Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Je wilt een (para)medische opleiding volgen en bent geboeid door alles wat met de huid te maken heeft. Als huidtherapeut help je de zieke of beschadigde huid mooier en beter te maken.

Je behandelt mensen met acne,  littekens, oedeem, overbeharing en (brand)wonden. Daarnaast ga je met patiënten in gesprek, want ook de emotionele kant van een huidaandoening heeft aandacht nodig. Ontdek hoe jij dankzij de opleiding Huidtherapie het leven van mensen mooier maakt. 

Als toekomstige huidtherapeut leer je alles over de (afwijkingen van) de huid en het lichaam. Hoe kun je een huidaandoening het beste behandelen? Medische kennis pas je toe in de praktijk en je leert hoe je moet omgaan met schaamte of verdriet van je patiënten. Daarnaast leer je hoe je de kwaliteit van leven van patiënten kunt verbeteren. Je doet onderzoek en leert samen te werken met medestudenten of studenten van een andere (internationale) studie. Verder oefen je vaardigheden en behandeltechnieken in onze skills labs. En je loopt stages, leert praktijkonderzoek te doen en kiest een minor.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Instroomadvies

Om met de bacheloropleiding Huidtherapie te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder "Overige situaties" wat voor jou geldt.

Decentrale selectie

De voltijdopleiding Huidtherapie heeft per studiejaar plaats voor 120 studenten. Je meldt je aan via Studielink. Na aanmelding ontvang je een vragenlijst. Deze dient uiterlijk 15 januari online ingevuld te worden. Na ontvangst van de vragenlijst word je uitgenodigd voor de decentrale selectie. LET OP: deze uitnodiging kan in je SPAMbox terecht komen.

Voor de decentrale selectie kom je naar de hoofdlocatie van De Haagse Hogeschool. Uit deze decentrale selectie mogen 120 studenten starten met de opleiding. Als we je niet direct kunnen plaatsen, kom je op een wachtlijst. Aanmelden voor de decentrale selectie van de opleiding is mogelijk tussen 1 oktober tot en met 15 januari.

Mocht je toch besluiten niet deel te nemen aan de decentrale selectie, stuur ons dan even een mail op HDT-DS@hhs.nl. Dan kunnen wij er rekening mee houden in onze planning.

Optie voor reservedag 

Bij een aantoonbare verhindering op de selectiedag is er een mogelijkheid om deel te nemen aan de reservedag. Je doorloopt dan ronde 1 en ronde 2 op dezelfde dag. Bij aanmelding voor de selectie kun je in de vragenlijst aangeven dat je wilt deelnemen aan de reservedag. Wanneer je in het buitenland verblijft ten tijde van de selectie is er een optie om aan een digitale versie van de selectie deel te nemen. Ook dit kun je aangeven in de vragenlijst.

Vanaf 1 oktober 2023 is het mogelijk om je aan te melden voor studiejaar 2024/2025.

Details decentrale selectie 

De decentrale selectie bestaat uit 2 rondes.

Ronde 1: - Maken van een kennistoets. In de week na 15 januari krijg je hier aanvullende informatie over.

Ronde 2: - Inhoudelijke opdracht. Hiervoor is geen voorbereiding vereist. - Gesprek met docent.

De uitslag van de selectie is bindend

De uitslag van decentrale selectie wordt bekendgemaakt op 15 april via Studielink. Hierover krijg je bericht per mail. Deze uitslag is bindend en wordt niet meer gewijzigd.

Je hebt maximaal 14 dagen de tijd om je plek te accepteren. Doe je dit niet, dan vervalt jouw recht op een plek en schuift deze door naar de volgende op de ranking. Mocht je niet direct een plek aangeboden krijgen, dan kan dit op een later moment nog wel gebeuren, wanneer kandidaten die wel geselecteerd waren hun plek niet accepteren of weigeren. Je krijgt dan automatisch bericht via Studielink. Voor een motivatie van het behaalde rangnummer, kun je een mail sturen naar HDT-DS@hhs.nl

Maximaal 3 pogingen

Wanneer je deelneemt aan de decentrale selectie Huidtherapie, kost dit je een poging van de in totaal 3 pogingen die je hebt als kandidaat. Je verbruikt ook een poging wanneer je je hebt aangemeld, maar niet hebt deelgenomen of wanneer je je aanmelding niet voor 15 januari annuleert. Wanneer je deelneemt aan de selectie van de Haagse Hogeschool en van Hogeschool Utrecht kost dit je dus 2 pogingen. Ben je bij beiden niet geselecteerd, betekent dat dat je nog 1 poging over hebt voor de decentrale selectie van de opleiding Huidtherapie.

