HBO-Rechten - Duaal
Tijdens de opleiding HBO-Rechten ontwikkel jij je tot een praktische jurist. Je combineert een stevige juridische basis met digitale en communicatieve vaardigheden. Je vindt je weg in de (inter)nationale wet- en regelgeving en kunt adviseren, bemiddelen en onderhandelen. Samen met andere studenten werk je de eerste twee jaar aan gesimuleerde praktijkopdrachten en casussen en leer je met en van elkaar. De laatste twee jaar ben je klaar om als hbo-jurist bij een organisatie aan de slag te gaan. Je mentor ondersteunt je daarbij. Je bent oplossingsgericht en communiceert helder, direct en overtuigend. Je weet juridische teksten te doorgronden en zet specialistische software in om juridische processen te verbeteren.
Opbouw van HBO-Rechten - Duaal
Hoorcolleges
8uur per week
Werkcolleges
10uur per week
Zelfstudie
22uur per week
Projecten
4van 10 weken
Studiepunten
60per jaar
Jaar 1
Bouwen aan een brede basis
Als je als hbo-jurist aan het werk gaat, moet je juridisch breed onderlegd zijn. Leren en praktijk gaan dus hand in hand. In het eerste jaar verken je verschillende rechtsgebieden. Je leert wat de Europese invloed is op de Nederlandse regelgeving en wat bijvoorbeeld termen als ‘onrechtmatige daad’ en ‘jurisprudentie’ inhouden. Je werkt veel met casussen en (gesimuleerde) praktijkopdrachten en regelmatig nodigen we inspirerende gastsprekers uit. Uiteraard is er ook aandacht voor Legal Tech, Legal Design en beslissen. Veel van je docenten komen uit het werkveld. Wel zo handig! Met spraakmakende praktijkvoorbeelden brengen zij de theorie tot leven.
Samen met en van elkaar leren
Om je een ster te maken in je vak, krijg je ook training in belangrijke vaardigheden, zoals luisteren, juridische teksten leren lezen en helder communiceren. Als juridisch professional is het belangrijk dat je je goed in een situatie kunt verdiepen en ingewikkelde teksten kunt vertalen naar begrijpelijke taal. Je analyseert wetsartikelen, test de betrouwbaarheid van bronnen en komt met overtuigende argumenten. In projecten of groepsopdrachten worden jouw communicatieve en juridische skills op de proef gesteld. Studenten leren vooral met en van elkaar.Lesrooster
Jaar 2
Kennis in de praktijk brengen
In het tweede jaar verdiep je je kennis in colleges over personen- en familierecht, ondernemingsrecht, mensenrechten en bijzonder bestuursrecht. Je leert onder meer alles over ondernemingsvormen en brengt in kleine groepen het geleerde in de praktijk. Zo help je bijvoorbeeld een werkgever bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten. Onderzoek je of iemand handelingsbekwaam is. Of geef je advies aan een burgemeester over het verstrekken van een horecavergunning. Als bemiddelaar wil je dat cliënten er onderling uitkomen en niet gaan procederen. Dat vraagt om een oplossingsgerichte aanpak en een open manier van communiceren.
Adviseren en pleiten
Als je overtuigend advies wil geven, is kennis niet genoeg. Je moet die kennis ook goed over de bühne kunnen brengen. Belangrijke vaardigheden die je traint in het tweede jaar zijn adviseren, onderhandelen en presenteren. Hoe vertaal je een juridische analyse naar goed advies? Welke onderhandelingstechnieken zet je in als je iemand rechtsbijstand verleent? Ook word je met Legal English voorbereid op een eventuele internationale carrière of baan bij een multinational.
