European Studies - Engels - 4 jaar - Voltijd

Met de 4-jarige voltijdopleiding European Studies leer je over publieke organisaties, bedrijven en beleid. Op een internationale manier, in het Engels. Je onderzoekt, werkt aan je communicatieve vaardigheden en leert andere talen. Op een praktische manier, in een echte beroepscontext. European Studies is flexibel: kies hoe jij jouw curriculum vormgeeft op basis van je eigen interesses en carrièredoel(en).

Opbouw van European Studies - Engels - 4 jaar - Voltijd

Hoorcolleges

20

uren per week

Zelfstudie

20

uren per week

Projecten

10

uren per week

Studiepunten

60

per jaar

Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis (propedeuse)

Tijdens het eerste jaar van de 4-jarige Engelstalige opleiding European Studies leer je Europa en jezelf een beetje beter kennen. Je bestudeert politiek, het bedrijfsleven en culturen. En verdiept je in Europese overheidsbedrijven, internationale non-profit organisaties en grote commerciële bedrijven: je potentiële werkgevers. Ook maak je kennis met de beginselen van management en marketing. Daarnaast scherp je je professional skills aan, leer je hoe je onderzoek doet en kritisch nadenkt. Presenteren, intercultureel communiceren en Engels of (nog) een andere taal spreken: dat is straks een fluitje van een cent.

Na deze basis maak je keuzes om vanaf het tweede jaar de opleiding naar jouw hand te zetten. Kies voor een focus op het bedrijfsleven, of juist voor publiek beleid. Je kan je ook je expertise uitbreiden met keuzevakken over politiek, culturen of bedrijven.
Denk alvast na over welke kant je het liefst op gaat. Dat kan best lastig zijn, maar je hebt een mentor die je begeleidt. O ja, je houdt genoeg tijd en ruimte over om je ook buiten de opleiding te ontwikkelen; voor excursies en feestjes van onze studievereniging bijvoorbeeld.

Lesrooster

Semester 1
The Political Dimension of Europe
The Business Dimension of Europe
The Cultural Dimension of Europe
Introduction to Research Skills
Oral presentations
Project Management & Focus on Europe Today
Intercultural Communication
Modern Foreign Languages
Introduction to English Writing
English Practicals
Loopbaanontwikkeling
Semester 2
Foundations of Marketing
IGOs & NGOs
Institutions of the EU
Management of Organisations in Europe
Intercultural Communication
Modern Foreign Languages
English Writing Skills
English Practicals
Loopbaanontwikkeling

Jaar 2

Kennis verdiepen

In het tweede jaar van de Engelstalige opleiding European Studies ga je next level. Je snapt nog beter hoe internationaal bedrijfs- en overheidsbeleid werkt en verbetert je professionele vaardigheden en talenkennis. Natuurlijk krijg je nog begeleiding, maar je doet ook veel zelfstandig. De opdrachten en projecten worden complexer en je richt je op de dingen die je nodig hebt om je te bewegen in de publieke en private sector, waar je in jaar 1 alles over hebt geleerd. Zo onderzoek je de beslisprocessen die overheden, non-profitorganisaties en bedrijven gebruiken. En leer je hoe je die beslissingen kunt beïnvloeden.

Vanaf jaar 2 volg je gedeeltelijk jouw eigen programma. Zo leg je bijvoorbeeld nadruk op de praktische kant van politiek, of juist op de strategische kant van bedrijven. Hiernaast ga je voor een boeiend keuzevak met onderwerpen over het bedrijfsleven, de politiek of cultuur. Ook werp je vast een blik in de toekomst, omdat je bijna op uitwisseling gaat. Selecteer een paar landen van jouw voorkeur. Weet je waar je heen gaat? Dan kun je je keuzevakken op ‘jouw’ land of stad aanpassen en alvast voorsorteren op jouw succesvolle internationale carrière.

Jaar 3

Uitwisseling en onderzoek

In jaar 3 van de 4-jarige opleiding European Studies is het dan eindelijk zover: de uitwisseling. Ga naar een van onze 100 partneruniversiteiten, ze zitten over de hele wereld. De uitwisseling is verplicht voor Nederlandse studenten en optioneel voor internationale studenten (kan via het Erasmus Plus-programma). Je volgt vakken in het buitenland die je zelf kiest. Zo krijg je de kans om jouw talenten en interesses uit te pluizen en aan je cv te werken. Bereid je goed voor en kies verstandig!

In het tweede helft van jaar 3 werk je weer verder aan je professionele ontwikkeling. Je volgt vakken over Europees recht en duikt in belangrijke 21ste-eeuwse issues. Zo ben je helemaal klaar voor de internationale (banen)markt. Ook oefen je de vreemde taal die je hebt gekozen en blijf je aan je professionele skills werken. Het jaar eindigt met een groot project, waarbij je in een multicultureel team onderzoek doet en resultaten of bevindingen toepast bij een opdrachtgever uit de praktijk. Jij moet een organisatie voorzien van advies, die dat gebruikt in hun beleid of businessplannen. De opdrachten worden steeds uitdagender en jij wordt steeds zelfstandiger. Tijd voor het laatste jaar!

