Software engineering trekt jou enorm. Omdat je je daarin verder wilt ontwikkelen, kies je voor een HBO-ICT deeltijdopleiding Software Engineering. Maar wat zijn de baankansen na die studie. Of eigenlijk al tijdens deze studie, want al in de eerste twee jaar van je studie is een relevante werkplek zeer gewenst. Een overzicht van sectoren en beroepen die in beeld komen bij deze opleiding.  

 

Ga naar de opleidingspagina HBO-ICT deeltijd

Binnen welke sectoren kun je werken?

Denk niet te snel dat je na een opleiding HBO-ICT deeltijd alleen een baan kunt vinden in de IT-sector. Het kan natuurlijk zijn dat je bij een groot ICT-bedrijf als Capgemini of Dell Technologies aan de slag gaat. Maar het kan ook zijn dat je ICT’er wordt in een groot ziekenhuis zoals het Universitair Medisch Centrum Groningen of in het Erasmus MC. Misschien voel jij je prettig in een onderwijsomgeving, bij de overheid, bij banken of verzekeringen, telecom of Fox-IT. Kortom: de banen na een opleiding HBO-ICT deeltijd vind je in heel veel sectoren. 

Welke beroepen passen bij HBO-ICT deeltijd?

Baankansen zijn er volop en vind je terug in allerlei beroepen. Denk aan software architect, software ontwerper, software tester, programmeur of database administrator. Ze passen allemaal goed bij een afgeronde opleiding HBO-ICT deeltijd. Over elk van deze beroepen lees je hieronder meer. 

Een baan als software architect na HBO-ICT deeltijd  

Als software architect zorg je ervoor dat een nieuw softwareprogramma goed past in het bestaande softwaresysteem van de organisatie waarvoor je werkt. Op welk van de beschikbare platformen komt het nieuwe programma te staan? Hoe gaat de software communiceren met andere systemen? Hoe zorg je ervoor dat het nieuwe programma helemaal voldoet aan de wensen en eisen van de opdrachtgever? Als software architect begeleid je ook de ontwikkeling en implementatie van het nieuwe programma in nauwe samenwerking met de software ontwerper. 

Wat doe je als software ontwerper? 

Wanneer je als software ontwerper of software engineer bij een groot commercieel bedrijf werkt, ontwikkel je softwareprogramma’s, implementeer je die en houd je die up-to-date. Dat doe je in nauwe samenwerking met de software architect. Ga je aan het werk als software ontwerper bij een ICT-bedrijf, dan houd je je bezig met de ontwikkeling van software voor de klanten. Binnen de kaders die de software architect biedt, ontwikkel je het programma. Binnen een groot bedrijf leid je daarin de front-end developers, programmeurs en software testers.  

Wat doe je als programmeur?

Als je straks programmeur bent bij een groot bedrijf als Coolblue zit je in een groter team. Dan is het aan jou om voor alle nieuwe software de codes te schrijven en om fouten in de codes van bestaande software op te sporen en te herstellen. Je hebt overleg met de software ontwerper om de eisen in kaart te brengen die aan het nieuwe softwareprogramma worden gesteld. Die eisen vertaal je in de codes die je schrijft.  

Als je programmeur wordt in een kleiner bedrijf dat digitale diensten aanbiedt aan consumenten of aan het mkb, ben je ook bezig met het opsporen en herstellen van bugs. Je voert overleg met je klanten om zo goed mogelijk in beeld te krijgen waar een programmeerfout kan zitten.  

Aan de slag als software tester

Is een nieuw softwareprogramma ontwikkeld, dan kan het niet zomaar de markt op. Meestal zitten er nog haperingen in. Als tester ga je dat uitgebreid na. Misschien ervaar je dat het programma ergens heel traag is en ontdek je dat een programmeerfout daarvan de oorzaak is. Dan is het aan jou om die fout te corrigeren. Ontdek je een grote fout, dan rapporteer je dat aan de software ontwerper. Dankzij jouw inspanningen doet de nieuwe software waarvoor die is bedoeld. Als tester werk je vaak in teamverband bij een groot bedrijf. 

Wat doe je als database administrator? 

Kies je na de opleiding HBO-ICT deeltijd voor een baan als database administrator of databasebeheerder, dan ben je verantwoordelijk voor de opzet en het beheer van de gegevensopslag. De stroom aan data wordt steeds groter. De opslag en het beheer daarvan steeds belangrijker. Hoe beveilig je de databases? Hoe houd je de software up-to-date die je daarvoor gebruikt? Hoe beheer je de gebruikers van de data? Allemaal belangrijke vragen die jouw werkdag bepalen. Je monitort de prestaties van de databases en je meldt eventuele storingen aan je leidinggevende. Zijn de databases continu up-to-date, dan kunnen gebruikers gemakkelijk en snel de informatie vinden die zij nodig hebben. 

Wat word je níet na een deeltijdopleiding HBO-ICT?

Na een deeltijdopleiding HBO-ICT heb je een ruime keuze aan banen. Bovenstaande voorbeelden kunnen met vele aangevuld worden. Maar om geen verkeerde verwachtingen te wekken: je kunt beter géén deeltijdopleiding HBO-ICT kiezen wanneer je bijvoorbeeld graag elektronisch ingenieur, productontwerper of network designer wilt worden. Dan zijn andere opleidingen beter passend.