Toegegeven, op een verjaardag moet je steeds uitleggen wat je precies doet als organisatiecoach. Maar verder is het een topbaan als je graag vragenderwijs invloed wilt uitoefenen op de gezondheid van een organisatie. Sander Palm spreekt als opleidingsmanager van onder meer de Master Organisatie Coaching aan De Haagse Hogeschool veel afgestudeerde studenten. “Ze hebben allemaal een volle agenda.” 

We praten overigens over de énige hbo-master Organisatie Coaching in Nederland. Sander: “Er zijn nog wel universitaire masters, maar die zijn niet zo praktijkgericht als de hbo-master die wij hier aanbieden.” 

Ga naar de opleidingspagina Organisatie Coaching

Toekomstbestendig 

“Als ik uitleg wat voor werk je doet na een Master Organisatie Coaching, vertel ik over het hoge abstractieniveau waarop je dan werkt. Over het feit dat je aan tafel zit bij bestuurders, directeuren en senior managers. Dat je hen niet wilt overtuigen van jouw visie, maar vooral veel triggerende vragen stelt. Vragen die hen aan het denken zetten. Ik vertel dan ook dat je onderzoek doet in alle lagen van de organisatie. Juist ook op de werkvloer. Want misschien denken ze daar heel anders over een issue dan aan de bestuurstafel. Misschien blijkt op de werkvloer dat er andere dingen spelen die voor weerstand zorgen. Je pakt dus de hele organisatie mee om die met jouw analyse en je voorgestelde interventies toekomstbestendig te maken.” 

Zachte kant van business 

“De Master Organisatie Coaching richt zich op de zachtere kant van de business. Het verschil met bijvoorbeeld een financiële of juridische master is best groot. Die laatste twee richten zich vooral op de harde kant. Als organisatiecoach houd je je bezig met vragen als: hoe kunnen we van deze organisatie een lerende organisatie maken? Dat is méér dan: hoe komen we van punt A naar punt B? Met jouw inbreng wil je ervoor zorgen dat een organisatie zich blijft ontwikkelen en in dat ontwikkelproces ook van punt A op punt B terechtkomt. De harde kant in de business moet vooral blijven. Maar er komt ook meer aandacht voor de zachte kant. De combinatie tussen beide kanten wordt steeds waardevoller.” 

Misschien blijkt uit jouw onderzoek dat op de werkvloer andere dingen spelen die voor weerstand zorgen

Drukker dan ooit 

Is dat ook zo binnen het bedrijfsleven, de non-profitsector en de overheid? Erkennen zij daarmee de unieke positie van de Master Organisatie Coaching in Den Haag? En ben je dus zeker van je baan als je deze hbo-master hebt gevolgd?  

Sander: “Dat zijn veel vragen tegelijk. Het mooie van een unieke hbo-master is dat je geen concurrentie hebt. Het nadeel is dat je niet vanzelfsprekend overal bekend bent. Ik kan geen baanzekerheid garanderen. Ik hoor wél van alumni dat ze het drukker hebben dan ooit tevoren in hun carrière. De mensen die ik spreek komen één dag in de week lesgeven aan de hogeschool en hebben daarnaast nog verschillende opdrachten.” 

Learning and development 

 “Je hebt als organisatiecoach veel carrièremogelijkheden in wat grotere organisaties, zowel profit als non-profit. Vaak kom je terecht in een learning and development-functie, waarin je je bezighoudt met de ontwikkeling van mensen. Eén van de studenten heeft twintig jaar carrière gemaakt in de IT-sector. Hij heeft nu een mooie baan als IT-manager. Deze man zegt met wat understatement: “De IT heb ik aardig onder de knie. Nu wil ik de connectie maken met de zachtere kant van de business.” Daarmee wil hij zich als manager onderscheiden van anderen.”  