Jaar 3 en 4
Werkend leren
In de eerste helft van het derde jaar kun je een minor volgen om je kennis te verbreden of te verdiepen. De resterende anderhalf jaar ga je werkend leren. Vier dagen per week werk je als juridisch medewerker bij bijvoorbeeld een advocatenkantoor of gemeente en één dag per week ben je op school. Op de werkvloer krijg je begeleiding bij de ontwikkeling van je professionele vaardigheden. Op school wisselen studenten wekelijks ervaringen uit. Zo leer je van elkaar en zie je hoe het er bij andere organisaties aan toe gaat. Tijdens je studie bouw je aan een cv met waardevolle werkervaring.
Omgaan met ethische dilemma's
Als hbo-jurist vervul je een spilfunctie binnen een organisatie. Om die spilfunctie goed uit te oefenen zijn vaardigheden als analyseren, adviseren en presenteren heel belangrijk. Net als het leren omgaan met ethische dilemma’s en eigen maken van juridische software en databases (Legal Tech). Ethische kwesties maak je bespreekbaar door het aanleren van verschillende gesprekstechnieken.
Internationale ervaring opdoen
Ambieer je een internationale carrière en wil je een tijdje in een ander land studeren? Volg dan een minor in het buitenland en ervaar of dat bij je past. We werken samen met buitenlandse hogescholen en kijken graag met je naar de mogelijkheden, zoals studeren op Curaçao.
Afstuderen
Je studie sluit je af met een scriptie op basis van praktijkonderzoek. Veel studenten slaan twee vliegen in een klap en onderzoeken een actueel juridisch vraagstuk in opdracht van hun werkgever. Geslaagd? Dan kun je trots zijn op de titel Bachelor of Laws en ligt er een mooie carrière in het verschiet!Jouw docenten
Coördinator LAP-bureau
Safiye van Goens Youskine
“Onze studenten beginnen in het 3e jaar van hun opleiding met ‘LAPPEN’. Op een Leer Arbeids Plaats (LAP) leren ze zo goed mogelijk het vak van een hbo-jurist. Het is mijn taak om studenten te begeleiden bij het vinden van een passende LAP-plek én hen te ondersteunen bij hun ontwikkeling. De gesprekken daarover voer ik met plezier. Waar ben je goed in en wat past minder goed bij je? Past de organisatie waar je nu LAPT bij je? Welke werkzaamheden geven je zoveel energie dat het bijna een hobby zou kunnen zijn? Zo stimuleer ik je om over jezelf en over je wensen en behoeften na te denken. Mijn ervaringen als jurist en leidinggevende komen daarbij goed van pas. Het resultaat na 60 weken LAPPEN is dat studenten zoveel werkervaring hebben opgedaan dat ze een aantrekkelijke kandidaat op de arbeidsmarkt zijn. En dáár doe ik het voor.”
Docent
Bernard Beijk
“Samen met studenten werk ik aan het ontwikkelen en verbeteren van professionele (gespreks-) vaardigheden. ‘Wat ga je doen voor je cliënt?’, hoor je me vaak vragen als je bij mij de training ‘beroepsvaardigheden’ volgt. In dat vak leer je onder andere de juiste vragen te stellen, te onderzoeken en assertief te zijn wat past bij de juridische praktijk. Denk daarbij aan diverse gesprekstechnieken zoals onderhandelen, presenteren en adviseren. Voordat ik bij De Haagse begon werkte ik als adviseur, coach, leidinggevende of trainer. Door die ervaring klopt voor mij het gezegde ‘jong geleerd is oud gedaan’: alles wat je nu leert, kun je straks goed gebruiken. Ik vind het leuk om mijn ervaring in te zetten en studenten het vak te leren door veel te trainen en te doen. Daarom werk ik bij De Haagse Hogeschool.”
