Lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving
Voldoende bewegen en gezond eten zijn belangrijk voor je gezondheid. Dat weet iedereen. Toch hebben veel kinderen en jongeren in Nederland een ongezonde leefstijl. Dit heeft de nodige gevolgen, zowel op persoonlijk als maatschappelijk vlak. Maar hoe kun je dit voorkomen? Of preciezer: hoe kun je kinderen goed leren bewegen en ervoor zorgen dat zij blijven bewegen? En hoe kun je gezonde voedingskeuzes stimuleren bij jongeren?
Missie
Het lectoraat richt zich op het bevorderen van een gezonde leefstijl van jeugd (4-24 jaar) in de regio Haaglanden door samen met (toekomstige) professionals en de doelgroep innovatieve producten en programma’s en diensten te ontwikkelen, evalueren en implementeren die lichamelijke activiteit en gezonde voedingskeuzes bevorderen.
Visie
Het lectoraat wil door middel van duurzame gedragsverandering werken aan een gezonde leefstijl van jeugd tussen de 4 en 24 jaar. Deze gedragsverandering wordt bereikt door kennis over bewegen, voeding, gedragsverandering, technologie, interactie ontwerp en pedagogiek om te zetten in innovatieve producten en programma's en diensten die kinderen en jongeren bewust dan wel onbewust aanzetten tot een gezonde leefstijl. Daarbij geloven we in de kracht van verleiden en impliciet leren naast overtuigen en expliciet leren. De wensen, behoeften en belevingswereld van de doelgroep en stakeholders staan centraal in de innovaties. We werken vraaggestuurd en praktijkgericht. Het lectoraat kent om die reden een nauwe samenwerking met professionals in het werkveld en de opleidingen en beantwoordt onderzoeksvragen die rechtstreeks uit het werkveld afkomstig zijn.
Team
Gerben Helleman
Onderzoeker
Stephan van Berkel
Onderzoeker
Yvonne van Giessen
Senior managementassistente
Maria Arias
Joris Hoeboer
Pim Koolwijk
Jonas Leenhouts
Daniël van Leeuwen
Lieke Wolfs
Machteld van Lieshout
Danica Mast
Daniël Spanjaard
Axel Tichelaar
Annemarie de Witte
Onderzoeker
Gerben Helleman
Gerben Helleman (1977) is stadsgeograaf en werkt sinds 2017 bij De Haagse Hogeschool vanuit verschillende functies. Binnen het lectoraat ‘Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving’ houdt hij zich bezig met de manier waarop mensen omgaan met de gebouwde omgeving en dan met name de openbare ruimte. Daarbij heeft hij speciale interesse voor de manier waarop kinderen de buitenruimte gebruiken, ervaren en beleven. Zijn onderzoek rondom buitenspelen richt zich op de vraag wat de factoren zijn die kinderen stimuleren en belemmeren om wel of niet buiten te gaan spelen. Met deze inzichten probeert hij samen met gemeenten te werken aan meer speel- en kindvriendelijke steden.
Hiervoor werkte hij tien jaar bij een woningcorporatie in Den Haag. Eerst als sociaal projectleider in de Schilderswijk en daarna als teamleider en senior beleidsmedewerker. Naast meer strategische vraagstukken (woonvisie, lokale prestatieafspraken) hield hij zich bezig met thema's als armoedebestrijding, beschermd wonen, bewonersparticipatie, gebiedsgericht werken en leefbaarheid. Voor die tijd was hij werkzaam als onderzoeker en adviseur bij verschillende kennisinstellingen met betrekking tot stedelijke vernieuwing en het realiseren van een integrale wijkaanpak.
Sinds 2011 schrijft hij op persoonlijke titel in diverse media en op zijn blog Stadslente (https://stadslente.blogspot.com/) over het gebruik van de publieke ruimte en over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Oftewel het spanningsveld tussen 'de stad zoals die wordt gemaakt en bedacht door professionals' en 'de stad zoals die wordt beleefd, ervaren en ingevuld door haar gebruikers'. In 2016 verscheen daarover ook een publicatie bij het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkeling onder de titel ‘Op zoek naar nieuwe verhoudingen; over de relatie tussen de geplande en geleefde stad'.
Onderzoeker
Stephan van Berkel
Senior managementassistente
Yvonne van Giessen
Als liefhebber van sport en een achtergrond in de gezondheidszorg, vindt zij de combinatie sport & gezondheid als werkgebied boeiend en dynamisch.
