HBO-Rechten - Duaal

Tijdens de opleiding HBO-Rechten ontwikkel jij je tot een praktische jurist. Je combineert een stevige juridische basis met digitale en communicatieve vaardigheden. Je vindt je weg in de (inter)nationale wet- en regelgeving en kunt adviseren, bemiddelen en onderhandelen. Samen met andere studenten werk je de eerste twee jaar aan gesimuleerde praktijkopdrachten en casussen en leer je met en van elkaar. De laatste twee jaar ben je klaar om als hbo-jurist bij een organisatie aan de slag te gaan. Je mentor ondersteunt je daarbij. Je bent oplossingsgericht en communiceert helder, direct en overtuigend. Je weet juridische teksten te doorgronden en zet specialistische software in om juridische processen te verbeteren. 

Opbouw van HBO-Rechten - Duaal

Hoorcolleges

8

uur per week

Werkcolleges

10

uur per week

Zelfstudie

22

uur per week

Projecten

4

van 10 weken

Studiepunten

60

per jaar


Jaar 1

Bouwen aan een brede basis

Als je als hbo-jurist aan het werk gaat, moet je juridisch breed onderlegd zijn. Leren en praktijk gaan dus hand in hand. In het eerste jaar verken je verschillende rechtsgebieden. Je leert wat de Europese invloed is op de Nederlandse regelgeving en wat bijvoorbeeld termen als ‘onrechtmatige daad’ en ‘jurisprudentie’ inhouden. Je werkt veel met casussen en (gesimuleerde) praktijkopdrachten en regelmatig nodigen we inspirerende gastsprekers uit. Uiteraard is er ook aandacht voor Legal Tech, Legal Design en beslissen. Veel van je docenten komen uit het werkveld. Wel zo handig! Met spraakmakende praktijkvoorbeelden brengen zij de theorie tot leven.

Samen met en van elkaar leren

Om je een ster te maken in je vak, krijg je ook training in belangrijke vaardigheden, zoals luisteren, juridische teksten leren lezen en helder communiceren. Als juridisch professional is het belangrijk dat je je goed in een situatie kunt verdiepen en ingewikkelde teksten kunt vertalen naar begrijpelijke taal. Je analyseert wetsartikelen, test de betrouwbaarheid van bronnen en komt met overtuigende argumenten. In projecten of groepsopdrachten worden jouw communicatieve en juridische skills op de proef gesteld. Studenten leren vooral met en van elkaar.

Lesrooster

Blok 1
Inleiding recht
Inleiding staatsrecht
Internationaal recht
Project 1
Juridische vaardigheden 1
Mentoring
Blok 2
Strafrecht 1
Bestuursrecht 1
Burgerlijk recht 1
Project 2
Juridische vaardigheden 2
Mentoring
Blok 3
Burgerlijk recht 2
Ondernemingsrecht 1
Inleiding Europees recht
Project 3
Juridische vaardigheden 3
Mentoring
Blok 4
Ondernemingsrecht 2
Burgerlijk recht 3
Bestuursrecht 2
Project 4
Taalvaardigheid
Mentoring
Sleep opzij

Jaar 2

Kennis in de praktijk brengen

In het tweede jaar verdiep je je kennis in colleges over personen- en familierecht, ondernemingsrecht, mensenrechten en bijzonder bestuursrecht. Je leert onder meer alles over ondernemingsvormen en brengt in kleine groepen het geleerde in de praktijk. Zo help je bijvoorbeeld een werkgever bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten. Onderzoek je of iemand handelingsbekwaam is. Of geef je advies aan een burgemeester over het verstrekken van een horecavergunning. Als bemiddelaar wil je dat cliënten er onderling uitkomen en niet gaan procederen. Dat vraagt om een oplossingsgerichte aanpak en een open manier van communiceren.

Adviseren en pleiten

Als je overtuigend advies wil geven, is kennis niet genoeg. Je moet die kennis ook goed over de bühne kunnen brengen. Belangrijke vaardigheden die je traint in het tweede jaar zijn adviseren, onderhandelen en presenteren. Hoe vertaal je een juridische analyse naar goed advies? Welke onderhandelingstechnieken zet je in als je iemand rechtsbijstand verleent? Ook word je met Legal English voorbereid op een eventuele internationale carrière of baan bij een multinational.

