Centre of Expertise Cyber Security
Lees hier de jaarupdate 2021
Het Centre of Expertise Cyber Security heeft veel te bieden. In deze video laten we je zien waar ons kenniscentrum voor staat en wie we zijn!
Het belang van digitale veiligheid is niet meer weg te denken in de wereld waarin we leven. De missie van het kenniscentrum Cyber Security is het versterken van de cyberveerkracht van publieke en private organisaties die zelf in mindere mate zijn toegerust op cyberdreigingen. Cyberveerkracht staat voor het vermogen van organisaties om cyberdreigingen te herkennen en hierop adequaat te reageren. De focus op cyberveerkracht komt voort uit de constatering dat organisaties vroeg of laat allemaal te maken zullen krijgen met cyberincidenten en zich dus niet alleen moeten richten op preventieve maatregelen, maar bijvoorbeeld ook op detectie en respons.
Om meer inzicht te krijgen in hoe cyberveerkracht te realiseren onderzoeken wij drie deelgebieden:
- Mens: welke gedrag- en houdingsaspecten beïnvloeden cyberveerkracht en hoe kunnen organisaties deze aspecten t.b.v. cyberveerkracht verbeteren?
- Organisatie: welke organisatieaspecten beïnvloeden cyberveerkracht en hoe kunnen organisaties deze aspecten t.b.v. cyberveerkracht verbeteren?
- Techniek: welke technische aspecten beïnvloeden cyberveerkracht en hoe kunnen organisaties deze aspecten t.b.v. cyberveerkracht verbeteren?
Sinds de oprichting in 2015 is het kenniscentrum Cyber Security snel gegroeid en zijn veel praktijkgerichte onderzoeken afgerond. Wij blijven ons continu inzetten om eerdere successen te verduurzamen en synergiën te creëren tussen praktijkgericht onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk.
Lectoraten
Projecten
Nieuwe ‘Cyber Security’ labs doen innovatief onderzoek in de DIF
De impact van online seksueel misbruik
Hack_Right
HackShield in Noord-Holland
Naar een interventie tegen Geldezels: een pilot in de gemeente Haarlem
Onderzoek cybercrises bij gemeenten
Grip op cyberrisico’s
Het ontwikkelen van een risicomanagementtool voor organisaties die minder toegerust zijn op cyberdreigingen.
Anders dan multinationals hebben midden- en kleinbedrijf (MKB), gemeenten, zorginstellingen en andere publieke dienstverleners niet altijd de technische expertise en middelen om cyberrisico’s op een effectieve manier te identificeren, analyseren en daardoor te mitigeren. Het gevolg is dat deze organisaties niet altijd goed voorbereid zijn op cyberdreigingen en daardoor kwetsbaar zijn voor aanvallen.
Hoe cybersecure is het mkb? Nulmeting onder 800 directeuren van 20 brancheorganisaties
Het Centre of Expertise Cybersecurity heeft in de aanloop naar de installatie van het lectoraat een nul-meting bij het mkb in Nederland uitgevoerd. De resultaten zijn weer gegeven in een infographic.
Hoe cyberweerbaar zijn mkb-retailers? Regio Den Haag
In september en oktober 2018 heeft De Haagse Hogeschool in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een pilotonderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag bij mkbretailers. Hiermee is een eerste beeld opgehaald over de cyberweerbaarheid van mkb retailers in 6 winkelgebieden in Den Haag en omstreken. In totaal hebben 57 leidinggevenden uit 56 bedrijven een enquête ingevuld.
Risicomanagement en digitale veiligheid smart cities
RAAK-publiek project Veilig Water
Digitale Veiligheid van de Greenports
Verbeteren van veilig digitaal gedrag in het basisonderwijs
DurableCASE: robotvoertuigen in de agrosector
Ook in 2021 werd binnen het kenniscentrum Cyber Security weer volop kennis ontwikkeld op basis van praktijkgericht onderzoek voor organisaties en het onderwijs. Bekijk de resultaten in onze infographic.
Zoldersessie #43: een interview met Rutger Leukfeldt over pathways into cybercrime, cybercriminele netwerken, phishing, ransomware en nog veel meer! Bekijk hier de video terug.
