Facility Management - Deeltijd

Jij weet al hoe je zorgt dat alles op rolletjes loopt binnen je organisatie en wilt graag doorgroeien naar een coördinerende of leidinggevende functie. Of je laten omscholen naar facilitair manager. Tijdens de deeltijdopleiding Facility Management komen alle kanten van facilitair management aan bod. Eén dag per week ga je naar school. De rest van de week werk en studeer je zelfstandig. Je krijgt theorievakken als bedrijfseconomie, servicemanagement, huisvesting en organisatiekunde én veel praktijkopdrachten. Je poetst vaardigheden op als samenwerken, onderzoeken, taal en gesprekstechnieken. Werkt met je medestudenten aan projecten en organiseert een studiereis naar het buitenland. In het laatste jaar kies je 2 minors en werk je een halfjaar aan je afstudeeronderzoek.

Opbouw van Facility Management - Deeltijd

Jaar 1

Bouwen aan een gedegen basis

Tijdens het eerste jaar Facility Management krijg je te maken met alle facetten van het dynamische beroepenveld. Samen met deeltijdstudenten van de opleiding Human Resource Management volg je de theoretische basismodules tijdens hoor- en werkcolleges. Denk aan organisatiekunde, interne communicatie en onderzoeksvaardigheden. Ook krijg je elke week opleidingspecifieke modules, zoals logistiek, inkoop, servicemanagement, huisvesting en managementaccounting. Hoe breder je je oriënteert, hoe beter je kunt bepalen welke richting binnen facility management bij je past.

Zelfstandig werken en samen leren

De kennis die je verwerft op De Haagse Hogeschool pas je toe in de praktijk. Elk blok krijg je een praktijkopdracht, die je zelfstandig uitvoert in je eigen werkomgeving. Die opdrachten zijn gericht op management & organisatie, ruimte & infrastructuur en business. Aangezien al je medestudenten werken, wissel je veel werkervaringen en praktijkvoorbeelden uit. Je spijkert je Nederlands, Engels en presentatievaardigheden bij en je volgt op je werklocatie een tweedaagse training over samenwerken in teams. Samenwerken is belangrijk voor de praktijk van facility management. Daarom train je die skills ook tijdens de halfjaarlijkse projecten die je met medestudenten uitvoert. Geregeld kijk je over de grens: hoe gaat het er facilitair eigenlijk aan toe bij grote organisaties in Oslo, Praag of Sofia?

Lesrooster

Colleges zijn op maandag van 14:45 tot 22:00 uur. Tot 18:00 uur volg je modules met alleen studenten Facility Management (FM); vanaf 18:30 uur ook met studenten Human Resource Management (HRM).

 

Lesrooster

Modules FM
Business 1: BCM-model
Management & Organisatie 1: services 1
Praktijkopdracht 1
Business 2: inkoop
Ruimte & Infrastructuur 1: optimalisatieplan (huisvesting)
Praktijkopdracht 2
Business 3: kostengericht facility management
Management & Organisatie 2: services 2
Praktijkopdracht 3
Business 4: logistiek
Ruimte & Infrastructuur 2: strategisch werkplekconcept
Praktijkopdracht 4
Modules FM en HRM
Organisatiekunde
Nederlands
Project 1: onderzoek
Samenwerken in teams 1 (externe training)
Interne communicatie
Engels 1
Project 2: projectmanagement
Samenwerken in teams 2

Jaar 2

Kennis verdiepen

In het tweede jaar duik je dieper in de stof. Je volgt modules als kwaliteitsmanagement en strategisch management, maar ook ondernemen en recht. De projecten waaraan je met medestudenten samenwerkt, lopen in jaar 2 gewoon door. Bijvoorbeeld over de ethiek van de beroepspraktijk, waarbij je discussieert en ervaringen uitwisselt. In het project International Experiences organiseer je een studiereis naar het buitenland, zoals Dublin of Oslo. Je doet daar onderzoek bij organisaties en ziet hoe andere culturen omgaan met facilitaire onderwerpen.

Persoonlijke ontwikkeling

Je volgt ook een aantal modules waarin je persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Zo doe je managementvaardigheden op en ga je actief aan de slag met werkplekleren. Bij werkplekleren voer je een opdracht uit op je werk, helemaal zelfstandig. Je gaat bijvoorbeeld in gesprek met je leidinggevende over het ontwikkelen van een serviceconcept voor jouw kantoororganisatie. Je wordt dus al goed voorbereid op je toekomstige rol als professionele facility manager.