Docent
Monique Bil
“Ik geloof in de kracht van onderwijs en als docent is het mijn missie om je letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. In mijn lessen staat experimenteren centraal en doen we veel rollenspellen en praktijkoefeningen. Fouten maken mag, daardoor word je steeds beter. De vakken die ik geef zijn adviesvaardigheden, presenteren, conflicthantering en managementvaardigheden. Zo heb je alles in huis om het geleerde toe te passen in de praktijk. Als juridisch adviseur moet je goed kunnen balanceren en een deskundig juridisch advies geven dat aansluit bij de belangen van de klant. Ik besteed daarom veel aandacht aan bewustwording en persoonlijke feedback. Zo ontwikkel je een persoonlijke stijl, benut je weerstand en begrijp je wat jou en anderen drijft. Studenten zeggen dan ook: ‘Na een paar keer oefenen kon ik mijn juridisch advies begrijpelijk, aantrekkelijk en overtuigend overbrengen.’”
Senior Instructeur praktijkonderwijs
Cynthia Veldhuizen
“Voordat je start met de opleiding kom je met mij in contact, bijvoorbeeld tijdens een open dag. Ik maak je wegwijs op De Haagse Hogeschool en zorg er mede voor dat je je thuis gaat voelen. Heb je vragen die niet specifiek over de opleidingen gaan? Daarvoor kun je bij mij terecht. Ik zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je kunt deelnemen aan de proefstudeerdagen en meeloopdagen. Door je op te geven voor deze dagen weet je wat je kan verwachten tijdens de opleiding en maak je de juiste studiekeuze. Ik heb geen juridische, maar een managementachtergrond, waardoor we elkaar in het derde jaar van je rechtenstudie tijdens de minors weer tegenkomen.”
Teamleider
Nino Traverso
Voordat ik bij HBO-Rechten begon, werkte ik als jurist en advocaat op een gerechtsdeurwaarders- en advocatenkantoor en bij rechtsbijstandsverzekeraars. Op deze werkplekken ga je tijdens en na de studie werken. Ik ben dus goed bekend met de rechtspraktijk en weet wat relevant is voor de HBO-jurist. Mijn kennis en vaardigheden deel ik door je veel praktijkvoorbeelden te geven. Het recht omvat namelijk veel meer dan regeltjes uit je hoofd leren. Je onderzoekt juist hoe de regels voor jouw cliënt gunstig kunnen worden uitgelegd. In een gerechtelijke procedure kies je de beste tactiek. En je maakt in en buiten een procedure duidelijk waar het om gaat. Samen met een team van zeer ervaren collega’s leid ik jou op tot een juridische professional die direct aan de slag kan.”
Docent
Xander Mouthaan
“De meeste voldoening krijg ik als studenten ‘aangaan’. Als je ervaart dat de juridische praktijk dichter bij jezelf staat dan je dacht. Als je begrijpt waarom rechtsregels zo in elkaar steken. Op de eerste dag komen studenten nieuwsgierig binnen. Die nieuwsgierigheid voor het vak heb ik nog steeds. Hoe kan ik jou het beste leren om het recht toe te passen? Soms door het voor te doen, soms door het jou zelf te laten uitvinden. Het leerproces is een samenwerking tussen student en docent. Ik begeleid je daarin zo specifiek mogelijk. Na mijn rechtenstudie werd ik lobbyist bij een werkgeversorganisatie, waar ik de rechtsregels probeerde te veranderen. Sinds 2004 ben ik docent HBO-Rechten. Vol trots kijk ik naar onze juridische opleiding en op al onze studenten die met een bachelorsdiploma vertrekken en een mooie carrière tegemoet gaan.”
Teamleider
Caroline van Kordelaar
“We leven in een juridisch uitdagende en spannende tijd. Het werk van juristen is enorm aan het veranderen door de digitalisering. Juristen hebben daarom ook andere kennis en vaardigheden nodig om hun beroep goed uit te kunnen oefenen. Dat varieert van weten hoe algoritmen en databases werken tot het hebben van kennis over privacyrecht, digitale grondrechten en blockchain. Iedere dag staan de kranten weer vol van mooie voorbeelden die ik in mijn lessen gebruik. Bij het ontwikkelen van onderwijs werk ik samen met al mijn Legal Tech-collega’s van de andere HBO-Rechtenopleidingen. We hebben daarvoor de Legal Tech-alliantie opgericht. Een bijzondere en unieke samenwerking, waarmee we voorop lopen in Europa. Door het bundelen van onze krachten bij het ontwikkelen van goed, uitdagend en inspirerend onderwijs bereiden we onze studenten optimaal voor op de arbeidsmarkt van de toekomst.”
