European Studies - Engels - 4 jaar - Voltijd
Met de 4-jarige voltijdopleiding European Studies leer je over publieke organisaties, bedrijven en beleid. Op een internationale manier, in het Engels. Je onderzoekt, werkt aan je communicatieve vaardigheden en leert andere talen. Op een praktische manier, in een echte beroepscontext. European Studies is flexibel: kies hoe jij jouw curriculum vormgeeft op basis van je eigen interesses en carrière doel(en).
Opbouw van European Studies - Engels - 4 jaar - Voltijd
Hoorcolleges
20uren per week
Zelfstudie
20uren per week
Projecten
10uren per week
Studiepunten
60per jaar
Jaar 1
Europa Verkennen
Tijdens het eerste jaar van de 4-jarige Engelstalige opleiding European Studies leer je Europa en jezelf een beetje beter kennen. Je bestudeert politiek, het bedrijfsleven en culturen. En verdiept je in Europese overheidsbedrijven, internationale non-profit organisaties en grote commerciële bedrijven: je potentiële werkgevers. Ook maak je kennis met de beginselen van management en marketing. Daarnaast scherp je je professional skills aan, leer je hoe je onderzoek doet en kritisch nadenkt. Presenteren, intercultureel communiceren, Engels en een vreemde taal spreken: dat is straks een fluitje van een cent. Ook je persoonlijk ontwikkelingsproces begint, onder begeleiding.
Er wordt veel van je gevraagd en je moet kunnen multi-tasken, maar je krijgt ook hulp. Elke klas krijgt supervisie van een docent en ook nog een student mentor uit de tweede of derde jaar. Tutoring en extra hulpmiddelen voor taaloefening zijn beschikbaar en wij ondersteunen alle studenten met een functiebeperking.
Je houdt ook nog genoeg tijd en ruimte over om je ook buiten de opleiding te ontwikkelen; voor excursies en feestjes van onze studievereniging ESCAPE bijvoorbeeld.
Jaar 2
Europa verduurzamen
In het tweede jaar van de Engelstalige opleiding European Studies ga je next level. Je snapt nog beter hoe internationaal bedrijfs- en overheidsbeleid werkt en verbetert je professionele vaardigheden en talenkennis. Natuurlijk krijg je nog begeleiding, maar je doet ook veel zelfstandig. De opdrachten en projecten worden complexer en je richt je op de dingen die je nodig hebt om je te bewegen in de publieke en private sector, waar je in jaar 1 alles over hebt geleerd. Zo onderzoek je de beslisprocessen die overheden, non-profitorganisaties en bedrijven gebruiken. En leer je hoe je die beslissingen kunt beïnvloeden. Je kijkt ook naar kernthema’s zoals duurzaamheid, vrede en veiligheid en hoe die ook de management en marketing van publiek, private en culturele organisaties beïnvloeden.
Je gaat ook door met je persoonlijke ontwikkelingen en gaat een blik werpen op de toekomst, omdat je bijna op uitwisseling gaat. Selecteer een paar landen van jouw voorkeur. Weet je waar je heen gaat? Dan kun je je keuzevakken op ‘jouw’ land of stad aanpassen en alvast voorsorteren op jouw succesvolle internationale carrière.
Jaar 3
Europa (en de wereld) ontdekken
In jaar 3 van de 4-jarige opleiding European Studies is het dan eindelijk zover: de uitwisseling. Ga naar een van onze 100 partneruniversiteiten, ze zitten over de hele wereld. De uitwisseling is verplicht voor Nederlandse studenten en optioneel voor internationale studenten (kan via het Erasmus Plus-programma). Je volgt vakken in het buitenland die je zelf kiest. Zo krijg je de kans om jouw talenten en interesses uit te pluizen en aan je cv te werken. Bereid je goed voor en kies verstandig!
In het tweede helft van jaar 3 werk je weer verder aan je professionele ontwikkeling en je talen. Je gaat ook kijken naar de invloed van diversiteit op organisaties, vanuit verschillende perspectieven – politiek, cultuur en business – en leer er mee om te gaan binnen een organisatie. Dit, en verdere verbeteringen van je taalvaardigheid en persoonlijke ontwikkelingsproces, maakt je klaar voor de laatste fase van je studie.
