Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Zie jij jezelf voor de klas staan en wil je de opleiding tot leraar volgen? Kies dan voor de Pabo deeltijd aan De Haagse Hogeschool.  

De Pabo deeltijd is persoonlijk, op maat gesneden en praktijkgericht, waarbij de stages de kern van de opleiding vormen. Je hoeft niet zelf op zoek naar een stageplek. Dat regelen wij voor jou. De lesdagen zijn maandag- en donderdagavond, zodat dit goed te combineren is met je huidige baan.  Wij geven je alle ruimte voor persoonlijke groei en bieden de begeleiding die bij jou past. Je kunt met een eerder afgerond hbo- of wo-diploma versneld voor de klas dankzij de mijlpalenregeling. Als leraar draag je bij aan de ontwikkeling van kinderen. Na de Pabo stoom jij nieuwe generaties klaar voor een snel veranderende wereld.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
  • E&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
  • N&G (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
  • N&T (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Pabo deeltijd te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel en soms bepaalde verplichte vakken. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Voldoe je niet aan bovenstaande toelatingseisen? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Als de deeltijdopleiding je interesse heeft en je hebt een hbo- of wo-diploma, kijk dan ook zeker naar het zij-instroomtraject dat we sinds kort aanbieden. Dit traject biedt een verkort scholingstraject waarmee je ook volledig bevoegd leraar kan worden. Ontdek alles over het zij-instroomtraject.

Toelatingsprocedure

Toelatingstoetsen
Je krijgt vooraf twee kansen per toelatingstoets (dus per vak) voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek. Haal je de toetsen, dan voldoe je aan de extra toelatingseisen en mag je met de Pabo starten. Als je de toetsen voor een of meerdere vakken niet haalt, dan mag je alsnog beginnen met de Pabo, maar moet je in het eerste jaar van inschrijving voldoen aan de extra toelatingseisen. Op de website van goedvoorbereidnaardepabo vind je daar de meest recente informatie over. Deze informatie overstijgt de informatie op onze website.

WisCAT-rekentoets
Voordat je start op de Pabo, krijg je de rekentoets voor de eerste keer aangeboden. Wij adviseren je om de WisCAT-rekentoets dan te doen. Heb je een voldoende? Dit resultaat blijft geldig gedurende je opleiding.

Heb je de test niet gehaald? Dan kun je wel starten met de Pabo deeltijd en krijg je extra begeleiding. Tijdens het eerste semester krijg je vervolgens 3 herkansingen. Als je de toets niet haalt moet je de opleiding verlaten.

Je kunt je via zelfstudie voorbereiden op de opdrachten uit de WisCAT-rekentoets. Wij adviseren het boek Basisvaardigheden Rekenen voor de Pabo ter voorbereiding. En op de website van Cito kan je de voorbeeldtoets wiscat-pabo maken.

Voorlichtingsavond

Tijdens de voorlichtingsavond is er voor studenten die al staan ingeschreven informatie over o.a. het programma van de opleiding, de toelatingstoetsen en mogelijke vrijstellingen.

Aanmeldadvies

De uiterste aanmelddatum om in september te starten is 15 augustus. Meld je tijdig aan zodat je goed voorbereid kunt starten. Na 15 augustus kun je nog wel starten, maar ben je minder goed voorbereid. Je kunt dan eventueel overwegen per 1 februari te starten.  

Verklaring omtrent gedrag

Stagelopen is belangrijk om de Pabo succesvol af te ronden. Tijdens je stages kom je soms in aanraking met kwetsbare doelgroepen. Je moet een recente Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen aantonen. Daarmee verklaar je dat jouw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. Meer informatie over de VOG vind je op Rijksoverheid

Overige situaties

Je hebt een mbo-diploma

Pabo-arrangement
Wil jij voor de klas? Maar heb je een extra opstapje nodig? Volg dan het Pabo-arrangement in Den Haag. Dit arrangement is voor zij-instromers met minimaal een mbo-4 diploma of havisten die voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek een toelatingstoets Pabo moeten doen. Het arrangement duurt een halfjaar en bereidt je voor op de toelatingstoetsen en een succesvol eerste jaar op de Pabo.

Je volgt op woensdagmiddag lessen die je voorbereiden op de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Je kiest zelf welke vaklessen je volgt. Het programma is 1,5 uur tot 1 dagdeel per week en duurt 14 weken. De examens zijn de landelijke toelatingstoetsen Pabo. Haal je de toetsen, dan kun je in augustus beginnen met het eerste jaar van de Pabo.

