HBO-Rechten - Duaal

Tijdens de hbo studie rechten ontdek je de weg in de (inter)nationale wet- en regelgeving en kun je adviseren, bemiddelen en onderhandelen. In jaar 1 en 2 van de studie HBO-Rechten Duaal krijg je een gedegen juridische basis waarbij je niet alleen de kennis opdoet maar ook de kneepjes van het vak leert in de projecten (alleen en met anderen studenten). Op deze manier stomen wij je klaar om in jaar 3 als een goed onderbouwd en praktische jurist aan de slag te gaan. Niet in een stage maar in een echte baan waarin jij je verder ontwikkeld als volwaardig HBO-Jurist.

Opbouw van HBO-Rechten - Duaal

Totale studie belasting

40

uur per week

Colleges en projecten

12

uur per week

Samenwerken

8

uur per week

Zelfstudie

20

uur per week

Studiepunten

60

per jaar


Jaar 1

Het eerste jaar van je studie HBO-Rechten Duaal is gebaseerd op 40 studie-uren per week. Je krijgt 12 uur per week fysieke colleges en projecten en ongeveer 8 uur per week besteed je aan het samenwerken met je medestudenten. De rest van de tijd spendeer je aan zelfstudie. Je krijgt les van de professionals uit het vak, in totaal 40 docenten met 550 jaar werkervaring. 

Bouwen aan een brede basis

Als je als hbo-jurist aan het werk gaat, moet je juridisch breed onderlegd zijn. Leren en praktijk gaan dus hand in hand. In het eerste jaar verken je verschillende rechtsgebieden. Je leert wat de Europese invloed is op de Nederlandse regelgeving en wat bijvoorbeeld termen als ‘onrechtmatige daad’ en ‘jurisprudentie’ inhouden. Je werkt veel met casussen en (gesimuleerde) praktijkopdrachten en regelmatig nodigen we inspirerende gastsprekers uit. Uiteraard is er ook aandacht voor Legal Tech, Legal Design en beslissen. Veel van je docenten komen uit het werkveld. Wel zo handig! Met spraakmakende praktijkvoorbeelden brengen zij de theorie tot leven.

Samen met en van elkaar leren

Om je een ster te maken in je vak, krijg je ook training in belangrijke vaardigheden, zoals luisteren, juridische teksten leren lezen en helder communiceren. Als juridisch professional is het belangrijk dat je je goed in een situatie kunt verdiepen en ingewikkelde teksten kunt vertalen naar begrijpelijke taal. Je analyseert wetsartikelen, test de betrouwbaarheid van bronnen en komt met overtuigende argumenten. In projecten of groepsopdrachten worden jouw communicatieve en juridische skills op de proef gesteld. Studenten leren vooral met en van elkaar.

Lesrooster

Blok 1
Theorielijn Inleiding recht 1
Practicum 1 Werken met grondrechten
Professionele vaardigheden
Blok 2
Theorielijn Inleiding recht 2
Practicum 2 Oordelen in het strafrecht
Professionele vaardigheden
Blok 3
Theorielijn Inleiding Bestuursrecht
Practicum 3 Procederen in het bestuursrecht
Professionele vaardigheden
Blok 4
Theorielijn Inleiding civiel recht
Practicum 4 Adviseren in het civiel recht
Professionele vaardigheden
Sleep opzij

Jaar 2

Kennis in de praktijk brengen

In het tweede jaar verdiep je je kennis in colleges over personen- en familierecht, ondernemingsrecht, mensenrechten en bijzonder bestuursrecht. Je leert onder meer alles over ondernemingsvormen en brengt in kleine groepen het geleerde in de praktijk. Zo help je bijvoorbeeld een werkgever bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten. Onderzoek je of iemand handelingsbekwaam is. Of geef je advies aan een burgemeester over het verstrekken van een horecavergunning. Als bemiddelaar wil je dat cliënten er onderling uitkomen en niet gaan procederen. Dat vraagt om een oplossingsgerichte aanpak en een open manier van communiceren.

Adviseren en pleiten

Als je overtuigend advies wil geven, is kennis niet genoeg. Je moet die kennis ook goed over de bühne kunnen brengen. Belangrijke vaardigheden die je traint in het tweede jaar zijn adviseren, onderhandelen en presenteren. Hoe vertaal je een juridische analyse naar goed advies? Welke onderhandelingstechnieken zet je in als je iemand rechtsbijstand verleent? Ook word je met Legal English voorbereid op een eventuele internationale carrière of baan bij een multinational.