Jaar 3

Persoonlijke ontwikkeling

In het derde jaar van de deeltijdopleiding Facility Management werk je verder aan je persoonlijke ontwikkeling. Je volgt de modules adviesvaardigheden, innovatie en verandermanagement. In het project Beleidsontwikkeling laat je zien hoe jij de lijnen uitzet voor goed beleid. Verder verdiep je je in management, leidinggeven en marketing. Hoe zet je jezelf of jouw organisatie goed in de markt? Hoe haal je het beste uit je team? Deze onderwerpen zijn van groot belang in organisaties. Als toekomstig facilitair manager weet jij straks het verschil te maken, wellicht voor een grote internationaal bedrijf.

Jaar 4

Minor volgen, afstuderen

Je vierde en laatste jaar. Je kiest twee minors en studeert af. De minor Facility Management in Business is een goede keuze als je je wilt verdiepen in verandermanagement. Je maakt een bedrijfskundige vertaling van een veranderproces en adviseert het management over hoe ze moeten omgaan met die verandering. Met de minor FM in Perspectief verdiep je je op de drie kerngebieden van facility management: real estate, events en inkoop. Maar een minor buiten de opleiding mag ook, uiteraard in overleg met je studieloopbaanbegeleider.

Afstudeeropdracht op werkplek

Het laatste halfjaar ben je nauwelijks op De Haagse, want dan ben je bij je eigen facilitaire organisatie bezig met je afstudeeropdracht. Kies zelf een onderwerp, dien je onderzoeksvoorstel in en ga aan de slag. Je begeleidende docent en een facilitair deskundige uit het werkveld beoordelen samen je scriptie. Je onderzoek kan gaan over facilitaire onderwerpen als kwaliteitszorg, huisvesting, servicemanagement en organisatieveranderingen. De vervolgstap? Met je bachelordiploma op zak aan de slag als facilitair leidinggevende.

Minors

Je studie samenstellen

Minors zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Gebruik ze om je te specialiseren op een gebied binnen facility management dat je aanspreekt. Dan kom je straks gemakkelijker op de plek waar je heen wilt. Je selecteert de minor zelf, in overleg met je studieloopbaanbegeleider. Zin in iets anders dan de opleidingspecifieke minors Facility Management in Business of FM in Perspectief? Dat kan, dat mag je zelf organiseren. Binnen of buiten de muren van De Haagse of zelfs Nederland. De studieloopbaanbegeleider kan je er meer over vertellen.

Werkvormen

Werkcolleges en gastsprekers

Tijdens de deeltijdopleiding Facility Management krijg je veel werkcolleges in kleine klassen. Je docenten hebben in het facilitaire veld gewerkt, of doen dat nog steeds. Soms komen er gastsprekers vertellen over hun werkzaamheden en thema’s als leidinggeven en macht.

Praktijkopdrachten en vaardigheidstrainingen

Naast de theoretische kennis die je opdoet, oefen je regelmatig je vaardigheden. Denk aan netwerken, onderzoeken, solliciteren en samenwerken. Samen met medestudenten werk je daarbij aan praktijkopdrachten in facilitaire organisaties.

Zelfstudie

Je studeert ook veel zelf. Facility Management is niet voor niets een deeltijdopleiding. Dat mag vanuit huis, vanaf je werkplek of in het moderne studielandschap van De Haagse Hogeschool.

Toetsen en afstudeerscriptie

Toetsen maak je in de vorm van tentamens, reflectieverslagen of assessments. In assessments laat je zien of je bepaalde vaardigheden, competenties of eigenschappen bezit. Voor je afstudeeronderzoek schrijf je een scriptie van 40 pagina’s die je ook nog eens presenteert, aan je begeleidende docent en een facilitair deskundige uit het werkveld.

Nieuws en Evenementen

Contact met de opleiding

Je vragen over toegangseisen, instromen en studeren leg je voor aan onze studieloopbaanbegeleider Paul Pouw via mail fm-instroom@hhs.nl. Of je belt naar het algemene telefoonnummer van de opleiding Facility Management: 070 - 445 81 23.

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren, want een deeltijdopleiding naast een drukke baan en/of gezin is niet niks. In het eerste jaar spreek je 2 keer met je studieloopbaanbegeleider. Hoe gaat het met studeren? Kun je de juiste informatie vinden? Welke kant wil je op? Waar wil je aan werken? Ook aan de docenten van de opleiding kun je altijd vragen stellen. Heb je extra hulp nodig, of loop je tegen een probleem aan? Kom dan langs bij de studentendecaan. De studentendecaan helpt je bij studiemoeilijkheden, persoonlijke problemen, (financiële) ondersteuning of andere bijzondere omstandigheden.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).  

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Facility Management - Deeltijd?

Meld je aan