Jaar 3 en 4

Werkend leren

In de eerste helft van het derde jaar kun je een minor volgen om je kennis te verbreden of te verdiepen. De resterende anderhalf jaar ga je werkend leren. Vier dagen per week werk je als juridisch medewerker bij bijvoorbeeld een advocatenkantoor of gemeente en één dag per week ben je op school. Op de werkvloer krijg je begeleiding bij de ontwikkeling van je professionele vaardigheden. Op school wisselen studenten wekelijks ervaringen uit. Zo leer je van elkaar en zie je hoe het er bij andere organisaties aan toe gaat. Tijdens je studie bouw je aan een cv met waardevolle werkervaring.

Omgaan met ethische dilemma's

Als hbo-jurist vervul je een spilfunctie binnen een organisatie. Om die spilfunctie goed uit te oefenen zijn vaardigheden als analyseren, adviseren en presenteren heel belangrijk. Net als het leren omgaan met ethische dilemma’s en eigen maken van juridische software en databases (Legal Tech). Ethische kwesties maak je bespreekbaar door het aanleren van verschillende gesprekstechnieken.

Internationale ervaring opdoen

Ambieer je een internationale carrière en wil je een tijdje in een ander land studeren? Volg dan een minor in het buitenland en ervaar of dat bij je past. We werken samen met buitenlandse hogescholen en kijken graag met je naar de mogelijkheden, zoals studeren op Curaçao.

Afstuderen

Je studie sluit je af met een scriptie op basis van praktijkonderzoek. Veel studenten slaan twee vliegen in een klap en onderzoeken een actueel juridisch vraagstuk in opdracht van hun werkgever. Geslaagd? Dan kun je trots zijn op de titel Bachelor of Laws en ligt er een mooie carrière in het verschiet!

Jouw docenten

Safiye van Goens Youskine

Coördinator LAP-bureau


Bernard Beijk

Docent


Monique Bil

Docent


Cynthia Veldhuizen

Senior Instructeur praktijkonderwijs


Nino Traverso

Teamleider


Xander Mouthaan

Docent


Caroline van Kordelaar

Teamleider


Ibrahim El-Mokadem

Docent


Karina Taselaar

Docent


Hanneke Feije

Docent


Mark Winius

Docent


Annemarie Bekker

Docent


Marjon Booij

Docent


Danielle Dersjant

Docent


Adriane Koppe

Docent


Joke Ligterink

Docent


Omur Uzak

Docent


Sleep opzij

Studie in beeld

Ervaringen buiten de collegezaal

Nils Hoole

Wetgeving in de wereld van morgen

Tyara Nazir

Over rechten studeren aan de Haagse Hogeschool

Sleep opzij

Minors

Met een minor kun je je kennis verbreden of verdiepen. Je kunt minors bij jouw eigen opleiding of op elke hogeschool in Nederland of het buitenland volgen. Net wat jij wil en wat het beste bij jou past. De volgende minors kun je volgen bij de opleiding HBO Rechten aan De Haagse Hogeschool.

Oplossingsgericht werken bij de overheid

Wil jij graag werken bij de overheid of werk je daar al? Dan is deze minor echt iets voor jou! Of je nou een verzoek, klacht of bezwaarschrift behandelt, de overheid zoekt iemand die proactief problemen oplost. Denk aan de toeslagenaffaire en je begrijpt de noodzaak van een menselijk gesprek. Met deze minor op zak heb je echt een streepje voor bij de overheid. Niet alleen ben je oplossingsgericht, je hebt ook een hands-on-mentaliteit, bent duidelijk in je communicatie en blijft altijd binnen de grenzen van het recht.

Praktijkgerichte strafrechtjurist

Vraag jezelf maar af: loont misdaad wel of niet? Eén ding is zeker, misdaad boeit en strafrecht heeft nooit te klagen over aandacht. Maar, hoe gaat het er nu écht aan toe in een strafzaak? Dat leer je in deze minor. Je leert schrijven, praten en denken als jurist. In jouw eindpresentatie, een cruciaal onderdeel van de toetsing, sta je even als rechter, advocaat of officier van justitie in de rechtbank. Geen paniek, je krijgt genoeg theoretische en praktische bagage en ondersteuning mee om een fantastisch resultaat neer te zetten.

