Een seniorvriendelijke stad, hoe maak je die?

Losse stoeptegels. Een te smalle doorgang voor scootmobielen. Te kleine letters op informatiefolders. Kijk eens door de ogen van senioren naar een wijk of stad. Dan zie je genoeg verbeterpunten. “En dat is precies wat we studenten lieten doen in het onderzoeksproject Seniorvriendelijke stad”, zegt Esther Kroon, docent-onderzoeker bij het lectoraat Urban Ageing.

foto urban ageing Het onderzoek  is in 2019  genomineerd  voor de Pim Breebaart Research Award, een prijs voor het onderzoeksproject van De Haagse Hogeschool dat onderzoek, onderwijs en praktijk het best met elkaar verbindt. Esther: “We zijn heel blij met de nominatie. We hebben voor de eerste keer zo’n onderzoek gedaan op De Haagse. Dus voor ons was het ook wel spannend hoe het zou uitpakken. Gelukkig vonden de studenten het heel leuk om zelf de wijk in te gaan.” 
 

Op de gevoelige plaat 

“De studenten verdiepten zich eerst in het concept Age Friendly City van de WHO. Wat maakt een stad nou seniorvriendelijk? Daarna gingen ze in kleine groepjes op pad in Den Haag en Zoetermeer en fotografeerden ze wat hun opviel. Die foto’s hebben ze vervolgens voorgelegd aan ouderen en professionals in de buurt en gepresenteerd op het congres Samen Vitaal van de gemeente Den Haag. Ook publiceerden we op basis van deze onderzoeksresultaten een artikel in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift”, vertelt Esther trots. 

Divers publiek 

“Omdat het onderzoeksproject onderdeel is van de minor Omgaan met dementie, zaten er ook studenten van andere faculteiten en zelfs andere hogescholen in de groep. Die diversiteit is heel leuk, want iedereen  heeft weer een ander  perspectief”,  legt Esther uit. “Voor deze foto-opdrachten moeten studenten zich verplaatsen in de leefwereld van ouderen. Tegelijkertijd praten ze met ouderen, professionals en beleidsmakers en krijgen ze zicht op wat een gemeente nu precies doet. Allemaal nuttige en praktische kennis voor straks in hun werk.” 

Meer weten over het lectoraat Urban Ageing? Kijk dan op de pagina’s over het lectoraat.