Docent
Ibrahim El-Mokadem
"Wat is goed en wat fout? Wat mag wel en wat niet? In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk houden wij in Nederland rechts aan in het verkeer. Heeft dit voorschrift eenzelfde morele lading als “Gij zult niet doden’’? Bestaan er wellicht uitzonderingen op deze voorschriften? Als docent strafrecht en juridische vaardigheden zijn dit vragen waar ik samen met mijn studenten over in gesprek ga. Omdat dit soort vragen mij tijdens mijn studie het meest interesseerden heb ik de master strafrecht gevolgd én cum laude afgerond. Na enige tijd als docent strafrecht aan Universiteit Leiden les te hebben gegeven, heb ik de overstap gemaakt naar De Haagse. In 2019 ben ik benoemd tot lid van de Adviescommissie bezwaarschriften van de gemeente Den Haag. Dit stelt mij in staat om allerhande praktijkvoorbeelden in het onderwijs aan te halen. Interesseren deze vragen jou ook? Dan hoop ik je snel te zien bij onze opleiding."
Docent
Karina Taselaar
"Tijdens mijn colleges leer je te kijken naar situaties uit het dagelijkse leven door een juridische bril. Dit doen we aan de hand van het civiele recht. Misschien heb je je al ingeschreven bij De Haagse Hogeschool voor de studie HBO-Rechten? Dan heb je al te maken gehad met recht, want je bent een overeenkomst aangegaan met de school. Stel dat je betrokken bent bij een verkeersongeval. Wie is dan aansprakelijk voor de schade en welke schade kan worden gevorderd? Moet alle schade vergoed worden of is dat niet redelijk? Aan de hand van het recht leer ik je op deze vragen een antwoord te vinden – al ligt dat antwoord niet altijd voor de hand. Ik vind het belangrijk dat je deze vraagstukken op een gestructureerde manier leert aan te pakken en daarbij zorgvuldig leest en formuleert, want taal is het gereedschap van het recht. Tijdens mijn colleges maak ik gebruik van de praktijkervaring die ik opdeed in de 20 jaar voordat ik docent werd, in de bankwereld en de marketingcommunicatie. Elk jaar vind ik het weer spannend nieuwe studenten te verwelkomen. Velen ontwikkelen zich tot jonge professionals en vinden een interessante functie. Jij kunt dat ook bereiken. Ik help je daarbij graag op weg."
Docent
Hanneke Feije
"Het recht is overal: in alle onderdelen van de maatschappij, als een onzichtbaar web. Om een goede jurist te zijn, moet je niet alleen rechtsregels kennen en toepassen, maar ook een open oog hebben voor de wereld om je heen. En oog hebben voor het doel van het recht. Is iets dat binnen de regels past wel altijd rechtvaardig om te doen? Ik ga daarmee graag met jullie aan de slag bij het vak ‘Ethiek en recht’. Wat is rechtvaardigheid precies? En wanneer is iemand niet meer integer? Dat klinkt misschien soft, maar juist een onderwerp als integriteit speelt in de praktijk een belangrijke rol. Voordat ik docent werd, werkte ik zo’n 25 jaar in de praktijk: bij een groot advocatenkantoor en in het bedrijfsleven als hoofd van de juridische afdeling van een telecombedrijf en een ingenieursbedrijf. Die ervaring breng ik graag in!"
