Contact en Veelgestelde Vragen (FAQ's)

Contact

 

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met de Centrale Studenten Inschrijving. Dat kan via dit contactformulier. Of bel op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur met 070 - 445 85 85.  Houd je studentnummer bij de hand zodat we je snel kunnen helpen.

Voor vragen over boeken, roosters, het aanvragen van vrijstellingen en andere studie-inhoudelijke zaken, kan je terecht bij de opleiding. Voor contactgegevens van de opleiding kijk je bij jouw opleidingspagina onder ‘praktische informatie’.

Ben je al student aan De Haagse? Veel informatie vind je zelf op Studentennet.

Postadres

Heeft de Centrale Studenten Inschrijving om bepaalde documenten gevraagd? Meestal upload je deze in ons administratiesysteem Osiris Aanmelding. Hebben we je gevraagd om originele documenten per post te sturen? Stuur deze dan naar:

De Haagse Hogeschool
t.a.v. Centrale Studenten Inschrijving
Postbus 13336
2501 EH Den Haag

Veelgestelde Vragen FAQ's

Corona FAQ

De Haagse Hogeschool houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten.

De aanmelddeadline is verplaatst naar 1 augustus.  

Kom je in de problemen doordat je vanwege het Coronavirus niet op tijd bepaalde documenten kunt aanleveren? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Vergeet niet je studentnummer te vermelden!

De Student Services Desk, waar je normaal gesproken altijd terecht kunt voor vragen rondom aanmelden, is momenteel gesloten. Voor vragen over je aanmelding kun je ons mailen of bellen naar 070 445 8585 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur).

Voor vragen over het COVID-19 virus kun je op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur bellen met: 070 - 445 8777. Mailen met Coronavragen kan ook: coronavirus@hhs.nl.
Houd onze website goed in de gaten voor algemene informatie en updates rondom het Coronavirus.

De door het kabinet afgekondigde maatregelen en het verloop van de ziekte brengen veel onzekerheid met zich mee. Wat we wel weten is dat we door de anderhalve meter samenleving maar beperkt lessen op de hogeschool zelf kunnen geven. Een deel van het onderwijs zal, zeker in het eerste semester, net als dit jaar afstandsonderwijs of online onderwijs zijn. Bij het bepalen welke onderwijsactiviteiten in het nieuwe schooljaar fysiek plaats zullen vinden, is extra aandacht voor activiteiten die zorgen binding met studenten en medewerkers.

Wat we inmiddels ook kunnen zeggen is dat het nieuwe schooljaar in principe op de normale datum van start zal gaan. Dat is dus in de eerste week van september, al verschilt de exacte dag soms per opleiding. Als je bent ingeschreven word je op een later moment door de opleiding geïnformeerd over de exacte startdatum en het rooster.

Volg ook onze speciale pagina met updates over de anderhalvemetermaatregelen op De Haagse.

Mbo 4, NT2, PABO-toelatingstoetsen, Staatsexamens
In sommige gevallen kan je toch starten met je AD- of bacheloropleiding, en krijg je tot 1 januari de tijd om aan die eisen te voldoen. Dit geldt bijvoorbeeld als je deze zomer je mbo-4 diploma zou gaan behalen, maar door de coronacrisis één of enkele kleine vakken of een stukje beroepspraktijkvorming niet voor 1 september kunt afronden. Of als je, doordat examens stil hebben gelegen, niet voor 1 september je NT2-II diploma of PABO-toelatingstoetsen kunt behalen. Of als je in het najaar nog Staatsexamens moet herkansen, bijvoorbeeld omdat je vooropleiding in het speciaal onderwijs was. Geldt dit voor jou, stuur dan een bericht om te laten weten dat je meer informatie wilt ontvangen.

Late ontvangst buitenlands diploma
Ontvang je vanwege de coronamaatregelen in je land van herkomst je diploma niet vóór 1 september? Neem contact met ons op om de situatie toe te lichten, dan kijken we wat de mogelijkheden zijn.

Ja, het 21+ toelatingsonderzoek gaat gewoon door vanuit huis. Check onze website toelatingseisen

Voor meer informatie lees meer over het 21+ toelatingsonderzoek op de informatiebrochure. Voor aanvullende vragen kun je mailen naar de afdeling Bijzondere Instroom en Toelating via bit@hhs.nl.

Meld je aan via Studielink. Na je aanmelding kijken we of je aan de toelatingseisen voldoet. Voldoe je aan alle toelatingseisen en heb je in Studielink aangegeven hoe jij het collegegeld gaat betalen? Pas dan ben je ingeschreven en mag je starten met je opleiding. Controleer de voortgang van je aanmelding via Osiris Student .

Lees meer over aanmelden en deadlines.