In de media
- Rutger Leukfeldt in gesprek met de politie over al ons onderzoek naar cybersecurity in het mkb
- Bankhelpdeskfraude: in EenVandaag vertelt Rutger Leukfeldt over criminele netwerken die steeds professioneler worden en de mogelijkheden van digitalisering volop benutten - EenVandaag
- Klanten lopen onnodig risico door kleine bedrijven met grote datahonger - Nu.nl 28 oktober 2021
- Rutger Leukfeldt vertelt bij ‘De Ondernemer Draait Door – Cybertalks’ over zijn werk en ervaring op het gebied van Cyber Security in het MKB (minuten: 0.27 - 0.42) - YouTube 25-05-2021
- Geen gemeente is echt voorbereid op een cybercrisis - binnenlandsbestuur.nl 19-02-2021
- Onderzoek: niet het verloren geld, maar de emotionele gevolgen van whatsappfraude tellen het zwaarst. Rutger Leukfeldt vertelt over zijn onderzoek naar Whatsappfraude - EenVandaag (NPO) 08-02-2021
- Cybercriminelen richten pijlen op gemeentehuis - executive-people.nl 02-02-2021
- Gemeenten onvoldoende voorbereid op cybercrisis - channelconnect.nl 01-02-2021
- Veel Zeeuwen zonder internet na ddos-aanval op provider DELTA - Trouw 28-08-2020
- Cybercriminaliteit dichtbij, met lector Rutger Leukfeldt - Code Geel 29-06-2020
- Themanummer 'Nieuwe vormen van oplichting en fraude' van Justitiële Verkenningen, bevat twee uitgebreide bijdragen van onderzoekers van ons kenniscentrum Cybersecurity
- Lectoren waarschuwen minister De Jonge: houd optie open om géén corona-app te lanceren - ScienceGuide 17-04-2020
- Onderzoek: Nederlanders gedragen zich onveilig op internet - Security.nl 20-01-2020
- Veiligheidsonderzoek en nulmeting cybersecurity in de Rotterdamse Haven - FERM Rotterdam Port Cyber Resilience 24-10-2019
Lees meer over onderzoek doen bij ons kenniscentrum in de brochure Stage en onderzoek bij het Centre of Expertise Cyber Security 2022 (pdf)
Studenten projecten
Studentenwedstrijd: pitch je idee en win tot Eur. 5.000 om het te realiseren!
In een korte pitch presenteer jij je idee. Je project is gericht op het verhogen van cybersecurity. Bijvoorbeeld een innovatieve technische oplossing, of een oplossing om veilig online gedrag te bevorderen. Geef aan wie hier uiteindelijk wat aan heeft: misschien zijn dit je medestudenten, maar als je idee van meerwaarde is voor bedrijven en organisaties buiten de hogeschool is dat helemaal geweldig! Lees verder >
Hoe zorg je als webontwikkelaar dat je veilige codes schrijft?
Webontwikkelaars geven aan dat secure coding of het verbeteren van codes een topprioriteit is. Door strakke deadlines en de eis van opdrachtgevers om in korte tijd snel software en uitvoerbare codes aan te leveren, is voor de beveiliging (secure coding) vaak onvoldoende tijd en aandacht. Dit maakt een applicatie bijvoorbeeld kwetsbaar voor hackeraanvallen. Daarnaast is secure coding ook nog niet altijd onderdeel van de opleiding of zien webontwikkelaars het belang ervan nog niet voldoende.
Lees verder >
Een onderzoek naar end-to-end encryptie

Een onderzoek naar bluetooth

Lees verder >
Lectoraat Cyber Security and Safety
Artikel
Information security education based on job profiles and the e-CF
Artikel
The Influence of Knowledge and Attitude on Intention to Adopt Cybersecure Behaviour
Artikel
Analyse volwassenheidsmodellen voor informatiebeveiliging
Artikel
Qualification for information security professionals
Artikel
Detection of Botnet Command and Control Traffic
Lectoraat Cybercrime & Cybersecurity
Rapport
Naar een interventie tegen geldezels. Een experiment op Instagram.