Lesrooster

Blok 1
Theorielijn Civiel(proces)recht
Practicum 5
Professionele vaardigheden
Blok 2
Theorielijn Bestuurs(proces)recht
Practicum 6
Professionele vaardigheden
Blok 3
Theorielijn Bedrijfsrecht
Practicum 7
Professionele vaardigheden
blok 4
Theorielijn Straf(proces)recht & openbare orde
Practicum 8
Professionele vaardigheden
Sleep opzij

Jaar 3 en 4

Werkend leren

In de eerste helft van het derde jaar kun je een minor volgen om je kennis te verbreden of te verdiepen. De resterende anderhalf jaar ga je werkend leren. Vier dagen per week werk je als juridisch medewerker bij bijvoorbeeld een advocatenkantoor of gemeente en één dag per week ben je op school. Op de werkvloer krijg je begeleiding bij de ontwikkeling van je professionele vaardigheden. Op school wisselen studenten wekelijks ervaringen uit. Zo leer je van elkaar en zie je hoe het er bij andere organisaties aan toe gaat. Tijdens je studie bouw je aan een cv met waardevolle werkervaring.

Omgaan met ethische dilemma's

Als hbo-jurist vervul je een spilfunctie binnen een organisatie. Om die spilfunctie goed uit te oefenen zijn vaardigheden als analyseren, adviseren en presenteren heel belangrijk. Net als het leren omgaan met ethische dilemma’s en eigen maken van juridische software en databases (Legal Tech). Ethische kwesties maak je bespreekbaar door het aanleren van verschillende gesprekstechnieken.

Internationale ervaring opdoen

Ambieer je een internationale carrière en wil je een tijdje in een ander land studeren? Volg dan een minor in het buitenland en ervaar of dat bij je past. We werken samen met buitenlandse hogescholen en kijken graag met je naar de mogelijkheden, zoals studeren op Curaçao.

Afstuderen

Je studie sluit je af met een scriptie op basis van praktijkonderzoek. Veel studenten slaan twee vliegen in een klap en onderzoeken een actueel juridisch vraagstuk in opdracht van hun werkgever. Geslaagd? Dan kun je trots zijn op de titel Bachelor of Laws en ligt er een mooie carrière in het verschiet!

Jouw docenten

Petra Lindhout

Hogeschoolhoofddocent

pelindhout@hhs.nl

Jaap van der Valk

Docent Recht

J.P.vanderValk@hhs.nl
0627614339

LinkedIn LinkedIn profiel

Safiye van Goens Youskine

Coördinator LAP-bureau


Monique Bil

Docent


Cynthia Veldhuizen

Senior Instructeur praktijkonderwijs


Nino Traverso

Teamleider


Xander Mouthaan

Docent


Caroline van Kordelaar

Teamleider


Ibrahim El-Mokadem

Docent


Karina Taselaar

Docent


Hanneke Feije

Docent


Mark Winius

Docent


Annemarie Bekker

Docent


Marjon Booij

Docent


Danielle Dersjant

Docent


Adriane Koppe

Docent


Omur Uzak

Docent


Sleep opzij

Ervaringen buiten de collegezaal

Emre Alkan

Over de praktijkopdrachten

Nils Hoole

Wetgeving in de wereld van morgen

Sleep opzij

Minors

Met een minor kun je je kennis verbreden of verdiepen. Je kunt minors bij elke hogeschool in Nederland of het buitenland volgen. Net wat jij wil en wat het beste bij jou past. Deze volg je bij de opleiding HBO Rechten aan De Haagse Hogeschool. 

Oplossingsgericht werken bij de overheid

Wil je werken bij de overheid of werk je daar al? Dan is deze minor echt iets voor jou! De overheid zoekt iemand die proactief problemen oplost. Denk aan de toeslagenaffaire of het behandelen van een verzoek, klacht of bezwaarschrift. Met deze minor op zak heb je echt een streepje voor bij de overheid. Niet alleen ben je oplossingsgericht, je hebt ook een hands-on-mentaliteit, bent duidelijk in je communicatie en blijft altijd binnen de grenzen van het recht.

Praktijkgerichte strafrechtjurist

Misdaad boeit en strafrecht heeft nooit te klagen over aandacht. Maar, hoe gaat het er nu écht aan toe in een strafzaak? Dat leer je in deze minor. Je leert schrijven, praten en denken als jurist. In jouw eindpresentatie sta je even als rechter, advocaat of officier van justitie in de rechtbank. Geen paniek, je krijgt genoeg theoretische en praktische bagage en ondersteuning mee om een fantastisch resultaat neer te zetten. 

