Heb je een vraag?

We helpen graag!

Introductie

Heb je altijd al gedroomd om voor de klas te staan en les te geven? Heb je geen lerarendiploma voor het primair onderwijs, maar wel een afgeronde HBO of universitaire studie?

Dan is het Pabo-zij-instroomtraject van De Haagse Hogeschool dé ideale weg voor jou. Je gaat meteen op een basisschool aan de slag en volgt tegelijkertijd een persoonlijke omscholing. Mooi meegenomen: je ontvangt direct een lerarensalaris. En binnen 2 jaar heb jij de lesbevoegdheid primair onderwijs op zak!  

Toelatingseisen

Toelatingscriteria

Om te kunnen starten met het zij-instroomtraject moet je aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Ook ga je zelf op zoek naar een basisschool en leg je een geschiktheidsonderzoek af.

Lees hieronder de drie stappen die je neemt om je in te schrijven voor het Pabo zij-instroomtraject. 

Stap 1: check of je voldoet aan de wettelijke eisen

Om als zij-instromer in het basisonderwijs aan de slag te gaan ben je in het bezit van een in Nederland erkend hbo- of wo-diploma. Daarnaast heb je voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring en kun je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overhandigen.

Stap 2: Ga op zoek naar een schoolbestuur

Om te kunnen starten met het zij-instroomtraject is het belangrijk een school(bestuur) te vinden dat dit traject samen met jou en ons aangaat. Wij hebben een groot netwerk van scholen en helpen je daar graag bij. In overleg met het gevonden school(bestuur) en afhankelijk van jouw ervaring en ambities, maak je afspraken over het traject dat bij jou en de school past.

Stap 3: het geschiktheidsonderzoek

Als zij-instromer moet je een geschiktheidsverklaring afgeven aan de basisschool waar je werkt. Je kunt het geschiktheidsonderzoek doen op De Haagse Hogeschool en het bestaat uit de volgende onderdelen.

- Een portfolio. Je stelt een portfolio samen met eerder verworven competenties.

- Een interview. We nemen een criteriumgericht interview (CGI) af op basis van je portfolio en de literatuur die je hebt bestudeerd.

- Een taal- en rekentoets. Je wordt getoetst op je basiskennis van taal en rekenen, met de mogelijkheid tot één herkansing.

- Een praktijkopdracht. Assessoren beoordelen een les waarbij jij voor de klas staat.

- Een reflectiegesprek. Je bespreekt jouw ervaringen van de praktijkopdracht met je assessoren.

Als je het geschiktheidsonderzoek succesvol hebt afgerond ontvang je een geschiktheidsverklaring. Een bijzonder moment, je kunt dan namelijk met het zij-instroomtraject beginnen, zodat je over 2 jaar bevoegd bent om les te geven.

Nog niet voor de klas?
Sta je nog niet voor de klas? Geen probleem, we observeren en beoordelen je dan in een groep van een andere leraar. Vraag daarom aan jouw schoolbestuur of je mag komen proefdraaien. Zo bouw je meteen ervaring op.

Passende werkplek vinden

De Haagse Hogeschool heeft goede contacten met diverse schoolbesturen. We kunnen je dan ook goed adviseren bij het vinden van een passende werkplek als leraar basisonderwijs.

Jouw investering 

Je volgt een persoonlijk leertraject. De tijdsinvestering verschilt dus per persoon.

Startdatum september, november, februari en april/mei
Duur 2 jaar
Lessen Ruim 3 uur per week op donderdagavond van 18.30 uur – 21.45 uur
Voor de klas Het aantal uren bepaal je in overleg met jouw werkgever
Coaching vanuit de HHs 30 uur per jaar
Kosten De kosten van het geschiktheidsonderzoek en de opleiding worden betaald door de werkgever

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichting

Dinsdag 16 april

Go to Bezoek onze voorlichting

Bezoek onze voorlichting

Dinsdag 16 april

Heeft De Haagse Hogeschool het ook voor jou? Meld je aan voor een online informatiesessie van een van onze opleidingen om dit te ontdekken.

Go to Bezoek onze voorlichting
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Go to Het stappenplan

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Go to Het stappenplan
Man met bril praat tegen vrouw

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Go to Ervaringen van oud-studenten

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Ben je nog op zoek naar tips en antwoorden op veelgestelde vragen? Onze deeltijdstudenten, alumni en docenten weten dat het beste uit te leggen. 

Go to Ervaringen van oud-studenten

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Leerroute
Lessen en begeleiding
Bekwaamheidsonderzoek

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Om te kunnen starten met het Pabo zij-instroomtraject volg je 3 stappen:

  1. Check of je voldoet aan de wettelijke eisen.
  2. Zoek een basisschool aangesloten bij een schoolbestuur.
  3. Doe het geschiktheidsonderzoek. 