Jaar 4
Europa veranderen
In je laatste jaar bereid je je voor op het begin van je carrière of je masteropleiding.
Stage loop je bij een internationale – of internationaal-gericht organisatie. Het kan een bedrijf zijn, maar ook een overheidsinstantie, een non-profit of een andere politiek of culturele instelling. Je mag het doen in het buitenland, maar wereldstad Den haag biedt voldoende internationale mogelijkheden. Waar je ook werkt, je houdt je hoogstwaarschijnlijk bezig met onderzoek doen, (beleids)adviezen geven, marketing, communicatie, of evenementen plannen. Van hulp bieden aan immigranten over het Nederlandse rechtssysteem tot modemerken promoten op Instagram. Misschien ben jij een van de geluksvogels die een baan bij zijn stagebedrijf krijgt aangeboden, zoals bij een derde van onze studenten gebeurt.
Voordat je die baan aanneemt, eerst nog even je eindproject afronden. Gelukkig mag je zelf kiezen wat je wilt en het is natuurlijk handig een richting te kiezen die goed bij je toekomstige carrière past. Ga voor een theoretische studie waarin je Europese issues of beleidsproblemen analyseert. Of juist voor een toegepast onderzoek voor een internationale organisatie en voorzie jouw opdrachtgever van praktisch advies, bijvoorbeeld in een marketing- of exportplan, bijvoorbeeld.
Wat je ook kiest weet je dat je straks de deur uitgaat met een goed diploma en een gepersonaliseerde CV.
Je docenten
Hoofddocent
Dave van Ginhoven
Wat ik het fijnst vind van het werken in een internationale en interdisciplinaire omgeving is de diversiteit. Ik kan veel verschillende dingen tegelijk doen en dat in tal van disciplines, net als onze studenten. In mijn geval geef ik vakken op het gebied van cultuur, media en politiek, onderzoek en professionele communicatievaardigheden. Elke dag is anders en dankzij de diversiteit van onze medewerkers en studenten is iedereen anders en brengt iedereen iets unieks mee naar alles wat we doen. Ik ben benieuwd wat jij meebrengt naar ons feestje!
Docent Frans
Anneke Schuurmans
Ik doceer al mijn hele leven Franse taal en cultuur en ik ben er nog steeds dol op, vooral omdat ik doceer in het kader van ES, wat echt een ambitieus taalprogramma biedt. Ik hou ervan om studenten te motiveren en uit te dagen om steeds beter te worden en zichzelf te overtreffen. Ik neem ook deel aan het speciale Futur France-programma, waarbij we bezoeken organiseren aan Frankrijk, Brussel, Franse bedrijven en de Franse ambassade. Op die manier krijgen studenten de kans om La France en le français op een praktische manier te ervaren.
Hoofddocent Public Administration
Paul Shotton
Voordat ik docent werd, heb ik 10 jaar in Brussel gewerkt als lobbyist voor zowel NGO's als het bedrijfsleven. Sinds mijn vertrek uit Brussel heb ik nog eens tien jaar besteed aan het ontwikkelen en geven van vakken die nauw verband houden met mijn passie voor de Europese Unie en het lobbyen. Ik begin met de introductievakken over de EU-instellingen, maar het meeste plezier heb ik als ik studenten kan leren hoe de EU echt werkt en hen kan klaarstomen voor het grote werk, zodat ze met nationale en EU-politici en EU-ambtenaren kunnen werken. Europa wordt geconfronteerd met tal van economische, sociale en ecologische uitdagingen en zij die zijn afgestudeerd in European Studies moeten zo zijn opgeleid dat ze ervoor kunnen zorgen dat Europa optimaal presteert, zowel voor de burgers als voor het bedrijfsleven.