Publicatie
Van theorie naar praktijk. De geleerde lessen van onderzoek naar cybersecurity in het mkb
Publicatie
Position paper: Nederlands Cyber Security Lab Labsessie #2
Rapport
Cyberweerbaarheid: een gemeentelijk offensief ter preventie van slachtofferschap van cybercrime
Vragenlijst
Een instrument voor het meten van online gedrag: de Behaviour & Victimization Study
Lectoraat Risk Management & Cyber Security
Rapport
De impact van cyberincidenten op patiëntvertrouwen: een verkenning
Onderzoeksrapport
Cyber Incident Response Decision Making
Rapport
Cybercrisis bij gemeenten: Een verkennend onderzoek naar de voorbereidingen, ervaringen en uitdagingen
Artikel
Cybercrises vragen om anticipatie en improvisatie
Artikel
Leading a cyber incident response team
Lectoraat Network and Systems Engineering Cyber Security
Thesis
Secure Naming for Distributing Computing using the Condensed Graph Model
Artikel
Cloud-Based Intelligence Aquisition and Processing for Crisis Management
Rapport
Naar een interventie tegen geldezels. Een experiment op Instagram.
Jonge geldezels worden door criminelen geronseld via sociale mediakanalen. In deze pilot is een interventie tegen (potentiële) geldezels op Instagram geïmplementeerd en geëvalueerd, waarbij advertenties van oplichters zijn nagemaakt en gebruikt om jongeren naar een externe landingspagina te leiden. Daar werden ze bewust gemaakt van de strafbaarheid van dit gedrag en kregen ze hulp aangeboden. Doel van de pilot is na te gaan welke factoren een rol spelen bij online rekrutering van geldezels via advertenties op Instagram en te onderzoeken welke boodschap (afschrikken versus helpen) op de landingspagina zorgt voor de beste interactie met de doelgroep.
Download het rapport: Naar een interventie tegen geldezels.
Publicatie
Van theorie naar praktijk. De geleerde lessen van onderzoek naar cybersecurity in het mkb
In de uitgave ‘Van theorie naar praktijk. De geleerde lessen van onderzoek naar cybersecurity in het mkb’ geeft Rutger Leukfeldt een samenvatting van de vele onderzoeken die in de periode van 2017-2021 zijn uitgevoerd door het lectoraat cybersecurity in het mkb. Doel van het boek is een overzicht te bieden van de belangrijkste onderzoeksresultaten. Er wordt aangegeven welke kennis er is opgedaan over slachtofferschap, daderschap, cyberweerbaarheid en de aanpak van cybercrime. Tot slot wordt er een korte vooruitblik gegeven op zaken waar het lectoraat zich de komende jaren op gaat richten.
Download onderzoek
Publicatie
Position paper: Nederlands Cyber Security Lab Labsessie #2
Cybersecurity is meer dan alleen het nemen van technische maatregelen. En alhoewel gebruikers ten onrechte vaak alleen worden aangemerkt als ‘de zwakke schakel’ binnen die cybersecurity, moet een deel van de maatregelen zich toch echt wel richten op deze groep. Gebruikers gedragen zich immers soms bewust of onbewust onveilig.
Sinds jaar en dag lijken organisaties ‘awareness’ te zien als de sleutel om van gebruikers iets minder de zwakke schakel te maken. Het is inmiddels echter wel duidelijk dat een beleid dat alleen gericht is op ‘awareness’ niet gaat zorgen voor het gewenste effect. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat anti-phishingcampagnes, waar nepphishingmails worden verstuurd, niet heel lang beklijven. Recent wetenschappelijk experimenteel onderzoek laat zelfs zien dat het hebben van meer kennis kan leiden tot onveiliger gedrag: gebruikers die (een beetje) meer weten, gedragen zich nog onveiliger. We moeten dus verder komen dan alleen awareness. Het lab observeert dat er twee grote vraagstukken spelen.
- Wat moeten we dan verder nog doen?
- Hoe zorgen we ervoor dat organisaties daadwerkelijk verder gaan dan alleen het creëren van meer awareness?
Rapport
Cyberweerbaarheid: een gemeentelijk offensief ter preventie van slachtofferschap van cybercrime
Nederlandse gemeenten hebben cybercrime in de afgelopen twee jaar breed als beleidsprioriteit omarmd. Maar in de vertaling van deze beleidsprioriteit naar concrete acties gaat het mis. Duidelijk is dat de ambtenaren openbare orde en veiligheid een taak voor zichzelf zien in de preventie van cybercrime, maar waar te beginnen? In het RAAK cyberweerbaarheid project bundelen professionals uit twaalf gemeenten en vier regionale veiligheidsnetwerken hun slagkracht met onderzoekers van De Haagse Hogeschool, Saxion Hogeschool en het NSCR voor de cyberweerbaarheid van de samenleving. Dit eerste deelrapport richt zich op de vragen: “Voor welke doelgroepen zijn interventies om het risicobewustzijn en het preventieve gedrag te vergroten het meest noodzakelijk?” en “Voor welke typen cybercrime zijn interventies om het risicobewustzijn en het preventieve gedrag van deze doelgroepen te vergroten het meest noodzakelijk?”. Deze onderzoeksvragen zijn beantwoord middels een combinatie van literatuuronderzoek en interviews met experts.