Civiele procespraktijk

Het civiele recht is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Denk aan het afsluiten van een telefoonabonnement, een verkeersongeval of een ontslagzaak. Vragen die daarbij kunnen spelen zijn of een geldige overeenkomst is gesloten, of voor welke schade iemand aansprakelijk is. In deze minor vergroot je je civielrechtelijke kennis. Je leert bijvoorbeeld wanneer sprake is van belediging, smaad of laster bij berichtgeving in de media, of hoe het zit met de deling van goederen bij een echtscheiding.

Juridisch vormgeving van de onderneming

Bij de bakker op de hoek of een grote multinational: overal is bedrijvigheid. Maar welke rechtsvorm past het beste bij welke onderneming? Wat zijn de verschillende belangen die samenkomen in zo’n vennootschap en hoe stel je adequate regels op voor bedrijven in moeilijkheden? In deze minor leer je alles over ondernemingsrecht. De docenten hebben daarbij een open blik en volgen oplettend de nieuwste ontwikkelingen in de rechtspraktijk. En dat is nodig, want het ondernemingsrecht is altijd in beweging.

Blockchain

Blockchain is een grote database, waarvan niemand eigenaar is. De dataregistratie is veilig en betrouwbaar en zowel Bitcoin, Google Drive en OneDrive maken er gebruik van. Ook een van de Corona-apps, om de gevolgen van het coronavirus te beperken, is gebaseerd op de blockchaintechnologie. Maar hoe zit dat juridisch in elkaar? Tijdens de minor blockchain maak je kennis met deze technologie en de belangrijke termen die hierbij horen. Daarnaast krijg je inzicht in diverse juridische en ethische vraagstukken en de knelpunten die het bedrijfsleven en de overheid daarbij ervaren. Door deze kennis en inzichten ben jij in staat om organisaties te adviseren over de juridische aspecten bij het toepassen van blockchaintechnologie.

Werkvormen

Colleges

Voor een brede theoretische basis volg je veel colleges. Soms hoorcolleges met grote groepen studenten, maar vooral werkcolleges waar je in kleine groepen werkt aan opdrachten. Bij een werkcollege ga je na een theoretische inleiding, het bekijken van kennisclips of het volgen van een webinar aan de slag. Je duikt in de wetboeken en past het recht toe in actuele casussen.

Projecten

In het eerste en tweede jaar neem je met je projectgroep van vijf à zes studenten deel aan 10-weekse projecten en casussen. Je oefent bijvoorbeeld met de afwikkeling van een echtscheiding via mediation. Je wordt daarbij begeleid, maar de strategieën en antwoorden werk je zelf uit.

Trainingen

In trainingen oefen je de vaardigheden die je voor je werk nodig hebt. Denk aan analyseren, adviseren, presenteren en onderhandelen. Ook bekwaam je je in Legal English, wat handig is voor een eventuele internationale carrière, maar ook van pas komt bij een loopbaan in Nederland.

Leren op de werkplek

Tijdens je studie ga je in het derde jaar echt aan het werk. Je beschikt over voldoende juridische bagage om je competenties in de praktijk toe te passen en verder te ontwikkelen. En met de bezwaarschriften, adviezen of dagvaardingen die school je vraagt aan te leveren, bouw je al een mooi portfolio op. Al met al een perfecte opstap naar een baan na je studie.

Nieuws en Evenementen

Evenementen


  1. 6 februari 2021
    Bezoek onze online Open Dag
Bekijk al onze evenementen

Contact met de opleiding

Je vragen over toegangseisen, instromen, werken en studeren bij HBO-Rechten kun je stellen aan Cynthia Veldhuizen via de mail of telefoon 06 - 38 29 22 55.
Je kunt ons ook volgen en of liken op Facebook en Instagram.

 

Contact met een student

Stel je vraag aan één van onze studenten

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je duale opleiding HBO-Rechten maak je kennis met je mentor. Dat is een docent van je opleiding. Van je mentor krijg je loopbaanlessen en twee keer per jaar voeren jullie samen een gesprek. Over je studie, je voortgang, je toekomstige carrière en nog veel meer. 
Daarnaast krijg je begeleiding vanaf het moment dat je een arbeidsleerplaats hebt. Je begeleider onderhoudt contact met je werkgever en helpt je bij het ontwikkelen van jouw competenties. 
Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een studiedip, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
HBO-Rechten - Duaal?

Meld je aan