Docent en stagecoördinator
Bart Kuijpers
In het laatste semester van je studie doe je een stage. Als stagecoördinator voor European Studies moet ik ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt en goed voorbereid bent op deze uitdagende ervaring. Ik beschouw de stage als de belangrijkste stap richting een loopbaan op Europees niveau. Wij bieden stages aan bij middelgrote bedrijven en multinationals die actief zijn op de Europese markt, bij nationale en internationale overheden en bij non-profit organisaties. De keuze is aan jou! Het andere deel van mijn werk is het geven van colleges Business Management. Ik doceer graag onderwerpen als internationale marketing, exportmanagement, strategie en zelfs onderzoeksvaardigheden. Mijn motto is: "Lesgeven is leuk, dus laat het zien". Ik vind het ook leuk om studenten individueel te helpen met hun werkstukken en projecten. Ik ben geduldig en bereid om telkens weer hetzelfde uit te leggen (zolang je maar de moeite neemt om goed voorbereid naar college te komen).
Docent Spaans, Onderzoeker
Claudia Bulnes
Claudia Bulnes is lid van de onderzoeksgroep Global Learning waar ze onderzoek doet naar Internationalisering at Home en Internationalisering van het curriculum. Momenteel werkt ze aan een onderzoeksproject waarin wordt onderzocht hoe Internationalisering at Home wordt geïmplementeerd. Claudia is ook lid van het universiteitsbrede team Wereldburgerschap en Internationalisering en docent Spaans bij de opleiding European Studies. Claudia vindt het leuk om studenten te ondersteunen bij het leren van de Spaanse taal en cultuur en om ervoor te zorgen dat studenten een echte internationale ervaring hebben tijdens hun studie aan De Haagse door het adviseren en ondersteunen van opleidingen bij het internationaliseren van curricula.
Docent Politiek
Guido van Hengel
Ik geef vakken over hedendaagse Europese politiek, geschiedenis en cultuur. Voordat ik in 2015 bij European Studies kwam, heb ik gewerkt als historicus, freelance schrijver, tolk, communicatiemanager, Europees jongerenwerker en redacteur. In mijn huidige functie probeer ik studenten in contact te brengen met wetenschappers, journalisten, denkers, culturele ondernemers, beleidsadviseurs en andere belanghebbenden binnen de politiek, kunst en cultuur. Mijn proefschrift, dat ik in 2015 heb verdedigd, ging over de mobiliteit van studenten in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk rond 1900. Na te hebben geleerd wat het in het verleden voor studenten betekende om de grens over te gaan, wil ik vandaag de dag een positieve bijdrage leveren aan een transnationaal studentennetwerk.
Docent Business Management
Jonneke de Koning
Ik ben docent bedrijfskunde en moeder van twee kinderen. Ik kom zelf ook uit het bedrijfsleven. Mijn loopbaan ben ik begonnen als management trainee bij Unilever en ik heb daarna diverse commerciële functies bij dit bedrijf gehad. Daarna heb ik bij Albert Heijn gewerkt als consultant en big data geanalyseerd om de klantloyaliteit te verbeteren. Ik wil niet alleen begrijpen hoe ondernemingen werken en functioneren, maar ben tevens erg gedreven om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij het UNWFP in Gambia. Verder was ik actief in de politiek als lid van D66. Onlangs heb ik mijn focus echter verlegd naar sociale bedrijfsvoering, omdat dat het beste uit twee werelden combineert: het gebruik van effectieve methoden voor het realiseren van betekenisvolle doelstellingen. Daarom doceer ik zo graag aan de faculteit voor European Studies; hier komen de particuliere en de publieke sector samen en kunnen studenten meer te weten komen over sociale ondernemingen en duurzaamheid.
Docent Politiek en Rechten
Maarten van Munster
Maarten van Munster is a lecturer in International Human Rights Law and European Union Law at the European Studies programme. He also teaches an elective module on developing countries in the same programme. He holds an LL. M. degree in Constitutional and Administrative Law from VU University Amsterdam. His research focuses on a current transitional justice process in Angola. The research project focuses on the interaction between international (intergovernmental and non-governmental) and local actors within this process. It seeks to enhance the understanding of the way in which contemporary governance structures are organized and changing and how these changes affect the general public. It also aims to provide insight for (future) professionals working in the field of peacebuilding, transitional justice specifically and governance and international relations more generally. Maarten has been working for THUAS for fourteen years during which he has taken up different roles, such as team leader, researcher and developer of a University-wide minor on development cooperation. He has also given guest lectures in Brazil and Angola on human rights topics.