Docent
Mark Winius
"Als je straks HBO-rechten studeert aan De Haagse en je komt bij mij strafrecht volgen, dan probeer ik je aan het denken te zetten. Zou je iemand in bepaalde gevallen veroordelen? Welke straf zou je dan geven? Waarom dan? En mag dat eigenlijk wel? Ik laat je kennis maken met die soms zo moeilijke tegenstelling tussen dat wat je vindt en de juridische kant. Als strafrecht jurist zal je moeten leren om een juridische afweging te maken, zonder dat het gevoel meespeelt. Als strafrecht specialist en voormalig advocaat weet ik dat juist dit zo moeilijk is. Maar samen gaan we uitzoeken hoe het strafrecht in elkaar zit. Ik laat je zien hoe je de juridisch juiste beslissingen neemt in het strafrecht. En uiteindelijk zal je zien dat ook jij dat kunt. Je zult dan voor jezelf moeten beslissen of dat ook een rechtvaardige beslissing is... Tot ziens bij strafrecht!"
Docent
Annemarie Bekker
"Jij moet straks als hbo-jurist kunnen adviseren, onderhandelen, vergaderen en de belangen van jouw cliënt behartigen. Alles begint bij het omgaan met dikke wetboeken, het lezen van arresten en het ontleden van wetsteksten. Met veel plezier verzorg ik trainingen en werkgroepen waarin je die vaardigheden leert. Vanaf jaar 1 tot het afstuderen in jaar 4 heb ik contact met studenten en zie ik de ontwikkeling die zij meemaken. Geweldig vind ik dat. Ieder jaar weer komen studenten vol verwachting binnen. Ik vind het een voorrecht om hen te begeleiden op hun weg naar het zo felbegeerde hbo-diploma. Voordat ik docent werd, werkte ik zo’n 20 jaar als jurist bij een vakbond, een financiële dienstverlener en een organisatieadvieskantoor. Deze ervaring neem in mee in mijn onderwijs."
Docent
Marjon Booij
“Studenten vaardigheden bijbrengen op het gebied van communicatie met klanten en collega’s is essentieel voor succes in hun loopbaan. Natuurlijk is het belangrijk dat je voldoende inhoudelijke juridische kennis hebt, maar je moet ook een goed adviesgesprek kunnen voeren, kunnen bemiddelen en onderhandelen én weten om te gaan met lastige gespreksituaties op verschillende niveaus en de diversiteit binnen onze samenleving. Ook is het belangrijk om een sterke professionele identiteit te ontwikkelen zodat je je als jonge professionals staande weten te houden binnen de snelle veranderingen in onze maatschappij. Ik ben sinds 2014 docente aan De Haagse Hogeschool verbonden als docente beroepsvaardigheden. Ik verzorg onder meer de training beroepsvaardigheden. Mijn interesse om dit vak te geven, komt voort uit jarenlange ervaring in training geven aan professionals in het werkveld op het gebied van communiceren met klanten en samenwerken met collega’s. Daar is de behoefte ontstaan om al in eerder stadium vaardigheden aan te leren aan toekomstige professionals en hen een stevige professionele identiteit mee te geven.”
Docent
Danielle Dersjant
“Wat maakt jou straks een goede HBO- professional? Uiteraard gaat het om het hebben van juridische kennis en vaardigheden, maar ik ben ervan overtuigd dat goede communicatie en een professionele beroepshouding de basis zijn voor een succesvolle loopbaan in het juridisch werkveld. Of het nu gaat om het geven van informatie en presentaties, adviseren, bemiddelen of het doen van onderhandelingen, het contact met de ander bepaalt voor een belangrijk deel het succes. Ik ben Danielle Dersjant, docent/ training beroepsvaardigheden sinds 2009 en ik verzorg trainingen en begeleiding beroepsvaardigheden voor studenten HBO-Rechten waarin het draait om contact, gespreksvaardigheden en een passende beroepshouding. Naast alle juridisch inhoudelijke kennis is dit onmisbaar op iedere werkplek. Daarnaast ben ik lid van de curriculum commissie en niet in de laatste plaats: Vertrouwenspersoon voor studenten. In deze laatste rol wil ik graag bijdragen aan een veilig werk – en leerklimaat binnen De Haagse Hogeschool.”