In haar functie haalt ze plezier uit het plannen, organiseren en ondersteunen van haar teamleden bij de uitvoering van hun werkzaamheden.
givgiessen@hhs.nl
Maria Arias
Joris Hoeboer
Joris Hoeboer is opgeleid als docent lichamelijke opvoeding en heeft daarnaast een master innovatie-management afgerond. In het huidige cursusjaar hoopt hij zijn promotieonderzoek af te ronden dat zich richt op het meten van motorische vaardigheid bij basisschoolkinderen. Joris Hoeboer werkt voor 3 dagen in de week bij het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving (GLSO). Daarnaast is hij voor 1 dag in de week projectleider onderwijsontwikkeling bij de Haagse Academie Lichamelijke Opvoeding (HALO). Tot slot is hij voor 1 dag in de week aangesloten bij het Onderwijs en Onderzoek projectteam dat zich richt op het verbinden van onderwijs en onderzoek binnen de Faculteit Gezondheid, Voeding en Sport. Binnen het lectoraat GLSO richt Joris Hoeboer zich op de motorische ontwikkeling van kinderen. Dit doet hij in 2 projecten. In zijn promotieonderzoek, gesubsidieerd door een Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) promotiebeurs, werkt hij aan het ontwikkelen van een meetinstrument om motorische vaardigheid op een praktische manier te kunnen meten in een les bewegingsonderwijs (zie ook: https://www.mqscan.nl). In het project āBewegen kun je lerenā werkt hij binnen een groot consortium (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Vrije Universiteit, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Gent, Sportbedrijf Arnhem, Stichting de Haagse Scholen) aan interventiestudie om motorisch ontwikkeling positief te beĆÆnvloeden binnen het bewegingsonderwijs en wordt gesubsidieerd door RAAK-publiek.
06 - 89 99 01 17j.j.a.a.hoeboer@hhs.nl
Pim Koolwijk
Contact:
p.koolwijk@hhs.nlJonas Leenhouts
Jonas Leenhouts heeft de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding afgerond en aansluitend Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als onderzoeker richt Jonas zich met name op de relatie tussen (perceptuele) informatie en het aanleren van motorische taken. Zo ging zijn scriptie over het effect van video-instructie op het leren van de forehand in tennis en was hij werkzaam voor de afdeling ‘Motorisch Leren en presteren’ van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Jonas werkt voor een halve dag in de week bij het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving en voor 2,5 dagen per week bij de opleiding Haagse Academie Lichamelijke Opvoeding (HALO). Daarnaast is hij nog 2 dagen werkzaam in het primair onderwijs, als vakleerkracht Bewegingsonderwijs.
Binnen het lectoraat richt Jonas zich op het analyseren en verbeteren van de gezondheid en motorische vaardigheden bij met name schoolgaande jeugd. Dit doet hij samen met collega’s in het werkveld en onderwijsinstellingen, zoals De Haagse Hogeschool en de Vrije Universiteit Amsterdam. Op dit moment werkt hij aan het project het ‘Oog van de meester’. Deze studie naar de perceptuele bekwaamheid, bekwaamheid op basis van ervaring, van docenten in het bewegingsonderwijs is gefinancierd met een RAAK-PRO subsidie. Het consortium bestaat uit collega’s van de ALO Amsterdam (HvA), CALO Windesheim, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Op https://oogvandemeester.com is meer informatie te vinden over de voortgang van het project.
Contact:
j.j.leenhouts@hhs.nl
Daniƫl van Leeuwen
Daniel van Leeuwen heeft het Academie Lichamelijke Opvoeding afgerond en aansluitend Bewegingswetenschappen gestudeerd. In 2013 is hij gepromoveerd op een onderzoek naar de effecten van artrose op functioneren bij ouderen. Hij werkt voor 1 dag in week bij het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving en voor 3 dagen per week bij de opleiding Bewegingstechnologie.