Docent Spaans
Marleen Berkhout
Na de middelbare school wilde ik een jaar in het buitenland gaan wonen, en daarom ben ik naar Spanje gegaan. Ik hield zo van het land, de mensen en hun taal en cultuur dat ik Spaans ben gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam en nu, een paar jaar later, breng ik mijn liefde voor de Spaanse taal en cultuur over aan studenten die Spaans kiezen bij European Studies. Naast het doceren van Spaans coördineer ik de supervisie van ES en natuurlijk begeleid ik de studenten ook zelf. Ik vind het leuk om hen te motiveren, te helpen om hun talenten te ontdekken en na te denken over hun toekomstige loopbaan. Misschien zie je me ook wel met een camera, want één van mijn passies is fotograferen, en dat doe ik ook hier op school.
Docent Business Management
Agota Szabo
Agota begon haar part-time PHD in oktober 2014 aan de VU met een partnerschap van de George Washington Universiteit. Zij is gekoppeld aan het lectoraat Public Governance door haar onderzoek in Corporate Governance. Agota haar PhD focussen zich vooral op bestuurs dynamiek en kritische succesfactoren in de gezondheidszorg. Ze probeert de basis te ontrafelen van verantwoord gedrag en transparantie van het bestuur van toezicht van ziekenhuizen. Haar onderzoek is vergelijkend, aangezien zij het bestuur van ziekenhuizen in Nederland en de VS onderzoekt. Ik ben docent Business Management met een grote passie voor governance en strategie. Tijdens onze vakken maak je kennis met de wereld van het internationale bedrijfsleven en de toekomst van ethisch leiderschap. Wij werken samen met jou aan de opbouw van je kennis: van het begrijpen hoe de zakenwereld in elkaar steekt tot het ontwikkelen van toekomstige strategieën. Wat ik zo leuk vind aan het lesgeven over het bedrijfsleven is dat alles wat je leert in theorie direct kan worden toegepast in echte organisaties en ondernemingen, zowel in de publieke als de particuliere sector. Ik gebruik vaak casestudy's en actuele kwesties uit het bedrijfsleven om aan te tonen met welke uitdagingen ondernemingen worden geconfronteerd. Samen proberen we dan oplossingen voor hen te bedenken. In de hogere jaren werken we samen met bedrijven om internationale marketing- en exportplannen te ontwikkelen en dat biedt je een geweldige kans om een kijkje te nemen in de keuken van diverse bedrijven.
Studenten aan het woord
Over netwerken
Guus van de Ven
"Ik heb het altijd al leuk gevonden in contact te komen met mensen uit andere culturen en om te gaan met mensen uit de hele wereld. Bij deze studie komt het allemaal samen. Mijn vrienden komen uit Slowakije, China en zelfs Nederland. Hiervoor was ik actief in de politiek en voor de Lions Club, maar nu specialiseer ik me in de particuliere sector en wil ik lobbyist worden. Als je daarmee begint, kun je echt dingen veranderen."
Over je verdiepen in business
Maria Tanhuanpää
"Ik wilde meer weten over verschillende factoren in Business. De minor Strategic Choices bleek de juiste keuze te zijn. Ik heb kennis opgedaan van financiën & kostenberekening, evenals strategisch management. Het beste aspect voor mij was een interactief simulatiespel, waarin elke student zijn eigen start-up bedrijf moest runnen en wereldwijd moest uitbreiden, terwijl zij tegen elkaar strijden. We hebben niet veel wiskunde bij ES, maar de boekhoudonderdelen waren dankzij de docenten “te doen” en heel interessant. Deze minor is voor iedereen die geïnteresseerd is in de strategische kant van business. Ik weet zeker dat de vaardigheden en kennis, die ik heb opgedaan in deze minor, in de toekomst zal gebruiken!"
