Kenniscentrum Mission Zero
Empowering learners to create a sustainable futureKenniscentrum Mission Zero heeft een duidelijke missie: een economie realiseren die draait op duurzame energie en herbruikbare grondstoffen en materialen. Ofwel: weg met het gebruiken van nieuwe grondstoffen en niet-duurzame energie. Multidisciplinair onderzoek is bij het zoeken naar oplossingen noodzakelijk. Kortom, een integrale aanpak op technologisch, economisch, maatschappelijk en bestuurlijk gebied.
Als aanjager van duurzaam ondernemen en leven voeren we praktijkgericht onderzoek uit. Lectoren, docent-onderzoekers en studenten gaan met actuele vraagstukken aan de slag. Vraagstukken als het leefbaar houden van stedelijke omgevingen door CO2-emissies te beëindigen en kansen te creëren met afval. Samen met externe partners ontwikkelen we direct toepasbare én in de toekomst bruikbare kennis en tools.
In het kenniscentrum bundelen we de expertise van vier lectoraten: Energy in Transition, Circular Business, Urban Metabolism en Innovation Networks. We zoeken de grensvlakken op en maken samen het verschil. Zo ontstaat een andere manier van handelen. We ontdekken nieuwe waarden, kijken anders tegen de wereld aan en pakken huidige vraagstukken aan met de kennis en technologie van nu. Aandacht voor onze planeet maakt daar een onmiskenbaar onderdeel van uit.
Projecten
NEWRAIL
In de media
- Pop-up library sustainable fashion - YouTube 03-11-2020
- KLEER: ‘Second hand is the new black’ - Leidsche Rijn Magazine #23 2020
- Koffiedik kijken met Kim Poldner: koop, leen, ruil - Modefabriek.nl 05-11-2020
- Achter goedkope mode gaan schrikbarende cijfers schuil. Lector Kim Poldner vertelt hier meer over in het artikel in NU.nl 22-02-2020
- Living labs bereiden retailer voor op de toekomst. Hoe wordt ook de ondernemer Future Proof? Stadszaken 16-03-2020
- Sander Mertens: ’Crisis kan energietransitie versnellen’ - Vakblad voor de Bloemisterij 28-04-2020
- Samenwerking Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) met drie hogescholen
- Een duo-interview tussen twee voorstanders van de energietransitie - ROC Mondriaan
- "Mode is, na olie, de meest vervuilende industrie ter wereld" - Universiteit van nederland -YouTube 26-11-2019
Intreerede lector Kim Poldner
Op donderdag 18 juni heeft Kim Poldner, lector Circular Business haar intreerede kunnen delen via een YouTube première. Dit event is duurzamer dan ooit te voren want niemand hoeft er voor te reizen en we hoeven geen overgebleven catering weg te gooien. De online sessie had bijna 200 kijkers en duurde 20 minuten, gevolgd door de mogelijkheid om via de chat vragen te stellen. De meest prikkelende vragen zullen het uitgangspunt vormen voor een podcast serie die Kim met haar team gaat ontwikkelen.
Bekijk de intreerede op YouTube.
Kim Poldner heeft ook een vereenvoudiging van deze visie gemaakt, een speelse fabel , hier vind je deze speelse fabel De Fenix en de Beer.