Docent
Adriane Koppe
“Ik vind het leuk om mijn studenten het bestuursrecht bij te brengen. Dit deel van het recht lijkt vaak taai, maar het bestuursrecht is springlevend. Wat gebeurt er in onze omgeving? Is de lucht wel schoon? Waar hebben wij recht op als wij ziek zijn? Allemaal vragen die ons dagelijks raken en kunnen worden beantwoord als je je in het bestuursrecht verdiept. Ik heb in de praktijk in verschillende rechtsgebieden gewerkt, maar het bestuursrecht heeft mijn hart gestolen. Ik probeer mijn enthousiasme voor het bestuursrecht tijdens de lessen over te brengen omdat ook heel veel studenten bij de overheid komen te werken. Ik hoop dat zij daar het bestuursrecht met hetzelfde enthousiasme zullen toepassen."
Docent
Joke Ligterink
"Ik houd in mijn werk van drie dingen: taal, schrijven en studenten. Taal is voor mij alles: hét bindmiddel tussen mensen, dé mogelijkheid om elkaar te begrijpen. Taal is ook het gereedschap waarmee jij je toekomstige juridische werk zult doen: lezen, luisteren, schrijven, spreken, analyseren en onderbouwen. Belangrijk is daarbij dat je dat gereedschap goed leert kennen en gebruiken. Jij moet immers straks al die moeilijke wetsteksten uitpluizen, begrijpen en vertalen naar ‘normaal’ Nederlands. Alles begint bij ontleden. Met veel plezier leg ik je het verschil uit tussen hoofd- en bijzinnen. En dan wacht ik op het moment dat jij inziet: de bijzinnen beschrijven de rechtsvoorwaarden, de hoofdzin bevat het rechtsgevolg. Mooi toch? Voordat ik docent werd werkte ik zo’n twintig jaar als tekstschrijver. Ik schreef boeken, brochures, jaarverslagen, slogans, websites en speeches. Die ervaring komt goed van pas als je feedback nodig hebt bij het schrijven van je beroepsproducten en je scriptie. Lewis Carroll, schrijver van Alice in Wonderland, schreef ooit: you can make anything by writing. Helemaal waar. "
Docent
Omur Uzak
“Nieuwsgierigheid! Dat is wat ik verlang van mijn studenten. Daar zal ik jou ook voortdurend op aanspreken. In mijn geval heeft deze eigenschap mij gebracht waar ik nu ben. Van het Mavo via het MBO en HBO(-Rechten) op de universiteit beland (dit kan jij ook!) om mij te specialiseren in het strafrecht. In de jaren daarna heb ik mij ook verdiept in het staats- en (bijzonder) bestuursrecht. Met die vakken houd ik mij voornamelijk bezig binnen De Haagse en voorheen heb ik dat jarenlang gedaan bij de Hogeschool van Amsterdam. Ik heb ook ervaring mogen opdoen buiten het onderwijs door een tijdje voor DAS rechtsbijstand te werken en later nog een juridisch advieskantoor te runnen met collega’s (dit kun jij ook!). Buiten mijn werkzaamheden voor De Haagse om, verzorg ik ook cursussen aan gevangenismedewerkers bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Fijne afwisseling. Spreek mij gerust aan wanneer je mij ziet!’’
Studie in beeld
Ervaringen buiten de collegezaal
Wetgeving in de wereld van morgen
Nils Hoole
"De duale variant van de opleiding HBO-Rechten zorgt er voor dat je in het werkveld veel ervaring op kan doen. Zo ben ik terecht gekomen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Gemeente Den Haag, om onder andere te werken aan de toekomst van het recht. Hier heb ik veel kennis opgedaan en contacten gelegd. Deze werkervaring draagt bij aan mijn carrièremogelijkheden in de toekomst."