Jaar 4

Professionaliseren en afstuderen

In je laatste jaar bereid je je voor op het begin van je carrière of je masteropleiding. Je volgt nog een paar vakken en bent het grootste deel van het jaar bezig met je stage bij een internationale organisatie. Met een slotonderzoek laat je alles zien wat je hebt geleerd.

Stage loop je bij een lokale, regionale, nationale of internationale organisatie. Bij de overheid, of bij een non-profitbedrijf. Liever de commerciële kant op of je ondernemerskwaliteiten verkennen? Kan ook. Mag in het buitenland, maar wereldstad Den haag biedt voldoende internationale mogelijkheden. Waar je ook werkt, je houdt je hoogstwaarschijnlijk bezig met onderzoek doen, (beleids)adviezen geven, marketing, communicatie, of evenementen plannen. Van hulp bieden aan immigranten over het Nederlandse rechtssysteem tot lingerie promoten op Instagram. Misschien ben jij een van de geluksvogels die een baan bij zijn stagebedrijf krijgt aangeboden, zoals bij een derde van onze studenten gebeurt.

Voordat je die baan aanneemt, eerst nog even je slotonderzoek afronden. Het onderwerp en het soort onderzoek mag je zelf kiezen. Het is natuurlijk handig een richting te kiezen die goed bij je toekomstige carrière past. Ga voor een theoretische studie waarin je Europese issues of beleidsproblemen analyseert. Of juist voor een toegepast onderzoek voor een internationale organisatie en voorzie jouw opdrachtgever van praktisch advies, bijvoorbeeld in een marketing- of exportplan.

Minors

Je studie samenstellen

Pas de opleiding aan naar jouw smaak met losse keuzevakken en minors. Vanaf jaar 2 kun je een extra vreemde taal (naast Engels) studeren of andere keuzevakken kiezen. Over culturele, politieke, of bedrijfskundige onderwerpen. Denk aan American Studies, Global Development Issues en Multi-Cultural Consumer Behaviour. Later in de opleiding kies je minors: vakkenpakketten waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Ga voor sociaal ondernemerschap, duurzaamheid of politieke ideologieën. Wat dacht je van Campaigning and Lobbying in the EU, Export Management of International Law?

Studiepunten verdienen zonder vakken te volgen? Dat kan bij European Studies. Met ‘extra-curricular activities’. Bijvoorbeeld door projecten te organiseren als Zukunft Deutschland of Futur France. Punten scoren én ervaring opdoen in marketing bij het Student Public Relations Team: het kan. Of je organiseert evenementen bij studievereniging HEBOS. En misschien wil je wel een taalmaatje worden?

Werkvormen

Colleges, seminars, gastsprekers, zelfstudie, groepsactiviteiten en projecten

Waarom ons studieprogramma uitstekend wordt beoordeeld op internationalisering? Omdat het programma is aangepast op onze diverse groep studenten en er verschillende onderwijsmethoden gebruikt. Je kunt rekenen op een mix van theorie en interactieve workshops. En op verschillende toetsvormen: meerkeuzevragen, essays, onderzoeksrapporten, presentaties, voorstellen en andere professionele producten. En op nabootsingen van situaties en projecten uit de beroepspraktijk. Soms werk je alleen en soms in een groepje, waarbij je wordt gecoacht.

Praktisch is de 4-jarige opleiding European Studies ook. Je krijgt gerust theorie, maar bent vooral bezig met die theorie in de praktijk brengen. Zodat je goed voorbereid aan je internationale carrière begint. Als het kan, leren we buiten de collegezaal. Tijdens excursies naar het buitenland, of tijdens de activiteiten die niet in het curriculum vallen.

Contact met de opleiding

Vragen over de 4-jarige hbo-opleiding European Studies? Neem direct contact op. Heb je vragen over toelating, inschrijving en andere zaken? Mail dan naar de Centrale Studenten Inschrijving: csi@hhs.nl.

Vind en volg European Studies op social media
Onze European Studies opleiding is actief op social media. Hier vind je veel informatie over onze Engelstalige opleiding (zowel de vierjarige áls de driejarige variant). Je maakt kennis met de huidige studenten en docenten en kunt al je vragen stellen. We beantwoorden ze 365 dagen per jaar.

Vind en volg ons op

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Bij European Studies doen we er alles aan om studenten succesvol door hun opleiding te loodsen. Je hebt een mentor die je persoonlijk begeleidt. Heb je extra hulp nodig, of loop je tegen een probleem aan? Ga dan langs bij de studentendecaan, vertrouwenspersoon of psycholoog. Je kunt hier aankloppen voor advies bij studiemoeilijkheden, persoonlijke problemen, (financiële) ondersteuning of andere bijzondere omstandigheden.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.