Indien je geïnteresseerd geraakt bent in het gehele verhaal inclusief bijdragen van de betrokken onderzoekers bij het lectoraat Circular Business, download hier de publicatie:
Entrepreneuring a regenerative society (pdf)
Team
dr. ir. Christine De Lille
Lector Innovations Networks
dr. ir. ing. Sander Mertens
Lector Energy in Transition
dr. ir. Karel Mulder
Lector Stedelijk Metabolisme
dr. Kim Poldner
Lector Circular Business
Bas van den Berg
Onderzoeker
Rolien Blanken
Coördinator
Nathalie van der Voort-Remkes
Sr. managementassistent
Lector Innovations Networks
dr. ir. Christine De Lille
Christine is sinds 1 september lector bij de faculteit Business, Finance & Marketing van De Haagse Hogeschool. Daarnaast is zij Assistant Professor “User-centered Design of Business” voor de faculteit Industrial Design Engineering Ontwerpen bij de TU Delft. Ze studeerde op dezelfde plek en promoveerde er ook in 2014 (in combinatie met de Hogeschool Utrecht). Ze heeft veel onderzoekservaring, en expertise op het gebied van design, management, ondernemerschap en internationalisering in complexe omgevingen. Zo is ze met onderwijs bezig binnen de Master Strategic Product Design aan de TU Delft. Vanuit haar ervaring als bestuurslid en netwerk richt Christine zich binnen Design Management Network op de contacten met onderzoek en het wo- en hbo-onderwijs. Daarnaast is ze ook lid van het bestuur van een internationale werkgroep over onderzoek rond design management. Ze is reviewer en organisator voor design managementconferenties en werkt nauw samen met organisaties zoals KLM, Barco, de Nederlandse Kamer van Koophandel, Luzern Hochschule en Antwerp Management School. Christine spreekt regelmatig op conferenties in praktijk en academische context in binnen en buitenland.
c.s.h.delille@hhs.nlLector Energy in Transition
dr. ir. ing. Sander Mertens
Sander Mertens begon zijn studie aan de Technische Hogeschool van Haarlem, studierichting Werktuigbouwkunde, waarna hij zich wilde verdiepen en koos voor een studie Technische Natuurkunde aan de TU Delft. Na een tijdje gewerkt te hebben in het bedrijfsleven is hij teruggekeerd naar de TU Delft om te promoveren bij Lucht en Ruimtevaart op windenergie in de gebouwde omgeving. Tijdens zijn promotietraject heeft hij de afdeling windenergie/bouwfysica opgezet bij het ingenieursbureau DHV. Daarna heeft hij Ingreenious opgericht om Internationaal advieswerk te doen en werkte hij onder andere 9 jaar in zijn eigen bedrijf Windchallenge aan projecten in de windenergie. In augustus 2018 werd hij benoemd tot lector Energy in Transition. Naast zijn werk als lector aan de Haagse Hogeschool bekleedt hij een KIVI-leerstoel.
s.mertens@hhs.nlLector Stedelijk Metabolisme
dr. ir. Karel Mulder
Dr. ir. Karel Mulder studeerde zowel natuurkunde als filosofie van wetenschap, technologie en maatschappij aan de Universiteit Twente. In 1992 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over research strategieen van grote ondernemingen. Vanaf datzelfde jaar is hij verbonden aan de TU Delft. Daarnaast was hij onder meer gastonderzoeker aan de Polytechnische Universiteit van Catalonië (Barcelona) en het Royal Institute of Technology in Stockholm. Sinds 2015 is Mulder lector Stedelijk Metabolisme aan De Haagse Hogeschool
+31 (0)6 - 29 05 35 64k.f.mulder@hhs.nl
Lector Circular Business
dr. Kim Poldner
k.a.poldner@hhs.nl
Onderzoeker
Bas van den Berg
Bas draagt binnen De Haagse Hogeschool bij aan het linken van duurzaamheidsgericht onderzoek van Mission Zero aan verschillende opleidingen, zo helpt hij met het herontwerp van de business games (BFM), hij heeft het ontwerp van The Challenge geleid (IT&D) en hij coördineert een minor Mission Impact (TIS). Bas is altijd bereid om te sparren over duurzame onderwijsvernieuwing of mogelijkheden voor samenwerking met Mission Zero binnen een curriculum. De achtergrond van Bas is discipline doorbrekend en internationaal. Zo is hij in eerste instantie opgeleid als chemische technoloog, heeft hij gewerkt als technische bedrijfskundige en heeft hij een master gedaan in innovatiestudies. Bas heeft zich aangemeld als externe promovendus (leerwetenschappen/duurzaamheidswetenschappen) aan de Wageningen Universiteit waar hij zich wil gaan richten op het ontwerp van leerecologien waarin duurzame transformaties plaatsvinden. Dit onderzoek is een samenwerking tussen het kenniscentrum Mission Zero en de opleidingen Industrial Design Engineering en Process & Food Technology.
b.vandenberg@hhs.nl