Over multiculti
Maria Tanhuanpää
"Ik heb ook keuzevakken gevolgd zoals multicultureel consumentengedrag en Amerikaanse studies omdat ik me meer wilde specialiseren in business en andere culturen. Ik koos deze twee minoren omdat ik geïnteresseerd ben in verschillende culturen en marketing." Multicultureel consumentengedrag was geweldig. Er werd veel verteld over hoe culturele aspecten van invloed kunnen zijn op marketingcommunicatie en hoe grote bedrijven zich aanpassen aan buitenlandse markten. Amerikaanse Studies was echt interessant omdat we de Amerikaanse geschiedenis, gebruiken en cultuur leerden kennen. Beide vakken waren lezingen, maar de docenten moedigden ons aan om te discussiëren en vragen te stellen."
Minors
Je studie samenstellen
Pas vanaf jaar 2 de opleiding aan naar jouw smaak met losse keuzevakken en minors. Over culturele, politieke, of bedrijfskundige onderwerpen. Denk aan American Studies, Global Development Issues en Multi-Cultural Consumer Behaviour. Later in de opleiding kies je minors: vakkenpakketten waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Ga voor sociaal ondernemerschap, duurzaamheid of politieke ideologieën. Wat dacht je van Campaigning and Lobbying in the EU, Export Management of International Law?
Studiepunten verdienen zonder vakken te volgen? Dat kan bij European Studies. Met ‘extra-curricular activities’. Bijvoorbeeld door projecten te organiseren als Zukunft Deutschland of Futur France. Punten scoren én ervaring opdoen in marketing bij het Student Public Relations Team: het kan. Of je organiseert evenementen bij studievereniging HEBOS. En misschien wil je wel een taalmaatje worden?
Werkvormen
Colleges, seminars, gastsprekers, zelfstudie, groepsactiviteiten en projecten
Waarom ons studieprogramma uitstekend wordt beoordeeld op internationalisering? Omdat het programma is aangepast op onze diverse groep studenten en er verschillende onderwijsmethoden gebruikt. Je kunt rekenen op een mix van theorie en interactieve workshops. En op verschillende toetsvormen: meerkeuzevragen, essays, onderzoeksrapporten, presentaties, voorstellen en andere professionele producten. En op nabootsingen van situaties en projecten uit de beroepspraktijk. Soms werk je alleen en soms in een groepje, waarbij je wordt gecoacht.
Praktisch is de 4-jarige opleiding European Studies ook. Je krijgt gerust theorie, maar bent vooral bezig met die theorie in de praktijk brengen. Zodat je goed voorbereid aan je internationale carrière begint. Als het kan, leren we buiten de collegezaal. Tijdens excursies naar het buitenland, of tijdens de activiteiten die niet in het curriculum vallen.
Nieuws en Evenementen
Contact met de opleiding
Vragen over de 4-jarige hbo-opleiding European Studies? Neem direct contact op. Heb je vragen over toelating, inschrijving en andere zaken? Mail dan naar de Centrale Studenten Inschrijving: csi@hhs.nl.
Vind en volg European Studies op social media
Onze European Studies opleiding is actief op social media. Hier vind je veel informatie over onze Engelstalige opleiding (zowel de vierjarige áls de driejarige variant). Je maakt kennis met de huidige studenten en docenten en kunt al je vragen stellen. We beantwoorden ze 365 dagen per jaar.
Vind en volg ons op
- Facebook: europeanstudiesthu
- Instagram: europeanstudiesthuas
- YouTube: European Studies @ THUAS
Contact met de student
Simran Khan
Hallo, ik ben Simran Amani. Ik ben 24 jaar oud en een 2e jaars ES-student bij THUAS. Ik woon in Den Haag. Ik heb in de UK gestudeerd voordat ik THUAS bezocht.. Als je vragen hebt over studeren hier, en de ins en outs daarvan, laat het me weten en stel je vraag! :)
Stel je vraag aan SimranHulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Bij European Studies doen we er alles aan om studenten succesvol door hun opleiding te loodsen. Je hebt een mentor die je persoonlijk begeleidt. Heb je extra hulp nodig, of loop je tegen een probleem aan? Ga dan langs bij de studentendecaan, vertrouwenspersoon of psycholoog. Je kunt hier aankloppen voor advies bij studiemoeilijkheden, persoonlijke problemen, (financiële) ondersteuning of andere bijzondere omstandigheden.
Studiepunten halen
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.