de auteur bent. Onder tools zijn vuistregels opgenomen die ingaan op specifieke auteursrechtenthema’s als digitale readers, weblectures, presentaties, open access en beeld en geluid.

Bekijk de handleiding waarin beschreven staat hoe je dit kunt doen.