Dowwnload rapport Cyberweerbaarheid: een gemeentelijk offensief ter preventie van slachtofferschap van cybercrime (pdf)
Rapport
Cybercrisis bij gemeenten: Een verkennend onderzoek naar de voorbereidingen, ervaringen en uitdagingen
In dit verkennende onderzoek gaan we nader in op het fenomeen cybercrisis binnen gemeenten waarbij we onderscheid maken tussen cybercrisis waarbij gemeenten (1) slachtoffer zijn of (2) betrokkene.
Onderzoeksdoelen en vragen Cybercrises in het algemeen en binnen de gemeentelijke context in het bijzonder zijn nog maar beperkt beschreven in de (wetenschappelijke) literatuur. Het hoofddoel van het onderzoek is om inzicht te verschaffen in de ervaringen die gemeentelijke medewerkers hebben met cybercrisis als ‘slachtoffer’ en ‘betrokkene’ en hoe zij kijken naar de rollen en uitdagingen die er zijn.
Het hoofddoel is opgesplitst in twee hoofdvragen: (1) Welke uitdagingen ervaren gemeenten bij (de voorbereiding op) cybercrisis die de gemeentelijke organisatie raken? En (2) Welke uitdagingen ervaren gemeenten bij (de voorbereiding op) cybercrisis die plaatsvinden bij organisaties gevestigd in de gemeente en (kunnen) leiden tot problemen in het fysieke domein?
Auteurs:
S. (Sander) Ebbers, MSc
J. (Joyce) Koch, MSc MA
dr. J. (Jurjen) Jansen
dr. J. (Jelle) Groenendaal
dr. W. (Willem) Bantema
dr. E.R. (Rutger) Leukfeldt
Thesis
Secure Naming for Distributing Computing using the Condensed Graph Model
Implementing a distributed computation architecture has several basis functional requirements, such as load balancing, fault tolerance and security. The challenge is in how you manage these requirements as a whole. Security is a specific problem in that it is made up of a number of important aspects, such as confidentiality, integrity and availability. Each of these aspects is vital in a distributed system.One important aspect of security is access control. The central premise of this thesis is: “If you can name it, you can control access to it”.This dissertation examines the security requirements of the WebCom distributed computing environment and develops the security architecture for WebCom, primarily to provide a systematic access control mechanism for condensed graph applications.The flexibility of this architecture is demonstrated with a number of case studies, including a micropayment architecture for distributed computations, an automated administration architecture for Grid and an activity based secure workflow architecture.
T.B. Quillinan. Secure Naming for Distributing Computing using the Condensed Graph Model. Ph.D. Thesis. University College Cork, Cork, Ireland. July 2006.
Artikel
Cloud-Based Intelligence Aquisition and Processing for Crisis Management
Contemporary crisis management has to deal with complex socio-technical environments involving many interdependent elements. Many dependencies in such settings result in complex cascading processes that can have adverse effects on the population, environment, and economy. Adequate situation awareness and the capability to
predict the development of a crisis situation under different circumstances is a critical element of effective, and timely, crisis management and response.
de Oude, Patrick; Pavlin, Gregor; Quillinan, Thomas; Jeraj, Julij, and Abouhafc, Abdelhaq. (2017). Cloud-Based Intelligence Aquisition and Processing for Crisis Management. 133-153. 10.1007/978-3-319-52419-1_9
Team
dr. Rutger Leukfeldt
Lector Cybercrime & Cybersecurity
dr. Marcel Spruit
Lector Cyber Security and Safety
dr. Pei-Hui Lin
Lector Risk Management & Cyber Security
dr. Mathias Björkqvist
Lector Network & Systems Engineering Cyber Security
dr. Ligaya Butalid
Secretaris Centre of Expertise Cyber Security
dr. Nicole van Deursen
Céline Kreffer
Emiel Kerpershoek
dr. ir. Pieter Burghouwt
dr. Susanne van ‘t Hoff – de Goede
dr. Rick van der Kleij
dr. ir. Marinus Maris
Sifra Matthijsse
Asier Moneva Pardo
Raoul José Notté MA MSc
Deborah Oosting MSc
Marco Romagna LLM MA
Luuk Bekkers
Maaike Vergeer
Sr. Managementassistent
Joeri Loggen
Saman Barjas
Michael Gilhespy MSc.
