Over het kenniscentrum
Het in 2015 opgerichte Centre of Expertise Cyber Security (CoECS) van De Haagse Hogeschool richt zich op het verhogen van cybersecurity van organisaties die niet of onvoldoende zijn toegerust op cyberdreigingen. Het beschikt over een sterk (inter)nationaal netwerk en voert met lectoren, onderzoekers, kenniskringleden en studenten hoogwaardig onderzoek uit op meerdere cybersecuritythema’s. Ook is het betrokken bij de ontwikkeling van diverse opleidingsprogramma’s en masters binnen en buiten De Haagse Hogeschool.

Onderzoeksagenda

De meerjarige onderzoeksagenda van het CoE Cyber Security richt zich op het vergroten van cybersecurity van organisaties die zelf onvoldoende zijn toegerust op cyberdreigingen. Dit is vertaald in de volgende onderzoeksvragen:

1. Hoe kunnen we de technische uitdagingen op het gebied van cyberveiligheid in publieke en private organisaties aanpakken?
  2. Hoe kunnen we de uitdagingen op het gebied van de governance van cyber security in publieke en private organisaties aanpakken?
  3. De menselijke factor in veiligheid is geïdentificeerd als de "zwakste schakel". Hoe kunnen we deze schakel versterken en organisaties helpen hun beveiliging te verbeteren?
  4. Hoe kunnen we cybercriminaliteit aanpakken met betrekking tot deze organisaties? Kunnen we in het bijzonder de risico's identificeren en deze in de toekomst helpen beperken?
Grote bedrijven zijn meestal redelijk in staat hun eigen cyberveiligheid te organiseren. Anders ligt dit voor publieke organisaties als waterschappen en ziekenhuizen en het midden- en kleinbedrijf. Via praktijkgericht onderzoek kunnen wij eraan bijdragen dat deze lacune wordt opgevuld. Voor het onderwijs is onze bijdrage aan de hogeschoolbrede minor cybersecurity en de master Cyber Security Engineering (CSE) van essentieel belang.

Doelen

Het CoECS zet in 2020 in op:
  1. Impact en doorwerking in het cyber-kennisdomein en beroepenveld;
  2. Meer gezamenlijke onderzoeksprojecten, in lijn met onze meerjarige onderzoeksagenda;
  3. Uitbreiding met een nieuwe onderzoeksgroep Risk Management & Cyber Security;
  4. Versterken van onze vaste kern onderzoekscapaciteit;
  5. Bijdragen aan het minor-, master- en bachelor-onderwijs, alsmede aan professionalisering en onderwijsinnovatie.

Onderzoeksprojecten

Dit realiseren wij onder meer via onderzoeksprojecten, die zich richten op:

1. Digitale veiligheid voor jongeren
  2. Cybersecurity in ziekenhuizen
  3. Kwalificatie van cybersecurity-professionals
  4. Aard en omvang van slachtofferschap van cybercrime in het MKB
  5. Aard van criminaliteit gericht op het MKB
  6. Weerbaarheid van het MKB ten aanzien van cybercrime
  7. Aanpak van cybercrime gericht op het MKB
  8. System Security, met de focus op het Internet of Things
  9. Usable Security
Daarnaast organiseren we met enige regelmaat evenementen. Op 19 maart 2020 zou onze werkconferentie ‘Cyber Resilience’ plaats vinden. I.v.m. maatregelen tegen het Coronavirus wordt deze echter uitgesteld tot nader order.

Laat De Haagse Hogeschool uw onderzoek doen

neem contact op

Publicaties

• Cyberweerbaarheidsapp MKB: Ontwikkeling van een webapplicatie om de digitale weerbaarheid van het mkb te vergroten
    Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) via een subsidie van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De applicatie moet ondernemers in staat stellen om de cyberweerbaarheid van hun organisatie te vergroten aan de hand van concrete adviezen: de ‘Cyberweerbaarheidsapp’.
    Download rapport (pdf)

CoESC 2019