Overige situaties

Je ziet dat je wél het juiste profiel hebt gevolgd voor deze opleiding, maar dat je géén examen hebt gedaan in een vak dat de opleiding verplicht heeft gesteld. Dan heb je – zoals dat heet – een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+ toelatingsonderzoek

Ben je aan het begin van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt tot de opleiding Huidtherapie? Doe dan het 21+ toelatingsonderzoek. Slaag je daarvoor, dan word je toch toegelaten. Het onderzoek vindt in de periode januari tot en met augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Tijdens het onderzoek leg je een digitale capaciteitentoets af.

Een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kunnen wij je toelaten tot de opleiding als dat diploma toegang biedt tot het hoger beroepsonderwijs en als je kunt laten zien dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlandse en internationale diploma’s.

Overstappen naar De Haagse

Je kunt niet overstappen van een andere opleiding Huidtherapie naar De Haagse Hogeschool.

Uitspraken over je toelating

Wij kunnen geen uitzonderingen maken op de officiële toelatingseisen.  Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

60

studiepunten per jaar

12

uur hoorcollege per week

8

uur projecten per week

20

uur zelfstudie per week

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

19 en 20 maart 2024

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

19 en 20 maart 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, practica, opdrachten

In de eerste 2 jaar volg je veel colleges, van je eigen docenten of van gastsprekers. Een huidtherapeut, een arts of een patiënt die iets vertelt over zijn of haar ervaringen, afgewisseld met lessen over bijvoorbeeld anatomie. Tijdens practica pas je behandeltechnieken toe op je medestudenten. Zelf ben je ook regelmatig patiënt voor je medestudenten. In de skills labs van de opleiding Huidtherapie kun je altijd extra oefenen. Je duikt in de wereld van gesprekstechnieken, leert op de juiste wijze voorlichting te geven en krijgt alle handvatten mee om je eigen zaak op te zetten. Alles wat je leert, pas je toe tijdens opdrachten. En die kennis wordt gecontroleerd tijdens kennis- en competentietoetsen. Ook is er veel ruimte voor eigen invulling: je kiest minoren, kunt stages lopen, kiest een aantal opdrachten en kunt aan de slag als student-assistent.

Let op: voor sommige werkvormen en opdrachten is het nodig om op de blote huid te oefenen. Het kan voorkomen dat je enigszins ontbloot (niet naakt) een opdracht of oefening moet uitvoeren op een medestudent. Dit is nodig om bepaalde behandelingen na je opleiding goed in de praktijk te kunnen brengen.

Minoren

Je studie samenstellen

Minoren zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, of doet dat in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. Een verdiepende minor volgen waarmee je jezelf specialiseert in je vakgebied, bijvoorbeeld met Technologie van de huidzorg. Of juist een verbredende minor om een kijkje te nemen in een ander vakgebied. Denk aan Oncologie & nazorg of Smart technology and the future of healthcare. Een heel andere minor volgen mag natuurlijk ook, bijvoorbeeld Sociology and psychology of food, fitness and health. Huidtherapeuten zijn veelzijdig, en je keuze uit minors is dat ook.

SkinLab

Wanneer je praktijk voldoende hebt afgerond in competentietoetsen, mag je deze als volwaardige huidtherapeut gelijk uitvoeren in de praktijk. Je mag behandelingen tijdens je studie uitvoeren op echte patiënten. Dit kan in de kliniek van de opleiding, genaamd het SkinLab.

Topopleiding Keuzegids 2023!

In de Keuzegids hbo 2023 krijgt deze opleiding een oordeel van 75 punten of hoger in de kwaliteitsvergelijking. Daarmee behoort de opleiding tot de beste van Nederland.

HBO top opleiding keuzegids

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Huidtherapeut met een eigen praktijk

  • Huidtherapeut in een zorgcentrum

  • Huidtherapeut in een ziekenhuis

  • Huidtherapeut in het buitenland

Dit word je niet

  • Dermatoloog

  • Schoonheidsspecialist

  • Arts

  • Laborant

  • Apotheker

Doorstuderen

Je bent nu Bachelor of Science, maar je wilt nog verder studeren. De master Gezondheidswetenschappen behoort dan tot de mogelijkheden. Of je stroomt via een premaster door naar een universitaire master in de richting van bijvoorbeeld Zorgmanagement of Health, Economics, Policy and Law.

