Eline ontwerpt skatepark voor rolstoelers en skaters

Niet eerder vertoond: een skatepark waar ook rolstoelers gebruik van kunnen maken. Eline Lammens, student Bewegingstechnologie, onderzoekt in haar afstudeerscriptie de mogelijkheden voor zo’n inclusief skatepark in het Haagse Zuiderpark.

Skatepark

Het idee om hierop af te studeren ontstond tijdens Eline’s minor Aangepast sporten. Daarvoor had ze contact met het bedrijf K-J Projects dat rolstoelvaardigheidstrainingen geeft. “Net als fietsen moet je ook in een rolstoel leren rijden”, vertelt Eline. “Het is handig om te oefenen met bijvoorbeeld het nemen van een stoepje of een helling.”

Zelf oplossen

Bij de rolstoelvaardigheidstrainingen merkte Eline dat mensen het niet fijn vinden om op straat te oefenen. “Als het misgaat zijn er mensen die je willen helpen, dat is natuurlijk sympathiek, maar zo’n rolstoeler wil juist zelf leren het probleem op te lossen. In een skatepark is het normaler om te oefenen. Bovendien: door daar te oefenen komen mensen met en zonder beperking op een leuke manier met elkaar in contact.”

Combinatie

Er zijn rolstoelers, de WCMX’ers, die in een skatepark de meest spectaculaire toeren uithalen, maar daar is Eline’s inclusieve skatepark dus niet speciaal voor bedoeld. “Je moet denken aan plateautjes en hellinkjes. Dat je voor het oefenen in het nemen van een stoeprand kunt beginnen met een obstakel van 5 cm hoog. Dat wil ik combineren met obstakels voor skaters. Het is financieel ook handiger om iets voor rolstoelers te bedenken in combinatie met skaters, dan dat er een aparte voorziening gebouwd moet worden.”

Lastig

Eline richt zich op het Zuiderpark waar een skatepark ligt dat de gemeente wil vernieuwen. Ze is gaan praten met skaters, buurtbewoners en rolstoelgebruikers om tot een pakket van eisen te komen. Dat was soms lastig. “Ik probeer iets nieuws, daar moeten mensen aan wennen. Skaters die zich afvragen: willen we wel rolstoelers in een park? Op zich vinden ze het een leuk idee, maar ze hebben ook twijfels, dat de rolstoelers hen in de weg gaan zitten. Om ze een andere mindset te geven heb ik aan de skaters filmpjes van WCMX laten zien en van het wheelchair skills events georganiseerd door K-J Projects.”

Stevig

Hoe was het om in gesprek te gaan met de gemeente Den Haag? “Ik zag er eerst wel tegenop, dat je daar als studentje langs komt. Ze stelden kritische vragen, maar namen me wel serieus. Ze kijken naar het kostenplaatje, vragen zich af hoeveel rolstoelers er eigenlijk komen. Dan moet je stevig in je schoenen staan en bij je standpunt blijven. Dat is best lastig. Daar ben ik beter in geworden. Ik heb ze uitgenodigd voor de verdediging van mijn scriptie en wil mijn bevindingen graag met ze delen.”

Keuzes maken

Om in haar eentje aan een project te werken vond Eline pittig. “We hebben altijd projecten in een groepje gedaan en nu stond ik er alleen voor. Ik moet de keuzes maken in het ontwerp, dat is lastig maar ook leerzaam.” Wat ze leuk vond waren al de verschillende contacten. “Je krijgt veel feedback en doet allerlei nieuwe ideeën op. Je neemt je bevindingen mee van het ene gesprek naar het andere, vraagt wat vind jij daar nu van? Het is een uitdaging, maar ook leuk om alles samen te kunnen brengen in een ontwerp.”