Binnen het lectoraat richt hij zich op het bevorderen een actieve leefstijl en motorische vaardigheden bij kinderen. Dit doet Daniel van Leeuwen samen met het bedrijf Springlab. Hij werkt voornamelijk aan het (door)ontwikkelen en onderzoeken van ‘de Beweegvloer’. Hierbij wordt gekeken naar het gebruik van een interactieve vloer om jonge kinderen meer in beweging te brengen.
d.m.vanleeuwen-1@hhs.nl
Lieke Wolfs
Machteld van Lieshout
Machteld studeerde Voeding & Gezondheid (master/PhD) aan Wageningen Universiteit. Na acht jaar onderzoek heeft ze 12 jaar als voedingskundig adviseur gewerkt aan gezondheid en welzijn in de retail en foodservice branche. Zowel in het onderzoek, als als docent richt Machteld zich vooral op het ontwikkelen en inzetten van onderzoekend vermogen voor de diĆ«tetiek. In het bijzonder bestudeert zij het bevorderen van een gezonde(re) leefstijl met gebruik van mHealth. Machteld werkt bij de opleiding Voeding & DiĆ«tetiek en verricht 2 dagen in de week onderzoek vanuit een samenwerking tussen opleiding en lectoraat (Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving). In de Leren op Maat Challenge āFood Innovation Technologyā is zij docentonderzoeker. Tevens is Machteld opdrachtgever voor stages/beroepsproducten, ook voor andere opleidingen, en is zij betrokken bij Global Health en internationaal onderwijs (minor Smart technology and the future of healthcare). Machteldās passie ligt bij het doen van onderzoek met daadwerkelijke impact op ieders welzijn. Op dit moment werkt zij o.a. aan het objectief meetbaar maken van leefstijlfactoren om mensen inzicht te geven in hun gedrag, vaak startpunt voor gedragsverbetering.
06 - 89 99 01 59m.vanlieshout@hhs.nl
Danica Mast
Danica Mast heeft een achtergrond in creatieve technologie en human computer interaction (mens-machine interactie). Zij werkt 2 dagen in de week bij het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving en voor 1 dag per week bij de opleidingen Communicatie & Multimedia Design en User Experience Design binnen de faculteit IT & Design. Daarnaast combineert Danica Mast beide 1 dag in de week en begeleidt zij daarin CMD en UXD studenten bij onderzoeksopdrachten.
Binnen het lectoraat richt Danica zich op de toepassing van technologie ter bevordering van een gezonde leefstijl voor kinderen en jongvolwassenen. Binnen het project ‘Gymzaal van de Toekomst’ houdt zijt zich bezig met de toepassing van interactieve video projectie binnen het bewegingsonderwijs, met als doel dit onderwijs passender, doelgerichter, stimulerender en efficiënter te maken. Dit heeft o.a. geleid tot BalanSAR: https://www.youtube.com/watch?v=2bduhPHjWX4.
Daarnaast doet Danica onderzoek naar ‘exertion games’, spellen die gebruik maken van het hele menselijk lichaam. Zij doet met name onderzoek naar hoe deze spellen ontworpen kunnen worden en de samenhang tussen sociale interactie en lichamelijke input. Onderdeel hiervan was o.a. een groot onderzoek op Lowlands naar de verschillen tussen fysieke en niet-fysiek input tijdens het spelen van een coöperatieve versie van Tetris: https://www.youtube.com/watch?v=EYcHl_hHRgg. In dit kader is Danica ook bezig met het opzetten van een groter onderzoek in deze context. Lees meer over haar onderzoek(en) op: https://www.researchgate.net/profile/Danica_Mast
d.mast@hhs.nl
Daniƫl Spanjaard
Daniël Spanjaard heeft een achtergrond in Sport & Beweeginnovatie, is werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs als docent Lichamelijke opvoeding en momenteel naast het lectoraat ook werkzaam als docent HALO.
Daniël Spanjaard werkt voor 1 dag in de week bij het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving en voor 4 dagen per week bij de opleiding Haagse Academie van Lichamelijke Opvoeding (HALO). Binnen het lectoraat richt hij zich momenteel op het stimuleren van motorische vaardigheden door de ontwikkeling en implementatie van de interactieve beweegmuur GameGymWall binnen het bewegingsonderwijs bij basisscholieren en middelbare scholieren. Dit doet hij samen met studenten van o.a. de opleidingen HALO, Bewegingstechnologie en Communication & Multimedia Design en externe partners, zoals Court Performance & Fun with Balls Germany.
d.a.spanjaard@hhs.nl
Axel Tichelaar
Annemarie de Witte
Annemarie de Witte heeft een achtergrond in docentschap Lichamelijke Opvoeding, een master Bewegingswetenschappen afgerond en is gepromoveerd op praktijkonderzoek bij het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Annemarie de Witte werkt voor 1,5 dag in de week bij het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving en voor 2,5 dag per week bij de opleiding tot 1e graads docent Lichamelijke Opvoeding.