VAVO-Haaglanden voert het Pabo-arrangement uit (Theresiastraat 8, 2593 AN Den Haag). Je kunt de lessen uitbreiden met bijvoorbeeld Wiscat-training of lessen op de Pabo. Voor onderwijsassistenten (die onder een Haags schoolbestuur werken) zijn de kosten 50 euro per vak. De Wiscat-training kost 150 euro. Vragen kun je mailen naar paboarrangement@rocmondriaan.nl. Wil je je meteen aanmelden? Dat kan hier. Daarna volgt een (telefonisch) intakegesprek. Wil je eerst weten of het basisonderwijs iets voor je is? Loop dan een snuffelstage op een basisschool.

Niet rechtstreeks toelaatbaar?

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Heb je geen toelatingsdiploma en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, doe dan het Toelatingsonderzoek 21+. Slaag je voor deze digitale capaciteitentoets, dan kun je starten met je studie.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlands of internationaal diploma’s. Toelating is mogelijk, mits dit diploma toelating biedt tot het hbo en je de Nederlandse taal aantoonbaar voldoende beheerst.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse, dan geldt een aparte regeling. Overstappen is het hele jaar mogelijk. Stuur ons een email voor meer informatie en vragen.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Mag ik zelf een stageschool kiezen? 

Het Praktijkbureau van de Pabo plaatst je op een basisschool. Dit is een school van één van de besturen waarmee er een  overeenkomst is afgesloten. Wij hebben een overeenkomst met 5 besturen: 

  • DHS - De Haagse Scholen, openbaar onderwijs in Den Haag; 
  • Lucas Onderwijs - bijzonder onderwijs in Den Haag; 
  • OPOZ - openbaar primair onderwijs in Zoetermeer; 
  • Librijn - openbaar onderwijs in Rijswijk en Delft; 
  • West Openbaar Onderwijs. 

Het uitgangspunt voor je plaatsing is je postcode, hoewel er geen garanties gegeven kunnen worden. Misschien heeft een school bij jou in de buurt geen plek meer voor een stagiaire. Je hoeft dus niet zelf op zoek te gaan naar een stageplek. Dat regelen wij voor jou. 
 

Hoe zit het met de toelatingstoetsen? 

Afhankelijk van je vooropleiding kunnen toelatingstoetsen verplicht zijn. Kijk hiervoor op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl 
 

Hoe zit het met de rekentoets?

In het eerste jaar van de Pabo moet je de rekentoets met een voldoende afsluiten. Je hebt hiervoor 3 gelegenheden. Voor de start van de opleiding heb je de mogelijkheid om de rekentoets te maken. Dit is een extra gelegenheid, waarbij je ook na de start van de opleiding recht hebt op 3 gelegenheden. We adviseren je dringend om al je toets voor de start van de opleiding te maken. De ervaring leert dat studenten die al een voldoende hebben gehaald voor de toets veel succesvoller studeren. 

Het is verstandig om je goed voor te bereiden op de toets en niet ‘even te komen kijken wat zo’n toets precies inhoudt’. Je kunt je voorbereiden met de volgende literatuur:  

  • Moor, E., Uittenbogaard, W. & Kemme, S. (2013), Basisvaardigheden rekenen, Groningen/Houten, Noordhoff Uitgevers; 
  • Rekenen/wiscat: https://www.cito.nl

 

Is er bijles voor taal en rekenen? 

In de eerste periode van de opleiding zijn er ondersteuningslessen.

 

Op welke dagen heb ik les?  

De lessen zijn op maandag- en donderdagavond van 18.30 - 21.45 uur.

Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Voorlichting

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichting

Maandag 17 juni

Go to Bezoek onze voorlichting

Bezoek onze voorlichting

Maandag 17 juni

Heeft De Haagse Hogeschool het ook voor jou? Meld je aan voor een online informatiesessie van een van onze opleidingen om dit te ontdekken.

Go to Bezoek onze voorlichting
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Go to Het stappenplan

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Go to Het stappenplan
Man met bril praat tegen vrouw

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Go to Ervaringen van oud-studenten

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Ben je nog op zoek naar tips en antwoorden op veelgestelde vragen? Onze deeltijdstudenten, alumni en docenten weten dat het beste uit te leggen. 