Over rechten studeren aan de Haagse Hogeschool
Tyara Nazir
"Ik werk als Paralegal bij een octrooibureau. Hiervoor heb ik bij een deurwaarderskantoor gewerkt. Ik volg de deeltijdvariant van de opleiding HBO-Rechten. De reden dat ik deze studie ben gaan volgen is omdat ik verdieping zocht in mijn werk. De ingrediënten voor een geslaagde studie zijn: motivatie, discipline, geduld en doorzettingsvermogen. Rechten studeren aan de Haagse Hogeschool is het meest fantastische wat er is! Na het afronden van de studie heb je een stevige basis. Ik raad deze studie daarom iedereen aan."
Minors
Met een minor kun je je kennis verbreden of verdiepen. Je kunt minors bij jouw eigen opleiding of op elke hogeschool in Nederland of het buitenland volgen. Net wat jij wil en wat het beste bij jou past. De volgende minors kun je volgen bij de opleiding HBO Rechten aan De Haagse Hogeschool.
Oplossingsgericht werken bij de overheid
Wil jij graag werken bij de overheid of werk je daar al? Dan is deze minor echt iets voor jou! Of je nou een verzoek, klacht of bezwaarschrift behandelt, de overheid zoekt iemand die proactief problemen oplost. Denk aan de toeslagenaffaire en je begrijpt de noodzaak van een menselijk gesprek. Met deze minor op zak heb je echt een streepje voor bij de overheid. Niet alleen ben je oplossingsgericht, je hebt ook een hands-on-mentaliteit, bent duidelijk in je communicatie en blijft altijd binnen de grenzen van het recht.
Praktijkgerichte strafrechtjurist
Vraag jezelf maar af: loont misdaad wel of niet? Eén ding is zeker, misdaad boeit en strafrecht heeft nooit te klagen over aandacht. Maar, hoe gaat het er nu écht aan toe in een strafzaak? Dat leer je in deze minor. Je leert schrijven, praten en denken als jurist. In jouw eindpresentatie, een cruciaal onderdeel van de toetsing, sta je even als rechter, advocaat of officier van justitie in de rechtbank. Geen paniek, je krijgt genoeg theoretische en praktische bagage en ondersteuning mee om een fantastisch resultaat neer te zetten.
Civiele procespraktijk
Het civiele recht is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Denk aan het afsluiten van een telefoonabonnement, een verkeersongeval of een ontslagzaak. Vragen die daarbij kunnen spelen zijn of een geldige overeenkomst is gesloten, of voor welke schade iemand aansprakelijk is. In deze minor vergroot je je civielrechtelijke kennis. Je leert bijvoorbeeld wanneer sprake is van belediging, smaad of laster bij berichtgeving in de media, of hoe het zit met de deling van goederen bij een echtscheiding.
Juridisch vormgeving van de onderneming
Bij de bakker op de hoek of een grote multinational: overal is bedrijvigheid. Maar welke rechtsvorm past het beste bij welke onderneming? Wat zijn de verschillende belangen die samenkomen in zo’n vennootschap en hoe stel je adequate regels op voor bedrijven in moeilijkheden? In deze minor leer je alles over ondernemingsrecht. De docenten hebben daarbij een open blik en volgen oplettend de nieuwste ontwikkelingen in de rechtspraktijk. En dat is nodig, want het ondernemingsrecht is altijd in beweging.
Blockchain
Blockchain is een grote database, waarvan niemand eigenaar is. De dataregistratie is veilig en betrouwbaar en zowel Bitcoin, Google Drive en OneDrive maken er gebruik van. Ook een van de Corona-apps, om de gevolgen van het coronavirus te beperken, is gebaseerd op de blockchaintechnologie. Maar hoe zit dat juridisch in elkaar? Tijdens de minor blockchain maak je kennis met deze technologie en de belangrijke termen die hierbij horen. Daarnaast krijg je inzicht in diverse juridische en ethische vraagstukken en de knelpunten die het bedrijfsleven en de overheid daarbij ervaren. Door deze kennis en inzichten ben jij in staat om organisaties te adviseren over de juridische aspecten bij het toepassen van blockchaintechnologie.Werkvormen
Colleges
Voor een brede theoretische basis volg je veel colleges. Soms hoorcolleges met grote groepen studenten, maar vooral werkcolleges waar je in kleine groepen werkt aan opdrachten. Bij een werkcollege ga je na een theoretische inleiding, het bekijken van kennisclips of het volgen van een webinar aan de slag. Je duikt in de wetboeken en past het recht toe in actuele casussen.