Binnen het lectoraat richt Annemarie de Witte zich op het analyseren en verbeteren van motorische vaardigheden bij schoolgaande jeugd binnen het project "Bewegen kun je leren". Dit project is een samenwerkingsverband tussen o.a. Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Universitaire Medisch Centrum Groningen, De Haagse Hogeschool en Stichting de Haagse scholen. Het project wordt gefinancierd door een RAAK-publiek subsidie. De doelstelling is om antwoord te krijgen op 3 subvragen:
1. Welk meetinstrument kan het beweegniveau van kinderen vaststellen?
2. Is een interventie van doelgericht leren efficiënt en praktisch haalbaar in een Lichamelijke Opvoeding omgeving?
3. Leidt zo’n interventie ook daadwerkelijk tot verbetering van motorische vaardigheden?
a.m.h.dewitte@hhs.nl
Over de lector
dr. Sanne de Vries
Nevenfuncties Sanne de Vries
- Lid Erkenningscommissie Interventies, deelcommissie 5 Sport en Bewegen
- Voorzitter Lectorenplatform SIA; Sport en Bewegen
- Lid Werkgroep JGZ-richtlijn Houding en Bewegen
- Guest editor
s.i.devries@hhs.nl
Onderzoekslijnen

Een leven lang gezond en vitaal begint bij een gezonde start. Een Gezonde School helpt daarbij. Gezonde Scholen kenmerken zich door de structurele en samenhangende manier waarop aan de gezondheid van jongeren en hun medewerkers wordt gewerkt. Hierbij is het van belang dat Gezonde School activiteiten structureel worden ingezet en vormgegeven op basis van de volgende vier pijlers: 1) signaleren en doorverwijzen, 2) gezondheidseducatie, 3) omgeving en 4) beleid en regelgeving. Deze integrale aanpak vergroot het effect met als resultaat gezondere jongeren en medewerkers die ook mentaal goed in hun vel zitten. Het lectoraat doet onderzoek naar verschillende aspecten van de Gezonde School van de Toekomst. Het stimuleren van lichamelijke activiteit, het terugdringen van sedentair gedrag en het stimuleren van gezonde voedingskeuzes staan hierbij centraal.
Binnen deze onderzoekslijn wordt onder andere gewerkt aan de projecten:
- Healthy by Design waarin onder leiding van het lectoraat een omgevingsinterventie voor en door MBO-studenten ontwikkeld, geimplementeerd en geevalueerd wordt samen met partners uit het onderwijs (ROC Mondriaan), het onderzoek (TU Delft) en de praktijk (ontwerpbureau Frens Pries, GGD Haaglanden, Sportief Advies).
- Healthy@School waarin het bevorderen van de vitaliteit van studenten en medewerkers van De Haagse Hogeschool, in samenwerking met lectoraten, opleidingen, diensten, docenten en studenten centraal staat. In 2017 vindt een peiling plaats van de sportbehoefte van Haagse studenten.

In deze onderzoekslijn wordt kennis opgedaan gericht op het bevorderen van ‘physical literacy’ onder 4-18-jarigen. Samen met de (toekomstige) professionals en kinderen worden verschillende producten en programma’s in en rondom het bewegingsonderwijs ontwikkeld, geëvalueerd en geïmplementeerd gericht op: kennis over de waarde van bewegen, fysieke vaardigheden, incl. motorische vaardigheden, plezier in bewegen, intrinsieke motivatie, zelfvertrouwen in bewegen en zelfmanagement vaardigheden.
Binnen deze onderzoekslijn wordt onder andere gewerkt aan de projecten:
- Een beweegparcours als praktische motoriektest (i.s.m. VU, ASM BV, Stichting Haagse Scholen en GGD Haaglanden), bekijk het filmpje op YouTube;
- Teamafspraken ter bevordering van de speluitvoering en -beleving tijdens spelonderwijs;
- Multifunctionele sporttoestellen;
- Een nieuwe methode voor de shuttlerun test, waarin principes van gaming zijn verwerkt;
- Toepassingen van videoprojectie in de gymzaal, bekijk het filmpje op YouTube.