Als je niet wilt doorstuderen, maar wel aan de slag wilt als huidtherapeut, dan moet je ieder jaar een aantal trainingen en congressen bijwonen. Ben je een aantal jaar werkzaam in het werkveld? Dan kun je in aanmerking komen om de master Physician Assistent te volgen.  

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

De voltijdopleiding Huidtherapie heeft per studiejaar plaats voor 120 studenten. Je meldt je aan via Studielink. Na aanmelding ontvang je een vragenlijst. Deze dient uiterlijk 15 januari online ingevuld te worden. Na ontvangst van de vragenlijst word je uitgenodigd voor de decentrale selectie. LET OP: deze uitnodiging kan in je SPAMbox terecht komen.

Voor de decentrale selectie kom je naar de hoofdlocatie van De Haagse Hogeschool. Uit deze decentrale selectie mogen 120 studenten starten met de opleiding. Als we je niet direct kunnen plaatsen, kom je op een wachtlijst. Aanmelden voor de decentrale selectie van de opleiding is mogelijk tussen 1 oktober tot en met 15 januari.

Mocht je toch besluiten niet deel te nemen aan de decentrale selectie, stuur ons dan even een mail op HDT-DS@hhs.nl. Dan kunnen wij er rekening mee houden in onze planning.

Optie voor reservedag 

Bij een aantoonbare verhindering op de selectiedag is er een mogelijkheid om deel te nemen aan de reservedag. Je doorloopt dan ronde 1 en ronde 2 op dezelfde dag. Bij aanmelding voor de selectie kun je in de vragenlijst aangeven dat je wilt deelnemen aan de reservedag. Wanneer je in het buitenland verblijft ten tijde van de selectie is er een optie om aan een digitale versie van de selectie deel te nemen. Ook dit kun je aangeven in de vragenlijst.

Vanaf 1 oktober 2023 is het mogelijk om je aan te melden voor studiejaar 2024/2025.

Details decentrale selectie 

De decentrale selectie bestaat uit 2 rondes.

Ronde 1: - Maken van een kennistoets. In de week na 15 januari krijg je hier aanvullende informatie over.

Ronde 2: - Inhoudelijke opdracht. Hiervoor is geen voorbereiding vereist. - Gesprek met docent.

De uitslag van de selectie is bindend

De uitslag van decentrale selectie wordt bekendgemaakt op 15 april via Studielink. Hierover krijg je bericht per mail. Deze uitslag is bindend en wordt niet meer gewijzigd.

Je hebt maximaal 14 dagen de tijd om je plek te accepteren. Doe je dit niet, dan vervalt jouw recht op een plek en schuift deze door naar de volgende op de ranking. Mocht je niet direct een plek aangeboden krijgen, dan kan dit op een later moment nog wel gebeuren, wanneer kandidaten die wel geselecteerd waren hun plek niet accepteren of weigeren. Je krijgt dan automatisch bericht via Studielink. Voor een motivatie van het behaalde rangnummer, kun je een mail sturen naar HDT-DS@hhs.nl

Maximaal 3 pogingen

Wanneer je deelneemt aan de decentrale selectie Huidtherapie, kost dit je een poging van de in totaal 3 pogingen die je hebt als kandidaat. Je verbruikt ook een poging wanneer je je hebt aangemeld, maar niet hebt deelgenomen of wanneer je je aanmelding niet voor 15 januari annuleert. Wanneer je deelneemt aan de selectie van de Haagse Hogeschool en van Hogeschool Utrecht kost dit je dus 2 pogingen. Ben je bij beiden niet geselecteerd, betekent dat dat je nog 1 poging over hebt voor de decentrale selectie van de opleiding Huidtherapie.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding krijg je bijvoorbeeld een studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding, die je vragen kunt stellen over je studie, stages, je carrière en nog veel meer. Ook volg je lessen studieloopbaanbegeleiding. En heb je wat bijlessen nodig? Dan krijg je hulp van een ouderejaarstutor, die jou begeleidt bij de theorie en je tips geeft. Wil je langer praten, bijvoorbeeld over studie- of persoonlijke problemen, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Huidtherapie
Naam internationaal: Skin Therapy
Opleidingscode (Isat): 34091
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.