Projecten
In het eerste en tweede jaar neem je met je projectgroep van vijf à zes studenten deel aan 10-weekse projecten en casussen. Je oefent bijvoorbeeld met de afwikkeling van een echtscheiding via mediation. Je wordt daarbij begeleid, maar de strategieën en antwoorden werk je zelf uit.
Trainingen
In trainingen oefen je de vaardigheden die je voor je werk nodig hebt. Denk aan analyseren, adviseren, presenteren en onderhandelen. Ook bekwaam je je in Legal English, wat handig is voor een eventuele internationale carrière, maar ook van pas komt bij een loopbaan in Nederland.
Leren op de werkplek
Tijdens je studie ga je in het derde jaar echt aan het werk. Je beschikt over voldoende juridische bagage om je competenties in de praktijk toe te passen en verder te ontwikkelen. En met de bezwaarschriften, adviezen of dagvaardingen die school je vraagt aan te leveren, bouw je al een mooi portfolio op. Al met al een perfecte opstap naar een baan na je studie.
Nieuws en Evenementen
Contact met de opleiding
Je vragen over toegangseisen, instromen, werken en studeren bij HBO-Rechten kun je stellen aan Cynthia Veldhuizen via de mail of telefoon 06 - 38 29 22 55.
Je kunt ons ook volgen en of liken op Facebook en Instagram.
Contact met een student
Stel je vraag aan één van onze studenten
Niels van Blitterswijk
Ik ben Niels van Blitterswijk, ik ben 23 jaar en ik volg de opleiding HBO-Rechten Duaal op De Haagse Hogeschool. Ik zit in mijn 2e jaar van de opleiding. Als je vragen hebt over de opleiding, kan je die aan mij stellen.
Stel je vraag aan NielsLaila Nanhekhan
Hoi, ik ben Laila Nanhekhan en ben 18 jaar. Momenteel volg ik de opleiding HBO-Rechten-Duaal en zit in het eerste studiejaar. Ben je ook in deze opleiding geïnteresseerd of twijfel je nog of deze opleiding bij je past? In zulke gevallen zou ik je graag willen helpen om meer duidelijkheid voor jezelf te creëren. Neem dan gerust contact met mij op via de mail en ik zal zo snel mogelijk reageren. Tot dan!
Stel je vraag aan LailaManal Lassgaa
Mijn naam is Manal Lassgaa en ik ben 20 jaar oud. Ik studeer HBO Rechten en ik zit in mijn eerste jaar. Ik ben van het MBO naar het HBO doorgestroomd. Dit was wel even wennen. De overstap van MBO naar het HBO was voor mij best wel een groot verschil.
Als jij er ook over nadenkt om die stap te nemen en je bent benieuwd hoe ik het ervaar of je hebt vragen over de Haagse?
Stuur mij dan gerust een berichtje en wellicht zien we elkaar.
Hulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je duale opleiding HBO-Rechten maak je kennis met je mentor. Dat is een docent van je opleiding. Van je mentor krijg je loopbaanlessen en twee keer per jaar voeren jullie samen een gesprek. Over je studie, je voortgang, je toekomstige carrière en nog veel meer.
Daarnaast krijg je begeleiding vanaf het moment dat je een arbeidsleerplaats hebt. Je begeleider onderhoudt contact met je werkgever en helpt je bij het ontwikkelen van jouw competenties.
Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een studiedip, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan.
Studiepunten halen
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).
Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.