Daniel Meinsma
Bernard van der Helm
Merel van Leuken
Maaike van der Wal
Jasmijn Boeken
Lector Cybercrime & Cybersecurity
dr. Rutger Leukfeldt
Rutger Leukfeldt is lector Cybercrime & Cybersecurity bij de Haagse Hogeschool en senior onderzoeker cybercrime en coördinator van het cybercrime cluster van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).Leukfeldt heeft ruim 10 jaar ervaring met wetenschappelijk onderzoek naar cybersecurity en cybercrime voor zowel publieke als private opdrachtgevers. Enkele voorbeelden zijn onderzoek naar de werkwijzen en daderkenmerken van cybercriminelen, onderzoek naar slachtofferschap van cybercrime onder burgers en onderzoek naar de doorstroom van cybercrimezaken binnen de strafrechtketen. Leukfeldt promoveerde op een onderzoek waarbij hij naar de ontstaans- en groeiprocessen en criminele mogelijkheden van cybercriminele netwerken en ontwikkelde een model voor de politie en banken dat gebruikt kan worden om cyberaanvallen effectiever te bestrijden. Verder kreeg Rutger twee prestigieuze onderzoeksbeurzen om onderzoek naar cybercrime te doen. In 2015 een Marie Curie Individual Fellowship (EU-subsidie voor veelbelovende onderzoekers) en in 2017 een Veni-subsidie (NWO-subsidie voor onderzoekstalent). Ten slotte is Rutger voorzitter van de Cybercrime Working Group van de European Society of Criminology.
+31 (0)6 - 46 61 01 44e.r.leukfeldt@hhs.nl
Lector Cyber Security and Safety
dr. Marcel Spruit
Marcel Spruit heeft een jarenlange ervaring in informatiebeveiliging en cyber security. Hij is verantwoordelijk voor onderzoek op het gebied van cyber security en het ontwikkelen van onderwijs op dit gebied. Hij is zelf intensief betrokken bij zowel het onderzoek als de onderwijsontwikkeling. Daarnaast is hij als senior consultant verbonden aan de adviesorganisatie PBLQ. Hij geeft advies op organisatorisch terrein, met name op de onderwerpen informatiebeveiliging en cyber security. Tevens voert hij audits, second opinions en beveiligingsonderzoeken uit. Voor zijn aanstelling als lector werkte Marcel Spruit in de kwaliteitsborging bij Fokker Space en als Universitair Hoofddocent bij de vakgroep Informatiesystemen van de Technische Universiteit Delft. Hij specialiseerde zich in informatiebeveiliging, menselijk falen en het organiseren van beveiliging.
m.e.m.spruit@hhs.nlLector Risk Management & Cyber Security
dr. Pei-Hui Lin
Vanaf 2016 vervolgde Pei-Hui haar carrière in cyber security. Ze werkte bij het European Network for Cyber Security (ENCS), waar ze verantwoordelijk was voor het verbeteren van de cybersecurity voor de Europese smart grid operators. Daarna werkte Pei-Hui als hoofdbeoordelaar bij SGS Brightsight, waar ze een team leidde om cyberbeveiligingsevaluaties uit te voeren in hardware en software op verschillende soorten IT-apparaten. Pei-Hui heeft meer dan 15 jaar ervaring in het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek naar veiligheids- en beveiligingsproblemen.
Lector Network & Systems Engineering Cyber Security
dr. Mathias Björkqvist
Secretaris Centre of Expertise Cyber Security
dr. Ligaya Butalid
dr. Nicole van Deursen
Céline Kreffer
Céline Kreffer heeft een achtergrond in de psychologie en criminologie. Ze is werkzaam als junior onderzoeker binnen het lectoraat Cyber Security & Safety van het Kenniscentrum Cyber Security. Hier houdt ze zich bezig met onderzoek naar de risicoperceptie en -attitude in ziekenhuizen, en naar gepaste maatregelen om de omgang met digitale middelen veiliger te maken.