Foto: Hans Krudde
Projecten
MQ Scan: een snelle test voor het meten van motorische vaardigheid in de gymles
Kinderen bewegen steeds minder met een onderontwikkelde motoriek tot gevolg. Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen daardoor geen eerlijke kans hebben op actieve, gezonde leefstijl. Om meer grip te krijgen op de motoriek van kinderen is het van belang om dit op grote schaal te kunnen meten. Daarom heeft het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving samen met de Vrije Universiteit Amsterdam een motoriektest ontwikkeld; de MQ scan.
Bewegen met speelse interactieve technologie
Overgewicht bij kinderen te lijf met digitale technologie (Blended Care - Better Care)
Food Boost Challenge: gezond eten voor en door jongeren
Innoveren in sport en bewegen in het SportLab
Vitaal blijven met vernieuwende technologie (Medical Delta Living Lab VIT for life)
Naar een gezonde Haagse Hogeschool (Healthy@HHS)
Inclusief bewegen in de gymles (DIPPE-project)
Co-design with kids
Start (V)aardig
Perceptuele bekwaamheid: āHet oog van de meesterā
Lectorenplatform Sport en Bewegen
Bewegend leren met de beweegvloer
Gezonde leefstijl voor en door mboāers met āHealthy by Designā
Vitaliteit en gezondheid van jong tot oud (Vitale Delta)
Publicaties
Infographic
Motoriek peiling 2021
Artikel
The Participant Journey Map: Understanding the Design of Interactive Augmented Play Spaces
Artikel
Inclusief bewegingsonderwijs in het primair onderwijs
Factsheet
Motoriek peiling 2020
Artikel
Agreement Between the KTK3+ Test and the Athletic Skills Track for Classifying the Fundamental Movement Skills Proficiency of 6- to 12-Year-Old Children.
In de media
- MQ Scan 24% van de basisschoolleerlingen heeft ondermaatse motoriekt - De Telegraaf 30-03-2022
- āSamen met studenten aan vraagstukken werken - Goedemorgen Groente 11-03-2022ā
- Interview met Joris Hoeboer āDe MQ Scan; Snel, betrouwbaar en gevalideerd inzicht in motorische ontwikkeling van kinderenā - Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek
- MQ Scan meet motorische ontwikkeling kinderen - Alles over Sport 17-06-2019
- Co-creatie in de gymles - Lichamelijke Opvoeding Magazine 01-10-2021
- Haagse Hogeschool daagt politiek uit: stappen tellen | Dagblad070 | 5 februari 2021
- Succesvolle samenwerking door MQ test - De Schakel 22-11-2020
- Bijna 30 procent van basisschoolkinderen valt motorisch door de mand | Sport | Telegraaf.nl 29 mei 2020
- Lespakket āOntwerp een gymspel voor thuisā geeft kinderen stem - Sportknowhowxl.nl 23-04-2020
- Onderzoeker Danica Mast: āKies liever voor een stip dan een vak in de anderhalve meter-samenlevingā - ad.nl 15-04-2020
- Bankhangen funest voor motorische ontwikkeling van jeugd: āOefen in de spiegel je boksarmā - ad.nl 23-03-2020
- Nieuwe test meet snel motorische vaardigheid tijdens de gymles - Vakblad Vroeg 18-07-2019
- 32 leraren ontvangen een Promotiebeurs - NWO 21-03-2019
- mHealth voor leefstijlinterventie bij Hindoestanen - Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek 01-11-2019
- Meer dan schermpje staren: Augmented reality brengt niet alleen gamers in beweging - mareonline.nl 04-04-2019
- Samen leren en innoveren: Praktijkgericht onderzoek in de praktijk - HO Management 12-02-2019
Blog
Blogboek van een onderzoeker: Een onderzoeksopdracht i...
Niet helemaal gepland, maar wel een prachtige kans die ik met twee handen aan moest grijpen: de afgelopen weken ben ik bezig geweest met het schrijven van een voorstel voor het uitvoeren van een onderzoek voor de gemeente Den Haag....
Lees verderBlogboek van een onderzoeker: lezen, lezen en nog meer...
In mijn eerste blog heb ik verteld dat ik me verder ging verdiepen in het probleem van de buurtsportcoach. Ik wilde meer te weten komen over het evalueren en verantwoorden van de maatschappelijke impact van interventies. Dat heb ik...
Lees verder