Opleidingen aan De Haagse Hogeschool starten één keer per jaar op 1 september. De aanmelddeadline is 1 juni 2020. Aanmelden doe je via Studielink. Er zijn twee uitzonderingen: de deeltijdopleiding Voeding & Diëtetiek en de deeltijdopleiding PABO, die starten ook op 1 februari. Aanmelden voor deze deeltijdopleidingen is mogelijk t/m 31 januari (behalve als je een buitenlandse vooropleiding hebt, dan heb je t/m 15 januari).

Lees meer over aanmelden en deadlines.

Zodra je inschrijving compleet is heb je toegang tot je Verklaring van Inschrijving. Download zelf je Verklaring van Inschrijving van het huidige studiejaar in je Osiris Student  account.

 • Log in op Osiris Student .
 • Klik rechts bovenin op je profiel foto,  vervolgens klik je op ‘Inschrijving opleiding’ en dan klik je op ‘Verklaring van Inschrijving’.

Heb je een Verklaring van Inschrijving van een ander studiejaar nodig? Stuur dan een mail (onder vermelding van je studentnummer) naar de Centrale Studenten Inschrijving via dit contactformulier.

Ben je geslaagd of wil je om een andere reden (tijdelijk) stoppen met je opleiding? Zorg dan dat je tijdig je uitschrijving regelt via Studielink. Zo voorkom je dat je te veel collegegeld betaalt.

Log in op Studentennet en lees uitgebreide informatie over uitschrijven en afstuderen.

Om snel en gemakkelijk bewijs op te vragen van een getuigschrift ga je naar het Diplomaregister van DUO. Van alle getuigschriften die De Haagse Hogeschool sinds 1996 afgegeven heeft, kan je in het Diplomaregister kosteloos een uittreksel downloaden. Het digitale uittreksel is een officieel bewijsstuk van je diploma. Meer informatie vind je op www.mijndiplomas.nl.

Heb je een gewaarmerkte kopie nodig van je diploma, eindcijferlijst of propedeusecertificaat?
Vul dan het online aanvraagformulier Kopie Getuigschrift in. Wij versturen een gewaarmerkte kopie binnen 6 weken naar je thuisadres.

Inloggen

Troubleshooting inloggen HHs-account/Osiris student
Ben je het wachtwoord van je HHs-account kwijt? Reset je wachtwoord via deze pagina. Lukt het daarna nog niet? Neem dan contact op met de FrontOffice FZ/IT via frontoffice@hhs.nl.  

Troubleshooting inloggen Osiris Aanmeld
Moet je documenten uploaden maar kun je niet inloggen? Of ben je je wacthwoord vergeten? Vraag zelf een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord aan via de homepage van Osiris AanmeldVolg deze instructies. Lukt het daarna nog niet? Neem dan contact op met de Centrale Studenten Inschrijving via dit contactformulier.

Let op: Osiris Aanmelding werkt niet goed op smartphones of tablets! 

De Centrale Studenten Inschrijving kan de blokkade opheffen. Neem daarvoor contact op via het contactformulier.
Je correspondentieadres kun je zelf wijzigen in Studielink. Ben je binnen Nederland verhuisd en heb je je adreswijzigingen doorgegeven bij de gemeente? Dan krijgen we dat automatisch door.

Aanmelden

Meld je aan via Studielink. Na je aanmelding kijken we of je aan de toelatingseisen voldoet. Voldoe je aan alle toelatingseisen en heb je in Studielink aangegeven hoe jij het collegegeld gaat betalen? Pas dan ben je ingeschreven en mag je starten met je opleiding. Controleer de voortgang van je aanmelding via Osiris Student .

Lees meer over aanmelden en deadlines.

Opleidingen aan De Haagse Hogeschool starten één per jaar op 1 september. De aanmelddeadline is 1 mei 2020. Aanmelden doe je via Studielink. Er zijn twee uitzonderingen: de deeltijdopleiding Voeding & Diëtetiek en de deeltijdopleiding PABO, die starten ook op 1 februari. Aanmelden voor deze deeltijdopleidingen is mogelijk t/m 31 januari (behalve als je een buitenlandse vooropleiding hebt, dan heb je t/m 15 januari).

Lees meer over aanmelden.
Kijk in Studielink naar de status van je aanmelding. Ga naar ‘Mijn Opleidingen’ en ‘Status’. Staat hier ‘Ingeschreven’ dan is je inschrijving compleet. Ook in Osiris Student zie je wat je nog moet doen om je inschrijving compleet te maken.

