Kenniscentrum Mission Zero

Lectoraat Future Urban Systems

De wereld verstedelijkt erg snel. In de EU woont 75 procent van de bevolking nu in een stad, en in Nederland ligt dit percentage zelfs op 92 procent. Steden spelen dan ook een sleutelrol in het behalen van klimaatneutraliteit in uiterlijk 2050, het doel van de Europese Green Deal. 100 klimaatneutrale en slimme steden opleveren in 2030, dát is de missie van de Europese Unie.

 

Over het lectoraat

Op 28 april 2022 maakte de Europese Commissie de 100 steden bekend die meedoen aan de EU Smart Cities Mission, de zogenoemde ‘stedenmissie’. In Nederland gaat het om Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Helmond.

Het lectoraat Future Urban Systems ontwikkelt en valoriseert – in de vorm van toegepast onderzoek en onderwijs – praktische kennis en beproefde oplossingen voor lokale overheden en bedrijven. Ook werkt het lectoraat aan methodes om de energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie in buurten en stedelijke gebieden te versnellen. Met data-analyse en digitale transformatie als tools.

Onderzoekers, docenten en studenten zijn de drijvende kracht achter het lectoraat Future Urban Systems. Ze werken samen om een impact te realiseren. Hoe? Op verschillende manieren. Door middel van een inclusieve aanpak voor de invoering van duurzame energiesystemen voor steden. Met op de natuur geïnspireerde ontwerpstrategieën die steden resilient kunnen laten zijn bij klimaatverandering. En met empirisch onderbouwde methoden voor emmissieneutrale gebouwen, civiele infrastructuur en gebieden in de steden.

Over de lector

dr. Rizal Sebastian

Rizal Sebastian studeerde architectuur en bouwtechnologie in Bandung (Indonesië) en deed een master bouwmanagement in Londen (Engeland). In 2007 promoveerde hij aan de TU Delft met een proefschrift over het integrale ontwerpproces. Hij heeft kennis, ervaring en een internationaal netwerk opgebouwd in de ontwikkeling en toepassing van digitale technologieën voor verbetering van bouwkwaliteit -en processen. De afgelopen 23 jaar combineerde hij onderzoek met praktijk. Tot voor kort was hij kennismanager voor digitalisering in de bouw en infra, en trekker van Europese onderzoeksprojecten bij TNO. Daarvoor werkte hij als bouwkundige, projectleider en adviseur bij een groot ingenieursbureau en als R&D-directeur bij een ICT-bedrijf. In zijn vrije tijd speelt hij graag een potje tennis of tokkelt hij op zijn gitaar. En als er Formule 1 op tv is, zit hij aan het scherm geplakt.

Rizal is nieuwsgierig aangelegd en krijgt energie van samenwerking binnen nationale en internationale innovatieprogramma’s. Hij is dan ook van plan om de samenwerking met andere lectoraten, kenniscentra, hogescholen en universiteiten actief op te zoeken, en de samenhang tussen onderzoek en opleidingen Built Environment te versterken. Met elkaar kun je immers meer impact bewerkstelligen. Kennis die binnen het lectoraat ontwikkeld wordt, komt via docenten en studenten in de beroepspraktijk terecht.

Voor Rizal staat deze beginperiode in het teken van visievorming en daar betrekt hij het liefst zo veel mogelijk mensen bij. In een raamwerk van zijn hand verzamelt hij alle ideeën om vervolgens, als de tijd rijp is, ‘het ei van FUS’ op tafel te zetten. Zin om met hem van gedachten wisselen over de (toekomst van de) gebouwde omgeving? Stuur een bericht via LinkedIn of een e-mail via r.sebastian@hhs.nl of zoek Rizal op.
Publicaties: ResearchGate en ORCID

r.sebastian@hhs.nl
Een stad is niets zonder mensen. Je kunt de gebouwde omgeving niet loskoppelen van de sociale omgeving. Een stad is beide.
Projecten

Projecten

Energietransitie LV

Energietransitie LV

Net als alle Nederlandse gemeenten heeft Leidschendam-Voorburg de opgave om het gasnet los te laten. Kenniscentrum Mission Zero is gevraagd om vanuit meervoudig perspectief mee te denken over de realisatie van dit vraagstuk.

Lees verder
NEWRAIL

NEWRAIL

Gemeente Horst aan de Maas en ProRail willen stimuleren dat er meer duurzame energie wordt opgewekt. Als onderdeel van NEWRAIL (Noise Energy Wall Rail America in Limburg) onderzoeken zij een innovatieve manier die een hoge energieopbrengst oplevert. Namelijk geluidschermen voorzien van zonnepanelen. Zonnepanelen aanbrengen op geluidschermen is een nieuw en grensverleggend idee. Daarom is er nog onderzoek nodig naar de beste methode. Daarin voorziet het innovatieproject NEWRAIL (Noise Energy Wall Rail America in Limburg). Dit is een initiatief van ProRail met gemeente Horst aan de Maas, TNO, energiecoöperatie Reindonk Energie en De Haagse Hogeschool.
Lees verder
Publicaties