Kan big tech gecontroleerd worden? Kan de overheid ervoor zorgen dat bankkaarten veilig blijven in een e-wallet op je smartphone? Kunnen we voorkomen dat algoritmes discriminerend zijn?

De komende jaren wordt een groot aantal EU-wetten over digitalisering van kracht. Daarom is het voor de huidige generatie studenten van cruciaal belang om te leren over de effecten van digitalisering en het digitale beleid van de EU. Dit is precies wat de Jean Monnet-leerstoel EU-ACT DIGITAL wil bereiken. 

Doel van het project

Het doel van de Jean Monnet-leerstoel EU-ACT DIGITAL is om kennis over de impact van het digitale beleid van de EU op organisaties zichtbaar te maken, evenals de toegepaste onderzoeksvaardigheden die helpen bij het voorzien in, beoordelen van en handelen/adviseren over EU-beleid en -wetgeving. Daarnaast draagt het project bij aan het verspreiden van kennis over de relevantie van het digitale beleid van de EU onder een breder publiek. 

De Jean Monnet-leerstoel EU-ACT DIGITAL zal in verschillende opleidingen aan de Haagse Hogeschool een bijdrage leveren met kennis over het digitale beleid van de EU.  De activiteiten vinden onder andere plaats binnen de vakken "Political Challenges: An Introduction to European Ideas", "Managing Organisations in the EU", "Applied Research Skills", "Facing Europe's Challenges", en "Fundraising in the EU", de minoren "EU Public Law and Governance" en "Challenges to European Governance" evenals de The Hague Summer School "Peace and Justice in the EU" en de Europe Desk.

Buiten de collegezaal omvat het project ook de organisatie van openbare evenementen/workshops en de publicatie van zes afleveringen van de Global Gossip podcast met gastsprekers die experts zijn op het gebied van digitalisering in de EU. 

Uiteindelijk zullen de activiteien ook leiden tot de publicatie van een academisch artikel op basis van de inzichten uit workshops en praktijkopdrachten van studenten.

Samenwerkingspartners

De adviesraad van de Jean Monnet Leerstoel EU-ACT DIGITAL bestaat uit:

  • Bart Groothuis - Europarlementariër voor VVD/Renew
  • Rogier Klimbie - Adviseur Public Affairs voor startups (voormalig Google-medewerker)
  • Gertrude Kort - Adviseur Kenniscentrum Europa Decentraal
  • Sandra Leenders - EU Adviseur van de Commissie Digitale Zaken in de Tweede Kamer
  • Lisa Vermeer - Senior Coördinerend Beleidsmedewerker Digitale Zaken bij het Ministerie van Economische Zaken
  • Witte Wijsmuller - Beleidsmedewerker bij DG Connect van de Europese Commissie

Duur van het project

 januari 2024 - december 2026

Financiering

 Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Opleidingen

European Studies, minors EU Public Law and Governance en Challenges to European Governance, The Hague Summer School (Peace and Justice in the EU program), en Europe Desk. 

Projectleider

dr. Mendeltje van Keulen

 

Gefinancierd door de Europese Unie. Opvattingen en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van de Europese Unie of het Uitvoerend Agentschap voor onderwijs en cultuur (EACEA). Noch de Europese Unie, noch EACEA kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

EU logo