Voor één dag baas van een faculteit

Boy van den Berg heeft alles onder controle. Zijn agenda stond afgelopen donderdag gelukkig niet boordevol afspraken. Voor één dag was de 14-jarige vmbo’er de baas van de faculteit IT & Design. Boy: “Toen ik vanmorgen door Han werd opgehaald, voelde ik wel wat spanning. Een goede spanning. Die viel al direct tijdens het ontbijtoverleg van mij af.” Wat is dít nou: een 14-jarige op de directeursstoel bij De Haagse? Dat vraagt om uitleg.

Baas van morgen directeur en leerling Boy was op donderdag 23 januari een van de vele tieners die meededen aan Baas van Morgen, het jaarlijkse bijzondere project van de organisatie JINC. Voor één dag krijgen ze de touwtjes in handen als directeur van een school of bedrijf of zelfs als ceo van een beursgenoteerd bedrijf.

Diepe overtuiging

Voor JINC is dit geen spelletje. Achter Baas van Morgen zit een diepe overtuiging: er is geen betere manier om het beste in kinderen naar boven te halen dan door ze een dag lang de touwtjes van een organisatie in handen te geven. Ook en vooral als die kinderen niet in een kansrijke positie opgroeien.
Veel bedrijven zien het grote nut van dit landelijke project in en doen mee. Zo halen heel wat bedrijfswagens in de vroege morgen op de 23e januari ultrajonge directeuren op van huis. Na een ontbijt worden ze gebracht naar ‘hun’ bedrijf op bijvoorbeeld de Zuidas in Amsterdam, de havens in Rotterdam én naar De Haagse Hogeschool. Daar staat Han Biemans, directeur van de faculteit IT & Design, zijn stoel graag voor één dag af aan Boy van den Berg.

Rustige werkdag …?!

Een ontbijt met Han Biemans. Een informatiesessie over het gebouw van De Haagse. Een bijpraatmoment over de challenges binnen de faculteit. Een lunch met klassenvertegenwoordigers. Aanwezig bij een aantal presentaties van ontwerpers. En nu een interview met H Nieuws. En we zijn pas halverwege de dag. Noem het maar een rustige werkdag …!
Boy: “Ik wil vandaag graag kijken hoe het er op deze faculteit aan toegaat. Ontdekken hoe het is om directeur te zijn.” Han: “Aan deze opsomming zie je dat een directeur zich doorlopend verhoudt tot mensen, continu luistert en praat. Praten met mensen: het klinkt zo makkelijk. Boy heeft daar nu al wat ervaring mee. Als directeur moet je je altijd afvragen: praat ik met de juiste mensen? Vang ik alle signalen op? Stel ik de goede vragen?”

Heel veel beslissingen

Boy zit in de derde klas van het vmbo. Hij volgt daar de gemengde leerweg. Nee, hij weet absoluut nog niet wat hij later wil worden. “Maar ik vind het wel heel interessant om hier te zijn. Ik hoorde vanmorgen over testen doen met computerprogramma’s. Dat is wel heel gaaf. Dat vind ik op mijn school ook heel interessant.”
Ziet hij zichzelf later als directeur werken? “Nee, ik ben niet zo’n baas. Meer iemand die voor een baas werkt. Ik heb wel ontdekt dat je als directeur heel vaak beslissingen moet nemen.” Han: “Ook dat realiseer ik mij nauwelijks meer. Als je de goede vragen gesteld hebt en geluisterd hebt, neem je beslissingen. Misschien wel honderden per dag. Dat gaat doorlopend zo, bijna ongemerkt. Ik word daar vandaag wel even aan herinnerd.”

Mensen succesvol maken

Han: “Boy heeft mij vandaag al vaker een spiegel voorgehouden. Dat is ook een mooie opbrengst, het dwingt om na te denken over wat ik in mijn werk normaal vind.” Hij doet vol overtuiging mee aan Baas van Morgen. “Mensen succesvol maken geeft mij een kick. Ik realiseer me dat ik mijn goede loopbaan ook aan anderen en de buitenwereld te danken heb. Aan de kansen die ik gekregen heb. Daar wil ik iets voor terug doen in dit project dat aandacht vraagt voor kinderen en jongeren die niet in zo’n kansrijke positie zitten. Nu komt Boy uit een kansrijk gezin, maar er zijn heel veel kinderen voor wie dat anders ligt.”

Wereld vergroten

“Kansen om iets van je leven te maken, creëer je niet. Die zijn er altijd. Maar niet alle mensen zijn even alert op die kansen. Bijvoorbeeld omdat ze in een omgeving wonen waar het niet normaal is dat je het beste uit jezelf haalt. Toen ik vorig jaar meedeed aan Baas van Morgen, nam een meisje voor één dag mijn stoel over. Ze had heel veel talent, behaalde geweldige resultaten op school. Maar wat ze wilde, was kapster worden. Daar is niets op tegen, maar het zou jammer zijn wanneer dat komt omdat ze in haar omgeving en in haar situatie geen andere kansen zag.”
“Met Baas van Morgen doorbreken we zo’n structuur. Voor mij is het steeds een heel belangrijke vraag: wat kan ik doen om de wereld van dat meisje en de wereld van Boy te vergroten? Daarom ben ik blij dat ik vandaag samen mag werken met Boy.”

Allemaal vonkjes

Zet het project Baas van Morgen zoden aan de dijk? Han is ervan overtuigd. “Ja, de resultaten zijn significant. Alleen vandaag al worden landelijk honderden kinderen door evenzoveel bazen bij de hand genomen. Zij gaan ervaren hoe het is om ergens leiding te geven. Als je dat jaar in jaar uit doet, dan beïnvloed je vele jonge mensen. Iedere keer laat je een vonkje ontbranden. Op den duur is het effect enorm positief.”