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

De Pabo zij-instroom start in september, november, februari en april/mei. Je kunt je op elk moment inschrijven voor het geschiktheidsonderzoek.

Locatie

Je volgt de lessen op de hoofdvestiging van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75 Den Haag (achter het NS-station Hollands Spoor). Deze dynamische omgeving biedt veel faciliteiten, zoals een bibliotheek.

Studiekosten en -financiering

De basisschool waar je gaat werken, betaalt de kosten voor het geschiktheidsonderzoek (€ 1.750) en het zij-instroomtraject (€ 10.250).

FAQ

Helpt De Haagse Hogeschool mij bij het vinden van een school of schoolbestuur waar ik als zij-instromer kan werken?

De Haagse Hogeschool heeft goede contacten met het werkveld. Als het nodig is, dan helpen we jou bij het zoeken naar een passende werkplek. Wil je daar gebruik van maken? Neem contact met ons op via pabo.zij-instroom@hhs.nl.   

Ik heb geen afgeronde hbo- of wo-opleiding, kan ik deelnemen aan het zij-instroomtraject? 

Wettelijk gezien is dat niet mogelijk. Ben je niet in het bezit van een in Nederland erkend hbo- of wo-bachelordiploma? Dan is onze flexibele deeltijdopleiding tot leraar basisonderwijs wellicht iets voor jou.

Tijdens een vorige opleiding heb ik een aantal relevante vakken afgerond. Heb ik recht op vrijstellingen?

Samen met jou leggen we een persoonlijke leerroute vast. We kijken naar jouw kennis en vaardigheden, wat je al beheerst en wat er nog nodig is om te werken naar jouw bevoegdheid.

Wat zijn de kosten van de Pabo-zij-instroom?

Het geschiktheidsonderzoek en de kosten voor de opleiding worden betaald door de werkgever.

Ik heb bij een andere instelling voor hoger onderwijs een geschiktheidsonderzoek afgelegd. Kan ik hiermee het opleidingstraject bij de Pabo op De Haagse Hogeschool volgen?

Ja, waarschijnlijk is dat mogelijk. Mits dit niet ouder is dan 2 jaar. Aan de hand van het geschiktheidsonderzoek dat je hebt afgelegd, kunnen we een persoonlijke leerroute opstellen. Kom een keer langs voor een vrijblijvend intakegesprek om dit samen verder te bekijken.

Mag ik ook buiten Den Haag op een school werken, als ik het opleidingstraject bij De Haagse Hogeschool volg?

Ja, dat mag. De Haagse Hogeschool werkt samen met diverse schoolbesturen in Nederland. Afhankelijk van de locatie van je werkplek maken we afspraken over de organisatie daarvan.

Hoeveel dagen per week sta ik als zij-instromer voor de klas?

Afspraken hierover maak je met je werkgever.

Sluit ik het zij-instroomtraject af met een bachelordiploma?

Binnen 2 jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af. Als je slaagt, krijg je een getuigschrift bekwaamheidsonderzoek. Dit getuigschrift is geen bachelordiploma. Wel ben je hiermee volledig bevoegd als leraar voor het primair onderwijs. Of eerste- of tweedegraads bevoegd voor het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Wat ga ik als zij-instromer in het basisonderwijs verdienen?

Je maakt zelf afspraken met je school over jouw aanstelling en inschaling. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Kan ik het geschiktheidsonderzoek doen als ik nog geen baan in het onderwijs heb?

Om het geschiktheidsonderzoek af te leggen heb je een werkgever nodig die jou in dienst wil nemen als zij-instromer.

Ik stond het afgelopen jaar ingeschreven bij een lerarenopleiding. Is dat een bezwaar?

Dat is geen bezwaar voor het inschrijven voor het geschiktheidsonderzoek en voor het zij-instroomtraject. Voor jouw toekomstige werkgever kan dit wel gevolgen hebben voor de subsidie. Het schoolbestuur kan geen aanspraak maken op de subsidie vanuit de Rijksoverheid als jij de afgelopen 2 jaar als student ingeschreven bent geweest bij een lerarenopleiding; meld dit dus vooraf bij je werkgever. Stond je de afgelopen 2 jaar ingeschreven bij een lerarenopleiding en heb je een diploma behaald, dan geldt deze regel niet.

Kan ik het zij-instroomtraject in minder dan 2 jaar afronden?

Ja, dit is mogelijk, maar wel afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en uiteraard je eigen inzet.