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Wijzig in Studielink je diplomagegevens naar ‘Diploma Behaald’. Voor inschrijving in het studiejaar 2020-2021 moet de vermelde slagingsdatum op je diploma 31 augustus 2020 of eerder zijn. Jouw middelbare school stuurt je diploma naar DUO, die de gegevens verwerkt in Studielink. De gewaarmerkte diploma’s, certificaten en cijferlijsten van je vooropleiding hoef je dus alléén te tonen wanneer je hierover van ons bericht krijgt. Dit moet vóór 1 september geregeld zijn.

Zodra je inschrijving compleet is heb je toegang tot je Verklaring van Inschrijving. Download zelf je Verklaring van Inschrijving van het huidige studiejaar in je Osiris Student  account.

 • Klik rechts bovenin op je profiel foto, vervolgens klik je op ‘Inschrijving Opleiding’ en dan klik je op ‘Verklaring van Inschrijving’.

 Heb je een Verklaring van Inschrijving van een ander studiejaar nodig? Stuur dan een mail (onder vermelding van je studentnummer) naar de Centrale Studenten Inschrijving via dit contactformulier.

Na de start van het studiejaar op 1 september is het in principe niet meer mogelijk om nog te starten met een opleiding. Alleen in uitzonderlijke gevallen geeft de faculteitsdirecteur van een opleiding nog toestemming voor tussentijdse instroom.
Ook voor tussentijdse instroom meld je je aan via Studielink. Nadat we je inschrijfverzoek hebben ontvangen krijg je van ons een mail met het verzoek om een online motivatieformulier in te vullen in Osiris Aanmelding. Hierin leg je uit waarom je de deadline hebt gemist en waarom je denkt dat het (ondanks de gemiste studietijd) nog mogelijk is om aan te haken. Het online motivatieformulier wordt doorgestuurd naar de opleiding, waarna de faculteitsdirecteur zal besluiten over je toelating.

Let op: Heb je geen rechtmatig verblijf in Nederland of heb je een verblijfsdocument op basis van studie? Dan is het helaas niet mogelijk om tussentijds in te stromen.
Wisselen van studievorm
Als je volgend jaar dezelfde studie in een andere variant wilt doen, dan moet je je opnieuw aanmelden via Studielink. Je kiest voor het eerste jaar, ook als je in een hoger jaar wilt starten. Je inschrijving wordt automatisch omgezet naar het juiste jaar.

Wisselen van studie
Wil je wisselen van studie? Dan kun je een aanmelding doen in Studielink. Heb je een aanmelding gedaan voor het nieuwe studiejaar vóór 1 mei? Dan kun je wisselen van studie tot en met 31 augustus. Wil je na 31 augustus wisselen van studie? Dan moet de faculteitsdirecteur toestemming geven (zie de vraag ‘Het is na 1 september maar ik wil me aanmelden voor een studie’).
Ik ben er tussenuit geweest
Als jij er tussenuit bent geweest na het behalen van jouw propedeuse en je wilt verder studeren, dan meld je je aan voor het eerste jaar in Studielink. Ons systeem herkent dat jij in de hoofdfase hoort en plaatst je in deze fase. Als je jouw propedeuse op een andere hogeschool hebt behaald, dan bepaalt de opleiding over de toelating. Word je toegelaten, dan krijg je een Verklaring instroming hoofdfase.

Ik wil me inschrijven voor een opleiding die in afbouw is: SPH, MWD, CMV en oude ICT-opleidingen
Schrijf je in voor een hoger jaar in Studielink. Heb je deze opleidingen nog niet eerder aan De Haagse Hogeschool gevolgd en heb je dus geen propedeuse? Dan is hiervoor een Verklaring instroming hoofdfase nodig. Die vraag je aan bij de opleiding.
Vanaf 1 oktober 2020 kun je je in Studielink aanmelden voor het studiejaar 2021-2022. Specifieke informatie over deadlines staat op onze website.

Toelatingseisen

Neem een kijkje bij de toelatingseisen van de verschillende opleidingen en lees de pagina Toelatingseisen. Vraag niet beantwoord? Neem dan contact op met de Centrale Studenten Inschrijving via dit contactformulier.
Als je op 1 september 2020 minimaal 21 jaar bent, kan je deelnemen aan het 21+ Toelatingsonderzoek. Check de pagina Toelatingseisen voor meer informatie.
Mis je één of meer examenvakken, maar heb je wel het juiste profiel? Dan heb je, zoals dat heet, een deficiëntie. Voor de wet moet je deze achterstand eerst inhalen, voor je aan de studie mag beginnen.

