Lectoraat Change Management
Bij het lectoraat Change Management draait het niet alleen om veranderkunde (‘management of change’) maar zoeken we ook naar manieren om management zelf te veranderen (‘changing management’).
Dat doen we door bekende managementthema’s in een nieuw daglicht te plaatsen. Wat zijn de postitieve kanten van roddel bijvoorbeeld? Kunnen we aarzelen in organisaties als een kwaliteit zien, en niet als een teken van incompententie of onmacht? Is de pop-up store een onbeduidende marketinghype of zegt het fenomeen ons iets over de organisaties van de toekomst? En wat betekent rentmeesterschap nog, vandaag de dag?
‘Changing management’ betekent ook dat we ons laten inspireren door praktijken die op het eerste gezicht weinig met management en organisatie te maken lijken te hebben. De kunstpraktijk, bijvoorbeeld. Wat zouden managers kunnen leren van de wijze waarop kunstenaars omgaan met onzekerheid of dubbelzinnigheid? En kunnen professionals in organisaties hun voordeel doen met wat in de theaterwereld al bekend is over het scheppen en benutten van speelruimte? Maar we steken ook ons licht op in de sportwereld. Wat is dat fenomeen flow dat zo’n belangrijke rol lijkt te spelen bij succesvolle sporters? Zou je flow kunnen realiseren in organisaties?
Binnen het lectoraat Change Management zoeken we dus - vrij letterlijk – voortdurend de grenzen van het vakgebied op. Dat doen we vanuit de overtuiging dat echte vernieuwing alleen kan worden gerealiseerd als we stellige overtuigingen durven op te schorten en aan de slag gaan met nieuwe, experimentele vormen van managen en organiseren.
Meer weten? Volg het onderzoek van het lectoraat op lectoraatchangemanagement.nl.
Team
Fer van den Boomen
Dominique Darmon
Ohad Ben Shimon
Wypkje van der Heide
Andries Hiskes
Theo de Joode
Sandra van Kolfschoten
An Kramer
Tom Maassen
Mieke Moor
Paul de Regt
Fer van den Boomen
Fer van den Boomen (0,8 fte, incl. HHs promotievoucher) is kerndocent bij de Master Organisatiecoaching (MOC) van The Hague Graduate School. Organisatiecoaching is een relatief nieuw vakgebied ergens tussen adviseren, coachen en opleiden in. Organisatiecoaches richten zich op het stimuleren van collectieve leerprocessen binnen organisaties.
Fer heeft meer dan 25 jaar praktijkervaring als senior coach en organisatieadviseur. Met veel plezier leidt hij collega’s op, zowel op post-HBO als op Masterniveau. Regelmatig publiceert Fer over het vakgebied.
Met behulp van een promotiebeurs van De Haagse Hogeschool is hij bezig met een PhD-onderzoek naar hoe het leren tijdens een organisatieverandering kan worden gestimuleerd bij organisatieadviseurs. Dat stimuleren van leren is niet eenvoudig. Organisaties zijn namelijk niet zo met leren bezig; opdrachtgevers willen vaak gewoon een oplossing voor hun problemen. Het onderzoek levert een houvast op voor adviseurs om ruimte te maken voor leren bij organisatieverandering, ook als daar geen plek voor lijkt te zijn.
Dominique Darmon
Dominique Darmon (0,2 fte) is senior hogeschooldocent aan De Haagse Hogeschool. Zij doceert vakken als Journalistiek en Media, Interculturele Communicatie, Communicatie en Gedrag en Ethische Communicatie. Als lid van de kenniskring Change Management verkent zij de mechanismen van roddel in organisaties. Ze schreef twee academische papers over het onderwerp: An Intercultural Analysis of Gossip in het tijdschrift Interculturele Communicatiewetenschappen, en Researching the mechanisms of gossip in organizations: From fly on the wall to fly in the soup in The Qualitative Report. Dominique schrijft momenteel een boek genaamd Have I got dirt for you: Using office gossip to your advantage (bij uitgeverij Management Impact).
Dominique heeft meer dan vijftien jaar ervaring als televisieproducent: ze werkte voor de CBC (Canadian Broadcasting Corporation), voor Vision TV (het nationale, multireligieuze televisienetwerk van Canada) en produceerde documentaires voor OMNI Television (een Canadese multiculturele zender). Dominique werkte ook voor de SNV (een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie) als internationaal campagnemanager. Ze ontwierp, coördineerde en implementeerde de campagne Making a Difference in samenwerking met Euronews.
Haar werk bracht haar over de hele wereld, naar plaatsen als Cuba, Irak, Cambodja, Malawi, Kenia, Indonesië, Oeganda, Ethiopië en Papoea-Nieuw-Guinea.
Ohad Ben Shimon
Ohad Ben Shimon is een schrijver, onderzoeker en docent met een achtergrond in cognitieve wetenschappen, psychologie, culturele analyse en kunst. Hij is momenteel hoofddocent Kritisch Denken/Bedrijfscommunicatie /en onderzoeker bij het lectoraat Change Management aan de Haagse Hogeschool. Zijn onderzoek richt zich op het positief opnemen, waarderen, verzorgen en uitvoeren van lichamen in organisaties. In 2013 verscheen zijn eerste dichtbundel getiteld Two blue cups on two different corners of the table bij VerySmallKitchen. Zijn recente boek getiteld Until the last breath (2018) en gepubliceerd door zimZalla gaat over begrippen als speculatie, big-data en voorspellingen in veranderlijke markten.
