HBO-Rechten - Duaal
Als je de opleiding HBO-Rechten hebt afgerond, ben je klaar voor een uitdagende job. Je weet juridisch van wanten en beschikt over brede competenties en vaardigheden. Bovendien heb je al twee jaar werkervaring. Daarom hebben bijna al ‘onze’ hbo-juristen na hun afstuderen meteen een baan. Wat hun taken zijn? Bijvoorbeeld het afhandelen van bezwaarschriften bij een gemeente, het voorbereiden van beslissingen voor een rechtbank of het behandelen van ontslagzaken bij een rechtsbijstandverzekeraar. Steeds vaker maak je bij deze werkzaamheden gebruik van beslissingsondersteunende IT-programma’s. Ook daarin leiden we je op. Je kunt met HBO-Rechten vele kanten op!
Aan het werk
Wat kun je later worden en wat niet
Dit word je wel |
---|
Rechtshulpverlener |
Handhavings- of bezwaarjurist bij een gemeente |
Dossierbehandelaar bij een rechtsbijstandsverzekeraar |
Compliance officer bij een bank |
Juridisch data-analist bij een advocatenkantoor |
Juridisch informatiemanager bij een multinational |
Contractmanager |
Data protection officer |
Juridisch kwaliteitsmanager |
Legal operations manager |
Juridisch adviseur |
Bedrijfsjurist |
Juridisch medewerker bij de rechtbank |
Dit word je niet |
---|
Advocaat |
Rechter |
Officier van justitie |
Notaris |
(Voor deze beroepen heb je een universitaire master nodig.) |
Alumni aan het woord
De menselijke kant van recht
Nils Hoole
'' Als beleidsmedewerker Digitale Identiteit bij de Directie Informatie van de Gemeente Den Haag, begeleid ik innovatieve projecten en doe ik onderzoek naar de inzet van nieuwe technologieën. De kennis die ik heb opgebouwd tijdens het schrijven van mijn scriptie over geautomatiseerde besluitvorming pas ik dagelijks toe in mijn werkzaamheden. Net als de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Als je bij een overheidsorganisatie werkt, behoor je deze beginselen te kennen én toe te passen. Bovendien heb ik een stuk beter leren presenteren in mijn tijd aan de Haagse Hogeschool, waar ik nog regelmatig profijt van heb. Zo heb ik onlangs nog een gastcollege mogen geven aan de studenten van de juridische blockchain minor. Naast de vakken die vaak theorie georiënteerd zijn, wordt er tijdens de studie aandacht besteed aan de ontwikkeling van je soft skills. De menselijke kant van het recht. Ongeacht waar je terecht komt later, zijn dit vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt. Dit geldt ook voor het leren lezen van arresten en je weg weten te vinden in een wet.''
Veel mogelijkheden met diploma
Sebastiaan de Bree
Wetten en regelgeving: you love it or you hate it. Sebastiaan de Bree bijt zich graag vast in ingewikkelde kwesties en helpt bedrijven die geld mislopen door complexe sociale wetten. “Het geeft een kick als klanten het teveel betaalde bedrag uiteindelijk teruggestort krijgen.” Sebastiaan is dagelijks bezig met wet- en regelgeving, zonder de hele dag met zijn neus in de wetboeken te zitten. “Als consultant doe ik veel meer dan dat. Ik ga vaak op bezoek bij klanten om juridisch advies te geven.” Werkgevers zien soms door de bomen het bos niet meer en maken daardoor onbewust fouten. “En dan komen wij om de hoek kijken”, vertelt Sebastiaan. “Op basis van no cure, no pay onderzoeken wij waar ze te veel voor hebben betaald en proberen dat bedrag terug te krijgen.” Ondanks zijn enthousiasme was het geen uitgemaakte zaak dat Sebastiaan rechten zou studeren. Sterker nog, eerst switchte hij van studie en wist hij lange tijd niet wat hij wilde. Tot hij doorkreeg goed te zijn in begrijpend lezen en schrijven. “Mijn rechtenstudie bij De Haagse sloot daar perfect bij aan. Alles wat ik geleerd heb, pas ik nu toe in mijn werk: eerst het probleem in kaart brengen, de regelgeving en wetten erop loslaten en deze verwerken in een bezwaar. Bij het schrijven denk ik vaak aan de woorden van mijn scriptiebegeleider: houd één tijdsvorm aan en schrijf concreet en begrijpelijk.” In de praktijk merkt Sebastiaan dat hij met zijn diploma rechten veel kanten op kan. “Elke organisatie heeft met wetten en regelgeving te maken. Met juridische kennis heb je al snel een streepje voor, welke functie je ook vervult binnen een bedrijf. Mijn tip voor aankomende studenten: staar je niet blind op wetboeken, maar zoek binnen de grenzen van de wet naar creatieve oplossingen."
Gerechtigheid drijft me
Maya Lazicic
“Ik wil graag de onderste steen boven krijgen. Onderzoek in de juridische praktijk is net het oplossen van een puzzel. Je moet secuur en integer zijn. En beschikken over een flinke dosis discipline. Maar saai? Welnee, het is super actueel, interessant en dynamisch. Gerechtigheid drijft me. Ik vind het belangrijk dat iedereen eerlijk behandeld wordt. Zo kreeg de reisorganisatie die ik bijsta een klacht van een klant over zijn vakantie. Zijn hotelkamer was vies en stoffig, de wasbak zat los, er was schimmel en ongedierte en hij eiste een schadevergoeding. Uitgemaakte zaak zou je denken. Maar ook een consument heeft plichten, bijvoorbeeld een klacht tijdig melden. En dat was in dit geval niet gebeurd. Mijn taak is dan te bemiddelen tussen klant en reisorganisatie zodat beide partijen eerlijk behandeld worden, volgens de regels die in de wet staan.”
Doorstuderen
Aan de universiteit
Veel studenten hebben de ambitie om advocaat, rechter of officier van justitie te worden. Een mooi streven, waarvoor je nog wel even moet doorstuderen. Als je dat wilt, heb je een universitaire master Rechtsgeleerdheid nodig. Vaak moet je daarvoor een speciaal schakelprogramma (premaster) volgen. De voorwaarden voor deelname verschillen per universiteit en kun je opvragen bij de universiteit van jouw keuze.