Meer informatie vind je op de pagina Toelatingseisen onder ‘Mis je een of meer examenvakken?’. 
Om erachter te komen of je toelaatbaar bent dien je een inschrijfverzoek in via Studielink. Vervolgens ontvang je van ons een e-mail met het verzoek om je documenten te uploaden in Osiris Aanmelding. De Centrale Studenten Inschrijving zal je documenten beoordelen en kijken of je met je buitenlandse diploma toelaatbaar bent. Je moet óók bewijzen dat je de taal van de opleiding voldoende beheerst. Meer informatie vind je op de pagina Toelatingseisen onder ‘Taaleisen Nederlands’ en ‘Taaleisen Engels’.

Let op: Als je niet de nationaliteit hebt van een EU/EER-land of Zwitserland, dan heb je waarschijnlijk een verblijfsvergunning en/of inreisvisum nodig om in Nederland te mogen verblijven. Kijk voor meer informatie op onze Engelstalige webpagina Immigration and Visas.

Collegegeld

Volg je naast je opleiding bij De Haagse Hogeschool een minor of een opleiding aan een andere hogeschool of universiteit in Nederland en betaal je het wettelijke collegegeld? Dan kun je een bewijs betaald collegegeld (BBC) aanvragen. Je hoeft dan maar één keer collegegeld te betalen. Je kunt een bewijs betaald collegegeld online aanvragen via het BBC-aanvraagformulier. We versturen het document binnen 5 werkdagen naar het correspondentieadres dat je in Studielink hebt opgegeven.

Vanaf 1 juni kan je de betaling van je collegegeld voor het nieuwe collegejaar regelen. Daarna kan je je aanvraag doen.

Let op:
Een BBC wordt maar één keer per studiejaar uitgegeven!
Meer informatie over de verschillende collegegeldtarieven vind je op onze pagina Collegegeld.

De overheid bepaalt het wettelijke collegegeld en wie er recht op hebben. Dit staat in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. De Haagse Hogeschool bepaalt de hoogte van het instellingscollegegeld.

Per maand dat je ingeschreven staat betaal je 1/12 deel van het collegegeld. Nadat je je via Studielink hebt uitgeschreven wordt eventueel teveel betaald collegegeld binnen enkele weken teruggestort op je rekening.

Schrijf je je na 1 juni uit? Dan heb je geen recht op restitutie.

Meer informatie over uitschrijven en restitutie collegegeld lees je op Studentennet.  

In sommige gevallen kom je op basis van je Nederlandse verblijfsvergunning in aanmerking voor het wettelijke collegegeld. Soms hebben we dan nog extra bewijsstukken van je nodig. Tijdens het aanmeldproces laten we je precies weten wat we van je nodig hebben.

Ben je al student aan De Haagse Hogeschool en verandert je verblijfsstatus waardoor je mogelijk recht krijgt op het wettelijk collegegeld tarief? Neem dan contact op met de centrale studenten inschrijving via dit contactformulier en stuur je bewijsstukken mee.
Download het formulier Garantieverklaring Werkgever. Vul het formulier in, en laat deze ondertekenen en stempelen door je werkgever. Stuur de verklaring naar De Haagse (zie formulier voor instructies).

Kies bij het regelen van je (her)inschrijving in Studielink voor de optie ‘iemand anders betaalt mijn collegegeld’.
Wil je het bankrekeningnummer wijzigen voor het afschrijven van je collegegeld? Vul het Formulier eenmalige machtiging in. Mail het volledig ingevulde formulier naar de Centrale Studenten Inschrijving of lever het formulier in bij de Student Services Desk (contactgegevens bovenaan de pagina). Jonger dan 18 jaar? Dan moet jouw ouder/voogd toestemming geven.

Dat is afhankelijk van hoeveel betalingstermijnen je hebt gemist.

 • Bij een betalingsachterstand van één termijn ontvang je per email een herinnering van onze provider Icepay, met een betaallink.
  Zorg voor directe betaling van de achterstand of neem contact op met onze studentdebiteurenadministratie (collegegeld@hhs.nl).
 • Bij een betalingsachterstand van twee termijnen, sturen we je een aanmaning. Bij het uitblijven van de betaling wordt je hogeschool account geblokkeerd.  Je kunt je dan niet meer inschrijven voor tentamens of examens. Pas wanneer je het totale openstaande bedrag hebt betaald, wordt je account gedeblokkeerd.
 • Bij een betalingsachterstand van drie termijnen geven we de vordering over aan ons incassobureau. De daaraan verbonden (buiten)gerechtelijke kosten en de rente zijn voor jouw rekening.

  Vragen? Stuur een e-mail (onder vermelding van je studentnummer) aan de studentdebiteurenadministratie: collegegeld@hhs.nl of bel naar 070 - 445 88 63.

   

In dit overzicht hebben we de data op een rijtje gezet waarop De Haagse Hogeschool de collegegeldtermijnen van je bankrekening incasseert. Ook het bedrag dat we op die data van je rekening afschrijven vind je erin terug.