Wypkje van der Heide
Andries Hiskes
Andries Hiskes (0,6 fte, incl. NWO promotiebeurs) is als docent verbonden aan de opleiding Verpleegkunde bij de faculteit Gezondheid, Voeding en Sport. Daar doceert hij op het gebied van participatieve gezondheidszorg, waarin studenten vaardig worden in het onderzoeken hoe de zelfbeschikking, inspraak en participatie van patiënten en betrokkenen kan worden verbeterd. Daarnaast geeft hij les op het gebied van narrative medicine, waarin studenten getraind worden in het aandachtig zijn voor de narratieve en esthetische aspecten van de zorg.
Andries is opgeleid tot informatiespecialist en tevens opgeleid en getraind als literatuurwetenschapper en als onderzoeker voornamelijk op dit terrein actief. Zijn belangstelling gaat momenteel uit naar Disability Studies. Binnen Disability Studies wordt het begrip ‘handicap’ niet enkel beschouwd als een beperking of medische conditie van het lichaam en/of de geest, maar als iets wat tot stand komt in de interactie tussen de mens en haar omgeving.
Zijn promotieonderzoek heeft zowel betrekking op Disability Studies als op literatuurwetenschap en richt zich op de wijze waarop esthetische en affectieve reacties op gehandicapte lichamen worden verbeeld in literatuur, populaire media en kunst. Door het bestuderen van culturele teksten en artefacten wil hij inzichtelijk maken hoe, waar en wanneer emotionele reacties en esthetische oordelen omtrent handicaps tot stand komen in onze collectieve culturele verbeelding.
Theo de Joode
Theo de Joode (0,2 fte) is docent-onderzoeker bij de faculteit Business Finance & Marketing. Hij volgde verschillende studies, waaronder Bedrijfseconomie. Tijdens deze studie deed hij onderzoek naar de gedragspatronen van academiedirecteuren bij het opstellen van begrotingen. Het thema van zijn huidige onderzoek is rentmeesterschap.
Vanuit zijn wens om het onderwijs geven te verrijken, onderzoekt Theo hoe onderwijs verbeterd kan worden door hierin op rentmeesterschap te focussen. Geïnspireerd door Luc Peters (zijn boek Cliché en Organisatie) onderzoekt Theo de clichés in het vakgebied bedrijfseconomie. De invloed van de neoklassieke economie op ons (bedrijfs)economisch onderwijs en de ecologische, sociale en economische problemen in de wereld maken dat een bredere taakopvatting van de financial nodig is. Theo traint studenten in het verder kijken naar de maatschappelijke context in plaats van alleen naar de onderneming en het geld.
Sandra van Kolfschoten
Sandra van Kolfschoten is onderwijskundige, interventiespecialist, matchmaker, kunstenaar en innovatiestrateeg. Zij werkt (http://onderwijskunst.nl/) in onderwijs, politie en (jeugd)zorg. De beroepsgroepen waar de mens het er het meest toe doet. HeartCore Business. Haar interesse ligt vooral daar waar het systeem uitvalt. Of meer actueel: Het systeem Overeind blijft terwijl de mensen (er) uitvallen.
Sandra combineert haar Leergang Interventiekunde: De Opleiding tot Denkadviseur (E. Feltmann) met de leergang Artist in ResidenCe (S. Janssen) en haar promotieonderzoek Dadaviseren (M. Weggeman) in samenwerking met het lectoraat Change Management.
Haar onderzoek richt zich op het vraagstuk of en hoe dadavistische interventies bijdragen aan (on) gewenste systeem beweging. En welke (n)iets zij teweegbrengen in de HeartCore beroepstrots van mensen
Ingewikkeld simpel aangezien een dadaviseur geen boodschap heeft aan efficiency. En op basis van inzet van zichzelf – en dus niet op basis van methoden en technieken – een referentiekader en (niet) passende interventies kiest.
An Kramer
An Kramer (0,2 fte) is als externe onderzoeker verbonden aan het Lectoraat Change Management. Zij werkt vanuit haar bedrijf De Organisatie Activist. Zij maakt zich druk om mensen die buiten de boot vallen door machteloos makende systemen en maakt zich zorgen om de natuur die geen stem heeft. An wordt geïnspireerd door mensen die gewoon beginnen, volhouden en laten zien dat het anders kan.
An geeft les aan The Hague Graduate School (Master Organisatie Coaching) en leidt bij SIOO adviseurs op (Master De Nieuwe Adviseur). Verder doceert zij op verschillende plekken ‘Activisme in en met organisaties’ zoals bv. bij Avicenna.
An begeleidt organisaties in verandering, vanuit samenwerking, vanuit een collectief en vanuit engagement en de energie van de organisatie. An geeft altijd een aanbod op maat; geen grote 'cultuurveranderingen' maar diepgaande, lokale initiatieven. In plaats van rapporten werkt zij met verbeelden, filmen en andere manieren om te delen wat verandert.