Emiel Kerpershoek
dr. ir. Pieter Burghouwt
dr. Susanne van ‘t Hoff – de Goede
dr. Rick van der Kleij
Rick van der Kleij is psycholoog, gepromoveerd in de arbeid- en organisatiepsychologie, senior onderzoeker bij het lectoraat en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het doen van kwalitatief hoogwaardig toegepast onderzoek op maatschappelijk relevante vraagstukken binnen het veiligheidsdomein. Zijn onderzoek naar cybersecurity richt zich op manieren om de veerkracht van bedrijven tegen cyberaanvallen te verhogen. Een veerkrachtige organisatie heeft de capaciteit om adequaat te reageren op cyberincidenten en kan bovendien in veel gevallen voorkomen dat er problemen ontstaan.
dr. ir. Marinus Maris
Sifra Matthijsse
Asier Moneva Pardo
Raoul José Notté MA MSc
Het afgelopen jaar ontving Raoul van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de promotiebeurs voor leraren, waarmee de komende jaren zijn phd traject ‘slachtofferschap in een gedigitaliseerde samenleving’ aan de Universiteit Tilburg wordt bekostigd.
Deborah Oosting MSc
Marco Romagna LLM MA
Marco Romagna is docent ‘Juridische en criminologische aspecten van cybersecurity’ en onderzoeker voor het Centre of Expertise Cyber Security (CoECS) binnen de faculteit IT & Design. Hij is extern promovendus aan de Universiteit Leiden met een project over ‘hacktivisme: eervolle zaak en/of ernstige bedreiging?’ (“Hacktivism: honorable cause and/or serious threat?”). Voor zijn indiensttreding bij het CoECs was Marco stagiair bij eCrime (Universiteit van Trento), de Cyber Security Academy (Den Haag) en Eurojust en werkte hij als fraude-analist voor de digitale handelsactiviteiten bij Nike. Marco heeft een master in de Rechten (Universiteit van Trento) en een MA in Global Criminology (Universiteit Utrecht). Naast hacktivisme en cybersecurity behoren cybercriminaliteit, criminologie en het daaraan gerelateerde strafrecht tot zijn belangrijkste onderzoeksinteresses. Marco volgt in het bijzonder nieuwe ontwikkelingen in de technologie op de voet, met name wanneer deze verband houden met juridische vraagstukken.
m.romagna@hhs.nlLuuk Bekkers
Sr. Managementassistent
Maaike Vergeer
Joeri Loggen
Saman Barjas
Saman Barjas is sinds 2016 als docent verbonden aan de differentiatie Information Security Management (ISM) van de opleiding HBO-ICT van de Haagse Hogeschool. Naast het ontwikkelen en verzorgen van onderwijs op het gebied van Risk Management, Business Continuity Management, Social Engineering en Cyber Security is hij sinds september 2020 lid van de kenniskring van het lectoraat Risk Management & Cyber Security. Met zijn rol in de kenniskring legt hij de focus op het verbinden van het onderwijs, onderzoek en de praktijk. Op het moment concentreert hij zich op onderzoek naar “Risk Management en Techniek”. Een tweetal onderzoeken die op dit moment draaien zijn:
- Onderzoek naar verbetering van de kwaliteit van risicoanalyses voor informatiebeveiliging op SCADA-componenten in de Cloud.
- Onderzoek naar het ontwikkelen van een risicomanagementtool voor organisatie die minder toegerust zijn op cyberdreigingen.
Michael Gilhespy MSc.
Daniel Meinsma
Bernard van der Helm
Merel van Leuken
Merel van Leuken heeft Criminologie en Toegepaste Psychologie gestudeerd. Ze behaalde de master Opsporingscriminologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en is sinds april 2022 werkzaam als junior onderzoeker binnen het lectoraat Cybercrime & Cybersecurity. Hiervoor werkte zij als Customer Due Diligence-analist bij Deloitte. Momenteel houdt zij zich bezig met de evaluatie van een preventieve interventie gericht op jeugdige cyberdaders.
Maaike van der Wal
Maaike studeerde Criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en behaalde een master in Forensische Criminologie aan de Universiteit van Leiden. Sinds april 2022 is zij als junior onderzoeker verbonden aan het kenniscentrum Cyber Security van de Haagse Hogeschool, waar zij zich met name bezighoudt met onderzoeken over cyberweerbaarheid. Voor haar aanstelling bij de Haagse Hogeschool was zij werkzaam als Digitaal Forensisch onderzoeker en Cybersecurity Consultant bij Digital Investigation.