Go to Ervaringen van oud-studenten

Studie in cijfers

8

modules

2

avonden per week les

1

dag per week stage

?

studiebelasting zelf te bepalen

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Pilot Flexibilisering
Het programma
Stagevergoeding
Werkvormen

Colleges, excursies, practica, projecten

Als leraar in spe merk je dat lessen beter zijn als je ze interessant aanbiedt. Tijdens de opleiding Pabo Deeltijd ondervind je door de variatie aan werkvormen zelf hoe je in je eigen klas aan de slag kunt. Denk hierbij aan werkcolleges, praktijkopdrachten en excursies. Ga op zoek naar de juiste combinatie van eigen vaardigheid en didactiek. Je krijgt activerende lessen en wordt uitgedaagd uit om je grenzen op te zoeken. Stilzitten is er op de Pabo niet bij. Je wordt gestimuleerd om leerlingen te helpen om zelf kennis te vergaren. Bijvoorbeeld door ze te leren vragen te stellen, onderzoek te doen en zo tot oplossingen te komen. Zo ontwikkel je je eigen onderzoekende houding en die bij leerlingen.

Stage lopen

Tijdens de opleiding loop je stage. Je hoeft niet zelf op zoek naar een stageplek. Dat regelen wij voor jou. Het Praktijkbureau van de Pabo plaatst je op een basisschool. Dit is een school van één van de besturen waarmee er een  overeenkomst is afgesloten. Wij hebben een overeenkomst met 5 besturen:  

  • DHS - De Haagse Scholen, openbaar onderwijs in Den Haag;  
  • Lucas Onderwijs - bijzonder en openbaar onderwijs in Den Haag;  
  • OPOZ - openbaar primair onderwijs in Zoetermeer;  
  • Librijn - openbaar onderwijs in Rijswijk en Delft;  
  • West Openbaar Onderwijs.  

Het uitgangspunt voor je plaatsing is je postcode, hoewel er geen garanties gegeven kunnen worden. Misschien heeft een school bij jou in de buurt geen plek meer voor een stagiaire. Als je in de regio woont dan proberen wij je reistijd tot een uur te beperken.   

Na vier assessments gedaan te hebben op minstens twee verschillende scholen mag je stagelopen op je werkplek als die aan bepaalde eisen voor kwaliteit en begeleiding voldoet.

Op welke dag ga ik stage lopen?  

Je bespreekt, in overleg met de stageschool, een dag waarop je stage gaat lopen. Sommige scholen werken met een vrije woensdag- of vrijdagmiddag. Dan is dat geen handige stagedag, want dan kun je minder doen/oefenen dan op een hele dag.  

De stagedag is ook afhankelijk van wanneer jij in de gelegenheid bent om stage te lopen. Bespreek ook met je werkgever en/of thuis wat handig is om tot een geschikte dag te komen.

Minors

Je studie samenstellen

Minoren zijn keuzevakken waarmee je je opleiding Pabo Deeltijd zelf richting geeft. Er zijn legio mogelijkheden. Als je je wilt specialiseren binnen je vakgebied, kies je voor een verdiepende minor. Als je je vooral in de breedte wilt ontwikkelen, kun je kiezen voor een minor in een ander vakgebied. Je kunt 30 studiepunten op deze manier zelf invullen. De opleiding Pabo Deeltijd biedt verschillende minoren aan. In het afgelopen studiejaar zijn bijvoorbeeld de minor Interne Cultuur Coördinator en Seksuele Vorming en diversiteit aangeboden. Tijdens deze minoren doe je ook onderzoek. Sommige minoren zijn in het Engels en volg je samen met buitenlandse studenten. Liever een minor van een andere opleiding volgen? Ook dat kan, binnen De Haagse Hogeschool zijn daar diverse mogelijkheden voor.

Mijlpalenregeling

Sneller voor de klas met de mijlpalenregeling

Heb je al een hbo- of wo-diploma in jouw bezit? Dan is het mogelijk om versneld voor de klas te staan. Je kunt dan tijdens de opleiding Pabo Deeltijd aangesteld of benoemd worden (met een daarbij passende salariëring) als leraar basisonderwijs door een bestuur voor primair onderwijs (PO). Voorwaarde hierbij is dat de studenten, naast minimaal een hbo-bachelordiploma, een aantal voorgeschreven mijlpalen moeten hebben behaald.