Civiele procespraktijk

Het civiele recht is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Koop je een mobieltje, kijk dan goed of je een geldige overeenkomst hebt gesloten. Bij een verkeersongeval wordt bekeken voor welke schade iemand aansprakelijk is. In deze minor vergroot je je civielrechtelijke kennis. Je leert bijvoorbeeld wanneer sprake is van belediging, smaad of laster bij nieuwsgeving in de media, of hoe het zit met de verdeling van goederen bij een echtscheiding. 

Juridisch vormgeving van de onderneming

Welke rechtsvorm past het beste bij een bakker op de hoek of een multinational? Welke rechten en plichten hebben ondernemingen en hoe stel je adequate regels op voor bedrijven in moeilijkheden? In deze minor leer je alles over ondernemingsrecht. De docenten hebben daarbij een open blik en volgen de nieuwste ontwikkelingen in de rechtspraktijk. En dat is nodig, want het ondernemingsrecht is altijd in beweging.

Blockchain

Blockchain is een grote database, waarvan niemand eigenaar is. De dataregistratie is veilig en betrouwbaar. Zowel Bitcoin, Google Drive en OneDrive maken er gebruik van. Maar hoe zit dat juridisch in elkaar? Tijdens de minor blockchain maak je kennis met deze technologie. Daarnaast krijg je inzicht in diverse juridische en ethische vraagstukken en de knelpunten voor het bedrijfsleven en de overheid. Door deze kennis en inzichten ben jij in staat om organisaties juridisch te adviseren over het toepassen van blockchaintechnologie.

Werkvormen

Individuele lijn

Individuele lijn is gericht op je persoonlijke ontwikkeling en kun je invullen naar je eigen wensen. Hierin ontwikkel je je tot een praktische jurist en een beginnend professional. Je volgt colleges, doet mee aan workshops en trainingen en ben je bezig met je taalvaardigheden. 

Theorielijn

Voor een brede theoretische basis volg je veel colleges. Soms hoorcolleges met grote groepen studenten, maar vooral werkcolleges waar je in kleine groepen werkt aan opdrachten. Bij een werkcollege ga je na een theoretische inleiding, het bekijken van kennisclips of het volgen van een webinar aan de slag. Je duikt in de wetboeken en past het recht toe in actuele casussen. 

Praktijklijn

In het eerste en tweede jaar van je HBO-Rechten opleiding neem je met je projectgroep van vijf à zes studenten deel aan 10-weekse projecten en casussen. Je wordt daarbij begeleid, maar de strategieën en antwoorden werk je zelf uit. Je doet op school al de praktijkervaring op. In het derde jaar ga je echt aan het werk. Je beschikt over voldoende juridische bagage om je competenties in de praktijk toe te passen en verder te ontwikkelen.
In trainingen oefen je de vaardigheden die je voor je werk nodig hebt. Denk aan analyseren, adviseren, presenteren en onderhandelen. Ook bekwaam je je in Legal English. Handig voor een eventuele internationale carrière, maar ook voor een loopbaan in Nederland.

Leren op de werkplek

Tijdens je studie rechten ga je in het derde jaar echt aan het werk. Je beschikt over voldoende juridische bagage om je competenties in de praktijk toe te passen en verder te ontwikkelen. En met de bezwaarschriften, adviezen of dagvaardingen die school je vraagt aan te leveren, bouw je al een mooi portfolio op. Al met al een perfecte opstap naar een baan na je hbo studie rechten. 

Contact met de opleiding

Heb je vragen over HBO-Rechten Duaal of over studeren en werken? Wil je meer informatie ontvangen over de instroom- en toegangseisen? Welke vraag je ook hebt, we helpen je graag verder. 

  • Inhoudelijke vragen? Neem daarvoor contact op met Cynthia Veldhuizen via dit formulier of telefoon: 06 - 38 29 22 55.
  • Studeren in Den Haag combineren met een baan? Studenten Niels en Manal vertellen je er alles over. 
  • Tips en trucs? Studenten delen op Instagram @hbo_rechten_bij_dehaagse regelmatig allerlei verhalen, tips en trucs. Zo blijf je op de hoogte. Op onze LinkedIn pagina gaan we in gesprek met professionals op het gebied van wet- en regelgeving. Sluit je ook aan?

Contact met een student

Stel je vraag aan één van onze studenten

 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je duale opleiding HBO-Rechten maak je kennis met je mentor. Dat is een docent van je opleiding. Van je mentor krijg je loopbaanlessen en twee keer per jaar voeren jullie samen een gesprek. Over je studie, je voortgang, je toekomstige carrière en nog veel meer. 
Daarnaast krijg je begeleiding vanaf het moment dat je een arbeidsleerplaats hebt. Je begeleider onderhoudt contact met je werkgever en helpt je bij het ontwikkelen van jouw competenties. 
Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een studiedip, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
HBO-Rechten - Duaal?