An schrijft columns en langer onderzoek verwerk zij in boeken. In 2014 publiceerde zij De Zaal uit, nomadisch leren voor HR vernieuwers; over manieren van leren in de context waar het er toe doet. In 2017 verscheen Olifantenpaadjes, organisatieverandering binnendoor en buitenom. Hierin onderzoekt zij verandering via de informele wegen. In 2019 schreef zij Ben jij al activist, organisatieverandering in de betekeniseconomie. Een denk- en doeboek over hoe maatschappelijke ontwikkeling centraal gezet wordt in organisaties.
Tom Maassen
Tom Maassen (0,3 fte) is docent bij de opleiding HBO-V met een nadruk op filosofie- en ethiekonderwijs. Samen met een collega coördineert hij de jaren 2 en 3 van de opleiding. Verder houdt hij zich veel bezig met Samen opleiden, waardoor hij veel contact met zorginstellingen heeft.
Na een technische opleiding en de studie Wijsbegeerte aan de UvA en in Jena is Tom korte tijd werkzaam geweest als docent in het HBO. Vervolgens heeft hij gedurende zes jaar in Maastricht filosofie, bio-ethiek en gezondheidsrecht gedoceerd aan studenten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Hij heeft zich lange tijd in de muziekfilosofie, esthetica en taalfilosofie verdiept, en onderzoekt hij hobby-matig de bestaande en mogelijke verbanden tussen hand en hoofd, door middel van houtbewerking.
Bij de kenniskring onderzoekt Tom op verkennende wijze of een zorg-esthetische benadering van verpleegkundige zorgpraktijken levensvatbaar is, en hoe deze van zinvolle betekenis kan zijn voor de Haagse opleiding. Dit houdt in dat hij enerzijds aan theorievorming (zorgesthetiek) doet en anderzijds de effecten van school- of stageopdrachten die in lijn hiermee zijn ontwikkeld, onderzoekt: een opdracht shadowing, de introductie van een concept als ‘zorg maken’ binnen de opleiding en vrij recentelijk de minor The Art of Caring, waarin de relatie tussen kunst en zorg, en de kunst van het zorgen worden onderzocht.
Paul de Regt
Paul de Regt (0,2 fte) houdt vooral bezig met thema’s als Vitaliteit en de internationalisering van de arbeidsmarkt. Als docent Maatschappijleer en Geschiedenis verzorgde Paul trainingen voor kaderleden van vakbonden bij de FNV. Gespecialiseerd in sociaaleconomische thema’s, werd hij in 2001 docent aan de opleiding Human Resources Management bij de HHs. In 2016 rondde hij de bachelor Wijsbegeerte aan de UvA af. Sindsdien verzorgt hij meerdere minors en vanaf vorig jaar experimenteert Paul met theater als werkvorm, waarbij studenten een theaterstuk ontwerpen, schrijven en uitvoeren. In 2019 was het thema ‘diversiteit’. Paul onderzoekt in hoeverre en op welke wijze theater (of aanverwante vormen) kan bijdragen aan het onderwijs en welke (on)mogelijkheden theater als werkvorm te bieden heeft. Wat ‘doet’ het met studenten? Welke ‘leerresultaten’ levert het op?
Daarnaast onderzoekt hij hoe studenten omgaan met vage of zelfs ontbrekende van te voren gestelde beoordelingscriteria. Zijn studenten zelf in staat beoordelingscriteria te formuleren die van voldoende niveau zijn? De achterliggende veronderstelling is dat de betrokkenheid (en daarmee ook de kwaliteit van het resultaat) van studenten toeneemt naarmate een bepaalde opdracht hen meer mogelijkheden biedt die zelf vorm te geven. Daarnaast kijkt Paul naar de impact die een theater heeft op de collega’s en welke eisen het stelt aan de rol van docent.
Over de lector
dr. Jacco van Uden
Jacco van Uden studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij zich specialiseerde in veranderkunde. Na zijn studie werkte hij twee jaar bij Nyenrode Universiteit (Center for Organisational Learning and Change) om vervolgens promotieonderzoek te gaan doen aan de Universiteit voor Humanistiek. In zijn dissertatie (proefschrift) ‘Organisation and Complexity’ stond de vraag centraal wat complexiteittheorie de organisatiekunde heeft te bieden. Eind 2011 trad Jacco in dienst bij De Haagse Hogeschool als projectleider/senior onderzoeker voor het KITE120 project (Lectoraat Ondernemen en Innoveren). Sinds 1 februari 2013 is hij lector Change Management.
j.c.vanuden@hhs.nlProjecten
E-learning course for lecturers ‘How to Teach Critical Thinking with Film – an Introduction’
Deze e-learning ondersteunt docenten die met behulp van film(fragmenten) kritisch denken bij studenten willen stimuleren. De cursus is gebaseerd op het onderzoek van Wypkje van der Heide (lectoraat Change Management), onderzoekslijn Reshaping Business Education, binnen het kenniscentrum Digital Operations & FInance.