De alumni die ik spreek hebben het drukker dan ooit tevoren

Fantastisch bestaan 

Sander heeft nog een mooi voorbeeld: “Een docent bij de post-hbo-opleiding Teamcoaching heeft de Master Organisatie Coaching gedaan. In een ver verleden had zij rechten gestudeerd. Zij zei tegen mij: “De harde kant van de juridische wereld wil ik combineren met de zachtere kant van de organisatiecoaching.” Als jurist houdt zij zich bezig met de wereld van conflicten. Zij heeft een eigen onderneming met veel internationale opdrachtgevers. Laatst zat zij in Rwanda. We weten allemaal welke conflicten daar zijn uitgevochten en welke trauma’s dat heeft opgeleverd. Om daar oplossingen aan te reiken, heb je enerzijds je harde juridische kennis nodig en anderzijds de zachtere kant van de organisatiecoaching. Zij vertelde mij dat haar agenda volstaat met afspraken sinds ze de master Organisatie Coaching heeft afgerond.” Deze alumna vindt dat zij een fantastisch bestaan heeft. In haar eigen woorden: “Vroeger zat ik op een kantoor in de rechtbank dikke dossiers door te nemen. Nu zit ik in de bestuurskamer en sta ik op de werkvloer om een organisatie beter te laten functioneren.” 

Extra skills 

Na de Master Organisatie Coaching zijn alumni toegerust met extra skills die hun verdere carrière extra glans geven en die het bedrijfsleven goed kan gebruiken. Sander: “De studenten houden zich aan het begin van de master bezig met de analyse van onderstromen. Ze leren de vraag achter de vraag te onderkennen. Waarom stel jij mij deze vraag? Speelt er bij jou iets waardoor jij dit belangrijk vindt? Dan hebben we het dus over analysevaardigheden. Op grond van die analyse leer je hoe je interventies ontwikkelt en hoe je een interventietraject begeleidt.”  

Mensen willen met deze master iets toevoegen aan hun carrière. Dat betaalt zich vaak al veel sneller uit dan ze verwachten

“Zo’n analyse kan bijvoorbeeld het personeelsbestand van een organisatie betreffen. Hoe zorgen we ervoor dat we de goede mensen hebben met wie we alle issues kunnen tackelen binnen de organisatie? Niet alleen nu, maar ook over drie of vijf jaar? Hoe zorgen we dat we die mensen ook aan ons binden? En hoe begeleiden we dat proces de komende jaren? Dat is typisch een casus waarmee een organisatiecoach zich bezighoudt.” 

Carrièrekansen  

Dat soort cases zijn toch vaak ad-hocprojecten. Hoe kun je daar een fulltime baan mee vullen? Sander: “Wie als organisatiecoach graag op de loonlijst wil komen staan, komt terecht in grote organisaties als een PostNL, UWV, Shell, ASML etc. Wie voor zichzelf begint, krijgt vaak opdrachten van iets kleinere organisaties, bijvoorbeeld gemeenten die geen behoefte hebben aan een fulltime organisatiecoach, maar die nu wel een hele belangrijke uitdaging hebben, waar ze de komende anderhalf jaar een professional voor nodig hebben.”  

“Mensen melden zich aan bij voor de Master Organisatie Coaching als ze al bezig zijn met een mooie carrière. Met de master willen zij iets toevoegen om die carrière te verrijken. Dat betaalt zich vaak al veel sneller uit dan ze verwachten. Door de master te volgen, tonen mensen ambitie. Dat wordt opgemerkt in de organisatie waar ze werken. Dan komen de carrièrekansen bijna als vanzelf. Binnen de eigen organisatie, maar ook daarbuiten. Daarbij helpt het dat alumni een diploma hebben van De Haagse Hogeschool, maar dat ze ook geregistreerd staan bij de Landelijke Vereniging voor Supervisoren en Coaching (LVSC). Daarmee heb je als alumnus twee kwaliteitsstempels die jouw credibility goed doen.” 

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Teamcoaching A proffesional setting between four people in a meetingroom

Teamcoaching

  • Post-hbo
  • deeltijd
  • 5 maanden
Je ontwikkelt je in je werk tot een professionele teamcoach met een eigen stijl, die observeert, analyseert en begeleidt.
Ga naar Organisatie Coaching A meeting between 3 people in a classroom at The Hague University of Applied Sciences

Organisatie Coaching

  • Master
  • deeltijd
  • 2 jaar
In deze master leer je hoe je organisaties wendbaarder maakt en hoe je ze helpt om samen te leren en te innoveren.
Ga naar Individuele Coaching A female and a male student having a meeting, in a cosy area

Individuele Coaching

  • Post-hbo
  • deeltijd
  • 5 maanden
Je leert hoe je mensen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen en ontdekt daarbij je persoonlijke stijl van coaching.