Pabo zij-instroom

Heb je altijd al gedroomd om voor de klas te staan en les te geven? Heb je geen lerarendiploma voor het primair onderwijs, maar wel een afgeronde hbo- of universitaire opleiding? Dan is het Pabo zij-instroomtraject van De Haagse Hogeschool dé ideale weg voor jou. Je gaat meteen op een basisschool aan de slag en volgt tegelijkertijd een persoonlijke omscholing. Mooi meegenomen: je ontvangt direct een lerarensalaris. En binnen 2 jaar heb jij de lesbevoegdheid primair onderwijs op zak!  

Voorwaarden inschrijving

Om te kunnen starten met het zij-instroomtraject moet je aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Ook ga je zelf op zoek naar een basisschool en leg je een geschiktheidsonderzoek af.

Lees hieronder de drie stappen die je neemt om je in te schrijven voor het Pabo zij-instroomtraject. 

Stap 1: Check of je voldoet aan de wettelijke eisen
Je moet als zij-instromer in het basisonderwijs in het bezit zijn van:

  • Een in Nederland erkend hbo- of wo-diploma

  • Voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring

  • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Stap 2: Zoek een basisschool (aangesloten bij een schoolbestuur)
Voldoe je aan de wettelijke eisen? Zoek dan een basisschool waar je tijdens het opleidingstraject kunt gaan werken. Het liefst werk je natuurlijk bij een school bij jou in de buurt. Ook moet je je thuis voelen bij de (onderwijskundige) visie van de school. Je kunt om een snuffelstage vragen. Je proeft de sfeer, leert de verschillende klassen kennen en, nog belangrijker, het schoolbestuur waar de basisschool bij is aangesloten leert jou kennen.
Heb je een geschikte school gevonden en is het schoolbestuur ook enthousiast, dan begint jouw loopbaan als leraar of lerares! Afhankelijk van de wens van de school en van jouw startsituatie, sta je minimaal 2 en maximaal 4 dagen voor de klas.
Lukt het niet om een basisschool te vinden? Dan kunnen wij je adviseren. Wij hebben contact met veel basisscholen en schoolbesturen die staan te springen om een nieuwe collega! 

Stap 3: Doe het geschiktheidsonderzoek
Als zij-instromer moet je een positieve geschiktheidsverklaring afgeven aan de basisschool waar je werkt. Je kunt het geschiktheidsonderzoek op De Haagse Hogeschool afleggen.

Het geschiktheidsonderzoek bestaat uit:

  • Een portfolio. Je stelt een portfolio op met diverse praktijkbeoordelingen.

  • Een interview. We nemen een criterium gericht interview (CGI) af op basis van jouw portfolio en de door jou bestudeerde literatuur.  

  • Een taal- en rekentoets. Je wordt getoetst op je basiskennis taal en rekenen. Een herkansing voor deze toetsen is één keer mogelijk.

  • Een praktijkopdracht. Assessoren wonen een les bij als jij voor de klas staat. 

  • Een reflectiegesprek. Je bespreekt jouw ervaringen van de praktijkopdracht met je assessoren.

Nog niet voor de klas?

Sta je nog niet voor de klas? Geen probleem, we observeren en beoordelen je dan in een groep van een andere leraar. Vraag daarom aan jouw schoolbestuur of je mag komen proefdraaien. Zo bouw je meteen ervaring op.

Geschiktheidsverklaring

Als je alle onderdelen van het geschiktheidsonderzoek met een positief resultaat hebt beklonken, ontvang je een geschiktheidsverklaring. Je mag dan als volwaardige leraar voor de klas staan, terwijl je het Pabo zij-instroomtraject volgt.

Inschrijven 

Jaarlijks zijn er meerdere momenten om te starten met het geschiktheidsonderzoek en het Pabo zij-instroomtraject. Schrijf je nu in via Studielink en hoor wanneer je kunt starten!

Volg je liever een langdurige, uitgebreide opleiding, dan is onze flexibele deeltijdopleiding tot leraar basisonderwijs wellicht iets voor jou.

Zij-instromers aan het woord


Ben jij benieuwd of dit traject bij je past? En hoe de huidige zij-instromers het ervaren? 
Michiel Rietveld en Stephanie van Rijckevorsel vertellen je graag wat hun motivatie was om te starten, hoe zij het traject ervaren, wat ze allemaal leren en hoe blij ze zijn dat ze deze stap hebben gezet. Kijk je mee? We hopen dat jij net zo enthousiast wordt en horen graag van je als je nog vragen hebt.

 


Contact met de Pabo zij-instroom