Vereiste mijlpalen

Een Pabostudent kan gebruik maken van de mijlpalenregeling en als leraar in het primair onderwijs worden aangesteld, als de student voldoet aan alle volgende criteria:

  • In het bezit is van een afgeronde HBO-bachelor of WO getuigschrift.
  • Bewezen heeft beroepstakenbekwaam te zijn. Dat betekent op de Pabo van De Haagse Hogeschool dat de bijbehorende opleidingsonderdelen met succes zijn afgerond.

Hiervoor zijn de volgende mijlpalen voor de flexibele deeltijd modules opgesteld.

De propedeusemodules:

  • De brede professionele basis en de kern van het beroep.
  • Het kind centraal, minus ‘Onderzoek naar de ontwikkeling van het kind’. Inclusief de daarbij behorende stages met minimaal een voldoende te hebben afgerond.

De hoofdfasemodules:

  • De assessments voor ‘De wereld van het jonge kind’ en ‘De wereld van het oudere kind’ zijn beide met minimaal een voldoende afgerond.

De student die aan de bovenstaande mijlpalen voldoet en van het traject gebruik wil maken, moet een PO-bestuur vinden dat de student wil aanstellen als leraar. Dit bestuur dient met de student en met ons een tripartite scholings- en begeleidingsovereenkomst te sluiten van maximaal twee jaar. De ervaring leert dat voor een succesvol verloop van de opleiding een aanstelling van minimaal 0.4 fte en maximaal 0.8 fte wenselijk is. In de periode van twee jaar moet de student de flexibele deeltijdopleiding Pabo van De Haagse Hogeschool afronden. De werkplek kan gebruikt worden als stageplek. Deze werkplek telt mee bij de eis om op minimaal drie verschillende stagescholen, waaronder een met binnenstadproblematiek, praktijkervaring te hebben opgedaan. 

Student blijft student

Studenten die het traject gaan volgen, blijven student in de zin van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Dit betekent dat zij hun bacheloropleiding geheel moeten afronden, en een bachelorgraad ontvangen. Besturen kunnen dan ook geen beroep doen op de subsidie zij-instroom volgens de Regeling subsidie zij-instroom.

Na je studie

Aansluitende functies

  • Leerkracht basisonderwijs (openbaar en bijzonder onderwijs)

  • Leerkracht speciaal onderwijs

  • Schooldirecteur

  • Educatief medewerker in een museum

  • Onderwijskundig medewerker in de volwasseneneducatie

  • Zelfstandig coach voor nieuwe leerkrachten

Doorstuderen

Heb je nog geen genoeg van al dat studeren? En wil je als afgestudeerde Pabo’er bijvoorbeeld je kennis over het speciaal onderwijs vergroten? Dan kun je je bij De Haagse Hogeschool Pro specialiseren met een post-hbo-opleiding. Voor een master op het gebied van speciaal onderwijs kun je onder meer terecht bij het Seminarium voor Orthopedagogiek. Daarnaast sluit de Opleiding tot Leraar Basisonderwijs goed aan op een universitaire studie Pedagogische Wetenschappen of Onderwijskunde. Je kunt ook een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs gaan volgen.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?  Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze deeltijdopleiding start zowel in februari als in september.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

Als je je aan het begin van het studiejaar inschrijft, doe je dat in principe voor een heel jaar, onafhankelijk van het aantal vakonderdelen dat je in dat jaar volgt. Je betaalt dan ook voor een heel jaar. Als je je later in het studiejaar inschrijft, betaal je een evenredig deel van het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die in deeltijd studeren komen niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Er worden dus ook geen studieschulden opgebouwd.

Vergoedingen

Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen.  Als je geen baan hebt en je positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren, kun je in enkele gevallen een opleiding in deeltijd volgen met behoud van uitkering. Misschien kom je in aanmerking voor bepaalde vergoedingen (boeken/materiaalkosten). Je kunt hierover contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in je woonplaats.

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!

Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. 

Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie

Lees ook het inspirerende verhaal van een van onze deeltijd Pabo-studenten, die haar passie voor topsport weet te combineren met haar studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

  • Officiële opleidingsnaam: Opleiding tot leraar Basisonderwijs
  • Naam internationaal: Education in Primary Schools (age 4 - 12)
  • Opleidingscode (Isat): 34808
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 30 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 30-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).

Behaal je minder dan 30 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de  Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.