Oplevering Sportcampus Zuiderpark eind februari

Wat ruim 10 jaar geleden onder de bezielende leiding van toenmalig academiedirecteur John van den Berg begon met een ambitieverklaring, wordt na 11 jaar eindelijk werkelijkheid. Eind februari wordt Sportcampus Zuiderpark opgeleverd. De opleidingen HALO, Sportkunde (vh Sportmanagement) en International Sport Management verhuizen deze zomer naar het Zuiderpark.

Sportcampus Zuiderpark Dat ADO Den Haag het Zuiderparkstadion zou verruilen voor een nieuw stadion aan de rand van Den Haag, was toen al lang bekend. Na ruim 80 jaar stond het op de nominatie om gesloopt te worden. In 2006 was John van den Berg één van de initiatiefnemers om op die plek een centrum voor sport, bewegen en onderwijs te bouwen. De gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan vonden elkaar in deze ambitie en Woningcorporatie Vestia sloot aan voor het commerciële deel.

De gemeente Den Haag zag een prachtige mogelijkheid om er haar sportambities in waar te maken. Sinds het verdwijnen van de Houtrusthallen in 2000 was er immers geen goede indooraccomodatie meer. Daarnaast was er de noodzaak om de wijk rondom het Zuiderpark te revitaliseren. Het Zuiderpark zelf was al mooi opgeknapt en de grond waarop het stadion stond, kende een sport- en recreatiebestemming. Een uitgelezen kans dus!

Voor De Haagse kwam dit als geroepen: onze vestiging aan de Laan van Poot was met de start van de opleiding Sportmanagement niet alleen qua capaciteit te krap geworden, maar het gebouw zelf was ook al ruim 60 jaar oud. Bovendien waren vrijwel alle ALO’s in Nederland inmiddels al gehuisvest in fraaie sportvoorzieningen.

En zo ontwikkelden De Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan, de gemeente Den Haag en Vestia een gezamenlijk plan dat door FaulknerBrowns Architects in een prachtig ontwerp werd gegoten. Hbo en mbo werken samen in de beroepskolom sport en gaan de omringende wijken in beweging brengen vanuit een ambiance van breedte- en topsport. Vestia zou het commerciële deel, waaronder sportmedische voorzieningen en een short stay-accommodatie, gaan exploiteren.

In 2012 stagneerde het project toen Vestia ineen dreigde te storten onder de aangegane verplichtingen van een enorme derivatenportefeuille. Na langdurige onderhandelingen en een afslanking van het oorspronkelijke ontwerp, sloeg Ballast Nedam uiteindelijk in maart 2015 de eerste paal de grond in.

Eind van deze maand wordt het gebouw nu opgeleverd, half juni officieel geopend en vanaf eind augustus verzorgen de opleidingen HALO, Sportkunde, International Sport Management (nieuw) en Lifestyle, Sport en Bewegen (Mondriaan) hun onderwijs in Sportcampus Zuiderpark. In deze gloednieuwe, hypermoderne accommodatie, wordt ook onderzoek verricht (o.a. door het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving en in de ‘Gymzaal van de Toekomst’) en gaan teams van hbo- en mbo-studenten als ‘Teamplayers’ de wijk in beweging brengen.

De sportcampus wordt bovendien het trainingshome van Beachvolleyball Team Holland en krijgt vrijwel zeker de nationale status van een Centrum Topsport en Onderwijs (CTO).

Zie hieronder in de video wat HALO-student Meine Paardenkoper en Sportkundestudente Julie Klaasse verwachten van Sportcampus Zuiderpark.

Contactpersoon:

Dhr. B. (Bas) Schrijver